Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH

Moderatori/ce: _dreamer_,insider,TaRgEt_,Monolog,ribery

DonRamiz
Kontakt:

Re: Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH

Post Postao/la DonRamiz » 02 jun 2026, 16:06

Jos jedan crnogorski sandzo :mrgreen:

slika

Bazinga12345
Kontakt:

Post Postao/la Bazinga12345 » 02 jun 2026, 17:11

Muftić potpisao za AEK Larnacu. Solidan transfer, vidjećemo šta će biti sa Jurkasom i Karićem jer će nam definitivno trebati golman u skorije vrijeme.
⭐ Velež Mostar ⭐

Zadnja klupa

D97
Kontakt:

Post Postao/la D97 » 02 jun 2026, 17:35

DonRamiz je napisao/la:
02 jun 2026, 16:06
Jos jedan crnogorski sandzo :mrgreen:

slika
Vjerovatno od Pljevalja tamo.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 02 jun 2026, 18:18

Coolpanda24 je napisao/la:
02 jun 2026, 13:43

:rol:
Ponosno ga utopio u vojvodinu :tokralju: :rol:
naprijed rejal

izdzezveubrazil
Kontakt:

Post Postao/la izdzezveubrazil » 02 jun 2026, 18:35

Bazinga12345 je napisao/la:
02 jun 2026, 17:11
Muftić potpisao za AEK Larnacu. Solidan transfer, vidjećemo šta će biti sa Jurkasom i Karićem jer će nam definitivno trebati golman u skorije vrijeme.
Ma nema šanse da on dostigne ikakav nivo. Vjeruj na viđeno kroz sve ove godine u ligi.

h1a2s3o4
Kontakt:

Post Postao/la h1a2s3o4 » 02 jun 2026, 18:51

Arnelv52 je napisao/la:
02 jun 2026, 16:01
PeppermintSA je napisao/la:
29 maj 2026, 09:43
Ovdje ima jako puno tačnog. Naročito ovo vezano za brzinu bih apostrofirao.

Previše se kod nas ona zanemaruje. Previše se dubina ili okomitost zanemaruje. To je očito i kad se čitaju postovi na ovoj temi, pa će neko hladno reći da smo tehnički slabi sad. Zašto? Jer tehničku kvalitetu doživljava jedino kao prefinjenost pasa, a u mom viđenju fudbala ne postoji veća tehnička prefinjenost od one koju naprimjer ima Bajraktarević.

Mi smo generalno ubili naš domaći fudbal na milion načina, ali jedan od njih je ubijanjem driblinga i dubine. Kad gledaš sve naše omladinske klupske kategorije, od Sarajeva, preko Želje, Zrinjskog, Borca, pa do svih omladinskih reprezentacija, sve je šablon. Guardiola fudbal za temua i prije Guardiole. Golman štoperu, štoper beku, bek štoperu, zadnji vezni se spusti, pa štoper njemu, on beku. Build up play radi build up playa. Dajem banalan primjer. To se počelo forsirati kao filozofija kroz Edukacioni centar FSBiH prije 25 godina. Sve je u šablonu - kako se ekipe zagrijavaju, u kojoj formaciji igraju, kako se igrači “selektuju” itd.

I to je dovelo do mišljenja da biti tehnički kvalitetna i visoko potkovana ekipa znači imati igrače ala Misimović, Pjanić, Medunjanin jer oni mogu držati 70% posjeda protiv Latvije, Litvanije, Slovačke, možda čak i oslabljene Francuske nekih 65 minuta.

Međutim, mi kao da živimo u nekom paralelnom univerzumu u kojem, evo recimo u ovom času, po svijetu ne igraju Yamal, Olisse, Kvaratskhelia, Dembele, Kenan Yildiz itd. To su glavni tehničari na dunjaluku. A ako ćemo o centralnim ili ofanzivnim veznim, onima koji su najbolji, poput De Bruynea, Joao Neves, Bellinghama itd, ili ranije Inieste, petog, desetog - nisu oni najbolji samo zato što mogu lijepo dodati, već zato što stvaraju višak 1 na 1. De Bruyne kad udari anfas na defenzivca i pregazi ga kroz sredinu ili Iniesta birvaktile kad na maramici išifta svog igrača i osvoji 50 metara prostora driblingom i dubinskim prodorom, dolazi do izražaja tehnička kvaliteta.

Stoga, hoću reći - nije Pjanić ništa tehnički kvalitetniji igrač od Bajraktarevića i nije Misimović ništa bio tehnički kvalitetniji igrač od Alajbegovića.
Ma ja prije svega mislim na nešto drugo. Evo za primjer uzeti onog Buljubašića. Kad je počeo da igra ljudi su mislili da on ima sve. Gleda prije nego što dobije loptu, ima mehku nogu, lahak pas... Medjutim sve to pada u vodu kad brzina igre postane x2, da ne kažem x5.

I komšijin mali ima lahak pas, mehku nogu i može gledati okolo dok ne primi loptu al' kad protivniku treba godina da dodje do njega. Kad je protivnik uvijek za vratom onda se pokaže ko ima lahak pas, mehku nogu i dobar pregled igre. I tu se sve iluzije naših igrača porazbijaju.

To je par ključnih stvari. Prva je ishrana. Mi kao liga još uvijek ne plaćamo igrače da oni mogu živjeti izolovano od svijeta i onda i oni jedu hranu koju i mi jedemo na ovakav ili onakav način. Zbog nepravilne ishrane tijelo je tromije, reakcijsko vrijeme sporije i oporavak organizma traje duže.

Sledeće je kondicija koja je dijelom povezana sa ishranom. A drugim dijelom slabim intenzitetom lige gdje te igra u samoj ligi ne tjera da trčiš. Nekompetetivnost lige, nizak prag za premijerligaškog igrača i ja koliko mogu da vidim na slikama ponekad kod nas su vježbe kondicije u sklopu treninga.

Da se ja pitam ja bih na treninzima imao samo mjerenja kroz koja igrač mora proći. Igračeva dužnost bi bila da je u kondiciji. I neka trči prije i poslije treninga.

To je dobro primijetio Fedja Dudić čija filozofija se uglavnom zasniva na dobroj kondicionoj pripremi. I onda njegovi igrači isporuče rezultat iznad očekivanja.

Onda na to dolazi tehnika ali tek kada je brzina igre prava.

A to da li će se graditi ritam kroz spori napad, igrati okomito ili dugim loptama... Mi smo prirodno skloni ovom prvom jer smo kao narod u prosjeku visoki i volimo tu boksersku filozofiju da se navalimo na kosti ali i sve Guardioline ekipe jednom kad postave ritam i krenu u napad to sjeva i grmi.
Ja se ne bih baš slozio za Buljubasica. Generalno po literaturi najbolji prediktor da ce neki igrac biti dobar jeste ball mastery, na tome se jel i najvise radi u mladjim uzrastima. On je to imao kao i vrlo dobar decision-makeing. U nasoj ligi je dobio sve sto je i trebao dobiti, da li je moglo vise? Uvijek moze vise! Ali u osnovi FK Sarajevo mu je dalo sansku kao bas mladom igracu, mislim da bi igrao i ranije da nije slomio nogu.

On je mislim sa 18-19 godina bio standardan u veznom redu. Presao je na seniorski nogomet i nastavio raditi ono sto je radio u mladjim uzrastima. Odigrao je jednu pristojnu i za mladog igraca konstantnu sezonu. Ono sto je trebalo da mu se da Sarajevo mu je dalo, a to je sansa i kontinuitet igara. On je vratio na odlican nacin. Cak ga je mislim i Rendulic u jednom podkastu istakao kao najboljeg mladog igraca u ligi.

Njegov problem nije bila nasa liga, njegov problem je dalji izbor kluba. On kada je trebao da izabere dalji razvoj i napredak on je izabrao novac. Ta sledeca destinacija mu je trebala ponuditi visi organizacijski level, bolje uslove treniranje i sve sto ide sa tim. On ne samo da je otisao u pogresnu ligu, nego nikad nije ni dobio pravu priliku da redovno igra. Znaci gubi na dva fronta. Niti ima uslove da trenira i razvija se kvalitetno niti ima kontinuitet igranja. Sjebo ga menadzer samo tako, a naravno dijelom i on sam kriv. Za dvije sezone u tom klubu u Turskoj nema minuta koliko je imao u Sarajevu u toj jednoj sezoni.

Da li ima i do uslova u nasoj ligi? Naravno da ima, ali to nije bio problem u slucaju Buljubasica.

Npr niko u nasoj ligi nema krio komore za oporavak. Mozda da je neko nabavio u medjuvremenu ali ne vjerujem. Nemaju nasi klubovi puno stvari ali puno je i do igraca samih.
Pomenuo si ishranu. Ne znam koliko su tacno placeni nasi fudbaleri, ali se spominju neke cifre da minimalno primaju 5k konvertibilnih mjesecno (mozda nije tacno, tako se prica). Je li svega ti ne mozes se organizovati za 5k da zivis i hranis se kao profesionalni igrac?

OK, necemo sada reci da mozes imati iste uslove kao igraci Salzburga, Dinama i slicno ali mozes se hraniti zdravo i noramlno. To su samo izgovori. Pocni sa onim sto imas, ne moras kupovati najskuplje ili sve suplemente koji su preporuceni. Kupi one za koje ces imati najveci ROI, pa kad budes imao vise novaca jel ti kupi jos bolje. Bukvalno igraj sa kartama koje imas dok ne dobijes bolje.
Nego izgovor ja ne jedem sta jede igrac Bayerna pa propadam.

Ni igraci ne ulazu u sebe, kako ocekuju da im se nesto vrati?

Je li im traba Antonio Pintus da bi radili na laktalnom pragu i VO2max, pa crknu negdje na pola utakmice?
Barba halali sto smo sumnjali.

Sindikat12
Kontakt:

Post Postao/la Sindikat12 » 02 jun 2026, 19:45

Bazinga12345 je napisao/la:
02 jun 2026, 17:11
Zasto? Vasilj sigurno ima jos 5/6 godina na dobrom nivou…

Turo
Kontakt:

Post Postao/la Turo » 02 jun 2026, 19:50

Kenan Pirić proglašen za najboljeg golmana prvenstva Kipra (2024)

To sve govori o ligi.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 02 jun 2026, 19:51

Kaunas je napisao/la:
24 maj 2026, 11:53
Catovic ce igrat za Bosnu 100% nema dileme
Jes ti u Stutgartu? Jes to pricao sa njim? :D

torbica
Kontakt:

Post Postao/la torbica » 02 jun 2026, 20:05

soko je napisao/la:
02 jun 2026, 19:51
Kaunas je napisao/la:
Cuo sam se ja sa delegatom

bavariapivo
Kontakt:

Post Postao/la bavariapivo » 03 jun 2026, 10:14

soko je napisao/la:
Kaunas je napisao/la:
General mu potvrdio ;)

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 03 jun 2026, 13:49

h1a2s3o4 je napisao/la:
02 jun 2026, 18:51

Ja se ne bih baš slozio za Buljubasica. Generalno po literaturi najbolji prediktor da ce neki igrac biti dobar jeste ball mastery, na tome se jel i najvise radi u mladjim uzrastima. On je to imao kao i vrlo dobar decision-makeing. U nasoj ligi je dobio sve sto je i trebao dobiti, da li je moglo vise? Uvijek moze vise! Ali u osnovi FK Sarajevo mu je dalo sansku kao bas mladom igracu, mislim da bi igrao i ranije da nije slomio nogu.

On je mislim sa 18-19 godina bio standardan u veznom redu. Presao je na seniorski nogomet i nastavio raditi ono sto je radio u mladjim uzrastima. Odigrao je jednu pristojnu i za mladog igraca konstantnu sezonu. Ono sto je trebalo da mu se da Sarajevo mu je dalo, a to je sansa i kontinuitet igara. On je vratio na odlican nacin. Cak ga je mislim i Rendulic u jednom podkastu istakao kao najboljeg mladog igraca u ligi.

Njegov problem nije bila nasa liga, njegov problem je dalji izbor kluba. On kada je trebao da izabere dalji razvoj i napredak on je izabrao novac. Ta sledeca destinacija mu je trebala ponuditi visi organizacijski level, bolje uslove treniranje i sve sto ide sa tim. On ne samo da je otisao u pogresnu ligu, nego nikad nije ni dobio pravu priliku da redovno igra. Znaci gubi na dva fronta. Niti ima uslove da trenira i razvija se kvalitetno niti ima kontinuitet igranja. Sjebo ga menadzer samo tako, a naravno dijelom i on sam kriv. Za dvije sezone u tom klubu u Turskoj nema minuta koliko je imao u Sarajevu u toj jednoj sezoni.

Da li ima i do uslova u nasoj ligi? Naravno da ima, ali to nije bio problem u slucaju Buljubasica.

Npr niko u nasoj ligi nema krio komore za oporavak. Mozda da je neko nabavio u medjuvremenu ali ne vjerujem. Nemaju nasi klubovi puno stvari ali puno je i do igraca samih.
Pomenuo si ishranu. Ne znam koliko su tacno placeni nasi fudbaleri, ali se spominju neke cifre da minimalno primaju 5k konvertibilnih mjesecno (mozda nije tacno, tako se prica). Je li svega ti ne mozes se organizovati za 5k da zivis i hranis se kao profesionalni igrac?

OK, necemo sada reci da mozes imati iste uslove kao igraci Salzburga, Dinama i slicno ali mozes se hraniti zdravo i noramlno. To su samo izgovori. Pocni sa onim sto imas, ne moras kupovati najskuplje ili sve suplemente koji su preporuceni. Kupi one za koje ces imati najveci ROI, pa kad budes imao vise novaca jel ti kupi jos bolje. Bukvalno igraj sa kartama koje imas dok ne dobijes bolje.
Nego izgovor ja ne jedem sta jede igrac Bayerna pa propadam.

Ni igraci ne ulazu u sebe, kako ocekuju da im se nesto vrati?

Je li im traba Antonio Pintus da bi radili na laktalnom pragu i VO2max, pa crknu negdje na pola utakmice?
Ja govorim o društvenim tendencijama koje utiču na igrača. I ball mastery i bilo šta drugo se ne može ocjenjivati u bosanskoj ligi jer je liga prespora. Tu svako može imati dobru kontrolu lopte. Isto tako uz sve svoje želje da trenira on svoje vještine ne može podići na viši nivo jer ga liga ne testira na dovoljno visokom nivou.

A to su sve preduslovi da se neko bavi fudbalom. Pričamo o nekom najnižem nivou.

Jedan trener je vrlo dobro rekao šta je predikcija uspjeha. Bitno je jel igrač brz il jel brzo misli i jel ubrzava igru. Ako nema bar jedno od ovoga troje teške su šanse da će neko uspjeti.

Sve drugo o čemu se priča je kako doći do ovoga. Kondicija i tehnika je nešto što se podrazumijevaju jer igrač bez kondicije em što ne može da trči em što ne može da razmišlja.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 03 jun 2026, 13:52

Sveti je napisao/la:
02 jun 2026, 18:18
Coolpanda24 je napisao/la:
02 jun 2026, 13:43

:rol:
Ponosno ga utopio u vojvodinu :tokralju: :rol:
Macan.
Gledaj stajlinga. Cipele veće za 7 brojeva, vjerovatno ukrao nekom ispred džamije.

slika

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 03 jun 2026, 15:00

bavariapivo je napisao/la:
03 jun 2026, 10:14
soko je napisao/la:
Kaunas je napisao/la:
General mu potvrdio ;)
Jel to onaj sa sto ima slovo A u imenu/prezimenu?

dedo26
Kontakt:

Post Postao/la dedo26 » 03 jun 2026, 16:18

Hoce li se nasi boriti za Tjas Begica, igro za Sloveniju prijateljsku, sto znaci da ima jos sanse. Navijaci Sampdorije pisu da je najbolji u ekipi, a inace igra za Parmu. Pozicija mu je ofanzivni vezni, i ima 22 godine. Izgleda da sse vraca u Parmu.

dedo26
Kontakt:

Post Postao/la dedo26 » 03 jun 2026, 16:20

dedo26 je napisao/la:
03 jun 2026, 16:18
Hoce li se nasi boriti za Tjas Begica, igro za Sloveniju prijateljsku, sto znaci da ima jos sanse. Navijaci Sampdorije pisu da je najbolji u ekipi, a inace igra za Parmu. Pozicija mu je ofanzivni vezni, i ima 22 godine. Izgleda da sse vraca u Parmu.

slika

random11
Kontakt:

Post Postao/la random11 » 03 jun 2026, 16:29

dedo26 je napisao/la:
Gledam stats i ocjene ništa specijalno, 19 utakmica 3 gola za Sampdoriu u Seria B. Prije toga Frosinone 22 utakmice 1 gol, Parma 8 utakmica 0 golova...
Nešto slično ko kod Baždara statistika u Zaragozi i u Jagielloniji. Naravno ovaj je winger a Baždar nije, ali opet ne izgleda mi obecavajuce i nije mi wow taj Tjas...
To što Muharemović je komentarisao, nema tolikog značaja jer Muharemović voli svakog i dobar sa svakim, bukvalno. :rol:

dedo26
Kontakt:

Post Postao/la dedo26 » 03 jun 2026, 16:39

random11 je napisao/la:
03 jun 2026, 16:29
dedo26 je napisao/la:
Gledam stats i ocjene ništa specijalno, 19 utakmica 3 gola za Sampdoriu u Seria B. Prije toga Frosinone 22 utakmice 1 gol, Parma 8 utakmica 0 golova...
Nešto slično ko kod Baždara statistika u Zaragozi i u Jagielloniji. Naravno ovaj je winger a Baždar nije, ali opet ne izgleda mi obecavajuce i nije mi wow taj Tjas...
To što Muharemović je komentarisao, nema tolikog značaja jer Muharemović voli svakog i dobar sa svakim, bukvalno. :rol:
Ma nisam reko da je to znak da hoce za BiH, nego onako. A statistika je ko bikini znas i sam. Navijai Sampdorije vidim pisu masovno kao osigurajte Begica za narednu sezonu, samo to zahtjevaju. Ne bi sig govorili da je prosjek.

MiranGlasnic
Kontakt:

Post Postao/la MiranGlasnic » 03 jun 2026, 16:46

random11 je napisao/la:
03 jun 2026, 16:29
dedo26 je napisao/la:
Ima jedan napadač…ja mu sada gledao stats…postigao 2 gola u 11 utakmica za reprezentaciju…nije mi nešto wow…

slika

Spahic98

Post Postao/la Spahic98 » 03 jun 2026, 18:51

Tek sad primjetio da Beciroglu Omeragic nije ni dobio poziv svicarske za SP
:rol: :bih:
BUCA POTOK

FUDBALSKI KLUB SARAJEVO

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Atlanta, Brix, HariTz, Hazre, Iceplayer, LeCoq, Sensei, signalidunapark, soccerfan i 68 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []