Dres reprezentacije BiH
Moderatori/ce: _dreamer_,insider,TaRgEt_,Monolog,ribery
- Tracy3McGrady
- Kontakt:
Re: Dres reprezentacije BiH
Dres djeluje odličan, siguran sam da će imati i neki svoj "pečat"
Plus I kvalitet mi djeluje drugačiji od prošlog, tako da jedva čekam, imam neki osjećaj da će nam ovo biti najbolji dresovi do sada.
Plus I kvalitet mi djeluje drugačiji od prošlog, tako da jedva čekam, imam neki osjećaj da će nam ovo biti najbolji dresovi do sada.
Anfernee "Penny" Hardaway #1
Dresovi su AI, tako da ne znamo ništa o kvalitetu, možemo pretpostaviti izgled, i to je pitanje koliko s obzirom da je Savez izbacio AI video.
Ima svakakvih forumaša ali ja ipak mislim da si ti fulio ovdje poentu, a ne oni. Savez je unajmio Harisa kao domaćeg dizajnera upravo zbog toga da bi valjda donio neki dizajn koji će do sada najviše podsjećati na BiH i donijeti nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi.PeppermintSA je napisao/la: ↑09 maj 2026, 02:23Meni je najjače kako ljudi misle da dizajn automatski podrazumijeva điđanje svega i svačega na proizvod. Kao ako nešto nema 25 elemenata dizajner nije ništa uradio. Tačno se vidi da većina forumaša nije imala likovno ni u osnovnoj. Dizajn podrazumijeva promišljenost, taman bio minimalan. U industrijskom dizajnu postoje brojni predstavnici koji su njegovali ekstremni minimalizam, počevši od Bauhausa pa sve do faking Ikee. O grafičkom dizajnu ili modnom dizajnu da ne govorim. No šta da pričam ljudima koji zaista, ali zaiste žele kineske zmajeve ili stećke ili ćilime s ljiljanima na dresu.
Dres sa par povučenih linija nije ružan. Daleko od toga. Može biti prelijep. Ali takve "dizajne" kao na onoj AI prezentaciji saveza je mogao neko i od Kelme dizajnera uraditi ko nema veze sa BiH.
Od Harisa se očekuje da poveže dizajn sa nama na ovaj ili onaj način. Nekom sitnicom koja će podsjećati na BiH. Da se kaže okej, ovo ima smisla. Kao što hrvati imaju kockice, kao što norvežani imaju križ sa zastave i td.
Ponosni osvajač kupa virtualne sportsport.ba BHT Premijer lige u prvoj sezoni.
- PeppermintSA
- Kontakt:
Koliko sam shvatio, Savez je unajmio Harisa kako bi imali dizajnera koji će se posvetiti dizajnu dresa i ko, pri tom, ima iskustva u dizajniraju fudbalskih dresova. Svi ćemo se složiti da su nam svi dizajni do sad - od Legee, preko Adidasa, pa do Kelmea, bili u najboljem slučaju generični, a u najgorem zbrzani i sfušereni.DeeWa je napisao/la: ↑09 maj 2026, 12:31Ima svakakvih forumaša ali ja ipak mislim da si ti fulio ovdje poentu, a ne oni. Savez je unajmio Harisa kao domaćeg dizajnera upravo zbog toga da bi valjda donio neki dizajn koji će do sada najviše podsjećati na BiH i donijeti nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi.PeppermintSA je napisao/la: ↑09 maj 2026, 02:23Meni je najjače kako ljudi misle da dizajn automatski podrazumijeva điđanje svega i svačega na proizvod. Kao ako nešto nema 25 elemenata dizajner nije ništa uradio. Tačno se vidi da većina forumaša nije imala likovno ni u osnovnoj. Dizajn podrazumijeva promišljenost, taman bio minimalan. U industrijskom dizajnu postoje brojni predstavnici koji su njegovali ekstremni minimalizam, počevši od Bauhausa pa sve do faking Ikee. O grafičkom dizajnu ili modnom dizajnu da ne govorim. No šta da pričam ljudima koji zaista, ali zaiste žele kineske zmajeve ili stećke ili ćilime s ljiljanima na dresu.
Dres sa par povučenih linija nije ružan. Daleko od toga. Može biti prelijep. Ali takve "dizajne" kao na onoj AI prezentaciji saveza je mogao neko i od Kelme dizajnera uraditi ko nema veze sa BiH.
Od Harisa se očekuje da poveže dizajn sa nama na ovaj ili onaj način. Nekom sitnicom koja će podsjećati na BiH. Da se kaže okej, ovo ima smisla. Kao što hrvati imaju kockice, kao što norvežani imaju križ sa zastave i td.
E sad, spominješ prepoznatljivost. Koliko to ima prepoznatljivih dresova u svijetu fudbalskih reprezentacija? Imaš hrvatske kockice, zbog specifičnosti hrvatskog nacionalnog grba. Imaš francusku trobojku s plavim dresom, bijelim šorcem i crvenim štucnama - nešto što je i bivša Juga furala, a što je opet preslika državne zastave. Imaš Argentince s prepoznatljivim svijetlo plavim i bijelim prugama. Brazilce sa žutim dresom i plavim šorcem itd. Međutim, kao što možeš vidjeti, u 90% slučajeva ta prepoznatljivost je samo pitanje rasporeda boja. Vrlo je mali uzorak reprezentacija koje, poput Hrvatske, imaju vrlo prepoznatljiv dizajn dresa.
Ako govorimo o nekim etno-motivima, nekim sitnim detaljima na dresu, tu prevashodno govorimo o eventualno ponekim afričkim reprezentacijama, takođe o Meksiku koji često ima taj neki, po meni, điberski dizajn. Imamo Norvešku koja ima presliku zastave, odnosno krsta na dresu. Ako zaista promisliš, vidjećeš da je velika većina reprezentacija, uključujući najveće, nemaju nikakve naročite detalje. Njihovi dresovi su prepoznatljivi po svojim bojama, i to upravo zato što su kao reprezentacije uspješne pa time raspored boja postane sam po sebi prepoznatljiv. Talijani, naprimjer, kao nacija najpoznatija po modi i stajlingu su godinama imali najminimalnije moguće dizajne dresova. Pogledaj dres iz 2002. - plavi dres za kojeg bi kod nas rekli da liči na pidžamu, bez ikakvih detalja, sa najobičnijim državnim grbom. Čak ne grbom saveza, nego države. I ničeg drugog.
E sad, stvar kod nas je što bi svi neke kerefeke koje ni sami ne mogu imenovati. Hoće ljiljane, jer ne mogu da se pomire s tim da je neko 1998. godine potpisao da se ljiljani zamjene varta zastavom. Ne žele žutu boju jer opet ne prihvataju vizuelni identitet reprezentacije koji aludira na varta zastavu itd. A nadalje, žele neke detalje koje, kako rekoh, ne mogu ni sami imenovati. Nešto možda poput Bjelorusije koja je jedina imala etnografske dezene na svom dresu, onaj neki kao ćilim. Eto, cijeli svijet je poludio za bjeloruskim dresovima.
- marlostanf1eld
- Kontakt:
Svaka čast, ali ne možeš to šabanima objasniti.PeppermintSA je napisao/la: ↑09 maj 2026, 15:44Koliko sam shvatio, Savez je unajmio Harisa kako bi imali dizajnera koji će se posvetiti dizajnu dresa i ko, pri tom, ima iskustva u dizajniraju fudbalskih dresova. Svi ćemo se složiti da su nam svi dizajni do sad - od Legee, preko Adidasa, pa do Kelmea, bili u najboljem slučaju generični, a u najgorem zbrzani i sfušereni.DeeWa je napisao/la: ↑09 maj 2026, 12:31Ima svakakvih forumaša ali ja ipak mislim da si ti fulio ovdje poentu, a ne oni. Savez je unajmio Harisa kao domaćeg dizajnera upravo zbog toga da bi valjda donio neki dizajn koji će do sada najviše podsjećati na BiH i donijeti nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi.PeppermintSA je napisao/la: ↑09 maj 2026, 02:23Meni je najjače kako ljudi misle da dizajn automatski podrazumijeva điđanje svega i svačega na proizvod. Kao ako nešto nema 25 elemenata dizajner nije ništa uradio. Tačno se vidi da većina forumaša nije imala likovno ni u osnovnoj. Dizajn podrazumijeva promišljenost, taman bio minimalan. U industrijskom dizajnu postoje brojni predstavnici koji su njegovali ekstremni minimalizam, počevši od Bauhausa pa sve do faking Ikee. O grafičkom dizajnu ili modnom dizajnu da ne govorim. No šta da pričam ljudima koji zaista, ali zaiste žele kineske zmajeve ili stećke ili ćilime s ljiljanima na dresu.
E sad, spominješ prepoznatljivost. Koliko to ima prepoznatljivih dresova u svijetu fudbalskih reprezentacija? Imaš hrvatske kockice, zbog specifičnosti hrvatskog nacionalnog grba. Imaš francusku trobojku s plavim dresom, bijelim šorcem i crvenim štucnama - nešto što je i bivša Juga furala, a što je opet preslika državne zastave. Imaš Argentince s prepoznatljivim svijetlo plavim i bijelim prugama. Brazilce sa žutim dresom i plavim šorcem itd. Međutim, kao što možeš vidjeti, u 90% slučajeva ta prepoznatljivost je samo pitanje rasporeda boja. Vrlo je mali uzorak reprezentacija koje, poput Hrvatske, imaju vrlo prepoznatljiv dizajn dresa.
Ako govorimo o nekim etno-motivima, nekim sitnim detaljima na dresu, tu prevashodno govorimo o eventualno ponekim afričkim reprezentacijama, takođe o Meksiku koji često ima taj neki, po meni, điberski dizajn. Imamo Norvešku koja ima presliku zastave, odnosno krsta na dresu. Ako zaista promisliš, vidjećeš da je velika većina reprezentacija, uključujući najveće, nemaju nikakve naročite detalje. Njihovi dresovi su prepoznatljivi po svojim bojama, i to upravo zato što su kao reprezentacije uspješne pa time raspored boja postane sam po sebi prepoznatljiv. Talijani, naprimjer, kao nacija najpoznatija po modi i stajlingu su godinama imali najminimalnije moguće dizajne dresova. Pogledaj dres iz 2002. - plavi dres za kojeg bi kod nas rekli da liči na pidžamu, bez ikakvih detalja, sa najobičnijim državnim grbom. Čak ne grbom saveza, nego države. I ničeg drugog.
E sad, stvar kod nas je što bi svi neke kerefeke koje ni sami ne mogu imenovati. Hoće ljiljane, jer ne mogu da se pomire s tim da je neko 1998. godine potpisao da se ljiljani zamjene varta zastavom. Ne žele žutu boju jer opet ne prihvataju vizuelni identitet reprezentacije koji aludira na varta zastavu itd. A nadalje, žele neke detalje koje, kako rekoh, ne mogu ni sami imenovati. Nešto možda poput Bjelorusije koja je jedina imala etnografske dezene na svom dresu, onaj neki kao ćilim. Eto, cijeli svijet je poludio za bjeloruskim dresovima.
Potpisujem.
Ko kaze da reprezentacija treba bit pamtljiva po dresu sto se ovdje stalno pise? Same dresove kao dresove pamte zesci fanatici i fanovi te iste reprezentacije. Prosjecni gledaoc svjetskog prvenstva ce neku ekipu zapamtit prije svega po igracima, kvalitetnim igrama istih i nekom uspjehu. Brazilski i Francuski dresovi su kultni jer su te ekipe upisane vise puta u historiju prvenstva. Nije dres Brazila realno nista spektakularan vec je slika Cafua kako ljubi trofej upisana u historiju pa tako i te boje. Hrvatska naprosto je jedna od rijetkih ekipa koja ima karakteristican dres zbog grba koji se da lijepo preslikati na dres. Ali Hrvatska je postala i kultna reprezentacija koja je u 7 svjetskih prvenstava otkad postoje kao drzava tri puta bila u prvih 3. Zato ljudi i pamte dres, jer pamte ekipu.
Sto se mene tice, bio bih zadovoljan ako je dres ustvari sto minimalniji i manje kicast, nesto sto se moze nositi svakodnevno.
Ne očekujte nikakve vele simbole države.
Dres će imati detalje koji jesu vezani za BiH ali su minimalizam, na prvi pogled neće se ni primijetiti.
Žute ima u vrlo maloj količini, bijeli ljepši.

Dres će imati detalje koji jesu vezani za BiH ali su minimalizam, na prvi pogled neće se ni primijetiti.
Žute ima u vrlo maloj količini, bijeli ljepši.
MNON
Svaka čast. Zmajevi su bili brukaPeppermintSA je napisao/la: ↑09 maj 2026, 15:44Koliko sam shvatio, Savez je unajmio Harisa kako bi imali dizajnera koji će se posvetiti dizajnu dresa i ko, pri tom, ima iskustva u dizajniraju fudbalskih dresova. Svi ćemo se složiti da su nam svi dizajni do sad - od Legee, preko Adidasa, pa do Kelmea, bili u najboljem slučaju generični, a u najgorem zbrzani i sfušereni.DeeWa je napisao/la: ↑09 maj 2026, 12:31Ima svakakvih forumaša ali ja ipak mislim da si ti fulio ovdje poentu, a ne oni. Savez je unajmio Harisa kao domaćeg dizajnera upravo zbog toga da bi valjda donio neki dizajn koji će do sada najviše podsjećati na BiH i donijeti nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi.PeppermintSA je napisao/la: ↑09 maj 2026, 02:23Meni je najjače kako ljudi misle da dizajn automatski podrazumijeva điđanje svega i svačega na proizvod. Kao ako nešto nema 25 elemenata dizajner nije ništa uradio. Tačno se vidi da većina forumaša nije imala likovno ni u osnovnoj. Dizajn podrazumijeva promišljenost, taman bio minimalan. U industrijskom dizajnu postoje brojni predstavnici koji su njegovali ekstremni minimalizam, počevši od Bauhausa pa sve do faking Ikee. O grafičkom dizajnu ili modnom dizajnu da ne govorim. No šta da pričam ljudima koji zaista, ali zaiste žele kineske zmajeve ili stećke ili ćilime s ljiljanima na dresu.
-
19vendetta87
- Kontakt:
Steta sto cemo ih morati gledati i na SP, jer ovaj novi nisu stigli prijaviti.
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎
To nije do Stambolića.19vendetta87 je napisao/la: ↑09 maj 2026, 18:32Steta sto cemo ih morati gledati i na SP, jer ovaj novi nisu stigli prijaviti.![]()
- JavierBosnia
- Kontakt:
Jucer je doslo 4 paketa ovih dukserica i neka naša firma ovdje radi print grba, sponzora i ostalog na njih
Da li ide ovo na svjetsko ne znam... ovo su modeli

EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3
-
signalidunapark
- Kontakt:
Ma odakle ti to Boga ti?19vendetta87 je napisao/la: ↑09 maj 2026, 18:32Steta sto cemo ih morati gledati i na SP, jer ovaj novi nisu stigli prijaviti.![]()
- JavierBosnia
- Kontakt:
-
19vendetta87
- Kontakt:
Insajderske od forumasa Varta.signalidunapark je napisao/la: ↑09 maj 2026, 19:20Ma odakle ti to Boga ti?19vendetta87 je napisao/la: ↑09 maj 2026, 18:32Steta sto cemo ih morati gledati i na SP, jer ovaj novi nisu stigli prijaviti.![]()
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎
Glumi Brigadu19vendetta87 je napisao/la: ↑09 maj 2026, 19:25Insajderske od forumasa Varta.signalidunapark je napisao/la: ↑09 maj 2026, 19:20Ma odakle ti to Boga ti?19vendetta87 je napisao/la: ↑09 maj 2026, 18:32
Steta sto cemo ih morati gledati i na SP, jer ovaj novi nisu stigli prijaviti.![]()
![]()
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
Jel to normalna praksa da se printanje outsourcaJavierBosnia je napisao/la: ↑09 maj 2026, 19:16Jucer je doslo 4 paketa ovih dukserica i neka naša firma ovdje radi print grba, sponzora i ostalog na njih
![]()
naprijed rejal
Eto culi ste sve na istragi sedmice kod Avde.
Rijeke, nema kragne, mozemo igrati i totalno u plavom, totalno u bijelom ili mjesati. Boje se perfektno slazu, predstavljanje 25.05. repka ide sa novim dresom na sp.
Golmanov dres je genericki, fifa odlucuje boju.
Nemate sta vise AI postavljati, Haris kaze da ste fulali sve.
Zanimljivo je da je htio kragnu i da se nasikirao kada fifa nije odobrila i da su igraci vec probali dres prije Italije.
Zanimljivo je i da su Barbarez i Spaha bili na sastancima o dizajnu dresa, koji se poceo odmah u januaru poslije nove godine raditi.
Rijeke, nema kragne, mozemo igrati i totalno u plavom, totalno u bijelom ili mjesati. Boje se perfektno slazu, predstavljanje 25.05. repka ide sa novim dresom na sp.
Zanimljivo je da je htio kragnu i da se nasikirao kada fifa nije odobrila i da su igraci vec probali dres prije Italije.
Zanimljivo je i da su Barbarez i Spaha bili na sastancima o dizajnu dresa, koji se poceo odmah u januaru poslije nove godine raditi.
Zadnja izmjena: dinoze, dana/u 10 maj 2026, 21:08, ukupno mijenjano 1 put.
Jel to on dao neki novi intervju ili?dinoze je napisao/la: ↑10 maj 2026, 21:03Eto culi ste sve na istragi sedmice kod Avde.
Rijeke, nema kragne, mozemo igrato totalno u plavom, totalno u bijelom ili mjesati. Boje se perfektno slazu, predstavljanje 25.05. repka ide sa novim dresom na sp.
Pa evo sada ekskluzivno na hayatu bio u istrazi sedmice.RightBack je napisao/la: ↑10 maj 2026, 21:08Jel to on dao neki novi intervju ili?dinoze je napisao/la: ↑10 maj 2026, 21:03Eto culi ste sve na istragi sedmice kod Avde.
Rijeke, nema kragne, mozemo igrato totalno u plavom, totalno u bijelom ili mjesati. Boje se perfektno slazu, predstavljanje 25.05. repka ide sa novim dresom na sp.
Trenutno korisnika/ca: debug, Doktorinho, Google Adsense [Bot], Grunf, hurem, iliyaa8, Konzerva, Marsiano, sagitarius, Soli i 87 gostiju.