Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH

Moderatori/ce: _dreamer_,insider,TaRgEt_,Monolog,ribery

MiranGlasnic
Kontakt:

Re: Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH

Post Postao/la MiranGlasnic » 28 maj 2026, 23:24

Catalunya1 je napisao/la:
28 maj 2026, 23:09
Lulic je definicija sistemskog igraca koji je bio ok u klubu, ali nikad dobar za repku. On je krilo koje je mozda bilo dobro nekad u 80-im. Ekstremno je neokretan i nije mogao ici u dribling.
Nikad dobar za reprezentaciju..? :o

LeCoq
Kontakt:

Post Postao/la LeCoq » 28 maj 2026, 23:28

Uporedite klubove, minutažu i ulogu u ekipama prvih 11 iz '14, sa prvih 11 danas. Razlika je velika.
Ovo sad malo liči na debate Pjanić vs Modrić :D

Catalunya1
Kontakt:

Post Postao/la Catalunya1 » 28 maj 2026, 23:29

MiranGlasnic je napisao/la:
28 maj 2026, 23:24
Lulic je definicija sistemskog igraca koji je bio ok u klubu, ali nikad dobar za repku. On je krilo koje je mozda bilo dobro nekad u 80-im. Ekstremno je neokretan i nije mogao ici u dribling.
4golova za repku... prosjek

MiranGlasnic
Kontakt:

Post Postao/la MiranGlasnic » 28 maj 2026, 23:35

28 maj 2026, 23:29
28 maj 2026, 23:24
4golova za repku... prosjek
Ja sam uživo gledao sve domaće utakmice kvalifikacija 2012 i 2014. Ne bih se složio sa tvojim viđenjem….još pamtim njegovu maestralnu partiju protiv Rumunije u Zenici.

Futbol
Kontakt:

Post Postao/la Futbol » 28 maj 2026, 23:39

Mnogi pamte tu utakmicu Lulica protiv Rumunije u Zenici. Daleko najbolji igrač na terenu bio. Imao je on još itekako dobrih utakmica.

LeCoq
Kontakt:

Post Postao/la LeCoq » 28 maj 2026, 23:48

Ta priča je odavno deplasirana i pokazuje da su raja, u velikoj većini, nekompetentna za bilo kakav ozbiljan razgovor o fudbalu.
Pa nama je većina najboljih igrača u istoriji, podbacila u reprezentaciji. Počevši od Salihamidžića, preko Pjanića i Lulića, pa do Demirovića i Dedića danas.
Po troj logici Zahiragić ide u Best 11 of all time

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 28 maj 2026, 23:49

DzaniMehmet je napisao/la:
28 maj 2026, 22:02
Razumijem optimizam i dobro raspoloženje, kvalifikovali smo se za SP. Pri tome smo krenuli s vjerovatnoćom od 5-10% prije godinu dana.
Ali vidim jedan obrazac, preletio sam zadnje stranice ovdje u podforumu… piše se da imamo bolju bazu i podmladak / nadolazeće talente od Hrvata i Srba… našim mladim igračima koji nam prave ogromnu radost, kao što su Esmir, Tarik, Kerim, proriče se ogromna karijera, Mahmic se hvali kao novi Zidane.
Ljudi, malo začepite i ostanite skromni. To je tako tipično za nas.
Spustite loptu malo niže, u miru je snaga — ne u fantazijama i nedostatku objektivnosti.
Imamo laku SP grupu i siguran sam da ćemo preći grupnu fazu.
Ne možemo graditi nacionalni tim na osnovu domaćeg terena i lige, razlog je svima jasan.
Naša dijaspora nije baš mala, ali već sada čini 70% ekipe. Međutim, nemamo bazen igrača u inostranstvu kao npr. Marokanci ili Afrikanci, koji većinom žive u Francuskoj, Holandiji, Engleskoj, Belgiji i Španiji kao dijaspora. I to u puno većim brojevima nego Bosanci u Njemačkoj, Austriji ili Švedskoj.
Mislim da se možemo porediti s Albanijom ili Kosovom po tom pitanju. Ima momaka vani koji nešto vrijede, ali čak i Kerim može krupno zabrljati. Što se ne nadam i ne mislim da će se desiti, ali vi očekujete od igrača Red Bull Salzburga da postane svjetska klasa. Nadam se da će se to desiti, ali nije uklesano u kamen.
Esmir tapka u Holandiji na klupi i imao je 2 dobra meča za PSV u nevažnim utakmicama, a ovdje se gunđa što je dečku tržišna vrijednost porasla samo na 8 miliona. Bez SP-a ostao bi na istoj vrijednosti.
U juniorskom fudbalu, U17 i U19 su ispali bez traga i glasa iz svih kvalifikacija, U21 se bori hrabro ali će završiti treća ili četvrta u grupi.
Kad vidim kakve mlade igrače Srbi trenutno proizvode plus njihova dijaspora, stvarno ne mogu razumjeti kako nekom pada na pamet da mi imamo puno više potencijala u rezervi.
Đurić se sad trga na komade a igra Bundesligu — a gdje igraju naši ostali vezni igrači? Ohhh wait ….🇰🇿🇨🇾🇹🇷🇩🇰— Kazahstan, Kipar, Danska, Turska i ko zna gdje još.
Uživajmo, ali budimo pri tome i objektivni.
Kamenjar aa chatgpt se vratio J*** ti staru u luxury mansionu i **** ti admin familiju sto te pusti svaki put na forum

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 28 maj 2026, 23:49

LeCoq je napisao/la:
28 maj 2026, 22:12
Kenozoik je napisao/la:
28 maj 2026, 21:20
LeCoq je napisao/la:
28 maj 2026, 20:33
.....................begović.................
mujdža...spahić....bičakčić...kolašinac
.......pjanić.....bešić.....lulić..........
.............misimović....................
...........ibišević....džeko..............

Od današnje generacije, u ovaj tim bi mogli upasti Dedić i Muharemović. Demirović bi bio vrlo blizu prvih 11, a Alajbegović joker na Lulićevoj poziji kao što je i kod Barbareza.Slično važi i za Bajraktarevića (umjesto koga bi upao?)
Džeko i Kolašinac (na lijevom beku) su bili znatno bolji nego danas.
Ne zaboravi da si onda na klupi imao Salihovića,Hajrovića, Medunjanina kao ozbiljne igrače.
U glavnom se slažem, samo što su nam formacije rijetko baš tako izgledale. Bešić je došao tek prije svjetskog prvenstva, do tada nam je tu poziciju u najboljem slučaju igrao Zahirović, a vrlo često je uopće niko nije ni igrao nego smo forsirali Medunjanina, Misimovića, i Pjanića u isti vezni red bez i jedne 6ice.

Ibišević jeste igrao zajedno sa Džekom, ali vrlo često je morao na krilo ili je počeo na klupi dok je na desnom krilu bio npr Hajrović. Zato mislim da možemo reci da bi, pored Muharemovića i Dedića, i Bajraktarević sigurno mogao igrati u početnih 11.
U pravu si sa formacijama i kadrom, uzeo sam ekipu koja je otišla na SP. Bešić je već u pripremama zakucao poziciju DM i vidjelo se da ima veliki potencijal. Sušić je odmah nakon Argentine vratio Ibiševića i taktiku da igraju najbolji. Ovo gore je najbolje što smo imali i pitanje je da li bi Bajraktarević mogao upasti u ovoj konkurenciji. Opet dosta ovisi o treneru, recimo da se misli na Sušića u '14.
Mozda sad..al ako bude kako treba vec za 2/3 godine Kerim i Esmir ce bit nivou da bi sigurno igri

Jbg ova generacija sredina je bas los, al bi se usudio rec da prema naprije cemo bit jaci nego ikad dok jos nadodju ovu mladi

Mada i ta generacija je ostala kao da su svi top..a realno nisu bili. Npr Bicakcic, Medunjain pa i Lulic nikad nisu neka klasa bili.
=\_1921_/=

MiranGlasnic
Kontakt:

Post Postao/la MiranGlasnic » 28 maj 2026, 23:54

LeCoq je napisao/la:
28 maj 2026, 23:48
Ta priča je odavno deplasirana i pokazuje da su raja, u velikoj većini, nekompetentna za bilo kakav ozbiljan razgovor o fudbalu.
Pa nama je većina najboljih igrača u istoriji, podbacila u reprezentaciji. Počevši od Salihamidžića, preko Pjanića i Lulića, pa do Demirovića i Dedića danas.
Zahirović…i Malić jer ne gubimo utakmica kada je on na spisku… :mrgreen: :rol:

LeCoq
Kontakt:

Post Postao/la LeCoq » 28 maj 2026, 23:56

28 maj 2026, 23:54
LeCoq je napisao/la:
28 maj 2026, 23:48
Zahirović…i Malić jer ne gubimo utakmica kada je on na spisku… :mrgreen: :rol:
Dobro si :D , a zaboravio sam spomenuti koliko su Begovića pljuvali

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 29 maj 2026, 00:08

Cuj Pjanic, Lulic, Salihamidzic, Demirovc, Dedic nisu valjali ili podbacili u reprezentaciji haha
Jedino se slazem da je Demirovic podbacio sa golovima, medjutim opet je jedan od najvaznijih igraca
Ako pricamo o neupsjesima repke, najmanje je do igraca , a najvise je do sistema koji je nestabilan kao regularnost Premijer Lige BiH
Yugoslav First League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆

Roki50
Kontakt:

Post Postao/la Roki50 » 29 maj 2026, 00:12

dedo26 je napisao/la:
28 maj 2026, 23:04
Ma ova generacija je jaca od 2014te, ne za klasu, ali je jaca.

Muharemovic je nas najbolji stoper ikad, bolji i od Spahe i od Bicakcica. Katic je isto vrhunski stoper, bolji od Bicakcica za klasu. Dedic za Mujdzu je Alexander Arnold. Kolasinac u prajmu je cudna rijec, jer Kolasinac nikad bolje nije igrao nego sad. Bio je klupa u Arsenalu, u Schalkeu bio jos uvijek talent, tako da otkad je u Atalantu dosao preporodio se.

Vezni red je 2014te bio daleko jaci, ali to je jedino sto je jace bilo tad, iako je svakako vezni red pokretac svega i nekad kljuc ekipe. Medjutim, sad na krilu imamo igrace sa slifom koji znaju napravit prevagu, a zadnji vezni Sunjic i Medunjanin, male su tu razlike. Nije Hare bio tolika klasa koliko mi mislimo. Pjanic i Miske su klasa za nase veznjake sad sve.

Napad je isto dosta jaci jer imamo vise opcija. Dzeko je tu, bez obzira u prajmu ili ne, vise sad kontibuira repki nego tad. Covjek nam je dao neke od kljucnih golova sad. Imas Demirovica koji igra LP sa Stuttgartom i u top 10 je strijalaca, dok je Ibisevic tad igrao u prosjecnom Bundesligasu.

Za krila da ne govorim, astronomska fizika su krila sad u odnosu na ta.

Ovo su cinjenice, ne trbea uopste u ovo ulazit, ko imalo fudbal prati zna da je ovako. Moze sad neko odgovorit samo onako iz kontre i jer mu se raspravlja.
Ibisevic je nas igrac sa najboljim osjecajem za gol bio i ostao,ljudi zaboravljaju njegove golove,ukucajte na yb Ibisevic i njegove goleve za reprezentaciju,jako bitne golove je dao,ja sam uvijek govorio da Dzeko ima osjecaj za gol i da uvijek bude pored odbice kao Ibisevic ala Inzagi,Dzeko bi bio medju 3 najbolja centarfora na svijetu u to vrijeme i da je znao pucat penale,sto se tice stopera zaboravili ste Hibica koji je igrao u Atletiku iz Madrida,Konjica mana mu kao i Kolasincu sklon povredama,vrhunski stoperi,Rahimic general je za Sunjica doktor fudbala,Miske i Pjanic su genijalci za nase veznjake Tahirovica i Basica,a i prica da je Susic nas najbolji igrac svih vremena,prvo taj Susic je igrao u tada karini klubi PSG u rangu sto pisete Kurcosporu,onda to je jedna nepismena seljacina,a poredit ga sa Dzekom je smijesno i njegovom karijerom,pa Salihamidzic ima jacu karijeru,jedan Pjanic igrao u Lionu koji je tada harao Ligom prvaka,pa Juventus na kraju zavrsio u Barsi tako da su njih trojica ispred Susica,a gledao sam svu cetvoricu uzivo

PeppermintSA
Kontakt:

Post Postao/la PeppermintSA » 29 maj 2026, 03:11

Da se bacim malo u nodi-mode:

Michael Matošević

https://www.transfermarkt.com/michael-m ... e_vignette

Austrijski u19 reprezentativac i desetka Bayerna. Interesantan slučaj. Na instagram profilu drži hrvatsku zastavu, pinovana slika je on u dresu Austrije ispod naših navijača koji su razvukli parolu o domovini Bosni i Hercegovini gdje se on jedva vidi, izgleda prosto kao slika BHF tribine.

Kad mu uđeš u following, sve Bošnjo do Bošnje - doslovno. Vedad Turbic mu izgleda najbolji jaran. Ne znam ima li veze s BiH, ali eto. Da se tuspasim.

harixs
Kontakt:

Post Postao/la harixs » 29 maj 2026, 04:20

Roki50 je napisao/la:
29 maj 2026, 00:12
dedo26 je napisao/la:
28 maj 2026, 23:04
Ma ova generacija je jaca od 2014te, ne za klasu, ali je jaca.

Muharemovic je nas najbolji stoper ikad, bolji i od Spahe i od Bicakcica. Katic je isto vrhunski stoper, bolji od Bicakcica za klasu. Dedic za Mujdzu je Alexander Arnold. Kolasinac u prajmu je cudna rijec, jer Kolasinac nikad bolje nije igrao nego sad. Bio je klupa u Arsenalu, u Schalkeu bio jos uvijek talent, tako da otkad je u Atalantu dosao preporodio se.

Vezni red je 2014te bio daleko jaci, ali to je jedino sto je jace bilo tad, iako je svakako vezni red pokretac svega i nekad kljuc ekipe. Medjutim, sad na krilu imamo igrace sa slifom koji znaju napravit prevagu, a zadnji vezni Sunjic i Medunjanin, male su tu razlike. Nije Hare bio tolika klasa koliko mi mislimo. Pjanic i Miske su klasa za nase veznjake sad sve.

Napad je isto dosta jaci jer imamo vise opcija. Dzeko je tu, bez obzira u prajmu ili ne, vise sad kontibuira repki nego tad. Covjek nam je dao neke od kljucnih golova sad. Imas Demirovica koji igra LP sa Stuttgartom i u top 10 je strijalaca, dok je Ibisevic tad igrao u prosjecnom Bundesligasu.

Za krila da ne govorim, astronomska fizika su krila sad u odnosu na ta.

Ovo su cinjenice, ne trbea uopste u ovo ulazit, ko imalo fudbal prati zna da je ovako. Moze sad neko odgovorit samo onako iz kontre i jer mu se raspravlja.
Ibisevic je nas igrac sa najboljim osjecajem za gol bio i ostao,ljudi zaboravljaju njegove golove,ukucajte na yb Ibisevic i njegove goleve za reprezentaciju,jako bitne golove je dao,ja sam uvijek govorio da Dzeko ima osjecaj za gol i da uvijek bude pored odbice kao Ibisevic ala Inzagi,Dzeko bi bio medju 3 najbolja centarfora na svijetu u to vrijeme i da je znao pucat penale,sto se tice stopera zaboravili ste Hibica koji je igrao u Atletiku iz Madrida,Konjica mana mu kao i Kolasincu sklon povredama,vrhunski stoperi,Rahimic general je za Sunjica doktor fudbala,Miske i Pjanic su genijalci za nase veznjake Tahirovica i Basica,a i prica da je Susic nas najbolji igrac svih vremena,prvo taj Susic je igrao u tada karini klubi PSG u rangu sto pisete Kurcosporu,onda to je jedna nepismena seljacina,a poredit ga sa Dzekom je smijesno i njegovom karijerom,pa Salihamidzic ima jacu karijeru,jedan Pjanic igrao u Lionu koji je tada harao Ligom prvaka,pa Juventus na kraju zavrsio u Barsi tako da su njih trojica ispred Susica,a gledao sam svu cetvoricu uzivo
bas si pravi Roki

Dzeko je svjetska klasa tako da na Balkanu mozda par njih sto se mogu poredit sa njim, Ibisevic kao mnogo drag igrač ne može…

Navaljo si još gluposti a pogotovo u vezi Sušića koji je godinama bio tata mata u Jugos ligi i Jugo reprezentaciji, ako malo proguglas možeš se informisat koliko jaka je bila ta liga i rep…potpisao za Psg tek u 28 god jer se nije moglo ići u ino lige ranije..Itd Itd neda mi se vise pisat

DzaniMehmet
Kontakt:

Post Postao/la DzaniMehmet » 29 maj 2026, 07:04

Sheyi je napisao/la:
28 maj 2026, 23:49
DzaniMehmet je napisao/la:
28 maj 2026, 22:02
Razumijem optimizam i dobro raspoloženje, kvalifikovali smo se za SP. Pri tome smo krenuli s vjerovatnoćom od 5-10% prije godinu dana.
Ali vidim jedan obrazac, preletio sam zadnje stranice ovdje u podforumu… piše se da imamo bolju bazu i podmladak / nadolazeće talente od Hrvata i Srba… našim mladim igračima koji nam prave ogromnu radost, kao što su Esmir, Tarik, Kerim, proriče se ogromna karijera, Mahmic se hvali kao novi Zidane.
Ljudi, malo začepite i ostanite skromni. To je tako tipično za nas.
Spustite loptu malo niže, u miru je snaga — ne u fantazijama i nedostatku objektivnosti.
Imamo laku SP grupu i siguran sam da ćemo preći grupnu fazu.
Ne možemo graditi nacionalni tim na osnovu domaćeg terena i lige, razlog je svima jasan.
Naša dijaspora nije baš mala, ali već sada čini 70% ekipe. Međutim, nemamo bazen igrača u inostranstvu kao npr. Marokanci ili Afrikanci, koji većinom žive u Francuskoj, Holandiji, Engleskoj, Belgiji i Španiji kao dijaspora. I to u puno većim brojevima nego Bosanci u Njemačkoj, Austriji ili Švedskoj.
Mislim da se možemo porediti s Albanijom ili Kosovom po tom pitanju. Ima momaka vani koji nešto vrijede, ali čak i Kerim može krupno zabrljati. Što se ne nadam i ne mislim da će se desiti, ali vi očekujete od igrača Red Bull Salzburga da postane svjetska klasa. Nadam se da će se to desiti, ali nije uklesano u kamen.
Esmir tapka u Holandiji na klupi i imao je 2 dobra meča za PSV u nevažnim utakmicama, a ovdje se gunđa što je dečku tržišna vrijednost porasla samo na 8 miliona. Bez SP-a ostao bi na istoj vrijednosti.
U juniorskom fudbalu, U17 i U19 su ispali bez traga i glasa iz svih kvalifikacija, U21 se bori hrabro ali će završiti treća ili četvrta u grupi.
Kad vidim kakve mlade igrače Srbi trenutno proizvode plus njihova dijaspora, stvarno ne mogu razumjeti kako nekom pada na pamet da mi imamo puno više potencijala u rezervi.
Đurić se sad trga na komade a igra Bundesligu — a gdje igraju naši ostali vezni igrači? Ohhh wait ….🇰🇿🇨🇾🇹🇷🇩🇰— Kazahstan, Kipar, Danska, Turska i ko zna gdje još.
Uživajmo, ali budimo pri tome i objektivni.
Kamenjar aa chatgpt se vratio **** ti staru u luxury mansionu i **** ti admin familiju sto te pusti svaki put na forum
Koji je tebi k***** !? Mrs s mojih postinga

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 29 maj 2026, 08:26

Nije do talenta ili do budžeta. Do mentaliteta je najviše. Kod nas se igra fudbal koji nikom ne treba. Spor, bez napora, pasivan...

Isti fudbal se igra i u Hrvatskoj sa razlikom da oni imaju Dinamo koji istrenira igrača kako treba. I HNL i naša liga, neko više neko manje, su puno napredovale u tom smislu. Taj segment je puno bolji nego ranije.

Ima tu i do novih terena itd. ali sve u svemu nikom ne trebaš ako ne znaš da igraš brzo.
_

Generaciji fudbalera koja je otišla na SP je falilo brzine. Ako se analiziraju golovi koje smo mi davali u tom periodu i igra protiv jakih ekipa onda je jasno da nam je falilo brzine. Krilnih igrača mi nismo imali. Krila su igrali napadači i vršnjaci. Lulić je bio jedino pravo krilo ali sa ograničenom tehnikom i nije imao igru jedan na jedan.

Ako bi ta generacija igrala sa ovom današnjom, iako su možda oni igrači bili i kvalitetniji, ne bi ove današnje momke stigli po terenu.

A nama je onda falilo i mjere kao što nam fali i sada. Što kažu malo mačku teleća glava. To nije nedostatak ambicije nego kao reprezentacija koja se nikad nije plasirala na veliko takmičenje smo morali voditi računa da napravimo kontinuitet a ne da mjerimo uspjeh po prilici koja je došla u sljedećem koraku. To je šansa za razočarenje uvijek 50-50. Umjesto da smo znali šta hoćemo, odigrali turnir najbolje što možemo, vratili se i razmišljali kako dalje: šta nam može ugroziti nastup na sljedećim takmičenju i šta treba da poduzmemo.

Nakon 5-10 učešća ti imaš pravo da se nadaš i za sljedeći krug i boljim rezultatima.

Isto tako važi i za ovu generaciju. Na SP nek naprave šta hoće. Mogu se i potući. Kad se vrate važno je da se plasiraju na sledeći EP pa onda na onaj tamo SP. I moramo razmišljati o tome šta imamo i šta poduzeti da se to i ostvari.

I da zatvorim krug sa činjenicom da je sve i jedna reprezentacija na svijetu koja se oslanja na dijasporu underachiver. I mi i svi Afrikanci i Irci i ako ima još ko. Spram imena koja igraju u reprezentaciji svi igraju ispod svojih mogućnosti.

Neka to bude projekat na deset godina, ova sadašnja generacija može toliko trajati, al' bez domaće škole fudbala mi ćemo uvijek imati problema.

Sad nam je prozor da se u fudbal u Bosni uloži. Plus mi kao država koja drži do fudbala sebi ne smijemo dopustiti neigranje na velikim takmičenjima.

PeppermintSA
Kontakt:

Post Postao/la PeppermintSA » 29 maj 2026, 09:43

Arnelv52 je napisao/la:
29 maj 2026, 08:26
Nije do talenta ili do budžeta. Do mentaliteta je najviše. Kod nas se igra fudbal koji nikom ne treba. Spor, bez napora, pasivan...

Isti fudbal se igra i u Hrvatskoj sa razlikom da oni imaju Dinamo koji istrenira igrača kako treba. I HNL i naša liga, neko više neko manje, su puno napredovale u tom smislu. Taj segment je puno bolji nego ranije.

Ima tu i do novih terena itd. ali sve u svemu nikom ne trebaš ako ne znaš da igraš brzo.
_

Generaciji fudbalera koja je otišla na SP je falilo brzine. Ako se analiziraju golovi koje smo mi davali u tom periodu i igra protiv jakih ekipa onda je jasno da nam je falilo brzine. Krilnih igrača mi nismo imali. Krila su igrali napadači i vršnjaci. Lulić je bio jedino pravo krilo ali sa ograničenom tehnikom i nije imao igru jedan na jedan.

Ako bi ta generacija igrala sa ovom današnjom, iako su možda oni igrači bili i kvalitetniji, ne bi ove današnje momke stigli po terenu.

A nama je onda falilo i mjere kao što nam fali i sada. Što kažu malo mačku teleća glava. To nije nedostatak ambicije nego kao reprezentacija koja se nikad nije plasirala na veliko takmičenje smo morali voditi računa da napravimo kontinuitet a ne da mjerimo uspjeh po prilici koja je došla u sljedećem koraku. To je šansa za razočarenje uvijek 50-50. Umjesto da smo znali šta hoćemo, odigrali turnir najbolje što možemo, vratili se i razmišljali kako dalje: šta nam može ugroziti nastup na sljedećim takmičenju i šta treba da poduzmemo.

Nakon 5-10 učešća ti imaš pravo da se nadaš i za sljedeći krug i boljim rezultatima.

Isto tako važi i za ovu generaciju. Na SP nek naprave šta hoće. Mogu se i potući. Kad se vrate važno je da se plasiraju na sledeći EP pa onda na onaj tamo SP. I moramo razmišljati o tome šta imamo i šta poduzeti da se to i ostvari.

I da zatvorim krug sa činjenicom da je sve i jedna reprezentacija na svijetu koja se oslanja na dijasporu underachiver. I mi i svi Afrikanci i Irci i ako ima još ko. Spram imena koja igraju u reprezentaciji svi igraju ispod svojih mogućnosti.

Neka to bude projekat na deset godina, ova sadašnja generacija može toliko trajati, al' bez domaće škole fudbala mi ćemo uvijek imati problema.

Sad nam je prozor da se u fudbal u Bosni uloži. Plus mi kao država koja drži do fudbala sebi ne smijemo dopustiti neigranje na velikim takmičenjima.
Ovdje ima jako puno tačnog. Naročito ovo vezano za brzinu bih apostrofirao.

Previše se kod nas ona zanemaruje. Previše se dubina ili okomitost zanemaruje. To je očito i kad se čitaju postovi na ovoj temi, pa će neko hladno reći da smo tehnički slabi sad. Zašto? Jer tehničku kvalitetu doživljava jedino kao prefinjenost pasa, a u mom viđenju fudbala ne postoji veća tehnička prefinjenost od one koju naprimjer ima Bajraktarević.

Mi smo generalno ubili naš domaći fudbal na milion načina, ali jedan od njih je ubijanjem driblinga i dubine. Kad gledaš sve naše omladinske klupske kategorije, od Sarajeva, preko Želje, Zrinjskog, Borca, pa do svih omladinskih reprezentacija, sve je šablon. Guardiola fudbal za temua i prije Guardiole. Golman štoperu, štoper beku, bek štoperu, zadnji vezni se spusti, pa štoper njemu, on beku. Build up play radi build up playa. Dajem banalan primjer. To se počelo forsirati kao filozofija kroz Edukacioni centar FSBiH prije 25 godina. Sve je u šablonu - kako se ekipe zagrijavaju, u kojoj formaciji igraju, kako se igrači “selektuju” itd.

I to je dovelo do mišljenja da biti tehnički kvalitetna i visoko potkovana ekipa znači imati igrače ala Misimović, Pjanić, Medunjanin jer oni mogu držati 70% posjeda protiv Latvije, Litvanije, Slovačke, možda čak i oslabljene Francuske nekih 65 minuta.

Međutim, mi kao da živimo u nekom paralelnom univerzumu u kojem, evo recimo u ovom času, po svijetu ne igraju Yamal, Olisse, Kvaratskhelia, Dembele, Kenan Yildiz itd. To su glavni tehničari na dunjaluku. A ako ćemo o centralnim ili ofanzivnim veznim, onima koji su najbolji, poput De Bruynea, Joao Neves, Bellinghama itd, ili ranije Inieste, petog, desetog - nisu oni najbolji samo zato što mogu lijepo dodati, već zato što stvaraju višak 1 na 1. De Bruyne kad udari anfas na defenzivca i pregazi ga kroz sredinu ili Iniesta birvaktile kad na maramici išifta svog igrača i osvoji 50 metara prostora driblingom i dubinskim prodorom, dolazi do izražaja tehnička kvaliteta.

Stoga, hoću reći - nije Pjanić ništa tehnički kvalitetniji igrač od Bajraktarevića i nije Misimović ništa bio tehnički kvalitetniji igrač od Alajbegovića.

231983
Kontakt:

Post Postao/la 231983 » 29 maj 2026, 10:09

Husarin mag s Kavkaza potpisuje za regionalnog velikana.

Vojvodinu.

ElAn10
Kontakt:

Post Postao/la ElAn10 » 29 maj 2026, 11:03

PeppermintSA je napisao/la:
29 maj 2026, 09:43
Arnelv52 je napisao/la:
29 maj 2026, 08:26

_

nije Pjanić ništa tehnički kvalitetniji igrač od Bajraktarevića
Nemoj molim te

eleGancy
Kontakt:

Post Postao/la eleGancy » 29 maj 2026, 11:10

Bice NoDi haman u pravu i za ovog Luku. Ako bude htio za nas ide poziv abd u LN. Bicemo mi repka od 250m do EP.

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

DEBUG SSO: [] | STATUS: []