Jedno je sigurno. Dobro su se zaj.ebali, polovnjaci će biti na cijeni. Jedini adut za njih su jako agresivne subvencije i porezi.
Evo npr Golf GTE plug in hybrid. U startu 7k eura skuplji od GTIa. Ali 5k eura subvencije. Porez na vrijednost vozila umjesto 1%, za ovo je 0.5%, dakle 250eura manje mjesečno. Za 4 godine 12k eura.
Želja vw da progura na tržište struju kao reklama za njih nakon dieselgatea davali su 15% popusta na količinu što je 7k eura. U 4 godine same olakšice su prepolovile cijenu ovog auta, te su danas u njemačkoj na tržištu kao polovni jako jeftini, a ozbiljna tehnologija se krije unutra.
Iako me vuče jaka želja, još jača me odvukla da ostavim TDIja. Ovoga zna praviti svaki majstor, a onog ne zna niko. 100l više u gepeku, i ono što pravi vozač cijeni a o čemu slabo ko zna pa se i ne govori. Povezanost sa autom i cestom, to su imala auta ovog godišta, savršen balans mehanike i elektronike. Danas je elektronika preuzela sve. Papučica kočnice je jednako tvrda, ti nemaš osjećaj šta i kolilo pritišćeš auto to radi za tebe. Osjećaj na volanu se izgubio, dešavanje pod točkovima je nebitno danas, i dok ništa ne primjetiš auto je izgubilo kontrolu. Kod moga se nikad nije dogodilo da me ponese na stranu, ESP je toliko dobar, u osmici iako ESP uključen ponijelo me na stranu pola metra.
Prostor za vozača unutar kabine kod današnjih auta je skučeniji visoke i široke središnje konzole o kojima sam već pričao uzimaju svoj danak. Na prvi pogled auto izgleda prostrano i masivno, čak i B segment, ali tek kad se družiš par dana shvatiš da je to samo zabluda na prvi pogled, taj središnji greben ti pritjesni koljena i moje koljeno jer sam viši je jako blizu volana. Nestvarno i neobično zvuči da ja 100% imam više prostora između volana i mojih koljena u Golfu 6 vs 8.
Ta nova auta udaraju na marketinški trik, pogotovo je to sa elektro vozilima. Jesam ja govorio da se kvalitet nije smanjio ali sam i promijenio mišljenje, itekako se smanjio na nekom stvarima. Npr. Alkantara sjedišta u 6 su bolja dosta nego li u 8. Sedmicu Golfa neću ni da pominjem, to g.ovno koje je pustilo korijenje za ovo što je danas, prokleta MQB koja je omogućila najveću prevaru i proizvodnju desetine modela na istoj platformi, auto više nije monolitno, ima jako čudne rezove i sastave.
Neću da branim neobranjivo, 8 je itekako jako vozilo i tehnološki i vizuelno, ispeglano i vozljivo, ali neke stvari su jednostavno marketinški trik, digitalizacija i minimalizam, povećanje dužine od 8cm nije donijelo očekivani napredak.
Još jedan trik kojim se služe je prokleti coasting kod automatika. Dakle prilikom puštanja gasa auto odvaja motor od točkova i onda on ulazi u coasting, štedi nešto goriva manje su čuje, ali. Čim si odvojio motor i kompresiju od točkova ti si na klimavom terenu, auto nije utegnuto kao pod kompresijom. Dalje bespotrebno se troše kočnice, jer kompletno kočenje se svodi na diskove sa nula kočenja motorom.
Puno sam ja vozačkih minusa primjetio na nekoliko desetaka kilometara. Naravno ovo 95% publike neće primjetiti kao minzs nego veliki plus, pa kažu auto glatko ide, vidi ekrana itd, pa što bi onda inženjere bilo briga za nas 5% koji tražimo vezu sa autom, pravi osjećaj i vozačku romantiku.
Golfa uzimam za primjer, ali tako je to i sa ostalim.
Da je u pitanju pravi napredak ne bih se dvoumio, ali ovakve stvari mi gase želju, ne što je to racionalno iz financijskih razloga, nego na kraju mi razum kaže da trenutno vozim bolji auto, ma koliko to ludo nekom zvučalo.