Premijer liga BiH - aktuelno

Vanja8
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - aktuelno

Post Postao/la Vanja8 » 03 jul 2026, 09:36

HeavyBassBlues je napisao/la:
03 jul 2026, 09:23
Željezničar je 1946. bio pobjednik kvalifikacionog turnira unutar jedne federalne jedinice.Ta pobjeda nema nikakav pravni kontinuitet sa nezavisnom državom BiH proglašenom 1992. godine.

Zvezda i Hajduk su svoje titule dobili kao sukcesori JNS, saveza koji u BiH nema nikakvo pravno uporište.

Priznavanje te titule bi stvorilo pravni i administrativni haos u kojem bi Iskra Bugojno i desetine drugih klubova opravdano tražili status državnog prvaka.

Titule iz 1966/67, 1971/72 i 1984/85 su savezne, drzavne titule i kao takve jedine priznate.

BiH nije sukcesor JNS (Jugoslovenski Nogometni Savez 1919.-1939), a niti sljednik zasebnog samostalnog srpskog i hrvatsko-slovenskog saveza (1939.-1941).
Pobjednik takmicenja iz 1946 je osvajac vize za savezno takmicenje. Paritet za Zvezdom i Hajdukom nije moguc, jer su oni nasljednici samostalnih saveza, dok Zeljeznicar ne moze naslijediti nesto sto nije ni postojalo.
BiH je tek od 1943. administrativna jedinica u sastavu drzave, a FSS, HNS i slovenski Savez su sukcesori i pravni sljednici samostalnih saveza iz Kraljevine SHS koji su zajedno, samostalnim udruzivanjem cinili JNS.
Nazalost, formalno pravno, BiH tad nije postojala, pa nema sta ni naslijediti u tom segmentu.
Kasniji FSJ je nastao centralizacijom administrativnih jednica, a ne asocijacijom nezavisnih saveza.
S tim u vezi, pravno je nemoguce priznati Zeljinu titulu iz 1946. pa cak ni na osnovu jednakog postupanja.
Prvo im brate objasni sta je sukcesija i sta je sukcesor... :rol: :rol: :rol: :rol:
Ljudi su imali problema da ispune uplatnicu i da prepisu statut, a da znaju o kakvim sukcesijama i pravnim nasljednicima ti pises... :urnebes: :urnebes: :urnebes:
Ako treba kakvog igraca prijaviti ko konobara ili humanitarnog radnika , tu su eksperti, ovo tvoje pisanje je za njih kvantna fizika... :rol: :rol:

phillies
Kontakt:

Post Postao/la phillies » 03 jul 2026, 09:54

Pa priznajte im, vama nista a njima tako mnogo znaci :D

Vanja8
Kontakt:

Post Postao/la Vanja8 » 03 jul 2026, 10:08

phillies je napisao/la:
03 jul 2026, 09:54
Pa priznajte im, vama nista a njima tako mnogo znaci :D
Evo brate, ja im priznajem...

Nego ima tu dosta pravnih pitanja...
Recimo, hoce li igrati i oni LS sa Borcem, drugo,moraju li igrati oni igraci koji su osvojili Prvenstvo 46, mislim, ne znamo jesu li svi zivi,ili mogu igrati ovih 6 igraca i golman koji su trenutno tu, trece, je li validan pehar od NSBiH ili se mora praviti kopija pehara iz Jugoslavije...
Ima tu jos bruku pitanja, ali da ne opterecujem forum... :kafa:

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 03 jul 2026, 10:13

Nama ne znači baš toliko - koliko bi značilo voljenoj Državi BiH

P.S.
Mi znamo da je problem priznanja samo u tome što je Željo osvojio prvenstvo 1946 godine voljene Države BiH

☕

fks74
Kontakt:

Post Postao/la fks74 » 03 jul 2026, 10:26

Jel moguće da smo im mi krivi za situaciju u klubu ? :tokralju: :tokralju:

mnon46
Kontakt:

Post Postao/la mnon46 » 03 jul 2026, 10:41

Manje bi im mi zla nanijeli. Ovako im želim da su vazda od šestog do osmog mjesta.
A kaj ti bum rekel, stari, danas kad je sve to jučer znam dvije stvari. Jedna je da postoji grad u kojem sam legenda, a druga da ne kitim zagorske tamburaše ako ne znaju odsvirati „Da ga hoće zabit Matko, joj nano, nanice“.

HeavyBassBlues
Kontakt:

Post Postao/la HeavyBassBlues » 03 jul 2026, 10:41

Vanja8 je napisao/la:
03 jul 2026, 09:36
HeavyBassBlues je napisao/la:
03 jul 2026, 09:23
Željezničar je 1946. bio pobjednik kvalifikacionog turnira unutar jedne federalne jedinice.Ta pobjeda nema nikakav pravni kontinuitet sa nezavisnom državom BiH proglašenom 1992. godine.

Zvezda i Hajduk su svoje titule dobili kao sukcesori JNS, saveza koji u BiH nema nikakvo pravno uporište.

Priznavanje te titule bi stvorilo pravni i administrativni haos u kojem bi Iskra Bugojno i desetine drugih klubova opravdano tražili status državnog prvaka.

Titule iz 1966/67, 1971/72 i 1984/85 su savezne, drzavne titule i kao takve jedine priznate.

BiH nije sukcesor JNS (Jugoslovenski Nogometni Savez 1919.-1939), a niti sljednik zasebnog samostalnog srpskog i hrvatsko-slovenskog saveza (1939.-1941).
Pobjednik takmicenja iz 1946 je osvajac vize za savezno takmicenje. Paritet za Zvezdom i Hajdukom nije moguc, jer su oni nasljednici samostalnih saveza, dok Zeljeznicar ne moze naslijediti nesto sto nije ni postojalo.
BiH je tek od 1943. administrativna jedinica u sastavu drzave, a FSS, HNS i slovenski Savez su sukcesori i pravni sljednici samostalnih saveza iz Kraljevine SHS koji su zajedno, samostalnim udruzivanjem cinili JNS.
Nazalost, formalno pravno, BiH tad nije postojala, pa nema sta ni naslijediti u tom segmentu.
Kasniji FSJ je nastao centralizacijom administrativnih jednica, a ne asocijacijom nezavisnih saveza.
S tim u vezi, pravno je nemoguce priznati Zeljinu titulu iz 1946. pa cak ni na osnovu jednakog postupanja.
Prvo im brate objasni sta je sukcesija i sta je sukcesor... :rol: :rol: :rol: :rol:
Ljudi su imali problema da ispune uplatnicu i da prepisu statut, a da znaju o kakvim sukcesijama i pravnim nasljednicima ti pises... :urnebes: :urnebes: :urnebes:
Ako treba kakvog igraca prijaviti ko konobara ili humanitarnog radnika , tu su eksperti, ovo tvoje pisanje je za njih kvantna fizika... :rol: :rol:
🤣🤣🤣🤣🤣 bogami si u pravu. Da je kakav marifetluk, išaret bi bio vise nego dovoljan.
Ha treba nesta pošteno, svi ih mrze. Zavera ustaško-dzihadska.
E kad ja ko vlah moram to rec, onda vidis dokle je doslo.😂😂😂😂

Turo
Kontakt:

Post Postao/la Turo » 03 jul 2026, 11:01

Igrači Željezničara zbog turbulencija u klubu jučer nisu trenirali, imali su slobodan dan, a obavezama se vraćaju danas.

Kako saznaje Faktor, brigu o ekipi preuzeli su Hajrudin Dino Đurbuzović i Adin Mulaosmanović.

:rol:

BatistutA19
Kontakt:

Post Postao/la BatistutA19 » 03 jul 2026, 11:28

Bice Čelik opet opet shampion 😁😁🖤❤️🖤❤️🖤
Sta vi mslite o Čeliku onako realno za ovih 6 godina nase borbe da li smo odabrali pravi put i mozemo li bar opstanak obezbijedit u ovoj sezoni jer nece nikom bit lahko gostovat u Zenici pogotovo ovim klubovima ispod Zrinjskog,Borca i Sarajeva.
Nama ce bit 8 mjesto ko da idemo u ligu prvaka a nesto se potajno nadam i neko iznenadjenje da budemo a sad bi mi potpisali 8 mjesto🖤❤️🖤❤️🖤.
Ae dosta o Zeljeznicaru izvuci ce se Zeljeznicar ,kad smo mi uspjeli i oni ce i sretno im.Posle nase muke i borbe ne bi nikom pozelio tu patnju i borbu mada su nas ismijavali mnogi i pozelili gasenje kluba i bili ubijedjeni u to..
Evo nas tu smo 🖤❤️⚽️⚽️🇧🇦🇧🇦

perodeformero
Kontakt:

Post Postao/la perodeformero » 03 jul 2026, 11:34

Ako Čelik uspije da se rezultatski stabilizuje prvih par sezona i uz to da održi likvidnost to će biti dobar pokazatelj da stvari idu kako treba

rishovski
Kontakt:

Post Postao/la rishovski » 03 jul 2026, 11:37

slika
12.11.2020 Georgia - N.Macedonia 0:1 (Goran Pandev)

Arma00
Kontakt:

Post Postao/la Arma00 » 03 jul 2026, 11:38

BatistutA19 je napisao/la:
03 jul 2026, 11:28
Sta vi mslite o Čeliku onako realno za ovih 6 godina nase borbe da li smo odabrali pravi put i mozemo li bar opstanak obezbijedit u ovoj sezoni jer nece nikom bit lahko gostovat u Zenici pogotovo ovim klubovima ispod Zrinjskog,Borca i Sarajeva.
Nama ce bit 8 mjesto ko da idemo u ligu prvaka a nesto se potajno nadam i neko iznenadjenje da budemo a sad bi mi potpisali 8 mjesto🖤❤️🖤❤️🖤.
Ae dosta o Zeljeznicaru izvuci ce se Zeljeznicar ,kad smo mi uspjeli i oni ce i sretno im.Posle nase muke i borbe ne bi nikom pozelio tu patnju i borbu mada su nas ismijavali mnogi i pozelili gasenje kluba i bili ubijedjeni u to..
Čelik na svaki način pripada elitnom rangu, i svakako ste dobrodošli, što se tiče nekog plasmana, najvažnije je da ne letite, postavite realne ciljeve, a sve preko toga bi bilo bonus.
Kako trenutno stoje stvari mislim da možete i dalje od osmog mjesta, ali prerano je o tome govorit.
Željezničar za život cijeli!

DoktorXabaras
Kontakt:

Post Postao/la DoktorXabaras » 03 jul 2026, 12:14

Šteta bi bilo da ne iskoristite ovaj "zicer" koji vam nabacuju Velež i Željezničar, Evropa, kao ove sezone nikad neće biti jeftinija.
Doktor za retardaciju.
PSIHIJATRIJSKA BOLNICA KANTONA SARAJEVO

AvantiBL
Kontakt:

Post Postao/la AvantiBL » 03 jul 2026, 12:15

Odlukom Drugostepene komisije za licenciranje, koja je usvojila žalbu FK BSK Banja Luka, poništila odluku Prvostepene komisije i dodijelila banjalučkom klubu licencu za nastup u WWin ligi Bosne i Hercegovine za sezonu 2026/27, kompletiran je spisak učesnika elitnog ranga bh. klupskog fudbala.
U predstojećoj sezoni WWin lige Bosne i Hercegovine nastupaće: FK Borac, HŠK Zrinjski, FK Sarajevo, FK Velež, NK Široki Brijeg, FK Željezničar, FK Radnik, FK Sloga Doboj, NK Čelik i FK BSK.
Nova sezona WWin lige Bosne i Hercegovine počinje 8. avgusta, a žrijeb takmičarskih brojeva zakazan je za ponedjeljak 6. jula u 13:00 sati.
Tamo gdje si ti, tamo stanuje mi duša... FKB1926

ŽIŽOVIĆ MLADEN

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 03 jul 2026, 12:15

fks74 je napisao/la:
03 jul 2026, 10:26
Jel moguće da smo im mi krivi za situaciju u klubu ? :tokralju: :tokralju:
Pa ovoliki dušmanluk im može prirediti jedino pitarluk i to onaj sa istoka :D
Koševo Zapad

mnon46
Kontakt:

Post Postao/la mnon46 » 03 jul 2026, 13:02

Ne bih se na tvom mjestu sikirao o opstanku, ima većih kandidata za ispadanje. Ja vam predviđam 7. mjesto ove sezone.
A kaj ti bum rekel, stari, danas kad je sve to jučer znam dvije stvari. Jedna je da postoji grad u kojem sam legenda, a druga da ne kitim zagorske tamburaše ako ne znaju odsvirati „Da ga hoće zabit Matko, joj nano, nanice“.

Convicts
Kontakt:

Post Postao/la Convicts » 03 jul 2026, 13:09

Nedim Keranović, Stefan Marčetić i Luka Misimović u BSK-u.
Šta zna hrđa kako se kalio Čelik.

Marokanci58
Kontakt:

Post Postao/la Marokanci58 » 03 jul 2026, 13:11

rishovski je napisao/la:
03 jul 2026, 11:37
slika
3 miliona eura samo na održavanje ovih travnjaka godišnje
1 milion eura za zaposlene samo na održavanju
2 miliona eura za komunalije ovakvog trening kampa.

Godišnje znaci oko 10 + miliona KM samo da održavaš ovakav kamp.

Eto koliko je nodi scouting skrenuo, ovo Zvezda i Dinamo ne mogu priuštiti sebi.
BRATSTVO GRAČANiCA

Combattente87
Kontakt:

Post Postao/la Combattente87 » 03 jul 2026, 13:18

Nek ste se vi vratili, a to za opstanak mislim da neće doći u pitanje zbog domaćeg terena gdje će rijetko ko da odnese bodove....
Ja tipujem da ćete završiti ispred Željezničara ovu sezonu,a što da ne i da se pobijete za to 4 mjesto jer realno sve je to u 5 deka osim ova 3 kluba koji poprilično odskaču...Mene zanima najviše Zrinjski jer im je popriličan broj igrača otišao...Za šampiona ide borba između Borca i Sarajeva :salut:
BORAC U SRCU VRBAS U VENAMA !

SamoTi4000
Kontakt:

Post Postao/la SamoTi4000 » 03 jul 2026, 13:39

Combattente87 je napisao/la:
03 jul 2026, 13:18
Nek ste se vi vratili, a to za opstanak mislim da neće doći u pitanje zbog domaćeg terena gdje će rijetko ko da odnese bodove....
Ja tipujem da ćete završiti ispred Željezničara ovu sezonu,a što da ne i da se pobijete za to 4 mjesto jer realno sve je to u 5 deka osim ova 3 kluba koji poprilično odskaču...Mene zanima najviše Zrinjski jer im je popriličan broj igrača otišao...Za šampiona ide borba između Borca i Sarajeva :salut:
Dok je vama Sloge i sloga ne možemo mi sa vama u borbu bilo kakvu.

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: Combattente87, NebeskaSila96, perodeformero, soe i 34 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []