Dzesi Nikola Tesla nismo te prepoznaliLoveFootball1987 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 08:49Što ne mogu ovog stava kao da nam igrači iz druge lige centar igraju u klubu i zbog ove finansijske krize svi nešto pehiraju i prave se stručnjaci, savjetujem vam da obrišete profil na forumu i prestanete pratiti fudbal, pogotovo FKŽ, jer ovom klubu ne treba gomila idi*ta sa foruma koji smisao života traže tako što blate sve na ovom svijetu, a čestito se ne znaju potpisati.
FK Željezničar
Moderatori/ce: insider,irfo,LjoZee
Re: FK Željezničar
- VibeTribeX
- Kontakt:
preneseno sa plenuma
Niko ne zna koliki je stvarni dug, stadion i pomoćni teren pod hipotekom?
Po svemu sudeći stanje u FK Željezničar je više nego katastrofalno. Jučer su čelnici Kantona Sarajevo zabrinuti obišli stadion Grbavica i svoju investiciju. Izrazili podršku klubu i razišli se.
Bolje bi bilo da su poslali poresku, finansijsku i inspekciju rada u klub kako bi se stvari istjerale na čistac i zaista učinilo nešto konkretno za spas slavnog kluba.
Kako sam saznao dug se u Željezničaru dijeli na dva dijela operativni i hipotekarni. Prvi se odnosi na plate zaposlenima, igračima, tekuće obaveze, dobavljače i slično. Taj dug je prilikom provjere poslovanja od strane revizorske kuće Recons utvrđen na 5,5 milona KM. U prvih 6 mjeseci ove godine smanjen je za otprilike 2 miliona KM
Drugi dug je mnogo opasniji i iznosi 7,5 miliona prema poreskoj upravi, ASA Banci i UniCredit Banci. Zanimljivo da je Dalibor Ćubela predsjednik Uprave Zagrebačke banke, vlasnika UniCredit banke u BiH, prvi rođak Stanislava Ćubele člana Odbora za hitnost FK Željezničar. Ne zvuči vam čudno?
Za garanciju isplate ovog duga pod hipoteku su, navodno, stavljeni i stadion Grbavica i pomoćni teren. Činjenično stanje se krije kao sto zmija krije noge.
Prema mom izvoru opomene zbog neplaćenih rata su počele stizati i postoji realna šansa da iduće godine klub ostane bez svoje cjelokupne imovine. Napominjem da je ovo sve urađeno mnogo prije ulaska Sanina Mirvića u klub.
Opstrukcije prema Mirvića su i započele kada je Nijaz Brkovic preuzeo mjesto predsjednika Upravnog odbora kluba i pozvao firmu Recons da izvrši provjeru poslovanja kluba. Opstrukcija rada Sanina Mirvića je pojačana nakon sto je naredio prekid ugovora sa firmom Saltex preko koje je skoro uništen klupski fan shop. Zatim kada je Mirvić predložio da mjesto u Skupštini košta 250.000 KM, a u Upravnom odboru milion.
Posljednje zasjedanje Skupštine i saopštenje kluba su samo zamazivanje očiju navijačima. Mirvić je u klub unio oko 1,2 miliona KM svog novca i oko milion iz drugih izvora. Samo u aprilu i maju preko 500.000. Umjesto na obestecenje Veležu za Tarika Karića i Andru Babića 300.000 je potrošeno na plate i doprinose.
Kako sam saznao postoje stotine mjenica izdanih privatnim i poslovnim licima kao priznanje postojećeg duga i upravo zbog toga se ne zna visina stvarnog klupskog duga.
Istovremeno se, zbog izbjegavanja plaćanja poreza, najmanje deset igrača plaćalo preko fan shopa.
Koliko vrijedno radi Odbor za hitnost pokazuje podatak o pozajmici od NSBIH kako bi se platile pripreme u Sloveniji. Umjesto da je već izabran novi šef stručnog štaba i počela dolaziti pojačanja Stanislav Ćubela i njemu bliski ljudi se bave "lovom na vještice" i skupljanjem nekih dokaza kako bi tužili Sanina Mirvića i Nijaza Brkovica.
Jučer sam saznao i za, najmanje, dvije anonimne prijave poslane poreskoj upravi sa dokazima o nelegalnom poslovanju kluba u zadnjih deset godina.
Poslije teksta o "socios" modelu javilo mi se dosta navijača i podržalo ideju. U medjuvremenu sam saznao da po klupskom statutu mi kao članovi kluba koji plaćaju članarinu nemamo nikakva prava u klubu. Vanrednu sjednicu Skupštine može sačuvati predsjednik Skupštine ako dobije zahtjev sa 15 potpisa članova Skupštine. Što znači da za pozitivne promjene moraju biti i neki članovi Skupštine, a vjerujem kako ih je većina časna i iskreno voli Željezničar.
Vrijeme je da prestanemo gledati sa strane, konstatovati i kukati. Vrijeme je za akciju i da se ovaj klub vrati ljudima koji istinski i iskreno vole Željezničar.
Niko ne zna koliki je stvarni dug, stadion i pomoćni teren pod hipotekom?
Po svemu sudeći stanje u FK Željezničar je više nego katastrofalno. Jučer su čelnici Kantona Sarajevo zabrinuti obišli stadion Grbavica i svoju investiciju. Izrazili podršku klubu i razišli se.
Bolje bi bilo da su poslali poresku, finansijsku i inspekciju rada u klub kako bi se stvari istjerale na čistac i zaista učinilo nešto konkretno za spas slavnog kluba.
Kako sam saznao dug se u Željezničaru dijeli na dva dijela operativni i hipotekarni. Prvi se odnosi na plate zaposlenima, igračima, tekuće obaveze, dobavljače i slično. Taj dug je prilikom provjere poslovanja od strane revizorske kuće Recons utvrđen na 5,5 milona KM. U prvih 6 mjeseci ove godine smanjen je za otprilike 2 miliona KM
Drugi dug je mnogo opasniji i iznosi 7,5 miliona prema poreskoj upravi, ASA Banci i UniCredit Banci. Zanimljivo da je Dalibor Ćubela predsjednik Uprave Zagrebačke banke, vlasnika UniCredit banke u BiH, prvi rođak Stanislava Ćubele člana Odbora za hitnost FK Željezničar. Ne zvuči vam čudno?
Za garanciju isplate ovog duga pod hipoteku su, navodno, stavljeni i stadion Grbavica i pomoćni teren. Činjenično stanje se krije kao sto zmija krije noge.
Prema mom izvoru opomene zbog neplaćenih rata su počele stizati i postoji realna šansa da iduće godine klub ostane bez svoje cjelokupne imovine. Napominjem da je ovo sve urađeno mnogo prije ulaska Sanina Mirvića u klub.
Opstrukcije prema Mirvića su i započele kada je Nijaz Brkovic preuzeo mjesto predsjednika Upravnog odbora kluba i pozvao firmu Recons da izvrši provjeru poslovanja kluba. Opstrukcija rada Sanina Mirvića je pojačana nakon sto je naredio prekid ugovora sa firmom Saltex preko koje je skoro uništen klupski fan shop. Zatim kada je Mirvić predložio da mjesto u Skupštini košta 250.000 KM, a u Upravnom odboru milion.
Posljednje zasjedanje Skupštine i saopštenje kluba su samo zamazivanje očiju navijačima. Mirvić je u klub unio oko 1,2 miliona KM svog novca i oko milion iz drugih izvora. Samo u aprilu i maju preko 500.000. Umjesto na obestecenje Veležu za Tarika Karića i Andru Babića 300.000 je potrošeno na plate i doprinose.
Kako sam saznao postoje stotine mjenica izdanih privatnim i poslovnim licima kao priznanje postojećeg duga i upravo zbog toga se ne zna visina stvarnog klupskog duga.
Istovremeno se, zbog izbjegavanja plaćanja poreza, najmanje deset igrača plaćalo preko fan shopa.
Koliko vrijedno radi Odbor za hitnost pokazuje podatak o pozajmici od NSBIH kako bi se platile pripreme u Sloveniji. Umjesto da je već izabran novi šef stručnog štaba i počela dolaziti pojačanja Stanislav Ćubela i njemu bliski ljudi se bave "lovom na vještice" i skupljanjem nekih dokaza kako bi tužili Sanina Mirvića i Nijaza Brkovica.
Jučer sam saznao i za, najmanje, dvije anonimne prijave poslane poreskoj upravi sa dokazima o nelegalnom poslovanju kluba u zadnjih deset godina.
Poslije teksta o "socios" modelu javilo mi se dosta navijača i podržalo ideju. U medjuvremenu sam saznao da po klupskom statutu mi kao članovi kluba koji plaćaju članarinu nemamo nikakva prava u klubu. Vanrednu sjednicu Skupštine može sačuvati predsjednik Skupštine ako dobije zahtjev sa 15 potpisa članova Skupštine. Što znači da za pozitivne promjene moraju biti i neki članovi Skupštine, a vjerujem kako ih je većina časna i iskreno voli Željezničar.
Vrijeme je da prestanemo gledati sa strane, konstatovati i kukati. Vrijeme je za akciju i da se ovaj klub vrati ljudima koji istinski i iskreno vole Željezničar.
Miske, operi viljuškar i nijedne da nisam čuo.
- VibeTribeX
- Kontakt:
dva teksta od istog autora
"Dubioza kolektiv" na Grbavici
Da li će se večeras nešto promijeniti nakon održavanja sjednice Skupštine FK Željezničar? Čisto sumnjam. Ljudi koji su trenutno u Skupštini, gotovo sigurno, nemaju pojma u kojem pravcu klub treba da ide.
Meni je poznato to da pravac u kojem će svercer tekstila iz Turske Stanislav Ćubela postati predsjednik kluba apsolutno neprihvatljiv i nedopustiv. Lik koji je uništio fan shop, pokvario kvalitet. U talu sa Admirom Tunovicem i Ahmedom i Izudinom Salcin sveo shop na promet od oko 300.000 KM u prvih pola godine. Duplo manje nego godinu ranije.
O kakvom se biznismenu i poštenjacini govori ovaj primjer. Kada se pravio retro dres iz utakmice sa Videotonom jedan navijač je ustupio svoj originalni dres za izradu retro dresa. Originalni dres je tom prilikom oštećen, a Cubela tom navijaču do danas nije dostavio obećani poklon retro dres .
Njemu i svima koji su u talu sa njim treba biti zabranjen ulaz u klub. Sva ta ekipa oko bivšeg predsjednika Tunovica i njegovog vjernog saradnika Salcina, inače obojica u raji poznata pod nadimkom 30 posto, treba biti najurena iz Željezničara za sva vremena.
Dosta je "spasilaca" i "vojnika" kluba. Vrijeme je da se prekrize i završi sa njima
Trenutni izlaz za Željezničar je promjena statuta kluba i reforma po "socios" modelu koji je u BiH uveo Čelik. Svaki član kluba je član Skupštine i ima pravo glasa i odlučivanja. Glasa se elektronski.
Skupština onda raspiše konkurs za predsjednika Upravnog odbora. Traži se plan, program i bankovne garancije za sva obećanja.
Nema vise poslovnih tajni, muljanja, crnih fondova, tajnih računa. Svih 12.000 članova dobijaju izvještaje Uprave o radu, finansijske izvještaje. Potpuno transparentno o svemu.
I onda ćemo mi članovi odlučiti šta je najbolje za nas klub. I izabrati i predsjednika Upravnog odbora i , eventualnog, investitora. Upravni odbor bi imao slobodu da vodi klub u skladu sa planom i programom koji je odobrila Skupština. Sve strateške odluke o budućnosti kluba bi bile na Skupštini.
Ako u trenutnom sazivu Skupštine kluba ima pravih Zeljovaca moraju učiniti nešto za dobrobit kluba. Moraju se dići i usprotiviti ovoj bakru koja je pljačkala i uništavala klub, a to bi rado nastavili činiti i u budućnosti.
Vremena za spašavanje kluba ima. Pitanje je ima li nas dovoljno koji ne želimo "dubiozu kolektiv" na Grbavici?
"Dubioza kolektiv" na Grbavici
Da li će se večeras nešto promijeniti nakon održavanja sjednice Skupštine FK Željezničar? Čisto sumnjam. Ljudi koji su trenutno u Skupštini, gotovo sigurno, nemaju pojma u kojem pravcu klub treba da ide.
Meni je poznato to da pravac u kojem će svercer tekstila iz Turske Stanislav Ćubela postati predsjednik kluba apsolutno neprihvatljiv i nedopustiv. Lik koji je uništio fan shop, pokvario kvalitet. U talu sa Admirom Tunovicem i Ahmedom i Izudinom Salcin sveo shop na promet od oko 300.000 KM u prvih pola godine. Duplo manje nego godinu ranije.
O kakvom se biznismenu i poštenjacini govori ovaj primjer. Kada se pravio retro dres iz utakmice sa Videotonom jedan navijač je ustupio svoj originalni dres za izradu retro dresa. Originalni dres je tom prilikom oštećen, a Cubela tom navijaču do danas nije dostavio obećani poklon retro dres .
Njemu i svima koji su u talu sa njim treba biti zabranjen ulaz u klub. Sva ta ekipa oko bivšeg predsjednika Tunovica i njegovog vjernog saradnika Salcina, inače obojica u raji poznata pod nadimkom 30 posto, treba biti najurena iz Željezničara za sva vremena.
Dosta je "spasilaca" i "vojnika" kluba. Vrijeme je da se prekrize i završi sa njima
Trenutni izlaz za Željezničar je promjena statuta kluba i reforma po "socios" modelu koji je u BiH uveo Čelik. Svaki član kluba je član Skupštine i ima pravo glasa i odlučivanja. Glasa se elektronski.
Skupština onda raspiše konkurs za predsjednika Upravnog odbora. Traži se plan, program i bankovne garancije za sva obećanja.
Nema vise poslovnih tajni, muljanja, crnih fondova, tajnih računa. Svih 12.000 članova dobijaju izvještaje Uprave o radu, finansijske izvještaje. Potpuno transparentno o svemu.
I onda ćemo mi članovi odlučiti šta je najbolje za nas klub. I izabrati i predsjednika Upravnog odbora i , eventualnog, investitora. Upravni odbor bi imao slobodu da vodi klub u skladu sa planom i programom koji je odobrila Skupština. Sve strateške odluke o budućnosti kluba bi bile na Skupštini.
Ako u trenutnom sazivu Skupštine kluba ima pravih Zeljovaca moraju učiniti nešto za dobrobit kluba. Moraju se dići i usprotiviti ovoj bakru koja je pljačkala i uništavala klub, a to bi rado nastavili činiti i u budućnosti.
Vremena za spašavanje kluba ima. Pitanje je ima li nas dovoljno koji ne želimo "dubiozu kolektiv" na Grbavici?
Miske, operi viljuškar i nijedne da nisam čuo.
Ovaj plenum je smece ko i wikipedia, bitno je da imas tastaturu i internet i mozes pisati.
Nema mi logike da je u zadnjih 6 mjeseci istovremeno povecan trosak dovodjenjem pojacanja u januaru i konstantnim smjenama, a dugovi smanjeni za dva miliona. Plenum nema nikakvo urednistvo prilikom objavljivanja clanaka, tako da se sustinski mogu svakakve gluposti vidjeti, sa ciljem “slobodarskog” novinarstva.
-
ELDIABLO20
- Kontakt:
Ja sad bio u SCC-u i vidim dvojicu spanaca kopacke gledaju, nas neki lik s njima pa kontam da nije kum od Marokanca

-
Hansestadt
- Kontakt:
Samo da im niko ne pokaze korpa ba aplikacijuELDIABLO20 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 12:01Ja sad bio u SCC-u i vidim dvojicu spanaca kopacke gledaju, nas neki lik s njima pa kontam da nije kum od Marokanca![]()
![]()
Koliko je njima bitna predstojeća sezona govori činjenica da na treningu Babaluk prolazi Nastića, Sedorfu kroz noge provlači oni psuju njima dvojici šta vam to dijete radi, da bi mu nakon par dana i raskinuli ugovor, a što je najgore momak im se nudio da džaba odigra sezonu iz ljubavi prema klubu i nekog vida pomoći, i to ne mora biti starter, ali da ima sigurne minute, na šta mu oni odgovraju sa raskidom ugovora, i dugom od 5000 maraka. A on je sigurno na dnu liste dugovanja bar po cifri, Boga pitaj koliko su ostalim igračima dužni, + na to sve plaća se obeštećenje za trenera. I kad mi kažu biće dobro ...
Koliki je Željo, Željo je GOLEM, nije velik nego GOLEM, razlika je veliko i GOLEMO.
-
BosnianLevi
- Kontakt:
Ode Ibraheem u Zvijezdu i ovaj Hamidović potpiso jednogodišnji ugovor.
Hoće li neko doći, pitam za druga?BosnianLevi je napisao/la: ↑15 jul 2026, 13:49Ode Ibraheem u Zvijezdu i ovaj Hamidović potpiso jednogodišnji ugovor.
Forza Željo
Željo je šampion
Ja sa strane sjedim, posmatram i ne vjerujem. Ićo
Željo je šampion
Ja sa strane sjedim, posmatram i ne vjerujem. Ićo
-
BosnianLevi
- Kontakt:
Nmp nisam ja insajder, samo mi jaran poslo story od Zvijezde pita jel dobar Ibraheem.Uniited je napisao/la: ↑15 jul 2026, 13:50Hoće li neko doći, pitam za druga?BosnianLevi je napisao/la: ↑15 jul 2026, 13:49Ode Ibraheem u Zvijezdu i ovaj Hamidović potpiso jednogodišnji ugovor.
-
LoveFootball1987
- Kontakt:
Pun autobus iz Španije i Južne Amerike.Uniited je napisao/la: ↑15 jul 2026, 13:50Hoće li neko doći, pitam za druga?BosnianLevi je napisao/la: ↑15 jul 2026, 13:49Ode Ibraheem u Zvijezdu i ovaj Hamidović potpiso jednogodišnji ugovor.
Prelazni rok traje još dugo, tako da ne treba žuriti sa odabirom prinova.
Prvo kolo se može dobro odigrati i sa trenutnim kadrom.
GK : Tarik Abdulahović Alvin Ćosić
CB: Collin Seedorf, Daris Kelmendi
LB:Bojan Nastić, Enes Alić
RB:Giovanni Troupee, Ajdin Raščić,
DM: Aleksa Pejić, Afan Fočo, Armin Hodžić*
CM: Samir Radovac, Admir Gojak, Ismail Oulad M'Hand, Amar Hamidović
AMF: Deni Milošević, Madžid Šošić, Eldar Dragović
LW: Aldin Efendić, Dženan Šabić, Jonathan Freeman Matej Cvetanoski*,
CF: Muharem Husković, Joey Konings,Aldian Korora.
-
Hansestadt
- Kontakt:
Sve snage usmjeriti na kup
-
TojeMojTim1921
- Kontakt:
Sve transparentno nema šta. Ima li neko da nam iznese sve pozitivne tekstove,poslovne uspjehe itd iz bilo kojih izvora o našim članovima odbora za hitnost. Neka se vidi čime raspolažemo, možda nam se počnu igrači sami nuditi.
Izbacili ljude iz konkurencije, na treninzima ih slali na gradjevinu, kao, nisu to fudbaleri uopste.
Danas, kad je dzenaza klubu sve izvjesnija, stavljaju ih na spisak, racunaju na njih, sad su ipak fudbaleri.
Boze, vrati im za sve, s kamatama! U slavu onih koji su Zelju stvorili i cuvali.
Danas, kad je dzenaza klubu sve izvjesnija, stavljaju ih na spisak, racunaju na njih, sad su ipak fudbaleri.
Boze, vrati im za sve, s kamatama! U slavu onih koji su Zelju stvorili i cuvali.
AMAR OSIM
-
Hansestadt
- Kontakt:
Najbolje je Megamix procitao ovog Mirvica.
- WeekendOffender
- Kontakt:
-
LoveFootball1987
- Kontakt:
Mnogo menadžera se vrti oko Želje čak i u ovoj situaciji, nude igrače povoljno, a za uzvrat traže zagarantovanu minutažu (u skladu sa zdravstvenim biltenom igrača).TojeMojTim1921 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 14:12Sve transparentno nema šta. Ima li neko da nam iznese sve pozitivne tekstove,poslovne uspjehe itd iz bilo kojih izvora o našim članovima odbora za hitnost. Neka se vidi čime raspolažemo, možda nam se počnu igrači sami nuditi.
Ali, kakvo sramno menadžersko taljenje, neviđeno do sada...
Više se i ne krije, menadžerska agencija direktno plaća obeštećenje za trenera, jer su Tana i ekipa opet in..
Naravno, to povlači zavisnost da moraš gurati igraće iz te menadžerske agancije, sitnošićarski interesi, gadljivo.
Klub ispašta, najveći problem je što mi nemamo pravo na kiks, morao si dovesti trenera koji poznaje ligu, jeftinog, a za kojeg si siguran da će s klubom izboriti opstanak.
Više se i ne krije, menadžerska agencija direktno plaća obeštećenje za trenera, jer su Tana i ekipa opet in..
Naravno, to povlači zavisnost da moraš gurati igraće iz te menadžerske agancije, sitnošićarski interesi, gadljivo.
Klub ispašta, najveći problem je što mi nemamo pravo na kiks, morao si dovesti trenera koji poznaje ligu, jeftinog, a za kojeg si siguran da će s klubom izboriti opstanak.
-
LoveFootball1987
- Kontakt:
Misimović se osvrnuo na potencijalnog investitora.
“Ako idemo logikom ulagača, postoji nekoliko pitanja na koja delegati, prije konačne odluke, trebaju dobiti jasan i precizan odgovor:
Da li je provedena revizija poslovanja kluba od strane neovisne revizorske kuće?
Koji su rezultati dubinskog istraživanja poslovanja?
Koji je motiv za ulaganje investitora?
Koji iznos vlastitih sredstava investitor planira uložiti, kada i u koji segment kluba?
Koji je rok povrata investicije prema procjeni ulagača?
Kada se očekuje dostizanje prelomne tačke poslovanja?
Na koji način će se vršiti raspodjela profita nakon povrata investicije?”
Osvrnuo se i na činjenice koje se trebaju znati prije donošenja same odluke.
“Da bi se stekla još preciznija slika, nužno je podsjetiti se na sljedeće činjenice:
Ugovor o poslovnoj saradnji, koji će biti predmet diskusije, formalnog je karaktera, bez ključnih elemenata, uz apsolutnu zaštitu ulagača.
Ugovor predviđa izmjenu statuta kluba i imenovanje senata od pet članova koji bi bili garant provođenja ugovora o poslovnoj saradnji.
Budući ulagač imao bi apsolutnu većinu u Skupštini kluba, Nadzornom odboru i Upravnom odboru kluba.
Ako ulagač ima ovakve kompetencije da kontroliše sve poluge upravljanja klubom, logično se postavlja pitanje na čemu se temelji takvo povjerenje i koja su očekivanja pregovaračkog tima kluba.
Ozbiljan problem predstavlja i činjenica da ugovor ne sadrži bitne elemente kojima se definiše ročnost, precizna specifikacija ulaganja, dinamika ulaganja, te jasna formulacija šta se podrazumijeva pod osiguranim prihodima, a šta pod vlastitim ulaganjima.”