dirkules je napisao/la: ↑30 jun 2026, 21:27
Sve počinje od načina igre koji trener preferira za mnoge stvari što si naveo. Mislim da smo svi svjesni da Kompa igra dominantni fudbal, sa posjedom, za takav fudbal trebaju veznjaci koji imaju te karakteristike i to svakako ide u prilog Kimmichu. On je cijelu svoju karijeru "školovan" za posjed igru.
Ekipe se protiv nas povuku u srednji ili niski blok u 90% utakmica u sezoni. Da, u glavama nam je PSG (kao gorak ukus koji briše sve dobro kroz cijelu sezonu što se igralo) i to da je falilo neko da povuče loptu, uzme rizik i izbaci svoga igrača te napravi višak i razbije njihov igrač na igrača pressing, ali ovako kako je PSG izašao izaći će oni, City i Barca. Ostale ekipe će stati i čekati. Pogledaj pozicioniranja naših veznjaka u posjedu, Pavlović je često bio treći štoper, Kimmich uvijek u sredini (ono što je Pavlović igrao za repku na SP) i dobro da si naveo primjer protiv Reala kada je izbacio jednom ili dva puta i pokrenuo loptu naprijed. Ali to su dosta rizični potezi, pogotovo iz pozicija u kojima su njih dvojica, faktički zadnji igrači u liniji uz štopere jer su nam bekovi visoko. Bekovi nemaju ulogu u branjenju ako se lopta izgubi, osim ako to nije u zadnjoj trećini.
Po pozicioniranju od njih dvojice se ne traži da ulaze iz drugog plana kako je to Schweini radio, on je imao sistem koji mu je išao u prilog i davao mu slobodu da to radi. Mi sada to očekujemo od bekova jer imaju slobodu i instrukcije da su gore. Kimmich je to znao raditi nebrojeno puta kao bek, sjetimo se gola Realu u Madridu, pa gola Arsenalu u Minhenu pod Tuchelom.
Od njih se isto ne očekuje dribling, jer su zadnja linija, to se ne radi jer kada izgubiš loptu to je zicer. Njihova zadaća je distribucija lopte, prebacivanje prema naprijed, dijagonale. Zato su po brojkama tu gdje jesu u prošloj sezoni LP, pogotovo Kimmich gledajući koliko je puta loptu u 16 proslijedio ili u zadnju trećinu terena. Primjerice, vidjeli smo Njemačku na SP, skoro pa isti sistem, samo što Pavlović u ulozi Kimmicha, dečko nije kvalitet niti je se profilirao za to trenutno.
Da me se krivo ne shvati, Kompany je i pretprošle sezone imao moju podršku kao trener unatoč slabijoj sezoni nego što je bila ova prošla. Ono gdje bih volio da se Kompany prilagodi makar malo, jesu upravo te najveće utakmice u sezoni. Tada očekujem ipak pametniji pristup a ne bezglavo srljanje naprijed i onda primimo protiv Reala 4 komada (a mogli smo i više) a protiv PSG-a 6 komada (a mogli smo i više). Nekad smo i Barci dali 7 komada u dvije tekme sa 0-om sa njihove strane jer smo bili pametniji i nismo srljali, samo kao primjer da se može i sa malo opreznijim pristupom.
Ne želim reći da mi se taj nogomet ne sviđa, svakako Kompanyev nogomet i način razmišljanja je DRASTIČNO bolje za gledati nego neki bunker(Alegri, Kovač) ili ovo što radi Nagelsman, tu nema dileme. Samo u tim najvećim utakmicama doza prije svega respekta prema protivniku mora biti jer neće naš NAPAD uvijek zabiti više od protivnika.
Da se vratim na Kimmicha i Pavlovića, upravo tako, niti jedan neće napraviti taj neki potez koji će razbiti dinamiku utakmice i napraviti prevagu u našu korist jer su previše slični igrači. Shvaćam tvoje razmišljanje da u slučaju gubitka lopte je momentalno opasno za naš gol, to stoji.
Međutim, bilo je u prošlosti puno veznih igrača koji su igrali upravo na takav način -> sa rizikom. Naravno, ne uvijek, ne treba niti tu srljati non stop ali opet nije niti normalno da to napraviš svega 3-4x u 4 utakmice. To je puno premalo.
Ulaz iz drugog plana? Tako je, to se ne očekuje jer moraju držati poziciju koju zahtjeva trener -> eto, ovdje je momentalna prilika za dodatnim adutom u našoj igri ako konačno to barem jedan od njih počne raditi.
Za distribuciju lopte je svakako dovoljan jedan od njih dvojice a drugi bi trebao biti sve ono što sam napisao u postu prije. Ovako su na terenu dva slična igrača koji imaju sličan način razmišljanja i jako su slični po svojim karakteristikama.
To za duele stoji, jesu slabiji igrači u tom segmentu, i to je jako teško pronaći igrača sa tim kvalitetama a da ima i bolju pas igru. To je u biti Rodri što je bio, vidjeli smo na primjeru Palinhe kako je prošao zbog nedostatka pas igre kod Kompe, dakle nema ga bez obzira na to što je bio u vrhu u PL u tim statistikama uklizavanja, presijecanja, tijela za duel igri, isti Palinha bi kod Juppa i njegovog sistema bio starter.
E sad gledaj moje razmišljanje.
U postu prije sam napisao što mi je nedostajalo u našoj sredini u te 4 utakmice. Uzmimo za primjer Palinhu. Razbijač, skakač, trkač, čvrst kao stijena, srce ostavlja na terenu, zna odigrati prvom do sebe -> ali UVJEREN SAM da bi naša obrana bila DRASTIČNO BOLJA u te 4 tekme nego što je bila pa čak i sa ovakvom ofanzivnom postavkom Kompanya. I tu mi se stvaraju nelogičnosti oko načina razmišljanja čak i samog Kompanya.
Kao puno primjera mogu navesti igrače koji su bili upravo to (Casemiro, Gustavo, Martinez): skakači, trkači, razbijači. Svaka ekipa ih treba. Pa čak je i Goretzka odradio brutalan posao trkački i svojom snagom pa je bio važan kotač u osvajanju naše zadnje Lige prvaka.
I onda dolazimo do igre naših veznih igrača u te 4 tekme: to koliko su oni puta vratili loptu nazad, u širinu ili prvom do sebe -> može bez problema i jedan Palinha.
Da, sad ćeš reći (pretpostavljam) ma kakav Palinha, nije on za ovakvu Bayernovu igru. I ja ću ti reći da si u pravu da njegove karakteristike ne trebamo protiv bunker ekipa iz Bundeslige, ali isto tako ću reći da bi njegove karakteristike bile OD IZNIMNE VAŽNOSTI protiv Reala i PSG-a.
Pošto igramo takav va-banque nogomet čak i protiv najjačih ekipa svijeta, zar nije logično da bi u takvim tekmama upravo jedan igrač sličnih karakteristika kao Palinha bio bolji partner Kimmichu jer bi svojim osobinama više donio obrani nego što to donose Kimmich i Pavlović? I automatski bi oslobodio Kimmicha određenih defanzivnih obaveza pritom omogućavajući Kimmichu da se više brine za kreaciju napada?
Ili ovako, ok, nećemo u Kompanyevom nogometu razbijača i destruktivca, u redu. Ali zar onda nije logično da naši vezni igrači ako nemaju duel imaju mnoge karakteristike koje bi morale krasiti vezne igrače a što sam napisao prije?
Ako naši vezni igrači nemaju duel igru (ili realno imaju jako slabu), onda je logično da DOMINIRAJU sa mnogim drugim osobinama. Međutim, ja to vidio nisam.
Kompa će se protiv svakoga nadigravati, atraktivan fudbal sa više kreiranih šansi nego protivnik. Izlazit će uvijek u pressing, a neće čekati u niskom bloku, valjda se to pokazalo u komplet dvije sezone. To se može ne sviđati nekome, ali uprava to podržava kao i većina navijača.
Protiv Reala ja nisam vidio inferiornost, trener je se držao svega onoga što je do tada igrao, ni milimetra nije odstupio u pressingu, visokoj liniji itd. I to su jako nezahvalne situacije za veznjake da ostaju braniti tranzicije, faul inače znači žuti karton. Ta taktika je kao krv na desetku za dva najbolja tranzicijska igrača na svijetu, Mbappea i Vinija. No i pored toga treneru se isplatila postavka, kreirao je više šansi i zasluženo prošao.
To je jasno, podržavam i ja naravno ovakav nogomet puno više nego npr. bunker ali očekujem u idućoj sezoni barem malo oprezniji pristup u takvim tekmama a ne non-stop srljanje jer opet nećemo osvojiti ligu prvaka.
Harry Kane u spuštanju na poziciju centralnog veznog nije ništa novo, to je krenulo od Tuchela, dakle od prvih dana u Bayernu, još baš zbog ekipa koje igraju čovjek na čovjeka da bi se kreirao prostor u dubini za krila ili bekove i njihovu brzinu. Ili da bi se napravio višak u sredini i prenijela lopta. To Harry ne radi svojevoljno, to je taktička zamisao, to i u Engleskoj radi iz utakmice u utakmicu, kod Tuchela. Vjerujem i kod ostalih trenera da bi se ta kvaliteta iskorištavala, čovjek je unikat kao 9-ka sa kvalitetom duge lopte, nema 9ke sa tim, na kraju krajeva nije prva 9-ka koja se vraća i učestvuje u gradnji igre.
Taktička zamisao: i da i ne, zavisi kako se gleda na taj dio.
Po meni je on prije kao igrač takav i zato je unikat jer može i klasičnu devetku igrati a i playmakera. Može i jedno i drugo. Jednostavno se puno puta spušta po loptu kako bi pomogao u kreaciji napada jer vezni nisu u stanju to odraditi -> ovo mi je veća istina nego taktička zamisao trenera ali ok.
Meni je to prije svega pokazatelj da naši vezni igrači nisu u stanju osloboditi se pritiska protivničkog igrača i napraviti nešto u tim situacijama. Zato se i on mora spustiti (ne mora naravno ali i on vidi da se ne možemo osloboditi pritiska pa želi sudjelovati u igri -> što je s jedna strane odlično ali opet upitno jer ga onda nema naprijed?) da pomogne u kreaciji napada.
I mislim da treba malo realnosti što bi kolega Effe rekao, ko to garantuje nama osvajanje LP, mi nemamo ulaganja kao što imaju mnoge te ekipe u neto potrošnji. Mi nismo bili ni top 5 favoriti na početku tog takmičenja (PSG, Real, Arsenal, Pool, City, Barca). Poslije onako teškog prijelaznog roka gdje te najveća želja koju si pratio toliko godina odbila.
E zasad možemo biti sretni što nismo doveli Wirtza i Woltemadea. Zasad, ostavljam prostor pošto su mladi pa mogu napredovati ali tih novaca ova dvojica ne vrijede ni blizu.
Nema garancije naravno. Međutim po našim ulaganjima (kupovina igrača + produženja ugovora) mi govore da naša uprava žarko želi Ligu prvaka, žarko.
I zato mi je nejasno da ne vide glavni problem ove ekipe a to je sredina terena. Daj ovdje jednog igrača PREVAGE i šanse za osvajanjem Lige prvaka rastu jako jako puno.