Diadora je napisao/la: ↑03 jul 2026, 07:17
DonRamiz je napisao/la: ↑03 jul 2026, 05:56
GrbavicaHrammm je napisao/la: ↑03 jul 2026, 03:46
Nije mi jasno kako neko moze biti Hrvat a nikakve veze nema sa tom zemljom niti njegovi roditelji? Katolik?
I ja sam Musliman, mogu li za Tursku nekako ? Iako niko tamo rodjen nije?
Razumio bih da mu je neko od roditelja Hrvat, svi buraz rodjeni u Bugojnu
Do 21god nosio dres BiH
Hrvatska je drzava hrvatskog naroda a hrvati zive u BIH stotinama godina
To sto je rodjen van hrvatske ne mjenja cinjenicu da je hrvat
U bih zive hrvati 130 godina prije toga su bili bosnjaci katolici. Sucic kao I ostali katolici u bih puno vise lice bosnjacima I fizicki I po ponasanju nego hrvatima u vecem djelu hrvatske.
Vi muslimani nemate sta kukati bosnjacima katolicima jer su vecinom otisli u hrvatski nacionalni korpus. Vi ste krivi za to jer vam je vjera bila bitnija od drzave. Kad su se stvarale moderne nacije veleizdajnicka ulema je samo gurala vjeru i muslimanstvo dok su akademici I franjevci gurali bosnjastvo. Nazalost ova prva struja je bila brojnija jer je bilo puno vise nepismenih nego pismenih pa su na kraju prevagnuli.
Rezultate te retardirane ideologije osjecamo I dan danas I ona se u danasnjem vremena manifestuje kroz islamsku zajrdnicu I SDA. Ista mantra, ista veleizdajnicka retorika.
Istina o letargičnosti domaće elite, o čemu je pisao Saćir Filandra. Ipak, mnogo složeno pitanje koje nismo imali u svojim rukama.
Safvet-beg Basagic je govorio kako je svaki islamski pokret mimoišao inteligenciju, gledajuci prijekim okom na nju kao dusmanina naroda i domovine.
Eh sad, ranije si imao situaciju u kojoj je krajem 17. stoljeća, 40000 katolika napustilo Bosnu tokom povlačenja Eugena Savojskog, jer ih je Austrija pozivala da krenu s njima, a ovi su je blagonaklono dočekali.
U cijeloj priči je i velikohrvatska politika, koja se temeljila na planovima Starčevića i Kvaternika. Nakon toga i sloma OC, stvorio se ambijent u kojem postaje prirodno da katolici iz BiH gravitiraju ka matici.
Tako i da smo imali jasan pravac u razdoblju buđenja nacionalizma, nismo mogli protiv tih razdora i miješanja komšija.
A smooth sea never made a skilled sailor.