Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH

Moderatori/ce: ribery,_dreamer_,insider,TaRgEt_,Monolog

DonRamiz
Kontakt:

Re: Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH

Post Postao/la DonRamiz » 13 apr 2026, 18:53

Vucevich je napisao/la:
13 apr 2026, 18:47
Kakva je situacija oko Ličine?
"Sanse minimalne,skoro nepostojece"

Znaci momak vjerovatno nije Bosnjak
I za onog Haksabanovica se ovdje pisalo godinama pa se na kraju otkrilo da je lik Albanac

PeppermintSA
Kontakt:

Post Postao/la PeppermintSA » 13 apr 2026, 19:00

DonRamiz je napisao/la:
13 apr 2026, 18:53
Vucevich je napisao/la:
"Sanse minimalne,skoro nepostojece"

Znaci momak vjerovatno nije Bosnjak
I za onog Haksabanovica se ovdje pisalo godinama pa se na kraju otkrilo da je lik Albanac
Ličina je Bošnjak

Nije ni Rom, ni Albanac

izdzezveubrazil
Kontakt:

Post Postao/la izdzezveubrazil » 13 apr 2026, 19:05

PeppermintSA je napisao/la:
13 apr 2026, 14:45
izdzezveubrazil je napisao/la:
13 apr 2026, 13:52
PeppermintSA je napisao/la:
13 apr 2026, 13:29
Kada se podvuče linija, ono što čini ključnu razliku u fudbalu je kvalitet. Atmosfera, timski duh, kult, bušido kod, ma šta god je, naravno, jako bitno. Ali ako nema kvalitete, piši kući po odijelo. To je prva stvar. Druga stvar je da u sportu do izražaja dolazi i kolektivni mentalitet ili kultura, kulturni modeli, dakle antropološke kategorije. Švabo ili Skandinavac može igrati u istom sastavu 15 godina a da ne dođe do zasićenja, da se fudbaler sa 80 nastupa za reprezentaciju baca na glavu u 29. isto onako kako se bacao na glavu u 19. U našem slučaju to ne važi. To nije odlika naših prostora. Ove kvalifikacije za nas su bile specifične. Deceniju nas nigdje nije bilo. Za selektora je došao legendarni ex-reprezentativac kojeg je javnost priželjkivala godinama; napravila se ekipa željna dokazivanja od pretežno ultramladih igrača i ponekih iskusnijih ali nedokazanih. Oni su, zbog same situacije, igrali kao kamikaze, davali 101% u svakoj utakmici, a opet, uz sve to, u ključnim momentima imali su ogromnu sreću - pobjeda u Rumuniji iz jednog udaraca prema golu, u kojoj su Rumuniji promašili sijaset prilika i realno bilo opljačkani za penal. Pobjeda protiv Rumunije kući gdje je na poluvremenu trebalo biti 2-3 razlike za nijh, onda naprave još glup crveni i preokrenemo. U Velsu nas vile nosile. Protiv Italije hladno moglo otići na 0:2. Da se razumijemo, zaslužili smo plasman ali smo itekako imali sreće.

Hoću reći, nemojte dovijeka očekivati ovu 101% igru, a i nemojte očekivati da ćemo uvijek imati sreću. Mi moramo napraviti ekipu koja će nekad odigrati ja vrh gasa, u kojem će nekad pojedini glavni igrači odigrati preko kurca, jer je to je imanentno našem mentalitetu, a da opet pravimo rezultate. Dakle, mi moramo iskorisiti ovo SP i iduće dvije godine da nahvatamo sve što je iole kvalitetno u dijaspori jer u jednom trenutku će srca, atmosfera, timski duh morati biti sporedna kategorija. I ne smijemo zrtvovati budućnost zarad neke kratkotrajne priče. Treba ulagati u budućnost na isti način kako se to radilo na početku ovog ciklusa: Muharemovic je debitovao za reprezentaciju kao igrač Juventusovih rezervi, tj next gen ekipe koja je igrala Serie C. Bajraktarević je debitovao za reprezentaciju kao igrač New England Revolutiona u kojem uopste nije bio standardan i za čiji je rezervni tim uporedo igrao. Alajbegovic je debitovao za reprezentaciju naljeto prije prvog seniorskog nastupa za Salzburg sa 17 godina. Nemojte mi onda pričati kako nema mjesta za Ćatovića, Ličinu i co jer ko biva nisu još etablirani seniorski igrači. Taj recept ti se pokazao kao pravi. Nemoj od njega odstupati, a naročito nemoj od njega odstupati zbog logike “ko je izborio treba ici”, a pod izborio misleci na one koji su grijali klupu. Na SP trebaju ići ne samo najbolji nego i zalozi za budućnost. Ne idemo tamo postati prvaci svijeta. Idemo proći grupu i uporedo nastaviti s formiranjem reprezentacije za euro, jer ovo je tek 30% uradjenog posla. 50% sadašnjih reprezentativaca samo popunjavaju rupe dok ne dodju ovi mladi.
Eto, kao što sam neki dan napisao. Mislim, neću reći da ti je stav neispravan, ali definitivno se ne slažem sa njim.

Svjetsko je kruna karijere svima njima već sada, Evropsko se ni po čemu ne može porediti sa ovim. Cilj Svjetskog prvenstva mora biti maksimalan rezultat, ne postoje nikakve garancije da ćemo mi ikad biti redovni učesnici velikih takmičenja, tako da se svako mora iskoristiti za ostvarivanje maksimuma.

Ti kažeš da je kvalitet glavni kriterij i to apsolutno stoji, ali ovdje ne pričamo o razlici između pozivanja Džeke i Hamze Jaganjca. Odnosno, nije da nas negdje čeka neki novi Džeko, a mi ga ignorišemo dok pozivamo Hamzu Jaganjca. Nije tolika razlika između Pejčinovića i Baždara, a pogotovo ne između veznjaka i Ćatovića.

Taj marginalni plus u kvalitetu koji bismo dobili zamjenom 5-6 imena na spisku za neka druga mogao bi se izgubiti vrlo lako ako stvari ne kliknu sa novima. Da ne spominjem koliko je vremena potrebno da neke stvari kliknu, naročito u internacionalnom fudbalu.

Jedan Džeko je u debiju dao gol Turskoj, pa je naredni dao tek u 14. nastupu za reprezentaciju. Znači bio je brojkama kao Baždar sad.

To vrijeme da procijenimo koliko stvarno može svako od potencijalnih u ovom trenutku baš i nemamo.

Opet kažem, ako će se novi igrači voditi jer u ovom trenutku zaista posjeduju kvalitet koji bi nas unaprijedio, to je super i podržavam. Ali ako će se voditi da osjete "atmosferu", nisam siguran da ima potrebe za tim. Tu atmosferu će osjetiti u Ligi nacija u septembru svakako.

Mi nismo Španija ili Brazil da imamo luksuz uigravanja i isprobavanja nečega na Svjetskom prvenstvu, znajući da grupu svakako možemo proći. Nama je svaka utakmica biti ili ne biti, i tu trebaju igrati najbolji.

Ako su Pejčinović, Ličina, Ćatović, ko sve već, ti najbolji, onda apsolutno treba da idu na prvenstvo. Hajde, Pejčinović igra seniorski fudbal pa se za njega može puno više reći, ali za ovu dvojicu apsolutno niko ne može reći trenutno da su dovoljan kvalitet da budu tu. Pritom, ne tvrdim uopšte da nisu. Samo, ne postoji objektivan način da to iko tvrdi.

Ja uopšte ne govorim da ti igrači neće možda postati i historijska imena bh. fudbala. Ali mi pričamo o jednom specifično kratkom vremenskom periodu, od aprila 2026. do jula 2026. godine, gdje bi oni sa sigurnošću trebali biti kvalitetniji od postojećih opcija. A ja ne znam ko tu sigurnost može garantovati.

Ako je Svjetsko prvenstvo jedini uslov da neko zaigra za BiH, nisam siguran koliko je pametno pristati na takve ucjene zbog budućnosti.

edin: Sve stoji, ali Begović je tu sam kriv jer je izbjegavao utakmice. Nešto kao Ahmedhodžić.
Dao sam ti primjere Muharemovića, Bajraktarevića i Alajbegovića. Sva trojica su u trenutku debija za reprezentaciju bili no name igrači. Jedan je igrao za rezerve u Serie C, drugi pretežno igrao za rezerve MLS kluba, a treći bio junior bez seniorskog nastupa.

Fast forward godinu i po dana, na njihovim krilima smo se plasirali na SP, njih trojica su naime bili glavni nosioci naše igre, danas se pola Evrope otima za njih. Dakle, šta to sugeriše? Da je odrađen dobar skauting, da su njihove igračke kvalitete izanalizirane i da je odlučeno da se gurnu u vatru. Moglo se komotno nastaviti s mediokritetima, da, lupam, Menalo nastavi igrati krilo - u Rijeci koja je osvojila titulu HNL-a je igrao dobro, ima iskustva blah blah. Ali jok, radije daj neko dijete kao zalog za budućnost. Naravno, ne bilo kakvo dijete, nego super talentovano.

Mi nismo Spanija da imamo 40 top igrača. Mi moramo da reprezentaciju stvaramo, da je sklapamo. Da na vrijeme uvodimo mlade igrače, odnosno da imamo politiku sličniju klupskoj nego li reprezentativnoj sve dok ne dođemo do jedne generacije od dvadesetak igrača koji igraju na zavidnom nivou.

E sad, ovo što kažeš za kvalitet. Mi nemamo ofanzivnog veznog, takozvanu desetku. Prosto je nemamo u trenutnom sastavu. Imamo odlična krila, odlične bokove, imamo vrlo pristojne zadnje vezne - ništa wow, ali pristojne. Imamo odlične štopere, ali desetke nemamo. Čak i to najbombasticnije potencijalno pojačanje koje se spominje, Vasily Janelt, je zadnji vezni. Uz njega, Tahirović, Bašić, Šunjić… sve zadnji vezni.

Šta čini desetku desetkom. Pravljenje viška. Svaka vrhunska desetka pravi višak jedan na jedan, kako bi izbila na zadnju liniju. Zato ni Misimović ni Pjanić kojeg smo u reprezentaciji znali gurati na desetku nisu bili vrhunski igrači jer nisu imali to. De Bruyne je vrhunska desetka zato što ima to. City bi ranijih godina igrao tiki taku, ja tebi to meni alibi pasove, ali onda dođe lopta do De Bruynea i on kroz sredinu izbije na zadnju liniju jal dubinskom loptom jal driblingom. Mogu do sutra nabrajati primjere. To nama treba.

Ko ima te karakteristike? Adin Ličina. On je tačno taj igrač. Da li u ovom trenutku svjetska klasa? Naravno da nije, igra za Next Gen. Da li je Muharemović bio svjetska klasa kad je debitovao za reprezentaciju iz Next Gena? Naravno da nije. Da li je Muharemović sada svjetska klasa? Jeste. Hands down.

Stoga, ako me pitaš zašto bi se Adin Ličina vodio na Svjetsko prvenstvo, moj odgovor je jednostavan: vise nam na svjetskom prvenstvu, unatoč svemu, može pomoći nego pola naših veznjaka.

To je moje mišljenje zasnovano na mom pogledu na fudbalu, na ono kako ja vidim fudbalski vezni red kao takav, te na osnovu 5 ili 6 utakmica Adina Ličine koje sam pogledao.
Ok, ali pazi, godinu i po kasnije, kako sam kažeš. U tih godinu i po se puno toga izdešavalo. A Svjetsko je za dva mjeseca, i garantovane su samo tri utakmice.

BiH je u toj prvoj godini izgubila šest utakmica i dva puta remizirala, uz gol razliku od 4:21. To je cijena koja se platila u sazrijevanju svih ovih momaka na nivo na kojem su danas.

Uz, naravno, njihov napredak na klupskom nivou. Nije Tarik bio isti Tarik koji je danas kad je debitovao protiv Engleske, niti je Esmir bio sposoban odigrati ovako odgovorno kako je odigrao protiv Italije. To je nešto što se stiče kroz iskustvo i napredak na klupskom nivou.

Pričamo o Alajbegoviću, ali Alajbegović je najveći potencijal kojeg smo imali možda i u historiji. On ima strelovit uspon, i u seniore je pozvan kada je već postao jedan od najboljih igrača Salzburga i austrijske lige. Samo je kod njega faza prelaska iz statusa juniora u status najboljeg igrača austrijske lige trajala manje od tri mjeseca. No nisu svi takvi.

Mi nemamo luksuz toliko utakmica u kojima ćemo se "uštimavati", ni toliko vremena da prirodnom progresijom momci sa potencijalom postanu klase. Nisu svi Alajbegović.

Ja ne sumnjam da neki hoće postati, kao i da neki drugi neće, progresija fudbalera je takva. Ali bitno je koliko mogu u datom momentu, jer to je Svjetsko prvenstvo.

Mi nemamo na Svjetskom prvenstvu luksuz da izgubimo dva puta od Njemačke, uz gol razliku 1:9, da remiziramo sa Holandijom i Mađarskom i po jednom izgubimo, a da ni sami ne znamo kako smo stali na samo ta četiri poraza. Zapravo znamo, Vasilj podivljao u Mađarskoj.

Postavlja se i pitanje, šta ako recimo Mirza Ćatović za dvije godine bude nivo njemačke četvrte lige? Sve je manje vjerovatan takav scenario, ali nije do kraja nerealan. Nepredvidivo je sve to dok te nema u seniorima.

Za Ličinu bih se čak i složio, jer je profilom stvarno apsolutno drugačiji, ali i on ne bi svakako bio u prvom planu, mislim da će njemu/bilo kome na poziciji desetke najviše goditi Džekin odlazak u penziju.

Vaya
Kontakt:

Post Postao/la Vaya » 13 apr 2026, 20:18

Vucevich je napisao/la:
Nisam nikakav insajder, ni ti imam tu pozadinu i ovo sam pisao jednom ovdje, poznajem momka iz Sarajeva koji je ozenio Adinovu prvu rodicu... Djevojka je iz familije Licina, ali je rodjena u Sarajevu i njih dvoje zive u Franfurtu zadnjih godina, gdje ona ima dosta svoje familije... Prije godinu dana mi je pricao taj momak, kako u familiji "velika natezanja" za koga igrati...ali da BiH kao opcija nije iskljucena, medjutim da ima vaganja i razmisljanja da bi Njemacka bila najbolja opcija za karijeru ukoliko bude prostora...

Eh ovo govorim iz ugla, ako ima kalkulisanja i razmislja o Bosni kao opciji, valjda ima pravne osnove za nase drzavljanstvo...tj. valjda ima nekog djeda ili nanu iz Bosne...posto je neko gorw govorio da nema poveznice sa Bosnom...

General505
Kontakt:

Post Postao/la General505 » 13 apr 2026, 20:34

Ljudi zavrsite pricu vise s tim Licinom pa taj momak igra za nas ima skoro dvije godine i pravo dobro mu ide odveo nas na SP.

Bar je tako bila prica ovdje od nekih cuvenih insajdera.

Dobro, mozda on nije tu i ne vidi se na terenu, alii tu jee...mislim ono... nije tu ali kao da jest, omaklo mu se🤣🤣

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 13 apr 2026, 20:57

Kovac (19) dize formu
slika

Music (18) :bih:

slika
Yugoslav First League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆

L_blancos
Kontakt:

Post Postao/la L_blancos » 13 apr 2026, 21:01

Topalović je možda najveci prospekt od omladinaca koji imaju šansu da igraju za nas

Dalje idu catovic, licina i pejcinovic.

U treću skupinu bih stavio busuladzica, jakupovica (još uvijek premlad), mahmica i telalovica i deketa koje već imamo.

Dalje imamo plejadu igraca koji pokazuju potencijal i jedna utakmica ili pametna odluka menadžera ih može ispaliti gore. Tu mislim na dzanovica, bilalovica, krdzalica ( malo stariji), tubica...

RobijasiZenica1988
Kontakt:

Post Postao/la RobijasiZenica1988 » 13 apr 2026, 21:08

L_blancos je napisao/la:
13 apr 2026, 21:01
Topalović je možda najveci prospekt od omladinaca koji imaju šansu da igraju za nas

U treću skupinu bih stavio busuladzica, jakupovica (još uvijek premlad), mahmica i telalovica i deketa koje već imamo.

Dalje imamo plejadu igraca koji pokazuju potencijal i jedna utakmica ili pametna odluka menadžera ih može ispaliti gore. Tu mislim na dzanovica, bilalovica, krdzalica ( malo stariji), tubica...
Telalovic izuzetan talenat i potencijal međutim pogrešan odabir kluba nažalost.
Da ne misle pitari da govorim protiv Sarajeva trenutno,nego imate takav roster da za njega nema mjesta.
A njemu su minute itekako potrebne sada.
Da li neko ima stoposto pouzdane informacije za Licinu,jer ovo što je Belmin reko je 95 posto istina,jer sumnjam da bi on sta slagao ili bilo šta.

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 13 apr 2026, 21:17

NoDi80 je napisao/la:
13 apr 2026, 20:57
Sta bi s onim tvojim Kovacem iz Leccea, jos nije dobio priliku u prvom timu?
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

ovisnik
Kontakt:

Post Postao/la ovisnik » 13 apr 2026, 22:46

Ovo Belminovo “nema neke veze sa nama” može se odnositi na činjenicu da momak nema direktne veze sa BiH ili da se vidi u reprezentaciji Njemačke i je želi da igra za nas.Po porijeklu Ličine su velika porodica-pleme iz Sandzaka, Bošnjaci 100% , i ako su Baždar i onaj iz Amkara dobili državljanstvo BiH i poziv u reprezentaciju onda se i Ličini mogu izganjati papiri, pogotovo to prolazi kako je Vico na čelu saveza.Ovdje se najprije radi o tome sa mali misli da će biti klasa i kao takav izboriti mjesto u Njemačkom, za što su realno male šanse.

Ajdin6697oh
Kontakt:

Post Postao/la Ajdin6697oh » 13 apr 2026, 23:12

Sta je sa Milicevicem igra vrlo dobro u Aeku standardan je do skoro igrao europu a Barbarez ga nijednom nije zvao

MiranGlasnic
Kontakt:

Post Postao/la MiranGlasnic » 13 apr 2026, 23:47

Ajdin6697oh je napisao/la:
13 apr 2026, 23:12
Sta je sa Milicevicem igra vrlo dobro u Aeku standardan je do skoro igrao europu a Barbarez ga nijednom nije zvao
Neka hvala..

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 13 apr 2026, 23:50

19vendetta87 je napisao/la:
13 apr 2026, 21:17
NoDi80 je napisao/la:
Povrijedjen meni se cini nema ga nikako
Eto sad vidim jucer se vratio na klupu protiv Bologne, vjerujem da ce debitovat i on kad tad
Jucer Bilbija (25) dao cetiri gola

slika

Hadzimuratovic (18) igrao za Austriju protiv Portugala, takodjer Husic (18) i Delic (17) koji je napustio BiH
Yugoslav First League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 14 apr 2026, 00:03

NoDi80 je napisao/la:
13 apr 2026, 23:50
19vendetta87 je napisao/la:
13 apr 2026, 21:17
NoDi80 je napisao/la:
Povrijedjen meni se cini nema ga nikako
Eto sad vidim jucer se vratio na klupu protiv Bologne, vjerujem da ce debitovat i on kad tad
Jucer Bilbija (25) dao cetiri gola

slika

Hadzimuratovic (18) igrao za Austriju protiv Portugala, takodjer Husic (18) i Delic (17) koji je napustio BiH
Naletih jučer na Mozzartu na tekst oko Bilbije, izgleda da su ga i Srbi nanišanili. A pravo je interesantan igrač, djeluje mi da se snalazi na više pozicija u napadu.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

Ajdin6697oh
Kontakt:

Post Postao/la Ajdin6697oh » 14 apr 2026, 00:08

L_blancos je napisao/la:

Dodao bih tu jos Keranovica iz Rudara uz Deketa najveci talenat lige

irfo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la irfo » 14 apr 2026, 08:58

Topalovic niti zeli igrat za nas niti je najveci talenat
20 mu godina a jos ne igra ozbiljan fudbal
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA

"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."

SanaBosna
Kontakt:

Post Postao/la SanaBosna » 14 apr 2026, 09:01

14 apr 2026, 00:08
L_blancos je napisao/la:

Dodao bih tu jos Keranovica iz Rudara uz Deketa najveci talenat lige
pa pisalo se neki dan de je pokrenuta procedura da dovedu Catovica

DeeWa
Kontakt:

Post Postao/la DeeWa » 14 apr 2026, 09:02

Raonffa je napisao/la:
14 apr 2026, 00:03

Naletih jučer na Mozzartu na tekst oko Bilbije, izgleda da su ga i Srbi nanišanili. A pravo je interesantan igrač, djeluje mi da se snalazi na više pozicija u napadu.
Ne znam da li će biti igračina u Bundesligi. To ne možemo znati u ovom trenutku. Ali ako bude igrao iduće sezone Bundesligu vjerovatno će ga srbi zvati barem da ga kaparisu. Tako da ako bi igrao za nas to bi moglo biti jedino tokom ove sezone dok je još u drugoj ligi (možda neka liga nacija) jer nešto ne vjerujem da će Srbi zvati drugoligaša.

Ali kako god okrenes Schalke i paderborn bi trebali ići u viši rang. Jedino je pitanje ko prvi a ko drugi.
Ponosni osvajač kupa virtualne sportsport.ba BHT Premijer lige u prvoj sezoni.

Cartman
Kontakt:

Post Postao/la Cartman » 14 apr 2026, 09:58

MiranGlasnic je napisao/la:
13 apr 2026, 23:47
Neka hvala..
Muka mi kad pomislim na njega i Sanicanina u zadnjoj liniji.
Safet Susic zagonetan: "Volio bih da nas Izrael napadne"
The flowers of English football, the flowers of Manchester

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 14 apr 2026, 10:06

Cartman je napisao/la:
14 apr 2026, 09:58
MiranGlasnic je napisao/la:
13 apr 2026, 23:47
Neka hvala..
Muka mi kad pomislim na njega i Sanicanina u zadnjoj liniji.
I Adnan Kovacevic. :D
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: KrajinaKing, Mostarska, ovisnik i 35 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []