Ko je imao bolje igrače je daleko od ličnih impresija.HeavyBassBlues je napisao/la: ↑30 jun 2026, 06:28Bez zelje za svađom, a i kao neko ko ne cijeni previse ni Papeta ni Barbareza kao trenere, hajmo malo pokusati hladno i analiticki prikazati njihov rad, bez licnih impresija. Znaci, govorim iskljucivo o trenerskim uspjesima.hurem je napisao/la: ↑29 jun 2026, 20:08Sergej je nekih 100x veći od Papeta.
Pape nas odbio u nekoliko navrata.
Prihvatio je poziv da bude selektor kada je vidio da imamo dobru selekciju i da smo s Cirom bili dobro nahajpovani. To je sve sam priznao i rekao.
Pape je tek nakon drugog ciklusa izborio plasman na veliko takmicenje. Pape je neposredno pred SP u Brazilu, tokom Brazila i nakon uništio sve sto je mogao.
Pored toga “ljudskost” mu je stran pojam.
Pape je jedna velika ljencuga i neradnik.
I dan danas pokazuje kakav je.
Takvog čovjeka ne mozes nikako gotiviti!!!
Ostvarili smo najveći uspjeh u najkraćem roku, plasman na SP i prolazak u knock out fazu. Prije toga smo prvi put u povijesti premostili prepreku koja se baraz zove, i to preko Walesa i Italije.
Barbarez je u dva mjeseca imao vise radnih sati nego Pape za 4 godine, a za ove dvije godine je uradio vise posla nego svi selektori u povijesti naše reprezentacije.
Postavili su temelje jedne moderne reprezentacije koja ce ostvariti još mnogo uspjeha, ako Bog da. Sa Sergejom ili bez njega.
A o ljubavi prema domovini, igračima, navijačima, odnosu prema igračima Itd. Suvišno je tu bilo šta pisati.
I da ne nabrajam dalje…
Sergej i Pape ne mogu u istu rečenicu kada je reprezentacija Bosne i Hercegovine u pitanju.
A nakon Sergeja - pa jedino Mirona vidim da bi ginuo kao i Sergej. Ne mislim ni da bi Jakirovic približno zapeo iako se naravno dokazao.
Iz ove perspektive, nadam se da cemo nakon Sergeja gledati Mirona…ili nekog novog “Sergeja” ili “Mirona”.
Pape je vodio reprezentaciuju, bio 1. u grupi i odveo je na SP gdje je zavrsio sluzbeno na 20. mjestu.
Osim toga, Pape je vodio i pojedine klubove i ima ja mislim, mada nisam siguran, osvojen neki kup, ili je igrao finale kupa.
Dakle, iako mu je trenerskq karijera siromasna, jos uvijek je puno bogatija od Sergejeve.
S druge strane, Barbarez ima 2. mjesto u grupi i plasman na SP gdje jos uvijek nema sluzbenog rezultata nego se nalazi u rasponu od 17.-32. mjesta. Nikada nije vodio niti jednu ekipu, pa mu se u tu rubriku piše 0.
Posljedicno navedenom, a iskljucivo između njih dvojice, u trenutku pisanja ovog teksta, Pape je bolji od Sergeja.
Da li ce ga Sergej prestici i biti najuspjesniji trener, ostaje da se vidi i vrijeme ce to najbolje pokazati. Buduci da su ostvareni rezultati najbolje mjerilo necijeg uspjeha, jasno je da je Pape trenutno bolji.
Formati takmicenja su irelevantni, jer se na kraju zbraja plasman, a ne način igranja turnira.
Ko je imao bolje igrace je u domenu licnih impresija, jer je fudbal timski sport i jednako zavisan od svih igraca, sto implicira da tim postize rezultate, a ne igraci pojedinacno, kada govorimo o reprezentaciji naravno.
I na kraju; patriotizam. Niti jedan, a niti drugi nisu nikakve patriote. Obojica su bili vojni obveznici koji su izbjegli tu obavezu. Oni su dezerteri. Srecom po njih, nakon rata je proglasena opsta amnestija, pa nisu crpili sankcije tog svog "patriotizma". E sad, ako ti imas drukciju viziju i poimanje patriotizma, onda ja tu nemam sta dodati.
Sve ovo pobrojano su gole cinjenice, lisene bilo kakvih emocija. Nadat se da cemo proci Ameriku i otkloniti bilo kakve sumnje ko je uspjesniji, ali da bi definitivno bio bolji, Sergej se mora okušati i u klupskom fudbalu.
U svakom slucaju, zelim ti dobro jutro i uspjesan radni dan.
Da ne analiziram poziciju po poziciju.
Asmir Begović stoke City,
Emir Spahić Leverkusen
Seo kolašinac tadašnji schalke (ne ovaj drugoligaš)
Bičakčić eintracht
Mujdza Freiburg
Pjanic Roma
Lulić Lazio
Salihović Hoffenheim
Džeko Manchester City (da ne govorimo da je taj dzeko duplo jači od Džeko danas)
Vedo Ibišević Stuttgart
Većina među glavnim ili bar jako bitnim igračima u navedenim klubovima.
Da ne govorimo da je Sušić naslijedio gotov paket od Ćire i iz moje perspektive sa samo jednim plasmanom na wc gdje nije prošao grupi dobro podbacio. Kojeg novog igrača je afirmirao Sušić?
Barbarez naslijedio ekipu koji tambura Luksemburg i da ne nabrajam koga je sve afirmirao.
Možeš analizirati ako to nije mrsko i igrače poziciju po poziciju pa vidjeti u koja smo doba tada i sada.
U svakom slučaju koliko ga god volio ili ne imajući u vidu sa čime raspolaže barbarez daleko ispred