Mi imamo šansu završiti drugi u ovoj grupi i u slučaju da pobjedimo samo Srbiju sa 3+ razlike jer se gleda međusobni omjer ako ekipe imaju isti skor (kao što bi imali sa Srbijom 3-3). Ovo svakako nije svejedno jer na FIBA stranici piše sljedeće:
28. 8.
1st of group C - 2nd of group D, 2nd of group C - 3rd of group D, 3rd of group C - 1st of group D
31. 8.
3rd of group D - 1st of group C, 1st of group D - 2nd of group C, 2nd of group D - 3rd of group C
26. 11.
1st of group D - 1st of group C, 2nd of group D - 2nd of group C, 3rd of group D - 3rd of Group C
29. 11.
1st of group C - 3rd of group D, 2nd of group C - 1st of group D, 3rd of group C - 2nd of group D
26. 2.
2nd of group D - 1st of group C, 3rd of group D - 2nd of group C, 1st of group D - 3rd of group C
1. 3.
1st of group C - 1st of group D, 2nd of group C - 2nd of group D, 3rd of group C - 3rd of group D
Pošto ćemo vjerovatno završiti treći raspored u drugoj fazi bi nam mogao biti: Italija (kući), Litvanija (gostovanje), Island/VB (gostovanje), Litvanija (kući), Italija (gostovanje) i Island/VB (kući).
Ako bi kojim slučajem uspjeli pobjediti Srbiju sa više od dva razlike raspored bi bio sljedeći: Island/VB (kući), Italija (gostovanje), Litvanija (gostovanje), Italija (kući), Island/VB (gostovanje) i Litvanija (kući).
Nema baš sada da je jedan lakši od drugog jer najgore je što bi u obje situacije imali u jednom prozoru Litvaniju i Italiju (ako plasman bude po ovome kako očekujem) što bi bile izuzetno jake utakmice u kratkom vremenu. U augustu kada bi bili treći iako bi mi bili kompletni morali bi prvo dočekati Italiju sa Fontecchiom i ekipom pa za 3 dana put do Litvanije za koju će gotovo sigurno igrati Jokubaitis ali Sabonis po najavama ne bi trebalo da se potpuno oporavi za prozor u augustu.
Nama je najbitnije da uspijemo izvuće nekako pobjedu nije bitno da li protiv Srbije ili Turske jer sa 3-3 skorom bi još bili u igri za MB jer ne vjerujem da će Italija uspjeti pobjediti obje utakmice u ovom prozoru i završiti sa 5-1 prvu rundu, dok postoje i šanse da Italija i Litvanija budu imale obje 4-2 skor a Island i VB 2-4. U četvrtak igraju Litvanija - VB u 17:30 a Island - Italija u 21:45, dok zadnje kolo igraju Italija - Litvanija u 20:00 i VB - Island u 16:00.
Gjergja je čini mi se najavio da ćemo mi prvu domaću u drugom krugu igrati u Mejdanu a sa Poljskom bi trebali imati pripremnu utakmicu u Zenici. Da li nam je bolje imait duplo slavlje u četvrtak (

) ili pobjediti Srbiju i biti drugi u grupi mislim da oboje imaju svoje argumente šta je bolje.
Postoje ovdje i neke kombinacije koje su na nivou naučne fantastike: da mi budemo prvi u grupi (ako Turska izgubi od Švice i mi ih pobjedimo sa više od 22 razlike i morali bi još Srbiju pobjediti) i postoji kombinacija da Srbija ispadne ako bi izgubili od nas i od Švice više od 4 razlike

.
Btw prije ovih kvalifikacija zadnji put kada smo izgubili obje utakmice u jednom prozoru je pod palicom Vedrana Bosnića i utakmice protiv Litvanije u kvalifikacijama za prošli MB, a isto tako zadnji put kada smo pobjedili obje utakmice u jednom prozoru je u tim istim kvalifikacijama samo na otvaranju kvalifikacija kada smo pobjedili Češku u Skenderiji i Bugarsku na gostovanju.