Bumbaclat je napisao/la: ↑30 maj 2026, 15:26
HeavyBassBlues je napisao/la: ↑30 maj 2026, 09:54
Mržnja prema glavnom gradu i svemu što iz njega dolazi je nusprodukt kompleksa malog grada i duboke vlastite bijede.Kada je pojedinac intelektualno, materijalno i emocionalno neostvaren, on nema kapacitet za širinu i slobodu koju veci grad predstavlja, pa u njoj vidi prijetnju vlastitoj nebitnosti. Ta frustracija i zatucanost selendre, ili jos bolje - palanke, idu u agresivnost čopora, tražeći u drugima dežurnog krivca za vlastiti neuspjeh.
Upravo se iz tog spoja lične nemoći i seoskog kompleksa rađa najgori oblik mraka i zaostalosti, kao jeftina zamjena za ponos i pokusaj svojevrsne osvete moralnih bijednika svakom obliku ljudske slobode, druzenja, zabave i svega ostalog. Sve bi se moglo svesti u recenicu: Selo moje ljepse od Pariza. Ili jos mozda i bolja: Kada idem selom, misle da sam Alen Delon. U selu, da. U gradu, samo jos jedan papak u bujici. Otud i frustracija.
Sto je neobicno nesto ovako procitati na ovom forumu.

Precizan i inteligentan post.
Hvala ti svakako.
Ali, zaista je svojevrsna bolest nakon jedne lijepe proljetne večeri, gdje su se ljudi okupili, zabavljali, veselili, smijali, druzili... to nazivati ukletim, prokletim, gluposcu itd.
To tacno nivo patologije kojom su obilato obdareni pojedinci, posebno iz manjih mjesta. No, to je donekle i razumljivo, jer je ovo jedina platforna na kojoj se te i takve individue mogu izraziti. Buduci da nemaju nikakvih spomena vrijednih kvaliteta, ovo je nacin njihove kominikacije. Patologija je u tome sto oni misle da su u pravu, jer za bolje ne znaju. I sto vise nekoga isprovocitaju i/ili uvrijede, oni su sretni, jer su takvom okruzenju krecu i odrasli su u istom. Nosens bi bilo od njih ocekivati nesto drugo.
Ostaj mi zdravo.