Iceplayer je napisao/la: ↑24 maj 2026, 09:03
Madal je napisao/la: ↑24 maj 2026, 08:16
DinGospo21 je napisao/la: ↑23 maj 2026, 23:48
Zašto je to vama normalno? Ako si rođen u BiH, (kakva god da je ona), ne može ti biti Hrvatska ili Srbija ispred te iste BiH, jednostavno ne može.
Jednako kako mi je normalno da neko rodjen u Njemackoj voli BiH ispred Njemacke. Ili kao sto nam je normalno da neko rodjen u Srbiji voli BiH vise od Srbije.
Nije isto našoj dijaspori roditelji su iz BiH, vuku korjene iz BiH. Bosanski katolici i pravoslavci vuku korjene iz BiH, a vole druge države. Tj. poistovjećuju svoju nacionalnost sa vjerom. Onda bi svaki katolik u svijetu za sebe mogao reći da je švabo, nema veze što nema korjene od tamo...
Bosanski katolici i pravoslavci se makar 100tinjak godina nazivaju hrvatima i srbima, glavna odlika tih nacija jeste njihova religija i jezik, to ima veze sa nacionalnim prokretima koji su se dogodili u cijeloj europi u 19. vijeku kada su nacije i formirane. U BiH, koja je državno-pravno u tom periodu i dugo poslije konstantno bila nemoćna i dio nekih većih cjelina, se nikad nije stvorila bosanska-građanska nacija. Nije tako prosto sve kao "rođen sam/živio/moji djedovi živjeli na ovom tlu", jer ni historija zapadnog balkana nije baš jednostavna.
Ne, ne može svaki katolik reći da je nijemac, ta paralela ti ne funkcionira niti ima logike.
Na kraju, meni je najgore kad neko misli da zna šta neko misli ili voli, šta mu je u srcu. Ja znam lično hrvata iz bosne koji iskreno vole bosnu i nemaju problem se svojim bosanskim porijeklom? Zašto se mora poći iz pretpostavke da neko ne može ili ne želi voljeti Bosnu, recimo gore neko implicira da Mirko Hrgović ne voli Bosnu i kao njegove suze su čisto radost jer je profesionalac. Pa upravo zbog takvih predrasuda i jesmo tu gdje jesmo. Mislimo da znamo šta znači "voljeti" u apsolutnom smislu i da imamo pravo prosuđivati je li neko voli nešto ili ne a ni ne poznajemo ljude.
Imaju pravo ako hoce istovremeno i voljeti hrvatsku, jer (pored toga što mahom su i pravno često državljani te zemlje) ima u najmanju ruku neku kulturno-religijsku poveznicu. Mislim da bi svakako ujedno ista osoba trebala imati i neki osjećaj pripadnosti i ljubavi državi u kojoj je odrasla, odnosno BiH. Ja lično mislim da bi osjećaj ljubavi trebao biti veći spram BiH, ali svako je živio drugačiji život i na kraju ima drugačije razloge zašto se osjeća na određeni način. Da ima mnogo nacionalnog šovinizma, ciljane mržnje BiH, osporavanja njenog identiteta, stvaranja podjela i sličnog, ima, to ne stavljam u pitanje, pogotovo u hercegovini.