damir_82 je napisao/la: ↑03 jun 2026, 09:10
Mi smo obje utakmice baraža, plus Rumunija kući, loše ušli u utakmicu pa smo se dizali kako utakmica odmiče..
Protiv Austrije smo nešto bolje krenuli, ali smo ostatak utakmice grčevito branili prednost i nekako je visio gol u zraku.. Nije mjerilo, ali ulaz u utakmicu protiv Makedonaca je bio ono što nam treba u ofanzivno-defanzivnom balansu.. Uzeli smo loptu i igrali smo lopte.. Teško da se to može i protiv Kanade, ali bi možda i neki kontrolisani presing na početku mogao rezultirati njihovom greškom..
Ja ne bih bas nuzno rekao da smo mi protiv Austrije dobro krenuli. Mi smo otprilike imali jedan pravi napad u cijeloj utakmici, Memic je pretrcao Laimera, lopta na Esmira, izborio korner, pa jos jedan korner i tu je pao gol. Nakon toga mi nismo imali nikakve konkretne sanse, sve se svodilo na neke poluprilike gdje neko ne iskontrolira loptu, pogresno procijeni ili neke autove blizu 16erca gdje bi neko pokusao ubaciti loptu blizu gola i tako eventualno zaprijetit. Oni su nas ubijali presingom sto je bilo i za ocekivati. Mi smo se vrlo solidno branili s obzirom da nam je falilo 3 od 4 standardna igraca iz zadnje linije. Da je kojim slucajem na tu Austriju izasao sastav kao protiv Italije mislim da bi bio ujednaceniji momentum.
Protiv Italije smo lose usli u utakmicu iskljucivo zbog greske Vasilja i gola, sa neke takticke defanzivne strane mi smo ih strasno pritiskali i dobro prekidali njihove napade i nisu nijednom ozbiljno zaprijetili a u napadu smo im pravili itekako problema, ali smo bili slabi u zavrsnici. Wales je druga prica i tu smo se stvarno u prvom poluvremenu namucili da se odbranimo.
Kanada je po igri slicnija Walesu nego Italiji i slicno kao i Wales imaju tanku zadnju liniju ranjivu na kontre, problem je sto iz zadnjih meceva, mi smo uvijek bili vrlo
smotani u kontrama. Negdje zapne lopta, neko posalje los pas, nismo nijedan gol dali iz prave kontre. Kao i uvijek, mi smo majstori zabijanja iz odbijanaca, preskakanja veznog reda u nadi da se uhvate protivnicke odbrane i igraci u losim pozicijama, na sto slijede centarsutevi (bunarenje

) gdje se realno vecina ekipa najvise boji kad igra protiv nas.
Cisto da potkrijepim ovo sto govorim:
protiv Rumunije u Zenici
- gol Dzeke: odbijena lopta nastala iz vlastitog zracnog duela nakon centarsuta
- gol Esmira: momenat inidivualne magije
- gol Tabakovica: odbijena lopta nakon centarsuta
protiv Austrije, Tabakovic zabija iz vracene lopte u sesnaesterac nakon kornera u guzvi
protiv Walesa, Dzeko zabija glavom iz kornera
protiv Italije, Tabakovic zabija iz druge prilike nakon centarsuta i guzve.
Dakle, 1 gol je individualni bljesak, sve ostalo je izaslo iz nekih centarsuteva, prekida. Ne kazem da je to lose, ali mislim da je strucni stab svjestan da u zavisnosti od protivnika, nama je korisno iskoristavati upravo nasu visinu i kvalitet u zraku i ciljano slati brze, kvalitetne lopte u sesnaesterac, sto nam krila itekako znaju. Nazalost to znaci i da cemo cesto gledat utakmice u kojima imamo manje posjeda i cekamo da uhvatimo priliku za neku brzu akciju sa centarsutom. Protiv Walesa smo poceli najvise prijetit onda kada je Muharemovic poceo slat duge lopte direktno na Esmira odakle ih je on slao prema kaznenom prostoru. Odnosno, kad je Kerim usao, tek tad smo poceli i nekako kroz sredinu da prijetimo, nazirale su se i neke uigrane akcije, dupli pasovi ali smo bili slabi u zavrsnici.
Ono sto me raduje je da sto vise minuta Kerim i Mahmic budu dobijali, imam osjecaj da dobijamo novu dimenziju i da mozemo vise opasnosti prozivesti kroz direktnu igru. Obojica imaju odlican prijem i kontrolu lopte, sut sa distance te Mahmic, iz onog malo vidjenog, djeluje da ima odlican pregled igre i zna gurnut pas u prostor. Recimo Memic, koji koliko god da mi je drag, pored toga sto je daleko najbrzi igrac kojeg imamo i sto ima strasan centarsut desnom nogom, moram reci da iz svega vidjenog tesko moze u nekoj kombinaciji zasjeci u sredinu i odigrati neku kombinaciju, kontrola lopte mu nije najjaci adut naprosto.