Sergej Barbarez - selektor Bosne i Hercegovine

Moderatori/ce: TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_,insider

imekorisnicko
Kontakt:

Re: Sergej Barbarez - selektor Bosne i Hercegovine

Post Postao/la imekorisnicko » 05 jul 2026, 09:42

krkacina je napisao/la:
05 jul 2026, 09:37
antetokounmpo je napisao/la:
05 jul 2026, 09:29
krkacina je napisao/la:
05 jul 2026, 07:31
Po Sokratu, istina se radja kroz pitanja i preispitivanje. Ako u drustvu niko ne kritikuje nase stavove, ne mozemo znati da li su zaista ispravni.

Mislim da se ovdje previse zasluga daje Barbarezu za odlazak reprezentacije na Svjetsko prvenstvo i za dovodjenje igraca. Oni koji ga podrzavaju uglavnom se fokusiraju na to, ali on nije jedini zasluzan. Postoji citav sistem i vise ljudi koji su ucestvovali u tome, prije svega Spahic, koji je imao glavnu ulogu.

Medjutim, ja bih postavio jedno drugo pitanje onima koji ga podrzavaju: mozete li navesti jedan konkretan trenerski potez u ove cetiri utakmice koji pokazuje da je Barbarez dobar trener? Ostavimo po strani sve ostalo , njegova primarna uloga je da bude trener.

Ako svoj posao obavljas dobro u jednom dijelu, ali ne i u onom koji je sustina tog posla, onda se s pravom moze postaviti pitanje koliko ga zaista dobro radis. Za kompletan posao si i placen, a ne samo za jedan njegov dio
Kratko cemo. Pod broj 1. Sokrat je prevaziđen. Pod broj dva, ako se već drzis Sokrata i temelja preispitivanja (mada si mogao navesti bilo kojeg antickog grckog filozofa jer je temelj preispitivanje temelj prve filozofske skole) zapitaj sam sebe znas li razliku između selektora i trenera.
Nije bitan Sokrat. Bitna je ideja gdje kritika u svakom demokratskom drustvu pravi drustvo boljim. Tako i ovdje. On kako selektor treba da odgovori na pitanja kako cemo poboljsati igru, imati konstantu i to sve. Zasto neki igraci igraju, zasto neki ne. Neko treba da ga to pita i on da izadje sa planom. Ako on izadje s planom i idejom , ja mu dajem podrsku. Na zalost nasi potkupljeni novinari ga nikada nece to pitati. I tu je isto tako problem u nasem drustvu.
Nit on ima obavezu da odgovara na takva pitanja niti da javnosti prezentuje plan. On ima obavezu da isporuči rezultat,a do sada je isporučio toliko da ima kredita da u budućnosti ponekad i podbaci.

HeavyBassBlues
Kontakt:

Post Postao/la HeavyBassBlues » 05 jul 2026, 10:08

Barbareza treba ostaviti da zavrsi puni krug kad je vec poceo. Kvalifikacije za EP ce biti njegov diplomski rad. Do tada ga treba pustiti da radi onako kako misli i najbolje zna. Plasman, ili neplasman na EP ce odrediti njegovu sudbinu na selektorskoj stolici.
Međutim, s druge strane, ne treba od njega praviti zlatno tele sto neko rece i oko njega graditi kult licnosti, a u to se opasno krenulo. Vec se stvaraju neke klike koje ga bezrezervno i sto je jos gore; beskritički podrzavaju.
Za ilustraciju, mada za sada nesluzbeno, ali nema naznaka da ce se to promjeniti, ova reprezentacija je zauzela 30. mjesto na ovom SP. Dakle, nema potrebe mantrati da je to bolje od 20. mjesta 2014. Ta, naočigled bezazlena, laž je uvod u stvaranje mita i prva cigla u građenju kulta licnosti.
Drugo; mit o patriotizmu. Barbareza ne cini patriotom pustanje suze nakon utakmice, to je patetika. A vec sam ranije objasnio zasto konkretno on nije i ne moze biti patriota.
Sa ova dva mita, udareni su temelji stvaranja kulta licnosti. Meni je jasno da to proizilazi od nedostatka uspjeha, pa svaku osobu koja nesto malo vise ucini, proglasavamo legendom, tiiitom, najboljim, najuspjesnijim... to je sindrom Kraljevica Marka i najpogubniji upravo po Barbareza. Ako zeli raditi u miru i pokazati zrelost, onda on sam mora od sebe otkloniti taj i takav narativ i sve one koji ga nekriticki hvale udaljiti prevashodno od sebe, a onda i od reprezentacije.
Nadalje, svi oni koji na bilo koji nacin guše kriticku rijec, pa ma kako ona bila vulgarna ili neprimjerena, cine medvjeđu uslugu baš subjektu svoga postovanja. To je poltronisanje i tako se stvaraju diktatori.
I kriticari i apologeti svoje izjave temelje, prije svega, na vlastitoj kulturi i vaspitanju. Ne pravda se vlastiti krkanluk i seljakluk tuđim. I jedni i drugi trebaju svojim obrazovanjem i ponasanjem uticati na one druge da bih neko uopste poslusao sta zele reci. Ovako, prekomjerno hvaljenje Barbareza posljedicno stvara samo prekomjernu kritiku kod drugih i obratno, naravno.
Hvaliti treba, kritikovati isto. Ali, sve sa mjerom.
Neka odradi kvalifikacije za EP sto je cilj plana. Lako ga je smijeniti ako ne uspije i jos lakse nagraditi ako uspije.

imekorisnicko
Kontakt:

Post Postao/la imekorisnicko » 05 jul 2026, 10:58

HeavyBassBlues je napisao/la:
05 jul 2026, 10:08

Za ilustraciju, mada za sada nesluzbeno, ali nema naznaka da ce se to promjeniti, ova reprezentacija je zauzela 30. mjesto na ovom SP. Dakle, nema potrebe mantrati da je to bolje od 20. mjesta 2014. Ta, naočigled bezazlena, laž je uvod u stvaranje mita i prva cigla u građenju kulta licnosti.
Besmisleno i poređenje van konteksta.
Nadalje, svi oni koji na bilo koji nacin guše kriticku rijec, pa ma kako ona bila vulgarna ili neprimjerena, cine medvjeđu uslugu baš subjektu svoga postovanja. To je poltronisanje i tako se stvaraju diktatori.
Ovdje niko nema mogućnost cenzure,samim tim ni gušenja kritike. Jedni iznose negativnu kritiku,drugi hvale.
I kriticari i apologeti svoje izjave temelje, prije svega, na vlastitoj kulturi i vaspitanju. Ne pravda se vlastiti krkanluk i seljakluk tuđim. I jedni i drugi trebaju svojim obrazovanjem i ponasanjem uticati na one druge da bih neko uopste poslusao sta zele reci. Ovako, prekomjerno hvaljenje Barbareza posljedicno stvara samo prekomjernu kritiku kod drugih i obratno, naravno.
Najveći razlog takvog ponašanja ljudi nije kritika Barbarezovog rada,već vrijeđanje Barbareza i pojedinih igrača,to ljudima stvara revolt.
Neka odradi kvalifikacije za EP sto je cilj plana. Lako ga je smijeniti ako ne uspije i jos lakse nagraditi ako uspije.
Slažem se

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 05 jul 2026, 11:01

krkacina je napisao/la:
05 jul 2026, 07:31
Po Sokratu, istina se radja kroz pitanja i preispitivanje. Ako u drustvu niko ne kritikuje nase stavove, ne mozemo znati da li su zaista ispravni.

Mislim da se ovdje previse zasluga daje Barbarezu za odlazak reprezentacije na Svjetsko prvenstvo i za dovodjenje igraca. Oni koji ga podrzavaju uglavnom se fokusiraju na to, ali on nije jedini zasluzan. Postoji citav sistem i vise ljudi koji su ucestvovali u tome, prije svega Spahic, koji je imao glavnu ulogu.

Medjutim, ja bih postavio jedno drugo pitanje onima koji ga podrzavaju: mozete li navesti jedan konkretan trenerski potez u ove cetiri utakmice koji pokazuje da je Barbarez dobar trener? Ostavimo po strani sve ostalo , njegova primarna uloga je da bude trener.

Ako svoj posao obavljas dobro u jednom dijelu, ali ne i u onom koji je sustina tog posla, onda se s pravom moze postaviti pitanje koliko ga zaista dobro radis. Za kompletan posao si i placen, a ne samo za jedan njegov dio
Pa evo jedna odličan trenerski potez. Protiv USA je izveo odličnu formaciju i strategiju i totalno ugušio Amerikance i usporio njihov tempo. Što je jako teško uraditi pa onda još jedan potez, protiv Švicarske nakon 20ak min gdje loše stojimo on mijenja formaciju i od tada pa do primljenog gola i te greške Memića mi smo totalno učinili Švicu bezopasnom.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 05 jul 2026, 11:11

Izgubili smo 2-0. Nismo osutali na gol niti se pojavili na utakmici. Apsolutno uzasna predstava. Nema tu nista odlicno.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 05 jul 2026, 11:15

Apsolutno ima dobrih stvari, mislim na generalno ovaj turnir. Druga stvar je sto vi u svemu trazite samo lose stvari i gledate da ih pljujete. Da odemo u finale, vi bi sra.li kako je lose sve jer nismo osvojili.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

DzaniMehmet
Kontakt:

Post Postao/la DzaniMehmet » 05 jul 2026, 11:30

Šta se zapravo ozbiljno očekivalo? Da ćemo igrati ofanzivni vatromet ili jurišati u „hurra“ stilu? Sam plasman u kvalifikacije bio je pola ili čak tri četvrtine čuda decenije. Nemamo nijednog igrača u top klubu. Na stvarno visokom ili barem dobrom nivou konstantno igraju Tarik i Ermedin. Možda još i Vasilj. To su jedini koji su standardni u ligama petice.
Alajbegović je naravno veliki talenat, ali to je ipak „samo“ Salzburg i Austrija. Bajraktarević je džoker u PSV-u. Mahmić igra u solidnom klubu (ali ne top 4–5) u Češkoj. Izvinjavam se, zaboravio sam SEO, znači imamo četiri igrača koji se mogu smatrati „dokazanima“. Tabaković je bio van forme.
Naš stručni štab ima mnogo mentalnih kvaliteta koji su potrebni za reprezentaciju, ali taktički su jednostavno meh. Vidjelo se da protiv ozbiljnih ili solidno dobrih ekipa poput SAD-a ili Švicarske ne možemo baš parirati. Protiv prosjeka kao što je Kanada na kraju smo imali sreće da nismo izgubili, iako smo imali šansu za 2:0. Protiv Katara je bilo dovoljno.
Ako uspijemo doći do toga da pobjeđujemo ekipe poput Kanade, to bi bio još jedan dobar korak naprijed. Ali trenutni kadar realno ne nudi mnogo više od toga.

Iceplayer
Kontakt:

Post Postao/la Iceplayer » 05 jul 2026, 11:34

Ma daj ljudi ovi što pišu protiv Barbareza su plaćeni botovi od Bia, jer treba sad njima ponovno uništiti reprezentaciju sa se smanji patriotski naboj kod bošnjaka, samo podrška Barbarezu a oni neka crknu :bih:

KockarVicin007
Kontakt:

Post Postao/la KockarVicin007 » 05 jul 2026, 11:41

Svaka ti čast kockaru kad si uspio mobilizirati ovoliki broj botova.

ultrasstyle_tz
Kontakt:

Post Postao/la ultrasstyle_tz » 05 jul 2026, 11:45

samo jedno je jasno i sigurno, namjere im nisu ciste i nemaju veze sa sportom
crveno-crno srce kuca jace nego ikada!

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 05 jul 2026, 11:45

Niko normalan od Barbareza ne pravi nekog vrhunskog fudbalskog stručnjaka jer on to nije. Kao što ni Bajramović nije koji je zadužen oko tih stvari. Npr. jedan Petev je po tom pitanju za klasu-dvije iznad njih. Međutim kako se posao trenera u klubu i selektora u reprezentaciji poprilično razlikuje, gdje se u klubu ide do najsitnijih fudbalskih detalja i uigravanja automatizama, u reprezentaciji više dolazi do izražaja kako u što kraćem periodu momke psihički pripremiti.

Ovaj Sokrat se totalno pogubio ako ne vidi da je Barbarez vrhunski psiholog i motivator. Međutim da bi se ostvario rezultat protiv boljih ekipa i boljih trenera od sebe, to na ovom nivou fudbala nije dovoljno. Meni je najporaznije od svega što mi izgledamo manje-više isto kao što smo izgledali cijele kvalifikacije gdje je svaki meč bio povuci-potegni. A imali smo preko mjesec dana skupa da se nešto novo uigra.

Međutim, kada se sve opet uzme u obzir, notorna glupost bi bila Barbareza tjerati. Naravno da se to neće desiti. I ne treba, neka zaokruži cijeli proces i kako god završi iza sebe će ostaviti smjenu generacija i odlazak na Svjetsko prvenstvo. A možda i Evropsko. Boljih selektorskih opcija nema trenutno na tržištu od njega i tako je, kako je. Ako se desi da kvalitet ekipe preraste njegov i stručnog štaba, vjerovatno će biti bivši. Međutim to neće biti slučaj do kraja ciklusa za Euro 28. Ako se to desi, nadati se da će reprezentacija biti interesantna Musliću, Jakiroviću ili toj klasi trenera. Grehota bi bila dati u ruke nekom jugosaurusu da ima u najboljim godinama Tarika, Kerima, Dedića, Bajraktarevića, Mahmića pod palicom nakon Barbareza. A takvi što prose selektorsku poziciju kao Meša i njemu slični su trenutno jedine opcije koje bi za novac koji se plaća Barbi prihvatili funkciju. Za dobrog stručnjaka moraš dobro i platiti.

KockarVicin007
Kontakt:

Post Postao/la KockarVicin007 » 05 jul 2026, 11:49

Baš je dobar motivator i psiholog, u prilog tome ide da su igrači - govorom tijela i cjelokupnom predstavom, u najvećoj fudbalskoj utakmici reprezentacije, uz ugodne vremenske uslove, izgledali ko mlohave qrčine.

HeavyBassBlues
Kontakt:

Post Postao/la HeavyBassBlues » 05 jul 2026, 11:50

imekorisnicko je napisao/la:
05 jul 2026, 10:58

Besmisleno i poređenje van konteksta.
Ovdje niko nema mogućnost cenzure,samim tim ni gušenja kritike. Jedni iznose negativnu kritiku,drugi hvale.
Najveći razlog takvog ponašanja ljudi nije kritika Barbarezovog rada,već vrijeđanje Barbareza i pojedinih igrača,to ljudima stvara revolt.
Slažem se
Hvala na osvrtu, mada malo izvađenom iz ukupnog konteksta, ali razumijem pravac.

1. Kontekst je SP. Jedini mjeritelj uspjeha na takmicenju je rezultat/plasman. Plasman je trenutno 30., a kontekst je SP. Mislim da nema potrebe dalje elaborirati tu cinjenicu. Kako god se to tumacilo, rezultat na istom takmicenju je egzaktan broj.

2. Postoji nesto sto se zove autocenzura. Psovanje i vrijeđanje nije sloboda misljenja, nego zloupotreba tog istog prava. Ako se osoba, bez obzira cije i kakve stavove zastupa, ne zna izraziti bez vrijeđanja i psovki, onda ta ista osoba najvise stete nanosi upravo stavovima koje iznosi.

3. Revolt je dvosmjerna kategorija. Isti takav revolt mogu izazvati i Barbarezovi apologeti. Svakako ces se sloziti da bezrezervna podrska stvara animozitet druge strane zbog stvari koje su ocigledne u njegovom radu..

4. Kad se vec pozivas na kontekst, onda je nuzno gledati ukupnu izjavu, ili post. Ne mozes iz njega izvlaciti pojedine dijelove i njih komentarisati i/ili analizitati, a ostale zanemariti. Nema parcijalnog tumacenja bilo cega, pa ni obicnog posta na pdf-u. To je definicija vađenja iz konteksta.

Uostalom, mislim da se vise nema sta niti dodati, a niti oduzeti na ovu temu. Ostvareni plasman je vise nego jasan, Barbarez treba odraditi kvalifikacije za EP, a onda podvuci crtu i sumirati njegov sveukupni uspjeh i doprinos.
Ostaj mi zdravo.

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 05 jul 2026, 11:54

KockarVicin007 je napisao/la:
05 jul 2026, 11:49
Baš je dobar motivator i psiholog, u prilog tome ide da su igrači - govorom tijela i cjelokupnom predstavom, u najvećoj fudbalskoj utakmici reprezentacije, uz ugodne vremenske uslove, izgledali ko mlohave qrčine.
Izgledali su ko mlohave **** jer nisu bili dobro postavljeni i jer su igrali protiv bolje ekipe, a ne zbog motivacije. Motivacija je najmanji problem trenutno i taj borbeni karakter ekipe, toga imamo i za izvoza.

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 05 jul 2026, 11:54

2014. je bolji rezultat, ali je Barbarez napravio veći podvig. 2014. se očekivalo da budemo prvi u kvalifikacijama. Na kraju je malo falilo da prođemo grupu, da nije bilo greške pomoćnog suca protiv Nigerije.

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 05 jul 2026, 11:56

Kajzer10 je napisao/la:
05 jul 2026, 11:11
Izgubili smo 2-0. Nismo osutali na gol niti se pojavili na utakmici. Apsolutno uzasna predstava. Nema tu nista odlicno.
Nije ni Paragvaj osutao na gol a ljudi svršavaju na njihovu “igru” 🤣
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 05 jul 2026, 11:59

Kajzer10 je napisao/la:
Ja nemam problem s tim, moze desit da je ekipa bolja od tebe i tjt...mene najvise boli sto nismo ni pokusali nista....hajd kanadu razumijem...prva tekma, pritisak rezultata itd. Medjutim mi smo se i protiv katara branili dobar dio tekme..sreca pa oni ne znaju.

Medjutim prosli smo grupu pa haj necu trazit zamjerke...protiv amerike si imao historijsku sansu, imas ekipu sa kojom mozes igrat nije francuska, i mi ispadnemo bez qrca. Ja mislim da je jedini plan koji smo imali bio 0:0 i penali..nismo ni pokussli napast. Vjeorvatno bi ispali svakako...
Zadnja izmjena: invincible1921, dana/u 05 jul 2026, 12:01, ukupno mijenjano 1 put.
=\_1921_/=

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 05 jul 2026, 12:00

KockarVicin007 je napisao/la:
05 jul 2026, 11:41
Svaka ti čast kockaru kad si uspio mobilizirati ovoliki broj botova.
I u tome se ogleda velicina najveceg coacha kojeg je BiH imala- Sergeja :bih:

Domaci neprijatelji husarici uz pomoc otvorenih neprijatelja BiH nikad nisu bili aktivniji nego ovih dana kada je ostvaren najveci reprezentativni uspjeh i postavljen temelj za ispunjenje jos jednog historijskog ostvarenja-plasmana na prvi Euro nakon 7 neuspjesnih pokusaja
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 05 jul 2026, 12:04

invincible1921 je napisao/la:
05 jul 2026, 11:59
Kajzer10 je napisao/la:
Ja nemam problem s tim, moze desit da je ekipa bolja od tebe i tjt...mene najvise boli sto nismo ni pokusali nista....hajd kanadu razumijem...prva tekma, pritisak rezultata itd. Medjutim mi smo se i protiv katara branili dobar dio tekme..sreca pa oni ne znaju.

Medjutim prosli smo grupu pa haj necu trazit zamjerke...protiv amerike si imao historijsku sansu, imas ekipu sa kojom mozes igrat nije francuska, i mi ispadnemo bez qrca. Ja mislim da je jedini plan koji smo imali bio 0:0 i penali..nismo ni pokussli napast. Vjeorvatno bi ispali svakako...
Kako nismo pokusali, Alajbegovic-Mahmic-Esmir ispred Demirovic sve sa igracem vise. I Memic je usao poslije i Tabakovic. Mi smo smo pokusali ali nismo uspjeli jer ne znamo. Nauciti cemo.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 05 jul 2026, 12:07

Madal je napisao/la:
05 jul 2026, 12:04
invincible1921 je napisao/la:
05 jul 2026, 11:59
Kajzer10 je napisao/la:

Kako nismo pokusali, Alajbegovic-Mahmic-Esmir ispred Demirovic sve sa igracem vise. I Memic je usao poslije i Tabakovic. Mi smo smo pokusali ali nismo uspjeli jer ne znamo. Nauciti cemo.
Ima i toga..

Kako god, imali smo 3 prelijepa mjeseca, napravio se i neki rezultat, sad je sve na Barbi da pokaze iskorak sa ovim mladim momcima i odvede nas na Euro
=\_1921_/=

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Bosniacum Lilium, Brix, CAGarfia, DjaniTarik, Halix131, Helemnejse, Nakata i 23 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []