Dres reprezentacije BiH

Moderatori/ce: ribery,_dreamer_,insider,TaRgEt_,Monolog

KarlMarx
Kontakt:

Re: Dres reprezentacije BiH

Post Postao/la KarlMarx » 16 apr 2026, 17:52

boatenkk je napisao/la:
16 apr 2026, 17:47
sve zastave pocevsi od ljiljana, zastava herceg bosne i vojske republike srspke treba zabraniti! to su zastave nekih gorih vremena - ratnih! ne trebamo gurati prst u oko jedni drugima!
Kako ces zabranit zastavu pod kojom si priznat u UN 22. maja 1992. godine, zastava pod kojom si se odbranio od agresije. Ne moze se zastava sa ljiljanima dovoditi sa drugim, i nece nikome proci taj spin. Evo ako meni ne vjerujes, pogledaj momke sa osamnaest, dvadeset, dvadeset tri godine kako slave uspjeh i prolaz na SP. :)

jedan fun fact, ne postoji ratna zastava BiH, postoji zastava RBIH priznatom u UN-u, i postoji zastava ARBIH. :bih:

signalidunapark
Kontakt:

Post Postao/la signalidunapark » 16 apr 2026, 18:03

Ljiljani na tribinama i dres bez ljiljana su meni prihvatljivi kompromisi.

Coolpanda24
Kontakt:

Post Postao/la Coolpanda24 » 16 apr 2026, 18:14

INTERVJU/ Dizajner dresa BiH za Mundijal: Bit će potpuno drugačiji, ne skrivamo ga od navijača nego od onih drugih

„Nikada mi telefon nije više zvonio, ali razlozi su lijepi i zahvalan sam Bogu na svemu“, kaže Stambolić uz osmijeh i dodaje:

„Prvi kontakti desili su se još u januaru, preko ljudi iz FK Željezničar s kojima već godinama sarađujem oko dizajna dresova. Moram priznati da nije bilo lako prihvatiti ovako veliki izazov, pogotovo znajući da su rokovi za dizajn veoma kratki.“

Stambolić iza sebe ima impresivnu listu projekata i saradnji s globalnim brendovima. Proces izrade novog dresa uključivao je brojne sastanke i razmjenu ideja sa predstavnicima Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Kako kaže, od početka je dobio veliko povjerenje i gotovo potpuno kreativnu slobodu.

„Ne znam kako rade drugi savezi, ali kod nas je proces bio vrlo otvoren. Dizajner je taj koji prvi predlaže rješenja, a onda zajedno dolazimo do konačnih detalja. Ljudi iz Saveza imali su zaista iskren i dobronamjeran pristup. Njihova poruka bila je jednostavna: ‘Hajmo uraditi najbolje što možemo’. Upravo zato osjećam veliku odgovornost da ovaj zadatak iznesem do kraja i da ih ne razočaram.“

Naravno, pitanje koje najviše zanima navijače jeste kako će novi dres zapravo izgledati. Iako detalje još uvijek ne otkriva, Stambolić naglašava da će se novi dizajn značajno razlikovati od prethodnih.

„Dres ne skrivamo od navijača, već od onih koji bi ga mogli zloupotrijebiti i kopirati prije zvanične prezentacije. Ono što mogu reći jeste da će se razlikovati i to drastično. Poseban naglasak stavljen je na zastavu Bosne i Hercegovine, na njenu simboliku i na motiv trokuta koji podsjeća na oblik naše zemlje.

Upravo taj trokut, objašnjava Stambolić, nosi dublju poruku.

„To je simbol zajedništva i raznolikosti kojom se Bosna i Hercegovina oduvijek ponosila. Danas se u velikim svjetskim gradovima ljudi hvale multikulturalnošću, brojem vjera i kultura, a mi smo to oduvijek imali. Pokušao sam tu ideju pretočiti u vizuelnu simboliku dresa. Nadam se da će ljudi razumjeti poruku kada dres bude predstavljen.“

Nakon historijske utakmice u kojoj je Bosna i Hercegovina eliminisala Italiju i osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo, Stambolić je tek tada u potpunosti shvatio šta njegov rad znači.

„Tokom utakmice uopšte nisam razmišljao o tome. Samo sam se molio da pobijedimo. Tek nekoliko minuta kasnije shvatio sam da će moj dres biti na Mundijalu. Potajno sam se tome nadao mjesecima ranije.“

Uprkos uspjehu i velikim projektima, Stambolić ostaje čvrsto na zemlji. Ne zaboravlja kako je sve počelo, niti dječačke snove koji su ga doveli do ovoga.

„Kao djeca svi smo maštali da budemo fudbaleri. Ako već nisam mogao ostvariti tu karijeru na terenu, život mi je dao priliku da na Svjetsko prvenstvo odem kroz svoju profesiju. I to mi je ogromna čast.“

Posebno se sjeća trenutka kada je dobio prvu priliku da dizajnira dres za Željezničar – klub koji voli od djetinjstva.

„Prvu šansu dao mi je Amar Osim. Sjećam se naše prve kafe. Do tada sam ga znao samo kao navijač. Razgovarali smo o tome kako unaprijediti fan shop, šta bi se moglo promijeniti. U jednom trenutku samo se nasmijao i rekao: ‘E pa dizajner, hajde radi.’ I tako je sve počelo.“

Danas, godinama kasnije, Stambolić je dizajner čiji će rad gledati milioni ljudi širom svijeta. A kada Zmajevi istrče na teren Svjetskog prvenstva, njihov dres neće biti samo sportska oprema – bit će priča o identitetu, simbolima i ljubavi prema domovini.
Bojim se ovog trokuta, moglo bi to biti kao lenta u trokutastom obliku, ako razumijete :mrgreen: a to mi se ne sviđa.

Zglavkar
Kontakt:

Post Postao/la Zglavkar » 16 apr 2026, 18:22

Coolpanda24 je napisao/la:
16 apr 2026, 18:14
Bojim se ovog trokuta, moglo bi to biti kao lenta u trokutastom obliku, ako razumijete :mrgreen: a to mi se ne sviđa.
Da ne bude ovako nešto. :D
https://sportsport.ba/ostali-sportovi/m ... rije/77922

Šalim se, ali bi možda mogli neki suptilni mali trokutići po dresu, iste boje kao i dres samo blago drugačija nijansa.
Zadnja izmjena: Zglavkar, dana/u 16 apr 2026, 18:32, ukupno mijenjano 1 put.

torbica
Kontakt:

Post Postao/la torbica » 16 apr 2026, 18:28

boatenkk je napisao/la:
sve zastave pocevsi od ljiljana, zastava herceg bosne i vojske republike srspke treba zabraniti! to su zastave nekih gorih vremena - ratnih! ne trebamo gurati prst u oko jedni drugima!
Poredis agresorske zastave sa prvom zastavom nakon obnavljanja drzavnosti de se malo iza vrata potari mokrom rukom dodji sebi

phillies
Kontakt:

Post Postao/la phillies » 16 apr 2026, 18:46

Ma ja se ne bi bunio ni da bude reljefno uradjena nasa drzava (kao na grbu Saveza), samo vece...

Coolpanda24
Kontakt:

Post Postao/la Coolpanda24 » 16 apr 2026, 19:08

Zglavkar je napisao/la:
16 apr 2026, 18:22

Šalim se, ali bi možda mogli neki suptilni mali trokutići po dresu, iste boje kao i dres samo blago drugačija nijansa.
Ne d’o Bog :urnebes:

Ne znam stvarno, meni se ta ideja s trokutovima nikako na prvu ne sviđa, mada naravno možda bude i lijepo. Ukusi su različiti. :D

Zglavkar
Kontakt:

Post Postao/la Zglavkar » 16 apr 2026, 19:24

16 apr 2026, 19:08
Zglavkar je napisao/la:

Ne d’o Bog :urnebes:

Ne znam stvarno, meni se ta ideja s trokutovima nikako na prvu ne sviđa, mada naravno možda bude i lijepo. Ukusi su različiti. :D
Mislio sam na ovako nešto.

https://i.postimg.cc/ZKxSM06x/file-0000 ... 852a7b.png

Clutch
Kontakt:

Post Postao/la Clutch » 16 apr 2026, 19:39

I ja se bojim trokuta ali ovo od @Zglavkar izgleda sasvim ok :thumbup:
Philly vs Everybody

#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT

Soli
Kontakt:

Post Postao/la Soli » 16 apr 2026, 20:41

boatenkk je napisao/la:
Njihova strategija po pitanju ljiljana je veoma jednostavna. Izbrisati hiljadugodišnji simbol nezavisne Bosne iz kolektivne memorije Bošnjaka, ili ga proglasiti simbolom rata i tragedije.

Poslije će tvrditi kako je BiH nemoguća vještačka tvorevina bez utemeljenja u historiji, sa nametnutom himnom i zastavom. Te kao takva nema smisla da postoji, pa bi bilo najbolje da se mirno raziđemo.

Neka svako nosi simbole vojske u kojoj je bio. I naroda kojem pripada. To je najkorektnije.

KarlMarx
Kontakt:

Post Postao/la KarlMarx » 16 apr 2026, 20:48

Bas me zanima kako će to sa trokutima ispast. Ako se sretnemo sa Hrvatima i njihovim dresovima, biće to pravi sat geometrije.

MiranGlasnic
Kontakt:

Post Postao/la MiranGlasnic » 16 apr 2026, 21:01

KarlMarx je napisao/la:
16 apr 2026, 20:48
Bas me zanima kako će to sa trokutima ispast. Ako se sretnemo sa Hrvatima i njihovim dresovima, biće to pravi sat geometrije.
Zar ti nisi imao ekskluzivu? :think:

Varta
Kontakt:

Post Postao/la Varta » 16 apr 2026, 21:07

:bih:
Zadnja izmjena: Varta, dana/u 26 apr 2026, 00:34, ukupno mijenjano 1 put.

Diadora
Kontakt:

Post Postao/la Diadora » 16 apr 2026, 21:08

boatenkk je napisao/la:
Ne blamiraj se ziv bio. Ljiljani nisu ratni simbol nego simbol medzunarodno priznate drzave bosne I hercegovine.

Vidio Sam par zastava na kojima pise armija rbih, to se ne bi trebali nositi. Ako srbima I hdz hrvatima smetaju ljiljani sa bijelom podlogom onda alternativa je da uvedemo ljiljanku sa plavom podlogom kao oficijalnu zastavu slicno onoj za vrijeme kraljevine bosne.

Hoce oni da mi ne masemo ljiljanima nego vartom a u isto vrijeme bi oni mahali zastavama uzp I genocida I unosili nam se u facu s tim. Ni u ludilu nece pomisliti da masu vartom. E pa nece da moze.

Varta
Kontakt:

Post Postao/la Varta » 16 apr 2026, 21:14

slika

Realno bio bi medju najljepšim na prvenstvu. Ali mi hoćemo žutog dresa s kineskim zmajevima.

mercurial
Kontakt:

Post Postao/la mercurial » 16 apr 2026, 21:44

Gdje se u evropi moze kupiti nas dres. Gledao sam na strankci Kelmea ali ga nemaju nikako..
Ako hocu preorder za novi nudi mi samo neku kanadsku stranicu..

Elddar
Kontakt:

Post Postao/la Elddar » 16 apr 2026, 21:53

boatenkk je napisao/la:
Cuj genijalca :salut: Ko sve ima internet jbt. Za trobojku i tzv. HB se slazem
...jer žive, i prkose vragu, dok smrt im opaku slute.

Shevko
Kontakt:

Post Postao/la Shevko » 16 apr 2026, 21:57

Hoće vas izlevatiti levatine ako bude trokut i zvijezda.

KarlMarx
Kontakt:

Post Postao/la KarlMarx » 16 apr 2026, 22:03

MiranGlasnic je napisao/la:
16 apr 2026, 21:01
KarlMarx je napisao/la:
16 apr 2026, 20:48
Zar ti nisi imao ekskluzivu? :think:
Ja mislim da nisi ti vidio šta sam ja napisao ispod fotke na prethodnom postu sa slikom. :)
Jeste imam evo ekskluzivu. :D

Chevalier
Kontakt:

Post Postao/la Chevalier » 16 apr 2026, 23:44

Zglavkar je napisao/la:

I ja mislim i nadam se da ce biti diskretni trokutici nakon ovog intervjua. Ako bude puno zastave, bice sranje.

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Proximic i 10 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []