Sergej Barbarez - selektor Bosne i Hercegovine
Moderatori/ce: TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_,insider
- AllGunsBlazing
- Kontakt:
Re: Sergej Barbarez - selektor Bosne i Hercegovine
Mene samo zanima da li smijemo igrati 4-5-1? Posebno kada je Dzeko povrijedjen, a ekipa protiv koje igramo izuzetno jaka u tranziciji i prijenosu lopte. I u cemu je fazon sa Tahirovicem?
Sve ostalo je u skladu sa mogucnostima i kapacitetima ekipe i selektora, pa cak bih rekao rezultatski i iznad tog.
Sve ostalo je u skladu sa mogucnostima i kapacitetima ekipe i selektora, pa cak bih rekao rezultatski i iznad tog.
Celik!3,2,2.
Kad god trazite dodatnog u vezi trebate postaviti 3 pitanja:AllGunsBlazing je napisao/la: ↑16 jun 2026, 15:01Mene samo zanima da li smijemo igrati 4-5-1? Posebno kada je Dzeko povrijedjen, a ekipa protiv koje igramo izuzetno jaka u tranziciji i prijenosu lopte. I u cemu je fazon sa Tahirovicem?
1. Da li bi sa dodatnim igracem u veznom redu znacajno povecali posjed tj uporedite s vezom protivnika, i da li bi nesto konkretno uspjeli raditi iz tog posjeda?
2. Da li uopste zelimo posjed tj. ovo sto je neko pisao na prethodnoj stranici - da li je vezni red sposoban da minimalno grijesi i tako ne ostavi nase kvalitetne ali trome stopere i Kolasinca da trce na prazan prostor braneci kontru?
3. Da li bi u slucajevima kada se branimo izgledali jednako kvalitetno i kompaktno kao sada i da li bi izlazili iz presinga bez nabijanja lopte jer vise nemamo 2 igraca gore nego samo jednog? Odnosno da li bi jednako dobro otvarali tranziciju(mada ruku na srce ne mogu reci da smo losi ali je to segment koji moramo poboljsati, sto je cinjenica, jako tesko bez Dzeke)
Ja ne smatram da bi trebali protiv Svicaraca mijenjati formaciju.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
Mi svakako igramo tu 4-5-1, odnosno neku varijaciju od te formacije. 4-2-2-1-1 gdje Demirovic igra maltene kao ofanzivni vezni.
- AllGunsBlazing
- Kontakt:
1. Ne moras nuzno pojacati posjed, dovoljno je smanjiti prostor za djelovanje protivnika sa dodatnim veznim igracem. Dva igraca u spicu ti ne vrijede ako neces raditi presing na protivnicke stopere. Presing neces ili ne mozes raditi zato sto ti protivnik ima jaku tranziciju. Logicno, pojacas vezni red. Mozes dobiti i veci posjed, ali ces sigurno dobiti suzen prostor za djelovanje protivnika.Madal je napisao/la: ↑16 jun 2026, 15:09Kad god trazite dodatnog u vezi trebate postaviti 3 pitanja:
1. Da li bi sa dodatnim igracem u veznom redu znacajno povecali posjed tj uporedite s vezom protivnika, i da li bi nesto konkretno uspjeli raditi iz tog posjeda?
2. Da li uopste zelimo posjed tj. ovo sto je neko pisao na prethodnoj stranici - da li je vezni red sposoban da minimalno grijesi i tako ne ostavi nase kvalitetne ali trome stopere i Kolasinca da trce na prazan prostor braneci kontru?
3. Da li bi u slucajevima kada se branimo izgledali jednako kvalitetno i kompaktno kao sada i da li bi izlazili iz presinga bez nabijanja lopte jer vise nemamo 2 igraca gore nego samo jednog? Odnosno da li bi jednako dobro otvarali tranziciju(mada ruku na srce ne mogu reci da smo losi ali je to segment koji moramo poboljsati, sto je cinjenica, jako tesko bez Dzeke)
2. Citaj pod jedan. Pricam o jacoj odbrani i mislim da nema nista lose u tome da se odbrana forsira, samo se ne slazem sa nacinom na koji se odbrana forsira.
3. Sam si rekao da nam je tranzicija losa. Dva spica su odlicna za presing na protivnicke stopere i da izvucemo nesto iz njihovih gresaka kada pod 1. to zelimo 2. nemamo straha od protivnicke tranzicije (sto je bio slucaj i sa Walesom i sa Italijom). Pored toga, ni jedan od nasih spiceva se ne moze porediti sa Dzekom i jedini razlog zasto trebamo igrati 4-4-2 je sto Dzeko treba igrati, a ne moze sam.
Celik!3,2,2.
Nema sta kad si u zadnjoj recenici sve objasnio. Bez Dzeke dolazi u obzir to forsiranje. Protiv Kanade ga nismo imali ali smo dobili igraca slicnog profila koji je dobijao vazdusne duele iako se ni tu impact ne moze ni mjeriti s Dzekinim. Bez Lukica tebi jedina sansa i za tranziciju i za organizaciju napada ostaje na veznom redu i jednim od dvojca Esmir/Alajbegovic (zato jer su obojica preofanzivna da startaju zajedno a Memic nije taj tip igraca). I nisam siguran da li bi uspjeli odgovoriti zadataku isti ovi igraci koji vidimo da ne znaju, istina pojacani Mahmicem koji je dobar ali nije Messi. I igra dosta blize golu. A nama je najveci problem uopste dobaciti loptu do te trecine gdje Mahmic igra.AllGunsBlazing je napisao/la: ↑16 jun 2026, 15:281. Ne moras nuzno pojacati posjed, dovoljno je smanjiti prostor za djelovanje protivnika sa dodatnim veznim igracem. Dva igraca u spicu ti ne vrijede ako neces raditi presing na protivnicke stopere. Presing neces ili ne mozes raditi zato sto ti protivnik ima jaku tranziciju. Logicno, pojacas vezni red. Mozes dobiti i veci posjed, ali ces sigurno dobiti suzen prostor za djelovanje protivnika.Madal je napisao/la: ↑16 jun 2026, 15:09Kad god trazite dodatnog u vezi trebate postaviti 3 pitanja:
2. Citaj pod jedan. Pricam o jacoj odbrani i mislim da nema nista lose u tome da se odbrana forsira, samo se ne slazem sa nacinom na koji se odbrana forsira.
3. Sam si rekao da nam je tranzicija losa. Dva spica su odlicna za presing na protivnicke stopere i da izvucemo nesto iz njihovih gresaka kada pod 1. to zelimo 2. nemamo straha od protivnicke tranzicije (sto je bio slucaj i sa Walesom i sa Italijom). Pored toga, ni jedan od nasih spiceva se ne moze porediti sa Dzekom i jedini razlog zasto trebamo igrati 4-4-2 je sto Dzeko treba igrati, a ne moze sam.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
Nama u defanzivi nece novi vezni igrac nista donijet, jer cemo svakako igrati istu defanzivnu postavu koju smo dosad i igrali, pretpostavljam da ce Sunjic uletjeti u prvih 11 a i morao bi, jer on u odbrani doslovno pokriva prostor za dvojicu i ima najbolje defanzivne navike. Nama i dalje dvojica u napadu trebaju jer cemo svoj put do gola vjerovatno traziti preko centarsuteva sa krila ili iz prekida.
Svicarska bez lopte igra vise selektivni presing u centralnim linijama terena i po pravilu ne rade onaj turbo gas-do-daske presing koji Kanadjani rade (ne iskljucujem mogucnost da ce mozda radi nas pojacati presing ali tesko da ce to biti na nivou Kanade jer jednostavno ne igraju tako) a i nemaju fizicki igrace za toga. Igraju dobar build-up od pozadi gdje Xhaka koordinira, Demirovic bi se trebao zalijepiti kao zvaka na njega i on to radi bolje nego ijedan nas veznjak ili napadac, da ih guramo da igraju po krilima gdje onda nasi krilni-bekovski parovi moraju kao protiv Kanade ponovo bit na visini zadatka. I opcenito imaju sporiju, pazljiviju igru u napadu nego npr. Kanadjani, sto nama i odgovara.
Kod Svicaraca se 4-3-3 na papiru pretvara u 3-4-3 gdje Rodriguez i Aebischer ubacuju lijevo odnosno desno u napadu gdje Vargas i Ndoye inace napadaju i ako njih zatvorimo vec smo odsjekli vise od pola njihovog ofanzivnog arsenala, Zakaria koji je protiv Katra puno proveo u napadu jer su imali 70% posjeda ja ocekujem da ako bude startao na beku igrace desnog stopera. Oni su doduse upravo po toj desnoj strani i najranjiviji i mislim da ce tu Memic imati sigurno svojih prilika.
Svicarska bez lopte igra vise selektivni presing u centralnim linijama terena i po pravilu ne rade onaj turbo gas-do-daske presing koji Kanadjani rade (ne iskljucujem mogucnost da ce mozda radi nas pojacati presing ali tesko da ce to biti na nivou Kanade jer jednostavno ne igraju tako) a i nemaju fizicki igrace za toga. Igraju dobar build-up od pozadi gdje Xhaka koordinira, Demirovic bi se trebao zalijepiti kao zvaka na njega i on to radi bolje nego ijedan nas veznjak ili napadac, da ih guramo da igraju po krilima gdje onda nasi krilni-bekovski parovi moraju kao protiv Kanade ponovo bit na visini zadatka. I opcenito imaju sporiju, pazljiviju igru u napadu nego npr. Kanadjani, sto nama i odgovara.
Kod Svicaraca se 4-3-3 na papiru pretvara u 3-4-3 gdje Rodriguez i Aebischer ubacuju lijevo odnosno desno u napadu gdje Vargas i Ndoye inace napadaju i ako njih zatvorimo vec smo odsjekli vise od pola njihovog ofanzivnog arsenala, Zakaria koji je protiv Katra puno proveo u napadu jer su imali 70% posjeda ja ocekujem da ako bude startao na beku igrace desnog stopera. Oni su doduse upravo po toj desnoj strani i najranjiviji i mislim da ce tu Memic imati sigurno svojih prilika.
Evo YouTube link jedne analize naše igre protiv Kanade. Rijetkost je vidjeti da se neki stranci do te mjere potrude objasniti baš našu taktiku jer smo rijetko sfera interesovanja, pa evo mislim da je zanimljivo pogledati. Barem je meni bilo. Ima i odredjenih statističkih informacija.
https://youtu.be/RXmCPEMwl2E?si=ep4CGxL7xohhTAnV
https://youtu.be/RXmCPEMwl2E?si=ep4CGxL7xohhTAnV
Ponosni osvajač kupa virtualne sportsport.ba BHT Premijer lige u prvoj sezoni.
-
Slobodanpad1945
- Kontakt:
100% se slažem. Generalno igramo jako taktički zrelo i veoma borbeno od samog početka kvakifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ima ekipa koje su na prvenstvu dosta slabije od nas, mi smo protiv Kanade imali nekoliko dobrih šansiBlizzard je napisao/la: ↑16 jun 2026, 08:39ovo je maraton a ne sprintSlobodanpad1945 je napisao/la: ↑15 jun 2026, 18:56Mogli bi mi proći grupu i sa tri remija, onako pokeraški![]()
![]()
![]()
![]()
Realno nemam ništa protiv da igramo 3 remija i prođemo, bolje nego u Brazilu gdje si ispao sa jednom pobjedom.
Puno je bitniji uspjeh na turniru od jedne utakmice.
Ako izuzemo ligu nacija gdje nam nije bilo mjesto, reprezentacija se nije obrukala ni u jednoj utakmici, svako utakmicu smo kompetitivni i to je bitno.
Ne želim više gledati da se Luxemburg ili Pukki iživljavaju nad nama.
Jos jednom cu napisati.
Uz sve nedostatke, mi se i previse branimo.
Aus i Kanada su bile zrele za 2:0 u 5 minuta. Jer smo kod 1:0 imali nesto od igre. I umjesto da pokusamo dokrajciti protivnika, mi odjednom glumimo Talijane i Grke u njihov vakat ...
Uz sve nedostatke, mi se i previse branimo.
Aus i Kanada su bile zrele za 2:0 u 5 minuta. Jer smo kod 1:0 imali nesto od igre. I umjesto da pokusamo dokrajciti protivnika, mi odjednom glumimo Talijane i Grke u njihov vakat ...
- Principatus
- Kontakt:
Bas to nam je jedna velika mana i nadam se da ce biti ispravljeno.
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.
Nemoguce je striktno braniti ranih 1:0 pola utakmice, al bukvalno. I iz aviona se vidi namjerno povlacenje.Principatus je napisao/la: ↑16 jun 2026, 22:15Bas to nam je jedna velika mana i nadam se da ce biti ispravljeno.
Treba biti iskren, dobri smo u odbrani. Al nema se kvaliteta na sredini terena, da bi ta ista odbrana sacuvala onih 1:0. Od hrpe nabijenih lopti, jedna mora uci.
Samo vratite film sa zadnje 4 utakmice.
Kada smo gubili i kada je trebalo pokazati petlju, imali smo vs Italija 30 udaraca na gol. Vels prije toga.
Kada smo poveli kao u Becu ili vs Kanada, Mourinho nas onako ne bi povukao.
Daj ba Kanada nam je imala 10 kornera za prvih 45 minuta Seo pogodio preckuda spasi gol pa je jos par suteva bilo Katic sa gol linije skino nemohte pricat o nekoj vrhunskoj odbrani mi se i ne branimo dobro samo sto je prije Dzeko uzimao loptu pa je zadrzi odlozi na stranu protiv Kanade ga nije bilo i imali smo odma problem..Nazalost i Tabakovic i Dzeko su povrijedjeni i slepamo se sa Lukicem jer ocito nevjeruju Mahmicu da moze sa Demirovicem nosit napad
Treba prije utakmice sa svicarskom oćerati ovog glupog kockara.
Barbarez ce ostati selektor i ako izgubimo obje utakmice
Odrastite malo, kakvo tjeranje
Odrastite malo, kakvo tjeranje
Yugoslav First League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
Haman niko ovdje nije realan, Kanada je po igračima i igri bolja reprezentacija, previše se usqurchilo. Mi nemamo sredinu terena, napadači su blago rečeno srednja žalost , izuzev Džeke. Jedino što se ima je tri talentovana krila, desni bek i jedan talentovana stoper. Hajmo malo objektivno sagledati stvari. Taj čovjek koga polupismeni kucači tastature nazivaju kockarem je sa svojim suradnicima razlog što smo tu gdje jesmo. Ako naiđemo na Francusku, Argentinu ne gine nam poraz od koliko razlike je pitanje. Ovo nije defetizam niti "podanički" mentalitet, nego realno sagledavanje stanja. Samo put kojima smo krenuli polako i sistemsko rješavanje problema (igrača koji nedostaju) je način da reprezentacija izađe iz žabokrečine u kojoj je ovo društvo i država.
Crveno-crna boja krvi ACM
Sloboda do groba
Sloboda do groba
Istina, samo sto se ovdje ide iz krajnosti u krajnost. Ili je najbolji ikad ili je kockar koji je uz srecu dosao na SP. I u ovom narednom napisanom se moram sloziti sa Huremom, misljenja sam da bi nas jako, jako mali broj selektora na svijetu odveo na ovo SP.meecko je napisao/la: ↑17 jun 2026, 20:01Haman niko ovdje nije realan, Kanada je po igračima i igri bolja reprezentacija, previše se usqurchilo. Mi nemamo sredinu terena, napadači su blago rečeno srednja žalost , izuzev Džeke. Jedino što se ima je tri talentovana krila, desni bek i jedan talentovana stoper. Hajmo malo objektivno sagledati stvari. Taj čovjek koga polupismeni kucači tastature nazivaju kockarem je sa svojim suradnicima razlog što smo tu gdje jesmo. Ako naiđemo na Francusku, Argentinu ne gine nam poraz od koliko razlike je pitanje. Ovo nije defetizam niti "podanički" mentalitet, nego realno sagledavanje stanja. Samo put kojima smo krenuli polako i sistemsko rješavanje problema (igrača koji nedostaju) je način da reprezentacija izađe iz žabokrečine u kojoj je ovo društvo i država.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
I ja se slazem sa zadnjom recenicom. Ponajvise jer mislim da malo ko bi imao volju i emociju dovoljnu da pokusa motivirat ove momke i do te mjere razvit sinergiju medju njima da imaju potrebnu borbenost i spremnost da poginu na terenu ako treba za ekipu. Ima ona Nagelsmannova izjava da je treniranje ekipe 70% socijalna vjestina, 30% taktika. Socijalna vjestina u smislu man management, gradjenja odnosa sa igracima i motiviranje. Ja sam misljenja da cak i veci procenat to igra u reprezentativnom fudbalu. I mislim da su Sergej i ostatak trenerskog kadra jedini koji bi bili u stanju trenutni nas kadar voditi na takav nacin.DamirT je napisao/la: ↑17 jun 2026, 20:31Istina, samo sto se ovdje ide iz krajnosti u krajnost. Ili je najbolji ikad ili je kockar koji je uz srecu dosao na SP. I u ovom narednom napisanom se moram sloziti sa Huremom, misljenja sam da bi nas jako, jako mali broj selektora na svijetu odveo na ovo SP.
- PeppermintSA
- Kontakt:
Treba demistifikovati priču o našoj fenomenalnoj odbrani jednom za svagda. Te stvari su mjerljive. Mi smo u posljednjih 11 utakmica sačuvali mrežu samo dvaput - protiv San Marina i protiv Paname u posljednjoj prijateljskoj. Dakle, svake utakmice primamo gol. Nadalje, svaki protivnik nam je stvorio minimalno 2 zicera - Rumuni u Zenici 3 mrtva zicera u prvom poluvremenu; Makedonci i Panamci po 2-3, Velšani hejbet njih; Talijani 2-3, Kanađani takođe itd. Pod zicerom doslovno mislim na oči u oči situacije s golmanom. S druge strane, Grci s kojima se često poredimo zbog defanzivne igre su postali evropski prvaci bez primljenog gola nakon druge tekme u grupi. Iz našeg komšiluka SCG je otišla na SP 2006 bez i jednog jedinog primljenog gola u tim kvalifikacijama, a bili su u grupi s nama, Španijom i Belgijom. To su granitne odbrane, ako već pričamo u tim kategorijama, a ne ovo što mi imamo - da svake utakmice primimo gol, spašavamo hejbet lopti s gol linije, protivnici nam pogađaju stative i prečke itd. Mi stoga moramo da koliko-toliko igramo. Ne možemo se vratiti na 35 metara od našeg gola i tako stajati cijelu utakmicu. Neko će reći da nam je ovakva igra donijela rezultat. Ja bih se, naravno, složio u smislu da smo se plasirali na veliko takmičenje, ali bih takođe dosao da, paradoksalno, mi u suštini nemamo dobre rezultate. Kada u posljednjih 6 utakmica ne upišeš ni jednu pobjedu te kada u posljednjih 11 upišeš svega dvije, uključujući jednu u prijateljskom meču protiv Malte, ne možeš reći da imaš dobre rezultate u klasičnom smislu tog pojma - odnos pobjeda i ne-pobjeda. Uzgred budi rečeno, nedopustivo je da smo reprezentacija sa najmanje odigranih pasova, s najmanje tačnih pasova i s najmanjim procentom uspješnosti pasa na cijelom turniru nakon prvog kola, budući da govorimo o najvećem prvenstvu ikad na kojem igra sijaset malih ostrvskih državica. Mi smo ipak predstavnici Evrope i mi ipak pripadamo jugoslovenskoj školi fudbala gdje se uvijek težilo igri. Ako ćemo to bataliti da bismo bili nekakav reprezentativni Karlsruhe haramball kvazitim, **** to.
Potpisujem 100x. Odbrana nam nije jaka koliko neki misle. Nebi imao srceni udar po 5 puta svaku utakmicu da jeste. Jednostavno nemozemo se braniti 90 minuta, treba se osvjeziti ta odbrana i da imamo nekako prilike na kontre, a uz trenutnoj formaciji, to je dosta tesko. Jednostavno moramo skontati nekako prilike stvarati osim samo prekide. to je neodrzivo. i prije nego sto neko kaze kako smo se plasirali onda, poenta je da su nasu trenutnu taktiku iskautirali protivnici jer se radi o veliko takmicenje, i ta taktika je da sve ide kroz krila.PeppermintSA je napisao/la: ↑18 jun 2026, 02:29Treba demistifikovati priču o našoj fenomenalnoj odbrani jednom za svagda. Te stvari su mjerljive. Mi smo u posljednjih 11 utakmica sačuvali mrežu samo dvaput - protiv San Marina i protiv Paname u posljednjoj prijateljskoj. Dakle, svake utakmice primamo gol. Nadalje, svaki protivnik nam je stvorio minimalno 2 zicera - Rumuni u Zenici 3 mrtva zicera u prvom poluvremenu; Makedonci i Panamci po 2-3, Velšani hejbet njih; Talijani 2-3, Kanađani takođe itd. Pod zicerom doslovno mislim na oči u oči situacije s golmanom. S druge strane, Grci s kojima se često poredimo zbog defanzivne igre su postali evropski prvaci bez primljenog gola nakon druge tekme u grupi. Iz našeg komšiluka SCG je otišla na SP 2006 bez i jednog jedinog primljenog gola u tim kvalifikacijama, a bili su u grupi s nama, Španijom i Belgijom. To su granitne odbrane, ako već pričamo u tim kategorijama, a ne ovo što mi imamo - da svake utakmice primimo gol, spašavamo hejbet lopti s gol linije, protivnici nam pogađaju stative i prečke itd. Mi stoga moramo da koliko-toliko igramo. Ne možemo se vratiti na 35 metara od našeg gola i tako stajati cijelu utakmicu. Neko će reći da nam je ovakva igra donijela rezultat. Ja bih se, naravno, složio u smislu da smo se plasirali na veliko takmičenje, ali bih takođe dosao da, paradoksalno, mi u suštini nemamo dobre rezultate. Kada u posljednjih 6 utakmica ne upišeš ni jednu pobjedu te kada u posljednjih 11 upišeš svega dvije, uključujući jednu u prijateljskom meču protiv Malte, ne možeš reći da imaš dobre rezultate u klasičnom smislu tog pojma - odnos pobjeda i ne-pobjeda. Uzgred budi rečeno, nedopustivo je da smo reprezentacija sa najmanje odigranih pasova, s najmanje tačnih pasova i s najmanjim procentom uspješnosti pasa na cijelom turniru nakon prvog kola, budući da govorimo o najvećem prvenstvu ikad na kojem igra sijaset malih ostrvskih državica. Mi smo ipak predstavnici Evrope i mi ipak pripadamo jugoslovenskoj školi fudbala gdje se uvijek težilo igri. Ako ćemo to bataliti da bismo bili nekakav reprezentativni Karlsruhe haramball kvazitim, **** to.
- PeppermintSA
- Kontakt:
Odgovor je vrlo jednostavan. Natovariti vezni red igračima. Dakle, igrati 4-5-1 ili 3-6-1. Ni manje ni više.bh22 je napisao/la: ↑18 jun 2026, 02:52Potpisujem 100x. Odbrana nam nije jaka koliko neki misle. Nebi imao srceni udar po 5 puta svaku utakmicu da jeste. Jednostavno nemozemo se braniti 90 minuta, treba se osvjeziti ta odbrana i da imamo nekako prilike na kontre, a uz trenutnoj formaciji, to je dosta tesko. Jednostavno moramo skontati nekako prilike stvarati osim samo prekide. to je neodrzivo. i prije nego sto neko kaze kako smo se plasirali onda, poenta je da su nasu trenutnu taktiku iskautirali protivnici jer se radi o veliko takmicenje, i ta taktika je da sve ide kroz krila.PeppermintSA je napisao/la: ↑18 jun 2026, 02:29Treba demistifikovati priču o našoj fenomenalnoj odbrani jednom za svagda. Te stvari su mjerljive. Mi smo u posljednjih 11 utakmica sačuvali mrežu samo dvaput - protiv San Marina i protiv Paname u posljednjoj prijateljskoj. Dakle, svake utakmice primamo gol. Nadalje, svaki protivnik nam je stvorio minimalno 2 zicera - Rumuni u Zenici 3 mrtva zicera u prvom poluvremenu; Makedonci i Panamci po 2-3, Velšani hejbet njih; Talijani 2-3, Kanađani takođe itd. Pod zicerom doslovno mislim na oči u oči situacije s golmanom. S druge strane, Grci s kojima se često poredimo zbog defanzivne igre su postali evropski prvaci bez primljenog gola nakon druge tekme u grupi. Iz našeg komšiluka SCG je otišla na SP 2006 bez i jednog jedinog primljenog gola u tim kvalifikacijama, a bili su u grupi s nama, Španijom i Belgijom. To su granitne odbrane, ako već pričamo u tim kategorijama, a ne ovo što mi imamo - da svake utakmice primimo gol, spašavamo hejbet lopti s gol linije, protivnici nam pogađaju stative i prečke itd. Mi stoga moramo da koliko-toliko igramo. Ne možemo se vratiti na 35 metara od našeg gola i tako stajati cijelu utakmicu. Neko će reći da nam je ovakva igra donijela rezultat. Ja bih se, naravno, složio u smislu da smo se plasirali na veliko takmičenje, ali bih takođe dosao da, paradoksalno, mi u suštini nemamo dobre rezultate. Kada u posljednjih 6 utakmica ne upišeš ni jednu pobjedu te kada u posljednjih 11 upišeš svega dvije, uključujući jednu u prijateljskom meču protiv Malte, ne možeš reći da imaš dobre rezultate u klasičnom smislu tog pojma - odnos pobjeda i ne-pobjeda. Uzgred budi rečeno, nedopustivo je da smo reprezentacija sa najmanje odigranih pasova, s najmanje tačnih pasova i s najmanjim procentom uspješnosti pasa na cijelom turniru nakon prvog kola, budući da govorimo o najvećem prvenstvu ikad na kojem igra sijaset malih ostrvskih državica. Mi smo ipak predstavnici Evrope i mi ipak pripadamo jugoslovenskoj školi fudbala gdje se uvijek težilo igri. Ako ćemo to bataliti da bismo bili nekakav reprezentativni Karlsruhe haramball kvazitim, **** to.