Varta je napisao/la: ↑02 maj 2026, 14:03
Meni je najjače što nas neki ovdje žele ubjediti da smo mi (naravno uz jordance i nepalce) pametnij od svih ostalih. Ljudi nas ovdje žele ubjediti da su Adidas i Nike zajebali njemce i da njemci pate što nemaju prepoznatljiv dres kao je nama dao kelme.
Kome objašnjavaš druže.
Taj način razmišljanja se oslikava i u uređenosti društva, države, planiranja infrastrukture i najbolje se vidi iz upravo primjera kad upoređujete jednu skandinavsku zemlju sa jednom balkanskom u ovom slučaju Bosnom.
Mnogi ne razumiju da dres na Mundijalu nije samo oprema za igru nego način kako će se jedna država prezentirati ostatku svijeta tj. milijardama ljudi koji će gledati Mundijal. To su tekme koje gleda ogroman broj ljudi i svaki detalj se primijeti.
Zašto je dres i dizajn istog toliko bitan u smislu kako ljudi vide neku zemlju?
Prvo, dres predstavlja tj. reprezentuje naciju (a ne narod kako neki tvrde). Kad ljudi gledaju utakmicu, ne vide samo igrače na terenu nego i državu koja stoji iza njih. Boje, simboli i dizajn dresa prezentuju npr.:
- historiju i simbole zemlje (stari motivi, grbovi)
- sam pristup, tj. koliko sve djeluje uređeno i ozbiljno
- daje samopoštovanje i samopouzdanje ekipi.
Drugo, snimci utakmica idu po cijelom svijetu i nacionalni dres tako postaje neka vrsta reklame za državu, usudio bih se tvrditi čak i više nego turistička kampanja. Npr. Brazilski žuti dres mnogima čim ga vide simbolizuje radost, dobar fudbal i sambu i opušten stil. To nije slučajno, to se gradilo godinama.
Treće, ima i psihološki efekat i to je sigurno. Kako jedna ekipa izgleda može utjecati i na to kako je ljudi doživljavaju.
Ako sam dres izgleda moćno, uredno i prepoznatljivo,posmatraču ekipa djeluje jače i ozbiljnije, čak dok sviraju himne.
Doći u neizglednom dresu na svjetsku smotru fudbala, a koliko je to važno vidimo na primjeru Italije gdje je zamalo i vlada pala zbog ispadanja u finalu baraža, je isto kao doći na svadbu u trenerci i lakovanim cipelama.
Sportski uspjeh jeste promotivan i važan ali nije uslov jer na Mundijalu gdje se svi trude da ostave utisak si ili prepoznatljiv ili nevidljiv. Na kraju, imamo i taj uspjeh ako ćemo tjerati mak na konac. Pobjeda nad Italijom je odjeknula više u svijetu nego da smo se plasirali preko Austrije, prošli grupu kao drugi, treći i u četvrtfinalu izbacili "štajaznam" Ćešku, Obalu Slonovače
Dres je mnogo više od odjeće a fudbal više od igre. To je slika države koju svijet gleda u tih 90 minuta i ne treba posjedovati iznadprosječan intelektualni kapacitet da bi se to razumjelo.
Moralan je samo onaj tko se drži morala bez straha od kazne i bez očekivanja nagrade.