FK Željezničar
Moderatori/ce: insider,irfo,LjoZee
-
Bojudaosinebu
- Kontakt:
Re: FK Željezničar
Samo vlado jagodic ,najbolja i najrelanija opcija, ima najvise iskustva u borbi za opstanak, nek povede ona svoja dva stopera i dalje zna sta treba.
Sto se tice odbrane, u njegovu odbranu ide cinjenica da je pored Marina na stoperu imao Mahmica i Sukilovica.imekorisnicko je napisao/la: ↑09 jul 2026, 15:45Sasvim pristojnu ekipu je imao, pogotovo u kontekstu te sezone gdje su ostali bili poprilično loši. Odbrana je bila klimava,ostalo sasvim okej. Ne volim kad ovako uđem u raspravu protiv nekog pa ispada ko da ga nešto značajno mrzim. Nije Ćorić najgori koji nas je vodio,niti smatram da je apsolutna neznalica. Odgovorio sam nekom kada je napisao da samo Amar i Ćorić dolaze u obzir,a meni to djeluje kao da neko napiše da samo Murinjo i Hotić mogu riješiti ovu situaciju. Ćorić je isti rang trenera kao što su Edis ili čak ovaj Jusufbegović,možda za nijansu bolji,možda ne i to je toAnpa je napisao/la: ↑09 jul 2026, 15:30Subjektivno misljenje. Da se sagleda sve u globalu, uspio je ostvariti kakav-takav rezultat, sa korektnom igrom i sa bezveze sastavom.
Jedina stvar zbog koje bih dao prednost Edisu bi zavisila od tacnosti ovih spekulacija oko malverzacija pred utakmicu sa Sirokim.
Ne vidim ovo kao neku raspravu tjeranja vode na mlin, cisto komentarisanje stvari vezane za fudbal; puno ugodnije u odnosu na ove bljuvotine sto pisu ovi placenici i osobe kojima je sve crno-bijelo.
Po meni je apsurd da se ijedan od trenera poredi s Amarom. Ovi ostali su, za razliku od brke, trenutno u opticaju.
Sto se tice Denisa, ne uzimajuci u obzir eventualne zakulisne radnje, samo kazem da je bolji trener od ljudi koji su se provlacili po temi poput Edisa, Nedima, Vranesevica, Maksimovica, Perice itd.
U slucaju da postoje sredstva, a vjerujem da ne postoje, ne idealno ali prihvatljivo rjesenje bi bio i Klafuric.
-
kvrgastrga
- Kontakt:
Da rezimiramo,12tiigrac21 je napisao/la: ↑09 jul 2026, 15:54Rijetko glupa osoba je ovaj @Admir74 i nakon što je svima jasno da je Mirvić bio prevara, nakon što nam je ponovo nabio dug, kojeg smo se bili skoro riješili, lik ga i dalje brani, nevidjeno.
PS ljudi oprezno sa forumom, ovo sve vrvi od bolesnih pitara koji dodatno unose nemir. Mi druge nemamo, osim dati podršku ljudima koji su trenutno u klubu. Sami smo krivi zbog ove situacije, stvorili amo pritisak po svaku cijenu da se izglasa investitor, nemamo šta kriviti Skupštinu, kada smo izdajnicima proglašavali one koji nisu bili za ulazak investitora. Prijetilo se da će crnim slovima biti upisani svi koji ne glasaju ZA. Tražili smo, gledajmo. Šteta je nanesena i nekako će biti sanirana, sreća, nije nam ovo prvi put. Preživjet ćemo. Željo je Zeljo, zato i jest najveći. Dušmani da nam se napuše to im poručujem.
Skupština, Nadzorni odbor i Odbor za pregovore sa investitorom morali su potpuno prepustiti klub zlom bratu američkog pitara i potpuno se isklučiti iz svih procesa u klubu do te mjere da pojma nemaju šta piše u prijedlogu novog statuta, zbog pritiska koji je na njih izvršilo 5-6 forumskih botova koji su opet sami skupštinari ili njihovi poslušnici.
Sad nema druge nego opet podržati te iste ljude kojim glavna odbrana što su predali Želju leži u objašnjenju da jednostavno nemaju muda i u tome da ovo nije prvi put da nam prirede istu stvar.
- AhmedNurudin
- Kontakt:
Što se tiče trenera moje mišljenje je da ovaj stručni štab treba ostati. Dakle Dino glavni trener Čiča pomoćnik i ostali. Mulaosmanović je ipak pokazao epizodom u Veležu iz Nevesinja da mu treba još skupljanja iskustva. Moje mišljenje se o Edisu zna i ono je najbolje moguće, i sa ljudske i sa trenerske strane ali ja mislim da bi se on teško nešto napravio u ovakvoj situaciji. Dokazan je kao vatrogasac zbog toga ga i jesam predlagao ovdje kada je Slaviša postao bivši, ali sa ovim brojem stranaca ja ne vjerujem da on može dugoročno nešto. Ako pogledate zadnji mandat, tu je bio Aco, Coca, Štila, Galić, Dženis, Bekrić, Mufta, Meka...a od "stranaca" si imao ključne igrače Santosa, Hodžića i Amoaha koji su znali da bolju opciju za prezentovanje neće dobiti, nego kada igraju za najveći Klub u državi i svi su zaista ginuli. Rijetko zdrava ekipa je bio taj naš Željo tada, bez nekog egomanijaka ili igrača koji za sebe misle da su iznad ekipe. Kada se pogleda i njegov prvi mandat on je isto bio okružen "našim" igračima, Memija, Aco, Amir, Sadikovići, čak i igrači koji su okusili osvajanje titule kao Antolović i sl. a poslije je došao i Bekrić. O ovom prvom mandatu sam iz glave pobrojao igrače ali mislim da nisam promašio. Trenutno bi imao samo Madžida od domaćih igrača. Dakle u ovoj situaciji znajući njegov način rada, teško on može doprijeti pričom do igrača tipa Trouppe, Konings, Prokop...ne kažem da su saboteri ili slično ali ne razumiju oni to jednostavno. Svi mi znamo da on igru ne zasniva na nekoj ogromnoj taktici već na timskoj igri, timskom branjenju i jakoj fizičkoj spremi, što bi isto bio problem, tjerati ih preko svih granica ako plate nastave biti problem. Neću smatrati lošom odlukom ako dođe možda me i demantuje ali ja to tako vidim, bojim se da ćemo ga potrošiti opet, a bojim se i za njegovo zdravlje znajući kako sve proživljava.
Neko je spominjao i Ćorića, vezu Ćubela, Hercegovina i slično, nemam ni tu ništa protiv ali pitanje je šta može sa ovim rosterom. Njegova sezona kod nas je ipak praćena odličnim rosterom za naše prilike, Bolja koji je odigrao sezonu života, Cveta, Danga kojem je vrhunski sjela ta rola, Al Jaber kojeg nema potrebe ni komentarisati, stabilna defanziva sa Karamarkom i Muftina najbolja sezona. Naknadno je došao Madžid i dodatno to "začinio" kvalitetom. To u ovoj ekipi ni približno ne vidim.
Jedini "red flag" bi bio klošar jusufbegović. To bi bio pucanj u nogu samom sebi od strane ove uprave na koju su mnogi kivni bez razloga ili ne, pojedinačna je presuda, ali samo bi dodatno podgrijali ružnu atmosferu. Pored dokazane činjenice da je dotični nula od trenera i da mu se zaboravi rad na vrapčićkoj pijaci te da je već duži niz godina sluga zna se čiji zbog čega je nagrađen i stručnim štabom reprezentacije jedno se zaboraviti ne može, a to je odnos prema nama, našem Klubu i našem igraču Mateju Cvetanoskom, nakon što je njegov igrač iskoristio sudijsku zaštitu i polomio Cveti nogu. Sam njegov odnos prema tom činu i napad na hrabru novinarku Naidu Subašić je sve pokazao. Potez da se on imenuje bi bio jako glup i nepromišljen.
Zbog svega toga i znajući da Amar nije opcija kao ni da zbog finansija opcije nisu treneri tipa Make Ivankovića moja puna podrška trenutnom SŠ.
Neko je spominjao i Ćorića, vezu Ćubela, Hercegovina i slično, nemam ni tu ništa protiv ali pitanje je šta može sa ovim rosterom. Njegova sezona kod nas je ipak praćena odličnim rosterom za naše prilike, Bolja koji je odigrao sezonu života, Cveta, Danga kojem je vrhunski sjela ta rola, Al Jaber kojeg nema potrebe ni komentarisati, stabilna defanziva sa Karamarkom i Muftina najbolja sezona. Naknadno je došao Madžid i dodatno to "začinio" kvalitetom. To u ovoj ekipi ni približno ne vidim.
Jedini "red flag" bi bio klošar jusufbegović. To bi bio pucanj u nogu samom sebi od strane ove uprave na koju su mnogi kivni bez razloga ili ne, pojedinačna je presuda, ali samo bi dodatno podgrijali ružnu atmosferu. Pored dokazane činjenice da je dotični nula od trenera i da mu se zaboravi rad na vrapčićkoj pijaci te da je već duži niz godina sluga zna se čiji zbog čega je nagrađen i stručnim štabom reprezentacije jedno se zaboraviti ne može, a to je odnos prema nama, našem Klubu i našem igraču Mateju Cvetanoskom, nakon što je njegov igrač iskoristio sudijsku zaštitu i polomio Cveti nogu. Sam njegov odnos prema tom činu i napad na hrabru novinarku Naidu Subašić je sve pokazao. Potez da se on imenuje bi bio jako glup i nepromišljen.
Zbog svega toga i znajući da Amar nije opcija kao ni da zbog finansija opcije nisu treneri tipa Make Ivankovića moja puna podrška trenutnom SŠ.
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi.💙
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi.💙
-
Helemnejse
- Kontakt:
Nas je vodja enis picuga enis picuga
Jedino sto se ne moze gledati to ‘trebao je primiti i protiv pitara’, onda bi edisu gledali da smo se trebali za opstanak boriti jer najruzniji fudbal igra, i samo derbi zna nahajpovat. Trebali smo i sa njim bez santosa biti sedmi, ali nismo. Isto tako da je coric negdje trebao primiti pet i slicno primio bi. Cinjenica je da veliki dio navijaca, osim foruma podrzava Corica zbog fudbala koji se igrao, jer smo igrali napadacki i broj bodova sve govori. Nismo napadacki igrali 5/6 godina.imekorisnicko je napisao/la: ↑09 jul 2026, 15:10Svima se nešto potura,svima se nešto radi o glavi,svi imaju nekakve dušmane. Brate, u pitanju je običan manjak kvaliteta u svemu. Ćorić dobro počeo,kasnije pao totalno. Igrali smo sve lošije,primili peticu za poluvrijeme u Mostaru,a trebali realno primit i od pitara na sred Grbavice,kup da ne spominjem. Manje više isti je Edis bio godinu ranije,dobro krenuo na hajp i poslije toga pad.ELDIABLO20 je napisao/la: ↑09 jul 2026, 14:57Za Edisa je licno Guardiola ali jbg covjeku se od prvog dana noga poturala.
Coric ako nista od u Jordan i solidno odradi posao a ovaj ne moze Igman iz Konjica vise.
Najbolje bi bilo nekoga ko nikada nije imao nikakav dodir sa Zeljom ali takve treba platiti i pustiti da rade u miru.
Fk Željezničar.
Sve treba svaliti na Mirvaha. Prije je sve bilo dobro i sve isplaceno. E nece vam ta prica proci. Da se dobro radilo i u korist kluba, i da je taj sistem dobar, ne bi trebao investitor. Ne branim mirvica niti diglisica niti ikoga, samo branim sistem tog upravljanja koji nam jedino moze pomoci da izadjemo iz prosjeka i ne gledamo ove odbore za hitnost vec par navrta. Prica da se svali sve na druge, a da smo mi dobri, je za malu djecu i vi je praktikujte ja necu. Niti hocu da gledam ove ljude po 10-ti put u klubu.12tiigrac21 je napisao/la: ↑09 jul 2026, 15:54Rijetko glupa osoba je ovaj @Admir74 i nakon što je svima jasno da je Mirvić bio prevara, nakon što nam je ponovo nabio dug, kojeg smo se bili skoro riješili, lik ga i dalje brani, nevidjeno.
PS ljudi oprezno sa forumom, ovo sve vrvi od bolesnih pitara koji dodatno unose nemir. Mi druge nemamo, osim dati podršku ljudima koji su trenutno u klubu. Sami smo krivi zbog ove situacije, stvorili amo pritisak po svaku cijenu da se izglasa investitor, nemamo šta kriviti Skupštinu, kada smo izdajnicima proglašavali one koji nisu bili za ulazak investitora. Prijetilo se da će crnim slovima biti upisani svi koji ne glasaju ZA. Tražili smo, gledajmo. Šteta je nanesena i nekako će biti sanirana, sreća, nije nam ovo prvi put. Preživjet ćemo. Željo je Zeljo, zato i jest najveći. Dušmani da nam se napuše to im poručujem.
- Lokomotifa
- Kontakt:
Prije ulaska Mirvaha u klub imali smo koliko toliko stabilne finansije, novac od transfera Al Jabera, siguran reprogram, plaćani redovno doprinosi. Malo nas je Adžem syebao sa svojim akrobacijama, ali moglo se to hendlati.
Kad je Mirvah ulazio u klub očekivali smo da će to stanje biti još bolje (jer što će nam onda investitor ako će ostati isto stanje?), da će ući dodatni kapital u klub i da ćemo kroz 2-3 godine biti pretedent za titulu i grupnu fazu evropskih takmičenja. Ali ne lezi vraže, ispade frajer kokuz koji ni svoje firme ne zna voditi bez dugova.
Ni u snu nisam očekivao da će ovoliko strovaliti klub, frajer nas je svojim odlukama vratio šest godina unazad, u najgore vrijeme Tomislava Ivkovića. Ako to nije za medalju onda ne znam šta je. Nekad je umijeće uništiti dobar projekat, a ne samo napraviti dobar projekat.
Ne mogu da vjerujem da i dalje ima ljudi koji ga brane.
Kad je Mirvah ulazio u klub očekivali smo da će to stanje biti još bolje (jer što će nam onda investitor ako će ostati isto stanje?), da će ući dodatni kapital u klub i da ćemo kroz 2-3 godine biti pretedent za titulu i grupnu fazu evropskih takmičenja. Ali ne lezi vraže, ispade frajer kokuz koji ni svoje firme ne zna voditi bez dugova.
Ni u snu nisam očekivao da će ovoliko strovaliti klub, frajer nas je svojim odlukama vratio šest godina unazad, u najgore vrijeme Tomislava Ivkovića. Ako to nije za medalju onda ne znam šta je. Nekad je umijeće uništiti dobar projekat, a ne samo napraviti dobar projekat.
Ne mogu da vjerujem da i dalje ima ljudi koji ga brane.
"19.09.1921. Sarajevski podsavez je prihvatio novi klub u svoje okrilje i uvrstio ga u takmičarski kalendar za sezonu 1921/1922. Kao tada jedini radnički klub među nacionalno orijentisanim klubovima FK Željezničar se susreo sa mnogim teškoćama."
- imekorisnicko
- Kontakt:
Ono je najlošije odigran derbi na Grbavici od 2014e godine. Ne dijelim,očigledno, mišljenje o njemu sa većinom ali i sam mislim da teško možemo u ovoj situaciji dovesti boljeg. Čak nisam siguran ni koliko je bitno ko će biti trener.Pablo11 je napisao/la: ↑09 jul 2026, 17:37Jedino sto se ne moze gledati to ‘trebao je primiti i protiv pitara’, onda bi edisu gledali da smo se trebali za opstanak boriti jer najruzniji fudbal igra, i samo derbi zna nahajpovat. Trebali smo i sa njim bez santosa biti sedmi, ali nismo. Isto tako da je coric negdje trebao primiti pet i slicno primio bi. Cinjenica je da veliki dio navijaca, osim foruma podrzava Corica zbog fudbala koji se igrao, jer smo igrali napadacki i broj bodova sve govori. Nismo napadacki igrali 5/6 godina.imekorisnicko je napisao/la: ↑09 jul 2026, 15:10Svima se nešto potura,svima se nešto radi o glavi,svi imaju nekakve dušmane. Brate, u pitanju je običan manjak kvaliteta u svemu. Ćorić dobro počeo,kasnije pao totalno. Igrali smo sve lošije,primili peticu za poluvrijeme u Mostaru,a trebali realno primit i od pitara na sred Grbavice,kup da ne spominjem. Manje više isti je Edis bio godinu ranije,dobro krenuo na hajp i poslije toga pad.ELDIABLO20 je napisao/la: ↑09 jul 2026, 14:57
Za Edisa je licno Guardiola ali jbg covjeku se od prvog dana noga poturala.
Coric ako nista od u Jordan i solidno odradi posao a ovaj ne moze Igman iz Konjica vise.
Najbolje bi bilo nekoga ko nikada nije imao nikakav dodir sa Zeljom ali takve treba platiti i pustiti da rade u miru.
Hajmo skupštinari kupujte gold ulaznice, pokažite zašto ste baš VI izabrani i zašto odlučujute o klubu.
IGRAJTE SRCEM SARAJEVSKI PLAVI!
Zapad VIP bi trebala biti obaveza za sve u skupstini, nije mi jasno zasto nije
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
Zanimljive diskusije na posljednjih par stranica.
Uživajte u čitanju...
Uživajte u čitanju...
Pogon za preradu mesa u Idaho Fallsu iznenada zatvoren, 150 ljudi ostalo bez posla
Objavljeno: 7. april 2026. u 16:31
Autor: Rett Nelson, EastIdahoNews.com
IDAHO FALLS – American Farmers Network, pogon za preradu govedine i bizona površine oko 66.000 kvadratnih stopa, ranije poznat kao Intermountain Packing, iznenada je zatvorio svoja vrata prošle sedmice. Pogon se nalazio na adresi 1096 East Iona Road u Idaho Fallsu.
EastIdahoNews.com je od petka primio brojne e-mailove u vezi sa zatvaranjem. Detalji još nisu potpuno jasni, ali federalna obavijest podnesena prema WARN Actu potvrđuje da je otpušteno 150 zaposlenih.
WARN Act obavezuje velike poslodavce da najmanje 60 dana unaprijed najave veća otpuštanja ili zatvaranje pogona. Prema evidenciji Ministarstva rada Idaha, ažuriranoj u ponedjeljak, Intermountain Packing je obavijest podnio u petak.
Bivši zaposlenik, koji je želio ostati anoniman, rekao je za EastIdahoNews.com da su on i ostali radnici u petak ujutro pozvani na sastanak sa službom ljudskih resursa. Prema njegovim riječima, dobili su pismo u kojem se navodi da se kompanija suočavala s kontinuiranim problemima u prijemu i obradi stoke, te da se pogon odmah zatvara.
„Imali smo problema da obezbijedimo stoku”, rekao je zaposlenik. „Sve je išlo jako dobro do decembra, ali onda je počelo opadati. Došli smo do toga da smo obradu radili samo jedan dan sedmično i počeli smo gubiti mnogo ljudi.”
Zaposlenik je spomenuo da su postojale špekulacije o pravnim problemima kompanije, ali je rekao da o tome ne zna ništa konkretno.
Historija problema
Intermountain Packing otvoren je 2022. godine. Tada je generalni direktor za EastIdahoNews.com izjavio da pogon ima kapacitet za obradu do 500 grla stoke dnevno.
Dvije godine kasnije, kompanija je optužena za prekršaj javnog uznemiravanja nakon brojnih pritužbi na neugodan miris koji se širio iz postrojenja.
Prema sudskim spisima, Intermountain Packing je navodno dozvolio da se iz pogona širi prodoran i neugodan miris koji je ometao značajan broj osoba, odnosno cijelu zajednicu ili naselje, u mirnom uživanju života i/ili imovine.
Ministarstvo poljoprivrede SAD-a podnijelo je u decembru 2024. godine prijavu protiv Intermountain Packinga i tadašnjeg izvršnog direktora Davida Adamsa zbog navodnog kršenja Packers and Stockyards Acta.
Istraga je pokazala da kompanija između septembra i decembra 2023. godine nije platila 2.884 grla stoke, ukupne vrijednosti veće od 3,8 miliona dolara.
U maju 2025. godine Intermountain Packing je preuzela kompanija American Farmers Network, dobavljač govedine hranjene travom sa sjedištem u Bellevueu, savezna država Washington. Nakon preuzimanja, Sanin Mirvić postao je novi izvršni direktor kompanije.
EastIdahoNews.com je u utorak kontaktirao USDA kako bi provjerio da li je ta agencija bila uključena u zatvaranje pogona ili da li postoje aktivne istrage u vezi s American Farmers Networkom. Do objave teksta nisu dobili odgovor.
Novinari su u utorak posjetili postrojenje, ali je kapija oko objekta bila zaključana.
Zatvoreni klaonički pogon u Idahu tužen zbog “predvidivih” masovnih otpuštanja
Objavljeno: 17. april 2026. u 07:00
Autor: Mateusz Perkowski, Capital Press
Bivši zaposlenik kompanije Intermountain Packing iz Idaho Fallsa tužio je kompaniju nakon što je ona 3. aprila iznenada prestala s radom i otpustila 150 zaposlenih.
Bivši zaposlenik traži status kolektivne tužbe
Bivši zaposlenik zatvorenog klaoničkog pogona u Idahu tvrdi da je kompanija prekršila federalni zakon time što je obustavila rad i otpustila radnike bez dovoljnog prethodnog obavještenja.
Shayne Grover, bivši zaposlenik, podnio je tužbu u kojoj tvrdi da je Intermountain Packing iz Idaho Fallsa prošlog mjeseca iznenada otpustio 150 radnika, a da im nije dao dvomjesečno prethodno obavještenje, kako to zahtijeva federalni Worker Adjustment and Retraining Notification Act, poznat kao WARN Act.
Tužbom se traži status kolektivne tužbe, što bi tužiocu omogućilo da u postupku protiv Intermountain Packinga zastupa sebe i druge bivše zaposlenike.
U tužbi se navodi da zaposleni “nisu imali nikakvu naznaku” da kompanija planira smanjenje radne snage 24. marta, kada su iznenada ostali bez posla u okviru, kako se tvrdi, “predvidivog masovnog otpuštanja ili zatvaranja pogona”.
Tužilac tvrdi da su radnici trebali “dobiti punu zaštitu predviđenu WARN Actom”, ali da je Intermountain Packing potrebnu obavijest podnio tek početkom aprila, nakon što su otkazi već bili izvršeni.
“Prema informacijama i uvjerenju tužioca, nisu postojale okolnosti koje bi tuženom omogućile da skrati period obavještavanja”, navodi se u tužbi.
U tužbi se tvrdi da je status kolektivne tužbe primjeren u ovom slučaju jer se radi o zajedničkim pravnim pitanjima koja utiču na veliki broj potencijalnih tužilaca, za koje bi bilo nepraktično da pojedinačno podnose tužbe.
Tužbom se traži presuda kojom bi radnicima bila dodijeljena “zaostala plata u najvećoj mjeri dopuštenoj WARN Actom”, kao i naknada drugih troškova i građanske kazne dozvoljene zakonom.
Kompanija ne prima telefonske pozive, prema snimljenoj poruci. Advokat kompanije nije bio dostupan za komentar.
U WARN obavijesti dostavljenoj Ministarstvu rada Idaha, Intermountain Packing je naveo da je “nepredvidiva finansijska kriza” izazvala “trenutnu nemogućnost ispunjavanja obaveza prema platama”, što je dovelo do zatvaranja klaoničkog pogona.
“Budući da ove okolnosti nisu bile razumno predvidive, nismo mogli dati standardno obavještenje od 60 dana”, navela je kompanija. “Ovu obavijest dostavljamo čim je to bilo praktično moguće.”
Intermountain Packing, koji posluje od 2022. godine, izgrađen je za 20 miliona dolara od strane rančera i investitora koji su smatrali da u tom području nema dovoljno mogućnosti za preradu stoke.
Kompaniju je 2024. godine tužilo nekoliko mljekarskih farmi, tražeći 2 miliona dolara naknade za krave izlučene iz proizvodnje koje su isporučene pogonu, a za koje tužioci tvrde da nisu plaćene.
Intermountain Packing je odgovorio da su mljekare isporučivale staru i nekvalitetnu stoku, čak i nakon što je kompanija od njih zatražila da obustave isporuke.
Služba za poljoprivredni marketing Ministarstva poljoprivrede SAD-a, odnosno USDA Agricultural Marketing Service, također je utvrdila da kompanija nije platila skoro 3,9 miliona dolara za oko 2.800 grla stoke, čime je, prema toj službi, prekršen Packers and Stockyards Act.
Pogon su 2025. godine kupili vlasnici American Farmers Networka, koji se također nalaze u sudskom sporu s Producers Livestock Marketing Association of Utah u vezi s isporukama stoke vrijednim oko 11 miliona dolara.
Producers Livestock Marketing Association tvrdi da je postupio u skladu s ugovornim uslovima i da treba biti plaćen za isporučenu stoku, dok vlasnici American Farmers Networka tvrde da su im naplaćene previsoke provizije i nastoje zadržati isplatu.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
-
ELDIABLO20
- Kontakt:
USDA podnio pritužbu protiv ORB CCM Holdings, LLC d/b/a Open Range Beef i Sanina Mirvića zbog navodnog kršenja Packers and Stockyards Acta
Washington, D.C., 13. maj 2026. – Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) podnijelo je 14. aprila 2026. pritužbu protiv kompanije ORB CCM Holdings, LLC, koja posluje pod imenom Open Range Beef (ORB), sa sjedištem u Gordonu, Nebraska, te protiv Sanina Mirvića, zbog navodnog kršenja Packers and Stockyards Acta.
Istraga koju je provela služba Agricultural Marketing Service pri USDA pokazala je da su u periodu od 4. novembra 2025. do 26. marta 2026. ORB i Mirvić kupovali stoku od 11 prodavaca, ali nisu izvršili plaćanja u zakonom propisanom roku.
Prema navodima USDA, ukupni iznos zakašnjelih plaćanja iznosio je 3.482.169 američkih dolara. Plaćanja su kasnila između četiri i 83 dana.
Packers and Stockyards Act propisuje da otkupljivači i prerađivači stoke moraju izvršiti punu isplatu za kupljenu stoku najkasnije do kraja prvog radnog dana nakon kupovine i preuzimanja posjeda nad stokom. Neispunjavanje te obaveze predstavlja kršenje ovog zakona i pripadajućih propisa.
Sekretar za poljoprivredu ima ovlaštenje da poduzme mjere protiv prekršilaca, uključujući izdavanje naloga za prestanak nezakonitog postupanja, suspenziju registracije i primjenu drugih odgovarajućih pravnih mjera koje su predviđene Packers and Stockyards Actom.
Za dodatne informacije o Packers and Stockyards Actu, USDA upućuje na kontakt osobu Amy Blechinger iz Packers and Stockyards Divisiona, dostupnu na broj telefona (202) 720-7051 ili putem e-maila [email protected].
USDA navodi da je pružalac usluga, poslodavac i kreditor koji poštuje princip jednakih mogućnosti.
- MisterBlue
- Kontakt:
Bolje da je preuzeo Mujanić klub nego ovaj mesar iz Amerike. Milsami trenutno ozbiljnije igra fudbal od nas. Sramota na šta smo spali. Rade li ublehaši po hitnom postupku ili su samo hitni kad treba uzet keš.
Protutužbom protiv kompanije Roman Cattle traži se 11,6 miliona dolara
Objavljeno: 28. januar 2026. u 8:31
Kupac i prodavac stoke međusobno potražuju milionske iznose
Dobavljač stoke iz Utaha podnio je protutužbu protiv kompanije za trgovinu stokom iz Idaha u federalnom sudskom postupku koji se odnosi na navodne povrede ugovora o kupovini stoke.
Krajem prošle godine, kompanija Roman Cattle Co. iz Idaho Fallsa, Idaho, podnijela je tužbu tvrdeći da joj je Producers Livestock Marketing Association iz North Salt Lakea, Utah, naplaćivao previsoke prodajne provizije.
Tužbom se također nastojalo zadržati oko 10,8 miliona dolara plaćanja prema Producers Livestock Marketing Associationu, uz tvrdnju da ta organizacija nije poštovala druge odredbe ugovora prema kojem je kupovala stoku za Roman Cattle Co.
Producers Livestock Marketing Association sada je pred federalnim sudom u Idahu podnio odgovor na tužbu, negirajući te navode, kao i protutužbu kojom optužuje Roman Cattle da je u više navrata propustio platiti puni iznos koji je dugovao za isporučenu stoku.
U protutužbi Producers Livestock Marketing Association traži naplatu približno 11,6 miliona dolara, za koje tvrdi da mu ih duguje Roman Cattle Co.
Prema protutužbi, prodajne provizije koje je naplaćivao Producers Livestock Marketing Association mogle su varirati između 1,00 i 1,50 dolara po stotinu funti žive vage stoke nabavljene za Roman Cattle Co.
Promjena visine provizije, prema navodima iz protutužbe, odražavala je odbitak određenih troškova ili kupovinu stoke po ubrzanom postupku. U svim slučajevima, kako se navodi, Roman Cattle je pristao na cijenu, proviziju, broj grla i ostale uslove.
Producers Livestock Marketing Association također tvrdi da je Roman Cattle Co. zapravo samo “prazna ljuska” koju navodno kontroliše druga kompanija, American Farmers Network, u vlasništvu Sanina Mirvića, koji je također imenovan kao tuženi u protutužbi.
Mirvić do zaključenja teksta nije odgovorio na zahtjeve za komentar.
Navodi o prevari
Prema protutužbi, Mirvić je tokom 2025. godine više puta obećavao da će Producers Livestock Marketing Associationu poslati bankovne transfere vrijedne više miliona dolara kao naknadu za isporučenu stoku.
Međutim, u protutužbi se navodi da su ti transferi redovno bili niži od iznosa koje je Mirvić navodno obećavao ili da novac na kraju uopšte nije bio uplaćen. Prema tvrdnjama Producers Livestock Marketing Associationa, zbog toga je ostao neplaćeni saldo od 11,6 miliona dolara.
U protutužbi se tvrdi da su Mirvićeva navodna lažna predstavljanja predstavljala “prevaru”, čiji je cilj bio da se dobavljač navede na nastavak isporuke stoke.
Također se navodi da su nedovoljna plaćanja od strane Roman Cattlea i American Farmers Networka predstavljala povredu federalnog Packers and Stockyards Acta, uz druge pravne zahtjeve.
Prema protutužbi, Mirvić je krajem 2024. godine kupio kontrolni udio u kompaniji Intermountain Packing Co., klaoničkom pogonu u Idaho Fallsu, Idaho.
U saopštenju za javnost iz sredine 2025. godine, American Farmers Network, čiji je Mirvić izvršni direktor, objavio je preuzimanje pogona Intermountain Packinga, ali finansijski uslovi transakcije nisu objavljeni.
Intermountain Packing je 2024. godine u odvojenoj tužbi optužen da nije platio oko 2 miliona dolara za izlučene mliječne krave koje su na klanje poslale brojne farme iz Idaha i Washingtona.
Taj sudski postupak je i dalje u toku pred federalnim sudom. Statusna konferencija u tom predmetu zakazana je za 19. maj, nakon postupka alternativnog rješavanja spora.
Advokati traže povlačenje iz sudskog spora vezanog za trgovinu stokom u Idahu
Objavljeno: 7. juli 2026. u 14:00
Advokati koji zastupaju kompaniju Roman Cattle Co. zatražili su dozvolu da se povuku iz sudskog postupka zbog neplaćenih troškova i naknada.
Roman Cattle Co. iz Idaho Fallsa prošle godine je podnio federalnu tužbu protiv Producers Livestock Marketing Association iz North Salt Lakea, Utah, tražeći da mu se dozvoli zadržavanje približno 11 miliona dolara plaćanja.
U tužbi se tvrdilo da je Producers Livestock Marketing Association naplaćivao prekomjerne provizije i da nije kupovao stoku direktno od farmera i rančera, kako je navodno bilo predviđeno ugovorom s Roman Cattleom, već je stoku nabavljao preko aukcijskih prodajnih mjesta.
Roman Cattle je tvrdio da je dobavljač stoke učestvovao u “obrascu obmanjujućeg postupanja”, čime je navodno prekršio Packers and Stockyards Act, te je od federalnog sudije tražio dozvolu da zadrži oko 11 miliona dolara plaćanja prema tuženoj strani.
Producers Livestock Marketing Association negirao je optužbe o nepravilnostima i podnio protutužbu protiv Roman Cattlea. U protutužbi se tvrdi da Roman Cattle u više navrata nije platio iznose koje je dugovao za isporučenu stoku, uprkos obećanjima o bankovnim transferima.
Prema navodima iz protutužbe, Roman Cattle je “prazna ljuska” koja posluje pod kontrolom Sanina Mirvića, vlasnika American Farmers Networka. U protutužbi se tvrdi da je Mirvić davao obmanjujuće izjave kako bi naveo Producers Livestock Marketing Association da nastavi s isporukama stoke.
Sada je više advokata iz advokatske firme Davis Wright Tremaine, koji su zastupali Roman Cattle i druge subjekte u vlasništvu Mirvića, zatražilo povlačenje iz postupka. Kao razlog navode da njihovi klijenti nisu platili nastale advokatske naknade i troškove, što bi za advokate predstavljalo nerazuman finansijski teret.
Advokati su naveli da su svoje klijente obavijestili o zahtjevu za povlačenje, kao i o obavezi da ih u postupku zastupa advokat koji ima pravo nastupa pred federalnim sudom u Idahu.
U obavještenju su upozorili da bi, ukoliko se ne angažuje zamjenski advokat, moglo doći do odbacivanja tužbe zbog “nepostupanja po predmetu”, kao i do donošenja presude zbog propuštanja u odnosu na klijente.
Sanin Mirvić izjavio je da Roman Cattle “više nije toliko likvidan”, djelimično zbog samog sudskog postupka. Prema njegovim riječima, predmet se “toliko dugo razvukao” da je postao “mnogo skuplji nego što je iko planirao”.
Mirvić je naveo da je kompanija vodila pregovore o nagodbi s Producers Livestock Marketing Associationom, ali da su ti pregovori “propali prije nekoliko dana”.
Dodao je da bi Roman Cattle zamijenio svoje advokate ukoliko bi pregovori o nagodbi mogli biti obnovljeni, te bi s bivšom advokatskom firmom ušao u plan otplate dugovanja.
Predstavnik Producers Livestock Marketing Associationa nije bio dostupan za komentar do zaključenja teksta.
Isti advokati su već dobili dozvolu da se povuku iz drugog sudskog postupka koji uključuje Mirvića i American Farmers Network, a koji je povezan s klaoničkim pogonom Intermountain Packing u Idaho Fallsu.
U tom predmetu više mljekarskih farmi podnijelo je tužbu tvrdeći da Intermountain Packing, koji je kupio American Farmers Network, nije platio izlučene krave poslane na klanje. Tužitelji traže 2 miliona dolara naknade.
Ranije ove godine pogon Intermountain Packinga je zatvoren, a radnici su otpušteni zbog, kako je navedeno u obavještenju dostavljenom regulatorima za rad u Idahu, “iznenadne i nepredvidive finansijske krize koja je dovela do neposredne nemogućnosti ispunjavanja obaveza za isplatu plata”.
-
TojeMojTim1921
- Kontakt:
Ovo su/ste trebali gledati najkasnije u jesen 2025Levin je napisao/la: ↑09 jul 2026, 20:20Protutužbom protiv kompanije Roman Cattle traži se 11,6 miliona dolara
Objavljeno: 28. januar 2026. u 8:31
Kupac i prodavac stoke međusobno potražuju milionske iznose
Dobavljač stoke iz Utaha podnio je protutužbu protiv kompanije za trgovinu stokom iz Idaha u federalnom sudskom postupku koji se odnosi na navodne povrede ugovora o kupovini stoke.
Krajem prošle godine, kompanija Roman Cattle Co. iz Idaho Fallsa, Idaho, podnijela je tužbu tvrdeći da joj je Producers Livestock Marketing Association iz North Salt Lakea, Utah, naplaćivao previsoke prodajne provizije.
Tužbom se također nastojalo zadržati oko 10,8 miliona dolara plaćanja prema Producers Livestock Marketing Associationu, uz tvrdnju da ta organizacija nije poštovala druge odredbe ugovora prema kojem je kupovala stoku za Roman Cattle Co.
Producers Livestock Marketing Association sada je pred federalnim sudom u Idahu podnio odgovor na tužbu, negirajući te navode, kao i protutužbu kojom optužuje Roman Cattle da je u više navrata propustio platiti puni iznos koji je dugovao za isporučenu stoku.
U protutužbi Producers Livestock Marketing Association traži naplatu približno 11,6 miliona dolara, za koje tvrdi da mu ih duguje Roman Cattle Co.
Prema protutužbi, prodajne provizije koje je naplaćivao Producers Livestock Marketing Association mogle su varirati između 1,00 i 1,50 dolara po stotinu funti žive vage stoke nabavljene za Roman Cattle Co.
Promjena visine provizije, prema navodima iz protutužbe, odražavala je odbitak određenih troškova ili kupovinu stoke po ubrzanom postupku. U svim slučajevima, kako se navodi, Roman Cattle je pristao na cijenu, proviziju, broj grla i ostale uslove.
Producers Livestock Marketing Association također tvrdi da je Roman Cattle Co. zapravo samo “prazna ljuska” koju navodno kontroliše druga kompanija, American Farmers Network, u vlasništvu Sanina Mirvića, koji je također imenovan kao tuženi u protutužbi.
Mirvić do zaključenja teksta nije odgovorio na zahtjeve za komentar.
Navodi o prevari
Prema protutužbi, Mirvić je tokom 2025. godine više puta obećavao da će Producers Livestock Marketing Associationu poslati bankovne transfere vrijedne više miliona dolara kao naknadu za isporučenu stoku.
Međutim, u protutužbi se navodi da su ti transferi redovno bili niži od iznosa koje je Mirvić navodno obećavao ili da novac na kraju uopšte nije bio uplaćen. Prema tvrdnjama Producers Livestock Marketing Associationa, zbog toga je ostao neplaćeni saldo od 11,6 miliona dolara.
U protutužbi se tvrdi da su Mirvićeva navodna lažna predstavljanja predstavljala “prevaru”, čiji je cilj bio da se dobavljač navede na nastavak isporuke stoke.
Također se navodi da su nedovoljna plaćanja od strane Roman Cattlea i American Farmers Networka predstavljala povredu federalnog Packers and Stockyards Acta, uz druge pravne zahtjeve.
Prema protutužbi, Mirvić je krajem 2024. godine kupio kontrolni udio u kompaniji Intermountain Packing Co., klaoničkom pogonu u Idaho Fallsu, Idaho.
U saopštenju za javnost iz sredine 2025. godine, American Farmers Network, čiji je Mirvić izvršni direktor, objavio je preuzimanje pogona Intermountain Packinga, ali finansijski uslovi transakcije nisu objavljeni.
Intermountain Packing je 2024. godine u odvojenoj tužbi optužen da nije platio oko 2 miliona dolara za izlučene mliječne krave koje su na klanje poslale brojne farme iz Idaha i Washingtona.
Taj sudski postupak je i dalje u toku pred federalnim sudom. Statusna konferencija u tom predmetu zakazana je za 19. maj, nakon postupka alternativnog rješavanja spora.
Da se razumijemo što se mene tiče taj lik me uopšte ne zanima,samo želim reći da fokus mora biti na ljudima koji su ga doveli i samom tim bili mu saučesnici
A vidim frajer se vratio da popljuje jedne a da pohvali druge. A pisao 2 dana prije odlaska mirivca kako narod laze da nije platio neke stvari i da nece otici inace njegov najveci podrzalac poslije 1921boy . Bolje se poklopi jer ti sta god kazes bude kontra.Pablo11 je napisao/la: ↑09 jul 2026, 17:37Jedino sto se ne moze gledati to ‘trebao je primiti i protiv pitara’, onda bi edisu gledali da smo se trebali za opstanak boriti jer najruzniji fudbal igra, i samo derbi zna nahajpovat. Trebali smo i sa njim bez santosa biti sedmi, ali nismo. Isto tako da je coric negdje trebao primiti pet i slicno primio bi. Cinjenica je da veliki dio navijaca, osim foruma podrzava Corica zbog fudbala koji se igrao, jer smo igrali napadacki i broj bodova sve govori. Nismo napadacki igrali 5/6 godina.imekorisnicko je napisao/la: ↑09 jul 2026, 15:10Svima se nešto potura,svima se nešto radi o glavi,svi imaju nekakve dušmane. Brate, u pitanju je običan manjak kvaliteta u svemu. Ćorić dobro počeo,kasnije pao totalno. Igrali smo sve lošije,primili peticu za poluvrijeme u Mostaru,a trebali realno primit i od pitara na sred Grbavice,kup da ne spominjem. Manje više isti je Edis bio godinu ranije,dobro krenuo na hajp i poslije toga pad.ELDIABLO20 je napisao/la: ↑09 jul 2026, 14:57
Za Edisa je licno Guardiola ali jbg covjeku se od prvog dana noga poturala.
Simpatizer najtrofejnijeg kluba u drzavi
Furam se na renana oliveiru ne smijem kod frizera ici
26.12.2025 Dan kad sam ja ispao upravu a ostali budale.
Furam se na renana oliveiru ne smijem kod frizera ici
26.12.2025 Dan kad sam ja ispao upravu a ostali budale.
Kako god sretno Saninu sa njegovim poslovima a nama sretno sa našim "spasiocima". Nadam se da su, ovaj put, pametnije birali.
Trenutno korisnika/ca: Babayaro, Lokomotifa, Orvel, perodeformero i 67 gostiju.