Dres reprezentacije BiH

Moderatori/ce: ribery,_dreamer_,insider,TaRgEt_,Monolog

MiranGlasnic
Kontakt:

Re: Dres reprezentacije BiH

Post Postao/la MiranGlasnic » 04 maj 2026, 19:46

Varta je napisao/la:
04 maj 2026, 19:44
MiranGlasnic je napisao/la:
04 maj 2026, 19:39
Varta je napisao/la:
04 maj 2026, 19:35

Pa znam ja da su tebi dresovi Austrije, Španije Švicarska i Danske kurci pravi, nije ih kelme nagradiJo s zMojevimai tigrAma :bih: :bih:

Nek smo mi pametniji i od Austrije i Njemacke. Šta sve nes pročitati i ostati ziv
Reci nam…koliko si završio razreda osnovne škole?
Jesil ti onaj što je tvrdio da se njemacka pati s adidasom i nikeom samo zbog para i da je svabama muka što moraju nositi bijeli dres
Nisam. Odvadi malo. Ovo što izbija iz tebe nije za sinije…

MiranGlasnic
Kontakt:

Post Postao/la MiranGlasnic » 04 maj 2026, 19:54

TefalTava je napisao/la:
04 maj 2026, 18:42
Sport90 je napisao/la:
04 maj 2026, 18:07
perun je napisao/la:
04 maj 2026, 15:13

Kome objašnjavaš druže.
Taj način razmišljanja se oslikava i u uređenosti društva, države, planiranja infrastrukture i najbolje se vidi iz upravo primjera kad upoređujete jednu skandinavsku zemlju sa jednom balkanskom u ovom slučaju Bosnom.

Mnogi ne razumiju da dres na Mundijalu nije samo oprema za igru nego način kako će se jedna država prezentirati ostatku svijeta tj. milijardama ljudi koji će gledati Mundijal. To su tekme koje gleda ogroman broj ljudi i svaki detalj se primijeti.

Zašto je dres i dizajn istog toliko bitan u smislu kako ljudi vide neku zemlju?

Prvo, dres predstavlja tj. reprezentuje naciju (a ne narod kako neki tvrde). Kad ljudi gledaju utakmicu, ne vide samo igrače na terenu nego i državu koja stoji iza njih. Boje, simboli i dizajn dresa prezentuju npr.:

- historiju i simbole zemlje (stari motivi, grbovi)
- sam pristup, tj. koliko sve djeluje uređeno i ozbiljno
- daje samopoštovanje i samopouzdanje ekipi.

Drugo, snimci utakmica idu po cijelom svijetu i nacionalni dres tako postaje neka vrsta reklame za državu, usudio bih se tvrditi čak i više nego turistička kampanja. Npr. Brazilski žuti dres mnogima čim ga vide simbolizuje radost, dobar fudbal i sambu i opušten stil. To nije slučajno, to se gradilo godinama.

Treće, ima i psihološki efekat i to je sigurno. Kako jedna ekipa izgleda može utjecati i na to kako je ljudi doživljavaju.
Ako sam dres izgleda moćno, uredno i prepoznatljivo,posmatraču ekipa djeluje jače i ozbiljnije, čak dok sviraju himne.

Doći u neizglednom dresu na svjetsku smotru fudbala, a koliko je to važno vidimo na primjeru Italije gdje je zamalo i vlada pala zbog ispadanja u finalu baraža, je isto kao doći na svadbu u trenerci i lakovanim cipelama.

Sportski uspjeh jeste promotivan i važan ali nije uslov jer na Mundijalu gdje se svi trude da ostave utisak si ili prepoznatljiv ili nevidljiv. Na kraju, imamo i taj uspjeh ako ćemo tjerati mak na konac. Pobjeda nad Italijom je odjeknula više u svijetu nego da smo se plasirali preko Austrije, prošli grupu kao drugi, treći i u četvrtfinalu izbacili "štajaznam" Ćešku, Obalu Slonovače

Dres je mnogo više od odjeće a fudbal više od igre. To je slika države koju svijet gleda u tih 90 minuta i ne treba posjedovati iznadprosječan intelektualni kapacitet da bi se to razumjelo.
Sve je to super ali sto mislis da smo mi nap u Brazilu ista bolji utisak sto se tice izgleda naših ostavili u Adidas dresovima koje možeš kupiti kao trening majce na koje su nalijepiti grb Bosne i nalijepiti brojeve sa imenima, od recimo dresova Kelme jel to u fazonu ovi ne nose markirano ili sta? I prije SP se znalo da nam je sponzor Kelme to sto nema do sad dresa ili sta je nesposobnost naših ljudi koji pri sklapanju bilo kakvih ugovora imaju sposobnost da se oni ugrade i sve drugo nema veze. Zato i kad si imao taj famozni Adidas si ima trening majcu. Ali ja opet vjerujem da dtilizovani dres koji predstavlja našu državu Kelme je puno puno bolje nego običan dres Nike/Adidas/Puma
jesi li ti ikad držao original dres nase reprezentacije od Adidas naspram kelme smeca je svemirska kvaliteta posebno player verzije gdje je sve lijepljeno kao na svim plater verzijama od Adidasa
Ne držao..nego imam original koji su igrači nosili na Svjetskom u Brazilu. :thumbup: Onaj kvalitet i personalizacija su bili taj talas o kojem ti pričaš….Nisam još omatorio pa se sjećam koliko su naši ljudi bili sretni sa dresovima koje nam je Adidas pravio..nismo mogli odlučiti koji je bio bolji… :bih: :opaopa:

Varta
Kontakt:

Post Postao/la Varta » 04 maj 2026, 20:00

04 maj 2026, 19:46
Varta je napisao/la:
04 maj 2026, 19:39

Reci nam…koliko si završio razreda osnovne škole?
Jesil ti onaj što je tvrdio da se njemacka pati s adidasom i nikeom samo zbog para i da je svabama muka što moraju nositi bijeli dres
Nema šta odvaditi, žalosno je što polahko uništavamo jedan simbol države.

MiranGlasnic
Kontakt:

Post Postao/la MiranGlasnic » 04 maj 2026, 20:04

Varta je napisao/la:
04 maj 2026, 20:00
Varta je napisao/la:

Imaš premalo znanja a previše samopouzdanja.

Varta
Kontakt:

Post Postao/la Varta » 04 maj 2026, 20:25

04 maj 2026, 20:04
Varta je napisao/la:
04 maj 2026, 20:00

Imaš premalo znanja a previše samopouzdanja.
Samopouzdanje jako ko kineski zmaj

Sport90
Kontakt:

Post Postao/la Sport90 » 04 maj 2026, 21:00

Varta je napisao/la:
04 maj 2026, 19:35
Sport90 je napisao/la:
04 maj 2026, 19:30
Varta je napisao/la:
04 maj 2026, 19:22

Pa bio je zmaj evo 3 godine. Bit će novi kiceraj ili ukidanje bijelog dresa 100%.

Evo kako se ostale države predstavljaju:

slika

A evo i nas dok smo izgledali normalno

slika
Pa ovaj dres Austrije **** prava. A sto se tice ovog dresa iz 2014 moze i Kelme bez ikakvih problema napraviti ovakav dres. I ja naveo ovom bijelom dresu ne vidim niti jedan simbol Bosne i Hercegovine niti bilo sta sto bi nekom strancu moglo u očima biti ah ovo je dres Bosne i Hercegovine
Pa znam ja da su tebi dresovi Austrije, Španije Švicarska i Danske kurci pravi, nije ih kelme nagradiJo s zMojevimai tigrAma :bih: :bih:

Nek smo mi pametniji i od Austrije i Njemacke. Šta sve nes pročitati i ostati ziv

slika
Nisu njemacki engleski su mi top, pogotovo engleski sa lavom na bijelom dresu, a i njemački otkida pogledaj malo. Danske nisam ni vidio ne znam ni da idu na SP. Pogledaj recimo dres Egipta za SP ili recimo Mexico. Pogledaj kakve dresove ljudi imaju pa skontaj je li bijela trening majca i plav top

General505
Kontakt:

Post Postao/la General505 » 04 maj 2026, 21:23

perun je napisao/la:
Varta je napisao/la:
02 maj 2026, 14:03
Meni je najjače što nas neki ovdje žele ubjediti da smo mi (naravno uz jordance i nepalce) pametnij od svih ostalih. Ljudi nas ovdje žele ubjediti da su Adidas i Nike zajebali njemce i da njemci pate što nemaju prepoznatljiv dres kao je nama dao kelme.
Kome objašnjavaš druže.
Taj način razmišljanja se oslikava i u uređenosti društva, države, planiranja infrastrukture i najbolje se vidi iz upravo primjera kad upoređujete jednu skandinavsku zemlju sa jednom balkanskom u ovom slučaju Bosnom.

Mnogi ne razumiju da dres na Mundijalu nije samo oprema za igru nego način kako će se jedna država prezentirati ostatku svijeta tj. milijardama ljudi koji će gledati Mundijal. To su tekme koje gleda ogroman broj ljudi i svaki detalj se primijeti.

Prvo, dres predstavlja tj. reprezentuje naciju (a ne narod kako neki tvrde). Kad ljudi gledaju utakmicu, ne vide samo igrače na terenu nego i državu koja stoji iza njih. Boje, simboli i dizajn dresa prezentuju npr.:

Drugo, snimci utakmica idu po cijelom svijetu i nacionalni dres tako postaje neka vrsta reklame za državu, usudio bih se tvrditi čak i više nego turistička kampanja. Npr. Brazilski žuti dres mnogima čim ga vide simbolizuje radost, dobar fudbal i sambu i opušten stil. To nije slučajno, to se gradilo godinama.

Treće, ima i psihološki efekat i to je sigurno. Kako jedna ekipa izgleda može utjecati i na to kako je ljudi doživljavaju.
Ako sam dres izgleda moćno, uredno i prepoznatljivo,posmatraču ekipa djeluje jače i ozbiljnije, čak dok sviraju himne.

Doći u neizglednom dresu na svjetsku smotru fudbala, a koliko je to važno vidimo na primjeru Italije gdje je zamalo i vlada pala zbog ispadanja u finalu baraža, je isto kao doći na svadbu u trenerci i lakovanim cipelama.

Sportski uspjeh jeste promotivan i važan ali nije uslov jer na Mundijalu gdje se svi trude da ostave utisak si ili prepoznatljiv ili nevidljiv. Na kraju, imamo i taj uspjeh ako ćemo tjerati mak na konac. Pobjeda nad Italijom je odjeknula više u svijetu nego da smo se plasirali preko Austrije, prošli grupu kao drugi, treći i u četvrtfinalu izbacili "štajaznam" Ćešku, Obalu Slonovače

Dres je mnogo više od odjeće a fudbal više od igre. To je slika države koju svijet gleda u tih 90 minuta i ne treba posjedovati iznadprosječan intelektualni kapacitet da bi se to razumjelo.

Odlično objasnjenje, ne razumijem ljude koji dizajn dresa i sam izgled stavljaju u drugi plan , kao nebitno moze se i u majicama zamisli takvo misljenje pojaviti se kao s marsa pali pred milijardama ljudi koji gledaju.

Dres je ogledalo nas, poored borbe i igre igraca, puno govori o nama našoj ozbiljnosti, kreativnosti, historiji.

Ja volim kad izadjem negdje lijepo izgledat isticat se po nacinu odijevanja, biti unikatan tako isto i kod reprezentacije bi volio da budemo unikatni i na svoj nacin preppznatljivi.

I naravno ne mora to biti markirano poznatim odjevnim markama, dzaba ako je loš dizajn npr i adidas je bio katastrofa.

Licno meni bitnije da je nesto lijepo sa nekim smislom i da me cini prepoznatljivim ne mora biti markirano poznatim brendom vec da je lijepo bar na oko i unikatno.

Ne razumijem ljude kojima nije stalo do izgleda i ugleda posebno na ovako velikim smotrama.

MiranGlasnic
Kontakt:

Post Postao/la MiranGlasnic » 04 maj 2026, 21:39

General505 je napisao/la:
04 maj 2026, 21:23
perun je napisao/la:
Varta je napisao/la:
02 maj 2026, 14:03
Meni je najjače što nas neki ovdje žele ubjediti da smo mi (naravno uz jordance i nepalce) pametnij od svih ostalih. Ljudi nas ovdje žele ubjediti da su Adidas i Nike zajebali njemce i da njemci pate što nemaju prepoznatljiv dres kao je nama dao kelme.
Kome objašnjavaš druže.

Odlično objasnjenje, ne razumijem ljude koji dizajn dresa i sam izgled stavljaju u drugi plan , kao nebitno moze se i u majicama zamisli takvo misljenje pojaviti se kao s marsa pali pred milijardama ljudi koji gledaju.

Dres je ogledalo nas, poored borbe i igre igraca, puno govori o nama našoj ozbiljnosti, kreativnosti, historiji.

Ja volim kad izadjem negdje lijepo izgledat isticat se po nacinu odijevanja, biti unikatan tako isto i kod reprezentacije bi volio da budemo unikatni i na svoj nacin preppznatljivi.

I naravno ne mora to biti markirano poznatim odjevnim markama, dzaba ako je loš dizajn npr i adidas je bio katastrofa.

Licno meni bitnije da je nesto lijepo sa nekim smislom i da me cini prepoznatljivim ne mora biti markirano poznatim brendom vec da je lijepo bar na oko i unikatno.

Ne razumijem ljude kojima nije stalo do izgleda i ugleda posebno na ovako velikim smotrama.
Nisam primijetio da neko tvrdi da je izgled nebitan…nebitno je palamuđenje oko nečeg van naše kontrole…a još nismo ni vidjeli taj novi dres da bi mogli donijeti konačni sud. Možda nas pozitivno iznenade? Hajmo voditi bitku oko nečeg što se nije desilo? Prije mjesec dana je Sindikat pisao da su igrači vidjeli dres i da su zadovoljni? Ako je njima dobar i ispunjava njihova očekivanja…ko sam ja da prigovaram? To oni ne vole da se lijepo obuku? Ako je njima dres dobar…zar nije to jedino bitno trenutno? Imamo kamaru bitnijih tema od dresa Generale…to govorim iz prostog razloga…ako ćelavac uprska sa spiskom nas ni bijelo-plava kombinacija, ni 100 ljiljana na dresu neće spasiti. Sačekajmo prezentaciju da vidimo na čemu smo.

General505
Kontakt:

Post Postao/la General505 » 04 maj 2026, 22:40

Ne govorimo uopce o nasem buducem novom dresu, kakav takav bice bolji od prethodnog, vec onako generalno diskutujemo koliko je oprema bitna odnosno dres jer nerijetko se ovdje procita post kako je dres najmanji problem, da se moze i u majicama kad bi zatrebalo... onda ovi stariji forumasi cvile za onim starim kao tad su bili najbolji a ustvari samo ih nostalgija opalila sve su to bile krpe ili obicne majice, nista ni sa cim.

Dakle, moj post nije uopce tema buduceg naseg dresa vec sw odnosi na to da je jako bitno da se ne igra u bilo cemu i biti unikatan.

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: ArtemisFowl, General505, Jarodwest, klasik, LeCoq, mukydesign, Zglavkar i 45 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []