Mlade selekcije BiH - Kosarka
Moderatori/ce: nerminh74,CashMan,KK_Bosna
Re: Mlade selekcije BiH - Kosarka
Bacih oko malo na roster Islandjana, haman da su puni fudbalera i da niko nema preko 2 metra. Problem je sto ni mi nemamo kvalitetnih visokih igraca, ali tolika prednost u visini se svejedno mora iskoristiti. Kosovo je s njima igralo X do 33. minute, a ovi su ih do kraja rasuli 15+ razlike.
Hrelja mora koristiti atletsku superiornost i vec na prvom koraku rjesavati njihove bekove od 180-ak centimetara, mada sam razocaran sto jos uvijek nije naucio desni ulaz. Livadicu treba spustati loptu kad se dobro pozicionira u srce reketa, samo nek se po prijemu lopte okrene licem i odmah krene na kucanje. Predug je i nema ga ko zaustaviti (plus se 'napunio' samopouzdanjem i valjda ce to znati ispravno kanalisati). Tu je jedino problem sto njega uvijek mozes faulirati i on ce sutirati 30% s penala.
Ako sam dobro vidio, njihov sut za 3 je oko 25%. Ja bih tu hladno zategao odbranu na max, povremeno igrao zonu i pustio ih da sutiraju. Ne smijemo dopustiti da nam kupe skokove i da nasi vanjski igraci fulaju bacanja (Mandzukic pogotovo), jer je tu svaki poen zlata vrijedan. Cilj je dobiti svaku cetvrtinu bar 2 razlike i bice aBd prolaz u 1/4 finale. Vjerujem da je moguce, ali treba odigrati pametno, borbeno i disciplinovano. Ako ih jakom i agresivnom odbranom bar na 5 minuta totalno poremete i izbace iz ritma, mogu napraviti potrebnu prednost, koju poslije samo treba odrzavati. Mada, ovoj ekipi fali puno toga, ali red je nadati se...
Hrelja mora koristiti atletsku superiornost i vec na prvom koraku rjesavati njihove bekove od 180-ak centimetara, mada sam razocaran sto jos uvijek nije naucio desni ulaz. Livadicu treba spustati loptu kad se dobro pozicionira u srce reketa, samo nek se po prijemu lopte okrene licem i odmah krene na kucanje. Predug je i nema ga ko zaustaviti (plus se 'napunio' samopouzdanjem i valjda ce to znati ispravno kanalisati). Tu je jedino problem sto njega uvijek mozes faulirati i on ce sutirati 30% s penala.
Ako sam dobro vidio, njihov sut za 3 je oko 25%. Ja bih tu hladno zategao odbranu na max, povremeno igrao zonu i pustio ih da sutiraju. Ne smijemo dopustiti da nam kupe skokove i da nasi vanjski igraci fulaju bacanja (Mandzukic pogotovo), jer je tu svaki poen zlata vrijedan. Cilj je dobiti svaku cetvrtinu bar 2 razlike i bice aBd prolaz u 1/4 finale. Vjerujem da je moguce, ali treba odigrati pametno, borbeno i disciplinovano. Ako ih jakom i agresivnom odbranom bar na 5 minuta totalno poremete i izbace iz ritma, mogu napraviti potrebnu prednost, koju poslije samo treba odrzavati. Mada, ovoj ekipi fali puno toga, ali red je nadati se...
- marlostanf1eld
- Kontakt:
Ghuraba je napisao/la: ↑15 jul 2026, 12:47Bacih oko malo na roster Islandjana, haman da su puni fudbalera i da niko nema preko 2 metra. Problem je sto ni mi nemamo kvalitetnih visokih igraca, ali tolika prednost u visini se svejedno mora iskoristiti. Kosovo je s njima igralo X do 33. minute, a ovi su ih do kraja rasuli 15+ razlike.
Odlicni su u odbrani, preuzimaju svi, imaju najboljeg strijelca i skakaca turnira, idu svi na ofanzivni skok, ne smijes pored njih neoprezno krenuti u dribling jer imaju brze ruke. Bas nezgodna ekipa, dosta fizicki jaki momci bez obzira na manjak visine.
Pa za razliku od nas oni su krenuli na bolje dovođenjem Krune Simona i to se već osjeti kod njih.MElloo je napisao/la: ↑14 jul 2026, 21:07Nije ni hrvatski savez nista bolji od naseg niti je njihova kosarka ispred naseMocvara1991 je napisao/la: ↑14 jul 2026, 20:08Al smo patriote u pm. Iako ne znam sta da mu kazem,covjek gleda sta je najbolje za njegovo dijete. Ko bi se j3bavao s ovim nasim pitagorama.
Imamo i bolju ligu i bolju repku a igokea i bosna su prosle sezone 3 puta bili jaci od bilo kojeg hrvatskog tima
Upitno je sada da li imamo bolju repku u punom sastavu, a za 5 godina je sa ovakvim radom nećemo sigurno imati.
U fudbalu i pravilima koja tamo vrijede za nastupe i državljanstva su jedna priča, u košarci je to nešto drugo i nema puno prostora za razmišljanje.
Da su ovakva pravila u fudbalu sumnjam da bi pola trenutnih reprezentativaca gledao u reprezentaciji.
Forever and ever, we’ll follow the boys, of Man United, The Busby Babes.
Islanđani koriste dosta skraćenu rotaciju, max 8 igrača. Ako im probamo spuštati u reket i napunimo ih faulovima miraju ubacivati igrače koji skoro da nisu igrali na turniru, valjda bi nam to mogla biti prednost. Samo da ne krenu gubiti lopte kao protiv Portugala na prevođenju i da im ne uzimaju iz ruku lopte.
-
Helemnejse
- Kontakt:
Ubit ce nas 10 razlike
- marlostanf1eld
- Kontakt:
Kome uopste spustati loptu, a da zna izvuci faul. Jedino Kuridza zna nesto ledjima odigrati, a on tu nema visinsku prednost, Livadicu ce krasti loptu prije nego se digne na obruc.CAZIN je napisao/la: ↑15 jul 2026, 13:54Islanđani koriste dosta skraćenu rotaciju, max 8 igrača. Ako im probamo spuštati u reket i napunimo ih faulovima miraju ubacivati igrače koji skoro da nisu igrali na turniru, valjda bi nam to mogla biti prednost. Samo da ne krenu gubiti lopte kao protiv Portugala na prevođenju i da im ne uzimaju iz ruku lopte.
Ispratio sam ih malo protiv Kosova i ovu zavrsnicu protiv Portugala, tako da bas i ne znam kako igraju. Pretpostavio sam da je njihov stil 'svi preuzimaju sve' i da igraju agresivno na lopti, sto nama u osnovi ne odgovara, ali samo onda kad ta reprezentacija ima vanjski sut. Ako je suditi po njihovim procentima dosad, oni taj sut nemaju i zbog toga mi moramo nametnuti svoju igru i u prvi plan staviti nase adute. Realno, svi njihovi dosadasnji protivnici su smijesni (izuzev Portugala, mada ni oni nisu nista Bog zna) i sve sto su Islandjani protiv njih pokazali moze, a i ne mora biti relevantno. Isto vazi i za nas, samo sto se ja tjesim da bismo mi odigrali bolje protiv Portugalaca da su nam dosli malo kasnije.marlostanf1eld je napisao/la: ↑15 jul 2026, 12:54Odlicni su u odbrani, preuzimaju svi, imaju najboljeg strijelca i skakaca turnira, idu svi na ofanzivni skok, ne smijes pored njih neoprezno krenuti u dribling jer imaju brze ruke. Bas nezgodna ekipa, dosta fizicki jaki momci bez obzira na manjak visine.
Vidio sam da je ovaj njihov najbolji igrac prvi strijelac i skakac turnira. Iskreno me zanima kako je neko ko igra centarske pozicije, a nema ni 2 metra visine to uspio (plus nema suta, jer gotovo da ni ne sutira trojke). Moguce da je ekstremno jak i inteligentan, da je dobar u postu, ali opet ne razumijem kako ce zabiti 20 poena pored Livade, koji je haman 10 cm visi od njega i jos ima ruke do poda.
Ubijedjen sam da mi protiv takvog profila reprezentacija imamo lijek, samo je pitanje hoce li ga Prasovic pronaci ili ce nas oni tim svojim stilom kosarke 'iznenaditi' i razbiti vec do poluvremena. Ako Kljestan bude izbacivao one svoje rizicne pasove na stranu i ako Kuridza bude spustao loptu na parket ili grijesio kod urucivanja - vec zamisljam raspad sistema. Superiornost u visini i atletici se mora iskoristiti, ali ako i to u pocetku ne bude funkcionisalo, spustiti Djedovica na 4, Livadica na 5 i igrati s cetiri niska kao i oni. Mada, to bi opet bilo svjesno prihvatanje da igras po njihovim pravilima, a bojim se da bi nam tek tu bio kraj.
Daj je na Edisa pa neka se hrva u reketu, svakako je građen kao hrvačmarlostanf1eld je napisao/la: ↑15 jul 2026, 14:13Kome uopste spustati loptu, a da zna izvuci faul. Jedino Kuridza zna nesto ledjima odigrati, a on tu nema visinsku prednost, Livadicu ce krasti loptu prije nego se digne na obruc.CAZIN je napisao/la: ↑15 jul 2026, 13:54Islanđani koriste dosta skraćenu rotaciju, max 8 igrača. Ako im probamo spuštati u reket i napunimo ih faulovima miraju ubacivati igrače koji skoro da nisu igrali na turniru, valjda bi nam to mogla biti prednost. Samo da ne krenu gubiti lopte kao protiv Portugala na prevođenju i da im ne uzimaju iz ruku lopte.
Samo mi nije jasno kako nam svaki meč do sada Hrelja skače za loptu na početku a Livadić na klupi, samo je počeo protiv Kosova.
Ako nam slobodna budu kao protiv Kipra piši propalo, 13/31
-
costacurta08
- Kontakt:
Večeras sve ispod -20 biče uspjeh.
Islanđani imaju snagu da trče do beskonačnosti, mi smo spori do beskonačnosti.
Oni imaju pobjednički mentalitet, savršen timski duh, trenera koji bodri svoju ekipu bez obzira šta da urade, trče do zadnje sekunde bez obzira na rezultat dok smo mi samo u mislima na prvenstvu a ustvari tu smo jer nam treba u rezimeu taj podatak da smo nastupali na prvenstvu radi nastavka "karijere".
Oni nemaju klasičnog centra ali neustrašivo lete na svaku loptu, bez kalkulacija. Mi imamo 4 centra, niti jedan pojma nema šta treba da radi, ironija da bude veća sinoć smo imali situaciju da Hrelja sam ima skoro više skokova od dva naša centra. Kako jbte?! Jedan od njih,m da zlo bude veće, od 6 obačenih lopti kroz obruč, 5 je postigao zakucavanjem. Za mene je to više nego zabrinjavajuće jer on i ne zna drugačije poentirati ako ne zakuca. Kažem, nit u džep nit iz džepa ali je odvratno gledati te napise i hvalospjeve po portalima i menadžerkskih agencija o svojim klijentima a stvarnosti ovi momci su tu gdje i trebaju biti, B klasa europske košarke. Realno
Oni imaju pobjednički mentalitet, savršen timski duh, trenera koji bodri svoju ekipu bez obzira šta da urade, trče do zadnje sekunde bez obzira na rezultat dok smo mi samo u mislima na prvenstvu a ustvari tu smo jer nam treba u rezimeu taj podatak da smo nastupali na prvenstvu radi nastavka "karijere".
Oni nemaju klasičnog centra ali neustrašivo lete na svaku loptu, bez kalkulacija. Mi imamo 4 centra, niti jedan pojma nema šta treba da radi, ironija da bude veća sinoć smo imali situaciju da Hrelja sam ima skoro više skokova od dva naša centra. Kako jbte?! Jedan od njih,m da zlo bude veće, od 6 obačenih lopti kroz obruč, 5 je postigao zakucavanjem. Za mene je to više nego zabrinjavajuće jer on i ne zna drugačije poentirati ako ne zakuca. Kažem, nit u džep nit iz džepa ali je odvratno gledati te napise i hvalospjeve po portalima i menadžerkskih agencija o svojim klijentima a stvarnosti ovi momci su tu gdje i trebaju biti, B klasa europske košarke. Realno
-
Helemnejse
- Kontakt:
Pa najbolje za centra je da kuca, **** ga ti nemas pojma.costacurta08 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 16:13Večeras sve ispod -20 biče uspjeh.
Sta treba ko tuzlanski hamelj da baca floutere.
Ili ko sokolacki cetnik da puca trice.
Kucaj je livadicu, razvali obruc
Haha, frajer kritikuje portale sto sipaju hvalospjeve za djecu koja su B divizija, a on sam o Islandjanima, koji su takodjer B rang, pise da su neustrasivi, savrseni, trce do beskonacnosti, pobjednicki mentalitet itd, itd.
Kao da u najmanju ruku govori o top3 selekciji Evrope do 20 godina. Gdje su ti neustrasivi bili dosad, koju selekciju Islanda su uveli u A diviziju? Da ti taj mali hoce vec jednom postati profesionalni kosarkas, da nas postedis svojih gluposti ovdje...
-
costacurta08
- Kontakt:
Jest najbolje da kuca, tome ih upravo uče u ovim našim qurchevim klubovima zato i jesu ovako korisni na prvenstvu.Helemnejse je napisao/la: ↑15 jul 2026, 16:17Pa najbolje za centra je da kuca, **** ga ti nemas pojma.costacurta08 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 16:13Večeras sve ispod -20 biče uspjeh.
MoRe kucat protiv Kipra i Armenije, što nije kuco protiv Portugala?
Šta će večeras kad ga Skandinavci udvoje, a on ne zna pogodit nit sa slobodnog, niti poludistance, niti zicera. Ni on ni Babetović.
Hajd to,
da barem znaju izagraditi poziciju za loptu na šutu i skoku. Veze nemaju, u 8 od 10 situacija igrač im je ispred, ovo dva puta slučajno su na mjestu na kom trebaju biti prema osnovnim postulatima košarkaške igre. Za to vrijeme Hrelja 15 skokova, njih dvojica zajedno 15. Ako je to za hvaliti onda izvinite oprostite.
Eto večeras ako jednom zakuca mene više nećeš vidjeti na forumu. Morel tako?
Zadnja izmjena: costacurta08, dana/u 15 jul 2026, 16:36, ukupno mijenjano 1 put.
-
costacurta08
- Kontakt:
Care brate, Island i Portugal idu u A diviziju.Ghuraba je napisao/la: ↑15 jul 2026, 16:30Haha, frajer kritikuje portale sto sipaju hvalospjeve za djecu koja su B divizija, a on sam o Islandjanima, koji su takodjer B rang, pise da su neustrasivi, savrseni, trce do beskonacnosti, pobjednicki mentalitet itd, itd.Kao da u najmanju ruku govori o top3 selekciji Evrope do 20 godina. Gdje su ti neustrasivi bili dosad, koju selekciju Islanda su uveli u A diviziju? Da ti taj mali hoce vec jednom postati profesionalni kosarkas, da nas postedis svojih gluposti ovdje...
Hvalim ih jer im nije mjesto u B diviziji.
Selam
Tvoj je problem sto ismijavas ovu djecu (radis to svake godine) i sto na svaki los rezultat dodjes i likujes, a ove druge idealiziras i pravis od njih nba potencijale, iako nijedan od njih jos uvijek nema seniorsku karijeru, niti je ista konkretno napravio s reprezentacijom do 16 i do 18 godina. Zapravo, nisi ti njih nikad ni gledao, ne gledas ni ove nase, ali je jednostavno jace od tebe da, nakon sto pogledas statistiku, dodjes i popljujes svoje, a druga zakivas u zvijezde.costacurta08 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 16:33Care brate, Island i Portugal idu u A diviziju.Ghuraba je napisao/la: ↑15 jul 2026, 16:30Haha, frajer kritikuje portale sto sipaju hvalospjeve za djecu koja su B divizija, a on sam o Islandjanima, koji su takodjer B rang, pise da su neustrasivi, savrseni, trce do beskonacnosti, pobjednicki mentalitet itd, itd.Kao da u najmanju ruku govori o top3 selekciji Evrope do 20 godina. Gdje su ti neustrasivi bili dosad, koju selekciju Islanda su uveli u A diviziju? Da ti taj mali hoce vec jednom postati profesionalni kosarkas, da nas postedis svojih gluposti ovdje...
Hvalim ih jer im nije mjesto u B diviziji.
Selam
Svako ko iole prati momke koji su dio ove U20 selekcije zna da oni ne mogu izboriti A diviziju. Ovdje fali 5-6 igraca, a neki od njih bi totalno promijenili nasu centarsku liniju. Poenta je da nakon 10-ak godina konacno imamo ovu U20 reprezentaciju i za pocetak je to dovoljan napredak, a ovi momci zasad guraju sasvim korektno. Onaj ko je ocekivao vise od ovoga, najblaze sto se moze reci je da nije upucen.
Naši kadeti kad budu igrali protiv Švedske to će im biti četvrta utakmica a Šveđanima deveta. Hrvatska će igrati na turniru sa Turskom, Latvijom, Litvanijom, Grčkom i Njemačkom. Premalo je dvije utakmice sa Crnom Gorom a mi se tako uvijek pripremamo.
Ghuraba hahaha, ti si stvarno nepopravljivi optimista. Oduševljen sam kako za svakoga i sve nađeš opravdanje. Isti si mi oni SDA glasači: “Nema veze, biće bolje, ako Bog da…”
Samo neka ne puca, ostalo će se nekako riješiti.
Zadnja izmjena: Kylian, dana/u 15 jul 2026, 18:17, ukupno mijenjano 1 put.
Veliki je win povratak u 20 repke, ali to je jedini win sto se tice te reprenzetacije zasad.
-
costacurta08
- Kontakt:
Ghuraba je napisao/la: ↑15 jul 2026, 17:19
Tvoj je problem sto ismijavas ovu djecu (radis to svake godine) i sto na svaki los rezultat dodjes i likujes, a ove druge idealiziras i pravis od njih nba potencijale, iako nijedan od njih jos uvijek nema seniorsku karijeru, niti je ista konkretno napravio s reprezentacijom do 16 i do 18 godina. Zapravo, nisi ti njih nikad ni gledao, ne gledas ni ove nase, ali je jednostavno jace od tebe da, nakon sto pogledas statistiku, dodjes i popljujes svoje, a druga zakivas u zvijezde.
Već smo pisali o svrsi pisanja ovakvih kao tvoj post što je. Ne namjeravam dalje polemisati.
Jedna činjenica,
Island ima 390000 stanovnika i u rukometu su u vrhu svijeta godinama, u fudbalu odlični, u košarci igrali zadnje EP.....
Znaš li koja je tajna i odakle njima više talentovanih igrača u toliko sportova, a imaju stanovnika manje od grada Sarajeva? Pa zato što znaju da mogu igrati samo oni koji znaju igrati. A to ko im je menadžer, ko mu je otac/mati, čije je rođak nikog nije briga. Niko ne interveniše nizakoga. Trener im je i otac i mati i menadžer i psiholog i motivator kojem neizmjerno vjeruju a sve to podržano od saveza, jer su im takvi standardi.
Čime bolan opravdavaš pozive Vreći i Spahiću? Možda su oni predobri klinci ali u košarkaškom smislu oni su totalni amateri, ali je nemoguće da je trener to shvatio tek u Bratislavi?
Što trener tj selektor nikad nije napisao razloge neodazivanja: Rehera, Nurkića, Korlatoviča, Manojlovića, Jašarevića itd? Hajd svi drugi ali zašto su te bojkotovali oni sa kojima si cijelu godinu? Ako on ne želi da odgovori zašto niko iz saveza nije postavio to pitanje? Nije to par igrača to je komplena 12orka.
Mi dokle god budemo zadovoljni samo zato što učestvujemo na prvenstvu nema napredka. Ti možeš meni napisat šta god hoćeš ali to je tako. To je našs stvarnost dok druge ekipe rastu, razvijaju se i prave rezultate, ne zato što su ljepši i genetski superiorniji već zato što se zna red.
Zadnja izmjena: costacurta08, dana/u 15 jul 2026, 18:21, ukupno mijenjano 1 put.
-
Helemnejse
- Kontakt:
Kakve veze ima udvajanje sa kucanjem, svaki centar mora kucati priliku kad ima, ima tri opcije da je zakuca kos, zakuca uz faul, faul dva bacanja( osim ako nisi **** Markus loncar pa masis kucanje).costacurta08 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 16:31Jest najbolje da kuca, tome ih upravo uče u ovim našim qurchevim klubovima zato i jesu ovako korisni na prvenstvu.Helemnejse je napisao/la: ↑15 jul 2026, 16:17Pa najbolje za centra je da kuca, **** ga ti nemas pojma.costacurta08 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 16:13Večeras sve ispod -20 biče uspjeh.
MoRe kucat protiv Kipra i Armenije, što nije kuco protiv Portugala?
Šta će večeras kad ga Skandinavci udvoje, a on ne zna pogodit nit sa slobodnog, niti poludistance, niti zicera. Ni on ni Babetović.
Hajd to,
da barem znaju izagraditi poziciju za loptu na šutu i skoku. Veze nemaju, u 8 od 10 situacija igrač im je ispred, ovo dva puta slučajno su na mjestu na kom trebaju biti prema osnovnim postulatima košarkaške igre. Za to vrijeme Hrelja 15 skokova, njih dvojica zajedno 15. Ako je to za hvaliti onda izvinite oprostite.
Eto večeras ako jednom zakuca mene više nećeš vidjeti na forumu. Morel tako?
Ako savjetujes sincinu tako, kako ovdje pametujes nek ae ufati knjige.
Ma nisam ja nikakav optimista, nego pokusavam realno sagledati stvari. Nisam ni poput tebe, kojem ce, kad na spisku vidi najboljeg kadeta ili juniora u generaciji, prva pomisao biti: "On je tu jer mu je babo bivsi nba igrac." Da recimo sad KK Bosna dovede najboljeg strijelca acb lige, ti bi prvo otisao pogledati ko ga zastupa i, u slucaju da je i Octagona, napisao bi: "Doveden je u klub da ga Gjergja gura jer su iz iste agencije." Pisao si i da ce ova U20 biti ekipa kroz koju ce Dubravko gurati svoje igrace i trenere, pa na kraju nista od toga. Sve vam se svelo na mracenje i nekakve teorije zavjere, a ja sam daleko od toga.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.