Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Asteriks

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Asteriks » 05 maj 2026, 16:29

Mah, napisano u kontekstu da bez Švaba nema globalnog sukoba.

A to za ratovanje, taman da sam ovdje 10 godina, znam da bi ratovao jedino za svoju BiH.

Nekad davno, Bošnjaci su se borili na istočnim ratištima pod zastavom sultana. Sada samo pod ljiljanima. :mrgreen:
A smooth sea never made a skilled sailor.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 05 maj 2026, 16:34

Stroj1946 je napisao/la:
05 maj 2026, 16:27
Pa EU, najviše Njemačka, ima/ju u planu da zarate s nekim, na duže staze, da mi se mogli riješiti ovih imigranata i migranata, koji su se namnožili u zadnjih 20, 30 godina. Jedan od razloga i jest izdavanje državljanstva poslije pet godina. Prvo bi njih pozvali, pa ostale.
Tako su Amerikanci u građanskom ratu, sve imigrante koji su pristali brodovima u New Yorku i Bostonu, odmah s broda dali im državljanstvo na licu mjesta i slali ih u rat.
E jesu bezobrazni. Hoce slati svoje drzavljane u vojsku, gdje to ima

Stroj1946
Kontakt:

Post Postao/la Stroj1946 » 05 maj 2026, 17:42

Asteriks je napisao/la:
05 maj 2026, 16:29
Mah, napisano u kontekstu da bez Švaba nema globalnog sukoba.

A to za ratovanje, taman da sam ovdje 10 godina, znam da bi ratovao jedino za svoju BiH.

Nekad davno, Bošnjaci su se borili na istočnim ratištima pod zastavom sultana. Sada samo pod ljiljanima. :mrgreen:
Ma haj ba, bitno je nek se puca, gdje, nije bitno. Al nije isto ratovat za Švabu ili Baketa :mrgreen:

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 05 maj 2026, 18:52

Ma samo u Raminu Armiju bih isao
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 05 maj 2026, 19:03

slika

Kanada i Katar isto je to :mrgreen:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 05 maj 2026, 21:35

Mozda je do autocorrect-a.

Ne treba se zalijetati :mrgreen:
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 06 maj 2026, 06:40

Asteriks je napisao/la:
05 maj 2026, 15:56
Rheinmetall povećao proizvodne kapacitete artiljerijskih granata sa 70.000 na 1,1 milion. Povećana je i proizvodnja municije srednjeg kalibra sa približno 800.000 na više od četiri miliona metaka, a za vojne kamione sa 600 na 4.500 jedinica.

Bgm Švabeci se opet naoružavaju.
Francuska se takodje okrenula proizvodnji oruzija i neke firme su pocele da rade samo za vojnu industriju, dok su do skoro radile i za komercijalne sektore.
U Americi se sad pojedini roboti za sastavljanje elektrotehnike proizvode prvenstveno za vojnu industriju, pa tek kasnije mogu ostale industrije da dodju na red.

Evropa postepeno radi na tome da smanje ovisnost o Americi, pocevsi od tog naoruzanja, do tehnologije. Energija takodje, mada mi se to cini kao najtezi potez do sada.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 06 maj 2026, 07:38

Europa se odrekla Rusije sto se tice nafte i gasa i okrenuli se Americi, a sad ih Amerika ostavi ko sirocad...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 06 maj 2026, 09:26

Murga je napisao/la:
06 maj 2026, 06:40
Asteriks je napisao/la:
05 maj 2026, 15:56
Rheinmetall povećao proizvodne kapacitete artiljerijskih granata sa 70.000 na 1,1 milion. Povećana je i proizvodnja municije srednjeg kalibra sa približno 800.000 na više od četiri miliona metaka, a za vojne kamione sa 600 na 4.500 jedinica.

Bgm Švabeci se opet naoružavaju.
Francuska se takodje okrenula proizvodnji oruzija i neke firme su pocele da rade samo za vojnu industriju, dok su do skoro radile i za komercijalne sektore.
U Americi se sad pojedini roboti za sastavljanje elektrotehnike proizvode prvenstveno za vojnu industriju, pa tek kasnije mogu ostale industrije da dodju na red.

Evropa postepeno radi na tome da smanje ovisnost o Americi, pocevsi od tog naoruzanja, do tehnologije. Energija takodje, mada mi se to cini kao najtezi potez do sada.
Gledajući trenutne trgovinske partnere EU po pitanju uvoza nafte i naftnih derivata, sigurni dobavljači su Norveška, Kazahstan i Libija. Naravno tu su Ameri kao vodeći, ali vidimo kako se odnosi zaoštravaju.

Po pitanju LNG plina, situacija je mnooogo gora, jer SAD je ubjedljivo najveći dobavljač za Evropu.

Ono što EU može uraditi, nastaviti ulaganja u vjetroparkove, u prijenos tj. nove dalekovode. Onda, moraju se ponovo osposobiti TE i ugalj, te vratiti grijanje na drvo.

Lagodnost života, toplih domova i plinskih elektrana jeftinim plinom je prošlost. Bolje manja energetska ovisnost te geopolitička sigurnost suhom bukovinom, hrastovinom i toplanama.

Zdrav okoliš su dobri filteri i sadnice drveća.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 06 maj 2026, 11:37

Asteriks je napisao/la:
05 maj 2026, 14:06
Ako se po nečemu trebamo šepurit što smo ispred Srbije, onda je to prema Indexu slobode medija. Istina 90. pozicija nije bajna, ali ono tamo je tortura.

Sve režimski kanali i portali, a vijesti evo recimo na Prvoj obavezno počinju imenom srbijanskog Kim Jong-una.

Taj nivo restrikcija, podaništva, beskičmenjaštva i mlaograđanstva rijetko koja zemlja ima.
Srbija je zadnja rupa Evrope ako se gledaju mediji ili recimo neka "deomkratija" mi ovakvi kakvi jesmo smo izmislili svijet za njih...medjutim ima objasnjenje za to.

Vrlo je prosto,,,,Srbija se priprema za sukob kroz svaki aspekt svog drustva pa tako i medija. Sad kad ce se taj sukob desiti i dal ce se desiti na Kosovu ili u BiH, to ostaje da se vidi. Naravno dobro dodje i Vucicu radi lakseg vladanja, ali nisu njemu mediji toliko primarni jer covjek uziva ogromnu podrsku u Srbiji ma sta vam ovi studenti pricali ....ne apsolutnu, ali uziva ogromnu, prosto i iz razloga jer nema opozicije niekakve.

Moze ovo nekome djelovati smijesno, ali pogledajte samo recimo njemacku 30 ih godina i Srbiju pod vucicem i kakvi se prioriteti guraju, kako kroz medije tako i kroz mnoge druge aspkete. Uzmes naprimjer oruzje,,,,hajde ove rakete i slicno ionako je prakticno neupotrebljivo u sukobu na balkanu to je vise za parada i pokazivanja, medjutim ono sto mnogima prolazi ispod radara je kolicina ofanzivne vojske koju je srbija napravila. Balans snaga koji je dogovoren u dejtonu je srusen ali ono do temelja...al eto nemojte se sekirat cuvace nas EUFOR :kafa:

Ja koliko znam imali su dvije jurisne brigade, 63.Padobransku i zaboravih koja je druga. Mislim da su u zadnjih 10tak godina taj broj doveli na 4 ili 5. E sad sve te napadacek jedinice kako policijske tako i vojne su najskuplji rod vojske, prosto jer ih placas bez da sluze svrsi. Koja je onda logika trositi jos dodatne i dodatne pare na takvo nesto, ako ne planiras da to nesto upotriejbis nekada ? ...al eto nek je nam sve smijesno i za ismijavanja iako je potpuno ocigledno kuda to sve vodi i na koji jedini nacin moze zavrsiti

Mediji su poklopljeni jer treba odrzavat narativ u drustvu koji im odgovara kako bi kada kucne cas se moglo sve provest bez puno dodatnog ubjedjivanja ljudi. Takodjer kada se neko njesra desi nece biti medija koji ce to osuditi.

Nije ti puno drugacije ni u Hrvatskoj, samo sto oni to rade suptilnije i drugim metodama. Pogledaj samo do koje mjere ide javno propagiranje ustastva i uzpa u javnom pa i zvanicnom govoru. S tim da oni imaju "problem" u vidu toga da Hrvate generalno bas ni ne zanima ta HB....ono ako moze eto haj daj, ali ako ne moze vala necu ic da ginem za nju. U Srbiji je ipak situacija dosta drugacija.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 06 maj 2026, 12:47

invincible1921 je napisao/la:
06 maj 2026, 11:37
Naravno dobro dodje i Vucicu radi lakseg vladanja, ali nisu njemu mediji toliko primarni jer covjek uziva ogromnu podrsku u Srbiji ma sta vam ovi studenti pricali ....ne apsolutnu, ali uziva ogromnu, prosto i iz razloga jer nema opozicije niekakve.
Ovo je netačno. Strmoglavo mu je pala podrška od pada nadstrešnice. Pustio je do sada izbore u malim mjestima gdje je imao apsolutnu podršku, potrošio 10x para na kampanju (u odnosu na ista mjesta prošle izbore), doveo batinaše da tuku sve koji podržavaju studentsku listu, a i dalje u svim tim mjestima mu je pala podrška, negdje manje, negdje više.
Zadnjih par skupova ne bi skupio 1000 ljudi da ih nije dovlačio busevima i plaćao dnevnice. Čak i batinaše seli iz jednog mjesta u drugo, nije u stanju više pronaći lokalne baje.

On trenutno nema kapacitet da na isti način iskontroliše državne izbore. Nema dovoljno ljudi da pokrije Beograd a kamoli ostale gradove paralelno. Jedini potencijalni spas mu je da dovuče stotine hiljada glasača iz RS-a jer kod njih i dalje dobro kotira, ali ne vidim da je to realna opcija. Možda dovuče par više hiljada nego prošli put, ali sumnjam da će mu to biti dovoljno.

Studenti zapravo rade odličan posao posljednjih godinu dana. Bacili su se na agitaciju manjih mjesta, aktivirali se politički, što mislim da je djelotvornije od većih protesta po većim gradovima, koji su pretežno bili bez konkretnog cilja. Još samo da se agresivnije bace na agitaciju penzionera, koji su i dalje pretežno uz Vučića.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 06 maj 2026, 13:18

Jabroni je napisao/la:
06 maj 2026, 12:47
06 maj 2026, 11:37
Naravno dobro dodje i Vucicu radi lakseg vladanja, ali nisu njemu mediji toliko primarni jer covjek uziva ogromnu podrsku u Srbiji ma sta vam ovi studenti pricali ....ne apsolutnu, ali uziva ogromnu, prosto i iz razloga jer nema opozicije niekakve.
Ovo je netačno. Strmoglavo mu je pala podrška od pada nadstrešnice. Pustio je do sada izbore u malim mjestima gdje je imao apsolutnu podršku, potrošio 10x para na kampanju (u odnosu na ista mjesta prošle izbore), doveo batinaše da tuku sve koji podržavaju studentsku listu, a i dalje u svim tim mjestima mu je pala podrška, negdje manje, negdje više.
Zadnjih par skupova ne bi skupio 1000 ljudi da ih nije dovlačio busevima i plaćao dnevnice. Čak i batinaše seli iz jednog mjesta u drugo, nije u stanju više pronaći lokalne baje.

On trenutno nema kapacitet da na isti način iskontroliše državne izbore. Nema dovoljno ljudi da pokrije Beograd a kamoli ostale gradove paralelno. Jedini potencijalni spas mu je da dovuče stotine hiljada glasača iz RS-a jer kod njih i dalje dobro kotira, ali ne vidim da je to realna opcija. Možda dovuče par više hiljada nego prošli put, ali sumnjam da će mu to biti dovoljno.

Studenti zapravo rade odličan posao posljednjih godinu dana. Bacili su se na agitaciju manjih mjesta, aktivirali se politički, što mislim da je djelotvornije od većih protesta po većim gradovima, koji su pretežno bili bez konkretnog cilja. Još samo da se agresivnije bace na agitaciju penzionera, koji su i dalje pretežno uz Vučića.
To za politicko aktiviranje trebalo je davno uradit, jer protesti su postali svrha samima sebi, ma koliko masovni bili. Imas opciju da preuzmes vlast nasilno ili politicki, a da se skupljas odrzis miting i razidjes....mozes tak do vijeka i nece se nista desit.

Vucic kontrolise apsolutno vojsku, policiju, sav drzavni aparat od nacelnika opstine pa do direktora preduzeca, takodjer ima veliku podrsku, mediju mu jesu bitni ali nisu presudni to je citava poenta mog posta. Njemu mediji trebaju za ovo drugo sto sam napisao, a ne toliko za vladanje. Na kraju krajeva njegovi narativi i aparat se nece tako lako iskorijeniti sve i da izgubi vlast, sve i pod uslovom da ti novi zele to promijeniti,,,,a budiemo realni ne zele.

Uostalom studenti nisu jedinstveni ni u stavovima ni u zahtjevima, to sto vidis neku pokirevnu iz Novog pazara na protestima je lijepo, ali onda vidis tri metra dalje lika sa majicom djenerala usranka...ne mozes ti skinut vucica tako sto ces mu bit konkurencija, ti trebas bit alternativa. Ono u cemu je on sampion tu nece izgubit. Tanka je linija od "vucicu p.ederu" do "idemo bre za srbiju"...

Iz nase perspektive vezano i za preko drinske a i ove domace srbe...mislim da je krajnji momenat da se prestanemo pretvarati i misliti da postoje neki srbi ili Srbija koja je dobronamjerna prema nama. Mi iz ne znam kojeg razloga konstatno pravimo lazne percepcije i ubjedjemo ih da oni nisu velika vecina cetnici koji zele zlo kako BiH tako i nama...mi hodamo i pricamo kako nisu cetnici dok oni govore "jesmo ba, jesmo"....Dodje xy politicar iz FBIH i pun sjete i brige za gradjane iz RS a onda mu ti isti gradjani hebu mater bal.ijsku i govore kako ovo nije njihova drzava...
=\_1921_/=

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 06 maj 2026, 13:37

06 maj 2026, 13:18
To za politicko aktiviranje trebalo je davno uradit, jer protesti su postali svrha samima sebi, ma koliko masovni bili. Imas opciju da preuzmes vlast nasilno ili politicki, a da se skupljas odrzis miting i razidjes....mozes tak do vijeka i nece se nista desit.

Vucic kontrolise apsolutno vojsku, policiju, sav drzavni aparat od nacelnika opstine pa do direktora preduzeca, takodjer ima veliku podrsku, mediju mu jesu bitni ali nisu presudni to je citava poenta mog posta.
Njemu mediji trebaju za ovo drugo sto sam napisao, a ne toliko za vladanje. Na kraju krajeva njegovi narativi i aparat se nece tako lako iskorijeniti sve i da izgubi vlast, sve i pod uslovom da ti novi zele to promijeniti,,,,a budiemo realni ne zele.
Itekako su mu bitni mediji u čitavoj priči, rekao bih jednako bitni koliko i institucije jer njima kontroliše narativ. Sve nezavisne medije je tokom godina preuzeo, ili je u fazi preuzimanja kao što trenutno sa N1. Bolesne pare je bacio na Arenu da izgura Sport klub. Ne pretjeruje se kad se piše da je u Srbiji medijski prostor jednak Sjevernoj Koreji. Ti u javnom prostoru doslovno nemaš gdje da čuješ išta osim njegovog narativa. Zato i uživa toliku podršku među penzionerima jer ih filluje 24/7 sa svojom pričom a oni nemaju pristup nijednom alternativnom načinu informacija. Zato tipa ove akcije Student u svakom selu su dosta dobre ideje, i mislim da su time osvjestili ljude više nego ijedan masovni protest.

drugi par cipela je što i u Srbiji i u manjem entitetu imaju fetiš na diktatore, preko Slobe do Vučića, Dodika, Putina, a sutra nekog trećeg. Dok je tako, vjerovatno će i studentska lista izroniti svog diktatora. Svakako ova čitava situacija itekako podsjeća na situaciju kad je Vučić prvi put dobio izbore. On je tad pričao identičnu priču kao studenti sada.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 06 maj 2026, 15:21

Oke studenti rade dobar posao, ali ko je covjek koji ce zamjeniti Vucica? Ja ne vidim nekog predstavnika te opozicije. Bar ne normalnog.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 06 maj 2026, 16:00

Jabroni je napisao/la:
06 maj 2026, 13:37
06 maj 2026, 13:18

Vucic kontrolise apsolutno vojsku, policiju, sav drzavni aparat od nacelnika opstine pa do direktora preduzeca, takodjer ima veliku podrsku, mediju mu jesu bitni ali nisu presudni to je citava poenta mog posta.
Njemu mediji trebaju za ovo drugo sto sam napisao, a ne toliko za vladanje. Na kraju krajeva njegovi narativi i aparat se nece tako lako iskorijeniti sve i da izgubi vlast, sve i pod uslovom da ti novi zele to promijeniti,,,,a budiemo realni ne zele.
Itekako su mu bitni mediji u čitavoj priči, rekao bih jednako bitni koliko i institucije jer njima kontroliše narativ. Sve nezavisne medije je tokom godina preuzeo, ili je u fazi preuzimanja kao što trenutno sa N1. Bolesne pare je bacio na Arenu da izgura Sport klub. Ne pretjeruje se kad se piše da je u Srbiji medijski prostor jednak Sjevernoj Koreji. Ti u javnom prostoru doslovno nemaš gdje da čuješ išta osim njegovog narativa. Zato i uživa toliku podršku među penzionerima jer ih filluje 24/7 sa svojom pričom a oni nemaju pristup nijednom alternativnom načinu informacija. Zato tipa ove akcije Student u svakom selu su dosta dobre ideje, i mislim da su time osvjestili ljude više nego ijedan masovni protest.

drugi par cipela je što i u Srbiji i u manjem entitetu imaju fetiš na diktatore, preko Slobe do Vučića, Dodika, Putina, a sutra nekog trećeg. Dok je tako, vjerovatno će i studentska lista izroniti svog diktatora. Svakako ova čitava situacija itekako podsjeća na situaciju kad je Vučić prvi put dobio izbore. On je tad pričao identičnu priču kao studenti sada.
Odosmo mi s pricom, a ja zaboravih rec za medije kljucnu stvar :D Na starnu dal su rezimski, politcki, sportski, bilo kakvi ....svi se mozemo sloziti da ono sto se vidi na TVu u Srbiji tesko se moze vidjeti bilo gdje u svijetu :D Pogledas neke od emisija i teme koje se tu razglabaju i "argumente" koji se spominju....pomislis da zivis u simulaciji :D a tek naslovi po Informeru i kuriru :rol: :rol: :rol: :rol: :rol:
=\_1921_/=

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 06 maj 2026, 16:05

Arvid je napisao/la:
06 maj 2026, 15:21
Oke studenti rade dobar posao, ali ko je covjek koji ce zamjeniti Vucica? Ja ne vidim nekog predstavnika te opozicije. Bar ne normalnog.
Guraju onog rektora trenutno. Mislim da im je bolje što duže da nemaju neko lice ispred pokreta

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 06 maj 2026, 16:26

Neko ozbiljno radi sa studentima jer je Aci dogorilo. Otiš'o je Orban, sad je red na njega. Samo da prodje Expo, da skupa maznu milijarde pa na scenu nastupaju opet neke "demokrate".

Glede industrije u Evropi, bar u ovim ozbiljnim i velikim državama. Smanjuju kapacitete proizvodnje automobila zbog pritiska iz Kine i sve skupljih njemačkih auta u SAD. Industrija se mora nastaviti a militarizam je lijepo profitabilan.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 06 maj 2026, 16:32

Kako u situaciji gdje je tolko rata u svijetu da bi prodao luk i strijelu da ih proizvodis, nasa namjenska uspije poslovat u minusu :crazy:
=\_1921_/=

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 06 maj 2026, 16:39

06 maj 2026, 16:32
Kako u situaciji gdje je tolko rata u svijetu da bi prodao luk i strijelu da ih proizvodis, nasa namjenska uspije poslovat u minusu :crazy:
Američke tarife su dobro srezale izvoz namjenske industrije BiH, a znamo su Ameri bili prva destinacija za izvoz proizvoda ove industrije.

Sad su to msm Česka i Irak, dok Amera ni na mapi.

Dvije pouke - poslovanje sa SAD-om se obije o glavu i ne vjeruj vladama FBiH. Jer nisu u stanju godinama osposobit barutanu, kao osnov svega. Sada kao nešto grade za 5 milki. Kuku vlahu na orahu. :mrgreen:

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 06 maj 2026, 17:09

Asteriks je napisao/la:
06 maj 2026, 16:39
06 maj 2026, 16:32
Američke tarife su dobro srezale izvoz namjenske industrije BiH, a znamo su Ameri bili prva destinacija za izvoz proizvoda ove industrije.

Sad su to msm Česka i Irak, dok Amera ni na mapi.

Dvije pouke - poslovanje sa SAD-om se obije o glavu i ne vjeruj vladama FBiH. Jer nisu u stanju godinama osposobit barutanu, kao osnov svega. Sada kao nešto grade za 5 milki. Kuku vlahu na orahu. :mrgreen:
Pa zar ne mozemo prodavati Ukrajini, africkim drzavama, ovom onom.... :D zar mora sve preko amerike?
=\_1921_/=

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []