Pogledao sam utakmicu sinoć uživo i još jednom jutros.
Mislim da apsolutno nijedna reprezentacija nije ove pripremne utakmice shvatila ni 50% ozbiljno, pa tako ni mi. Uostalom to pokazuju i ostali rezultati. Izgleda da je ovo bilo više da selektor proba neke nove stvari u smislu formacije, taktike, itd. Mi nismo sinoć ukupno 3x izašli u presing, štaviše, svaki put kad Panama ima loptu svi su se povukli i čekali da vide šta će uraditi, nije se išlo ni u duele, ni ništa. Čuva se od ozljeda i to je primarno i puno bitnije od rezultata. Tako da shvatiti nešto preozbiljno iz te utakmice nema smisla. Ali ajde, neke moje zaključke sam donio.
Dedić i Memić najbolji na terenu. Pohvale i za Vasilja, kao i Katića, Katić je možda jedini koji je shvatio utakmicu ozbiljno i osim tog gola par puta odlično uklizavao, otklanjao opasnosti, i u igri nogom korektno kao i protiv Italije i Velsa.
Kolašinac zabrinjavajuće, vjerovatno najslabija karika sinoć. Svaki put mu igrač pobjegne, 2/3x ispao, krilo u jednoj situaciji stoji samo nikoga u radiusu 5 metara od njega. One duge lopte sve prolazile između Tarika i njega. Da li se baš toliko čuva ili je to njegova realnost, ali da je dobro izgledalo, nije. Uostalom nije ni protiv Velsa i Italije dobro izgledao, zato ne razumijem da mu se nije dovela advekatna zamjena.
Tarik sinoć defanzivno najlošija utakmica za reprezentaciju, mislim da je i on toga svjestan i da će popraviti to. Tako da me to ne brine mnogo. Ali one njegove dijagonale su nešto što bi Kanadi moglo raditi probleme.
Utakmicu sam najviše pogledao još jednom zbog Tahirovića. Jer činilo mi se da je sinoć skroz korektno odradio utakmicu, čak jedna boljih u dresu repke, pa uđem ovdje i iznenadi me koliko ga se hejta, i pogledao sam onda još jednom da vidim šta nisam dobro vidio. Meni je on odigrao sinoć sasvim solidno. Imao je i onu predasistenciju što volimo reći, ali i van toga nekoliko dobrih razigravanja. Par puta se spuštao po loptu za razliku od prošlih utakmica, vjerujem da mu je to sigerisano od SS. Najveći problem kod njega sinoć je bio što ne pokriva prostor koji treba. Ali da mi imamo bolje, nemamo. I protiv Makedonije i protiv Paname, mi smo izgledali lošije nakon Benjaminovog izlaska, to je činjenica. Ne znači to da je on Xavi ili Kroos, nego da jednostavno ostali su još nivo ispod njega. Šunjić je naš daleko najvažniji i najbolji veznjak, zato što on može pokriti prostor za 3 igrača, što preore teren. Ali onda ide nekih 5 mjesta prazno pa idu Tahirović i Bašić (sinoć korektno), pa tek onda ostali. Sredina nije dobra, ali jednostavno nemamo bolje i do Lige Nacija se treba pomiriti sa tim i istrpiti to.
Za Esmira je već dosta toga rečeno, mislim da se sa njim treba ozbiljno popričati.
Kerim dobar, ja bih mu dao prednost ispred Esmira, to jeste sa Memićom na desni. Naš najopasniji igrač prema naprijed, demon sa loptom. Juče ga duplali i opet ga nisu mogli zaustaviti, pa ga onda tukli

, onda ona 2 sjajna šuta. Mora on igrati.
Napad je previše limitiran bez Džeke i Tabakovića. Demirović i Lukić prvi put igrali zajedno i nije to izgledalo dobro. Daj Bože da Džeko bude spreman za Kanadu.