Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la admin » 15 jul 2026, 17:13

RobertHrkac555 je napisao/la:
15 jul 2026, 16:27
Bošnjo najveći mitoman, uvijek bio i uvijek će biti. Jedva 23% teritorija drži, još se bakće nebitnim stvarima
Mi ovdje drzimo 100% teritorija i forum. Razguli u svoj tor, ako smatras da neko nesto drzi u nekim dijelovima.

Zbogom

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 15 jul 2026, 17:15

SSj4 je napisao/la:
15 jul 2026, 14:26
samo jedan narod gura vjeru prije svega..sve isto kao i danas :thumbup: :thumbup:
Samo jedanom narodu je njegova vjera bila smrtna presuda, bez obzira na bilo koje druge osobnosti ili pojedinosti u vezi doticne osobe

Ako me napadaju jer sam musliman, onda cu se i braniti kao musliman :)
=\_1921_/=

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 15 jul 2026, 17:15

Najbolji ban zadnju godinu dana, frajeru svaki komentar vezano za sport ko da je besplatna verzija ChatGPT-a, samo prepiše u jednu rečenicu zadnja 3 posta.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 15 jul 2026, 17:16

Zavrsimo diskusije o vjeri i naciji, dok smo jos na broju

antetokounmpo
Kontakt:

Post Postao/la antetokounmpo » 15 jul 2026, 17:25

Surreal je napisao/la:
15 jul 2026, 16:14
jel sigurno ići na rafting ako nisi neki
plivač?
Druze, kao licencirani skiper na divljim vodama i nekoliko nasih rijeka pod veslom, reci cu ti da je apsolutno bezbjedno cak i da si neplivac.

Zasto? Prva stvar, rafting shvati onakvim kakav jest-ekstremnim SPORTOM. Samim tim nema mjesta konzumiranju alkohola i raskalasenosti. Svi nesretni slucajevi na nasim rijekama (i ovaj posljednji na Neretvi) usko su vezani ili direktno su vezani za alkohol.
Gdje god da ideš dobro provjeri recenzije agencije na googleu i trip advisoru, jer je jako važno da dobiješ atestiranu opremu (prsluk sa dovoljnom visokom nosivosću) i kacigu.
Kada dodjes na rafting, dobro poslusaj uvodno predavanje skipera (svaki normalan skiper ce cijelu posadu uvesti u prirodu sporta i rijeke prije prvog veslanja), sta raditi u slucaju ispadanja, prevrtanja ili zaglavljivanja camca i posade. I naravno, slusati skiperove smjernice za veslanje.

Jos jedan savjet, pogotovo ako nisi siguran u svoje plivacke sposobnosti: koliko god nelogicno zvucalo kada se nađeš u vodi izvan plovila rijeka je tvoj najveci saveznik. Konfiguracija nasih rijeka je takva sa nemas brzake i bukove nekog top svjetskog rejtinga, pa su samim tim rijeke nakon buka vecinom mirne, sto znaci da se trebas oslonuti na opremu, okreniti se na leđa, opustiti se i pustiti rijeci da te odnese u mirni dio. Naravno skiper je tu da te uputi kako ces sigurno isplivati jer on treba da dobro poznaje rijeku.

Sretno i ne daj veslu da ostane suho!

Wilshere10
Kontakt:

Post Postao/la Wilshere10 » 15 jul 2026, 17:28

Veoma je sigurno. Samo se prepusti brzacima i duboko udahni kada zaronis. :yawn:
Vi ste svoju nafaku posrkali, sad je na nas red.

SSj4
Kontakt:

Post Postao/la SSj4 » 15 jul 2026, 17:31

Marsal je napisao/la:
15 jul 2026, 17:15
Najbolji ban zadnju godinu dana, frajeru svaki komentar vezano za sport ko da je besplatna verzija ChatGPT-a, samo prepiše u jednu rečenicu zadnja 3 posta.
**** takvi su im i podcasti koje drže :D

To je sve na nivou Nogometne ikone,sterlinost i forsiranje “romantike”
Samo jedni druge krive i uopšte ne žive

Ghuraba
Kontakt:

Post Postao/la Ghuraba » 15 jul 2026, 17:33

antetokounmpo je napisao/la:
15 jul 2026, 17:25
Surreal je napisao/la:
plivač?
Druze, kao licencirani skiper na divljim vodama i nekoliko nasih rijeka pod veslom, reci cu ti da je apsolutno bezbjedno cak i da si neplivac.

Zasto? Prva stvar, rafting shvati onakvim kakav jest-ekstremnim SPORTOM. Samim tim nema mjesta konzumiranju alkohola i raskalasenosti. Svi nesretni slucajevi na nasim rijekama (i ovaj posljednji na Neretvi) usko su vezani ili direktno su vezani za alkohol.
Gdje god da ideš dobro provjeri recenzije agencije na googleu i trip advisoru, jer je jako važno da dobiješ atestiranu opremu (prsluk sa dovoljnom visokom nosivosću) i kacigu.
Kada dodjes na rafting, dobro poslusaj uvodno predavanje skipera (svaki normalan skiper ce cijelu posadu uvesti u prirodu sporta i rijeke prije prvog veslanja), sta raditi u slucaju ispadanja, prevrtanja ili zaglavljivanja camca i posade. I naravno, slusati skiperove smjernice za veslanje.

Jos jedan savjet, pogotovo ako nisi siguran u svoje plivacke sposobnosti: koliko god nelogicno zvucalo kada se nađeš u vodi izvan plovila rijeka je tvoj najveci saveznik. Konfiguracija nasih rijeka je takva sa nemas brzake i bukove nekog top svjetskog rejtinga, pa su samim tim rijeke nakon buka vecinom mirne, sto znaci da se trebas oslonuti na opremu, okreniti se na leđa, opustiti se i pustiti rijeci da te odnese u mirni dio. Naravno skiper je tu da te uputi kako ces sigurno isplivati jer on treba da dobro poznaje rijeku.

A sta uciniti kad se camac prevrne na tebe i ne da ti da isplivas iz vode, bez obzira sto su ti plivacke sposobnosti odlicne? :yawn:

antetokounmpo
Kontakt:

Post Postao/la antetokounmpo » 15 jul 2026, 17:43

Ghuraba je napisao/la:
15 jul 2026, 17:33
15 jul 2026, 17:25
Surreal je napisao/la:
plivač?

A sta uciniti kad se camac prevrne na tebe i ne da ti da isplivas iz vode, bez obzira sto su ti plivacke sposobnosti odlicne? :yawn:
To se desava kada se ljudi u panici drze za camac nakon prevrtanja. Vazno je camac prepustiti skiperu.
Mozda ti ipak mislis na zaglavljivanje camca i osobe ispod u nekom uskom prostoru sto se jako tesko ili nikako moze desiti na nasim rijekama.

Ghuraba
Kontakt:

Post Postao/la Ghuraba » 15 jul 2026, 17:59

15 jul 2026, 17:43
To se desava kada se ljudi u panici drze za camac nakon prevrtanja. Vazno je camac prepustiti skiperu.
Mozda ti ipak mislis na zaglavljivanje camca i osobe ispod u nekom uskom prostoru sto se jako tesko ili nikako moze desiti na nasim rijekama.
Znam covjeka koji je zivot proveo na rijekama i jezerima, i kad je otisao na rafting na Unu desilo mu se upravo ovo sto sam napisao. Ne sjecam se sad je li se camac zaglavio jer ima tome par godina, ali znam da su svi ostali ispali iz camca i bili daleko od njega (tj. nisu mu pomoci), a on je par puta pokusao izroniti i svaki put udarao glavom u camac. Kaze brat da je smrt vidio ocima i da samo Bog zna kako je iz zadnjeg pokusaja uspio izbaciti glavu iz vode, posto je vec bio izgubio snagu i opasno se nagutao vode.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 15 jul 2026, 18:33

Ghuraba je napisao/la:
15 jul 2026, 17:59
15 jul 2026, 17:43
Znam covjeka koji je zivot proveo na rijekama i jezerima, i kad je otisao na rafting na Unu desilo mu se upravo ovo sto sam napisao. Ne sjecam se sad je li se camac zaglavio jer ima tome par godina, ali znam da su svi ostali ispali iz camca i bili daleko od njega (tj. nisu mu pomoci), a on je par puta pokusao izroniti i svaki put udarao glavom u camac. Kaze brat da je smrt vidio ocima i da samo Bog zna kako je iz zadnjeg pokusaja uspio izbaciti glavu iz vode, posto je vec bio izgubio snagu i opasno se nagutao vode.
Nije da sam planirao ali pogotovo sad necu nikad ici na rafting
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Helemnejse
Kontakt:

Post Postao/la Helemnejse » 15 jul 2026, 18:38

Skipper u konjicu nema noge, loce dok vozi camac.

Zamalo belaj da bude

Ghuraba
Kontakt:

Post Postao/la Ghuraba » 15 jul 2026, 19:05

StevieG8 je napisao/la:
15 jul 2026, 18:33
:mrgreen:

Ma inace ne bih reagovao, ali mi je malo zaparalo oci ovo sto je napisao da je rafting apsolutno bezbjedan cak i neplivacima. Neplivacu nije bezbjedan ni bazen od metar i po dubine, a kamoli rijeke poput Une. S vodom se nije zezati, pogotovo u tim donekle ekstremnim uslovima. Znam ljude s kojima sam se x puta kupao u zatvorenim bazenima, trkali smo se redovno i neskromno mogu reci da su smijesni plivaci u odnosu na mene, pa kad pricaju o raftingu imas utisak kao da su u najmanju ruku Phelpsu otkinuli par zlatnih s olimpijada. :mrgreen: A, u takvim uslovima je tvoje plivanje nekad najmanje bitno, kao i to da je neko xy puta bio na raftingu i da mu se ama bas nista nije desilo.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 15 jul 2026, 19:23

U BiH ima mnogo rafting agencija, od čega mali dio onih validnih.

Skiperi moraju biti licencirani, te nula promila alkohola do krajnje tačke spusta. U Konjicu ih je bilo par pod gasom.

Ni pomišljati rafting bez sigurnosnih prsluka, kacige i nemate brige. Nesreće su rijetkost.

Msm da je za klasu opasniji planinski biciklizam. Bio sam jedan period navučen na ovaj hobi, a "hrabri" amateri su bombe na točkovima.
Nad zelenom rijekom labudov luk.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 15 jul 2026, 19:37

Marsal je napisao/la:
15 jul 2026, 17:15
Bahahajajajajahah

Neko napise neki post za utakmicu, lik samo promijeni 2 rijeci i objavi isto to :urnebes:
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Obdunsmen
Kontakt:

Post Postao/la Obdunsmen » 15 jul 2026, 19:47

Nije da je rafting toliko siguran kako ovaj gore spomenu. Bio sam i nije se igrati a time. Najvažnije je slušati skipera ali meni je ono stres bio, pogotovo gdje su one ogromne stijene...

SSj4
Kontakt:

Post Postao/la SSj4 » 15 jul 2026, 20:30

Obdunsmen je napisao/la:
15 jul 2026, 19:47
Nije da je rafting toliko siguran kako ovaj gore spomenu. Bio sam i nije se igrati a time. Najvažnije je slušati skipera ali meni je ono stres bio, pogotovo gdje su one ogromne stijene...
Najveći problem je što dođe ekipa a skiper izgleda i priča kao netko tko prodaje lubenice uz put.I tko je bio hrabar počinje malo sumnjati u sve to :D
Samo jedni druge krive i uopšte ne žive

antetokounmpo
Kontakt:

Post Postao/la antetokounmpo » 15 jul 2026, 20:31

Ghuraba je napisao/la:
15 jul 2026, 19:05
StevieG8 je napisao/la:
15 jul 2026, 18:33
:mrgreen:

Ma inace ne bih reagovao, ali mi je malo zaparalo oci ovo sto je napisao da je rafting apsolutno bezbjedan cak i neplivacima. Neplivacu nije bezbjedan ni bazen od metar i po dubine, a kamoli rijeke poput Une. S vodom se nije zezati, pogotovo u tim donekle ekstremnim uslovima. Znam ljude s kojima sam se x puta kupao u zatvorenim bazenima, trkali smo se redovno i neskromno mogu reci da su smijesni plivaci u odnosu na mene, pa kad pricaju o raftingu imas utisak kao da su u najmanju ruku Phelpsu otkinuli par zlatnih s olimpijada. :mrgreen: A, u takvim uslovima je tvoje plivanje nekad najmanje bitno, kao i to da je neko xy puta bio na raftingu i da mu se ama bas nista nije desilo.
Apsolutno bezbjedan ukoliko, ponovo naglasavam, rafting shvatis kao sport a ne puko spuštanje niz rijeku.
Uz duzno poštovanje, ali mijesas zabe i babe. Siguran sam da ti ljudi sa kojima si plivao u bazenu nisu imali opremu predvidjenu za rafting.
Isto tako ne treba mijesati olimpijsko plivanje i plivanje u rijeci (posto potezes neke Phelps fazone). Plivanje u rijeci kao i splavarenje zahtjeva citanje rijecne struje i prilagođavanje istoj, fizicka sprema pojedinca igra mnogo manju ulogu ili gotovo nikakvu. A skiper, ukoliko je pravi skiper, poznaje rijeku i svoju posadu pripremi za osvajanje rijeke kojom plove. Literatura i prakticna obuka za sportove na divljim vodama najvise paznje poklanja upravo tome. Vazno je pravovremeno reagovati u takvim uslovima.

Naravno, ovdje ne zelim da amnestiram fantomske organizacije koje su se nakotile na nasim rijekama sa jednim jedinim ciljem - uzimanja novca naivinim ljudima. Naravno da su u takvim organizacijama katastrofe moguce i cesto se desavaju fizicke povrede.

Sto se tice utapanja. Statistika ne laze, mnogo vise ih se desilo na obicnom kupanju nego na raftinzima.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 15 jul 2026, 20:56

Pa u pravu je covjek. Kod nas niko na rafting nije otisao zbog sporta, nego rostilja i pive s rajom. :rol: Na dva promila i 30 stepeni u zraku nije sigurno hodat po ulici, a kamoli bavit se sportom, a pogotovo ne ekstremnim sportom.

LenyYoro15
Kontakt:

Post Postao/la LenyYoro15 » 15 jul 2026, 22:21

Posljednih 5 godina, svakog augusta sam išao na rafting na Neretvi na Boračko jezero. Ove godine ne idem.

Od 5 spuštanja, mogu reći da su prva 4 bila bezopasna. Jedno ili dvoje ispadanja iz čamca je maksimum adrenalina. Od opreme uvijek nosim kacigu i prsluk. Odijelo nikad nisam obuko. Svaki put se okupam kratko u Neretvi na nekom pogodnom mjestu. Neretva je inače ledena, makar bio august temperatura 40 stepeni.

Eh sad, prošle godine. Baš zayebana situacija. Spuštalo se sigurno 40 čamaca. Ono u početku svi zajedno kreću iz Glavatićeva, pa se ta skupina izduži na par stotina metara. U jednom momentu dok smo u kanjonu bili, čuje se bukvalno pucanj. Odron krenuo niz strminu. E te trenutke je teško opisati. Skiperi odmah znali šta je i kažu nam da ide odron i da će moguće nešto od toga pasti u kanjoj (nešto će zadržati prepreke). I ti čuješ kako se približava, po zvuku pokušavaš skontat gdje će pasti. Sve to traje možda 20 sekundi. U jednom momentu padaju 4 kamena prečnika mozda 20cm između mog i sljedećeg čamca. Ali udar je kao iz katapulta. Mi iskočili u vodu neposredno prije udara, ali taj čamac ispred nas bila žena sa dvoje male djece. Baš strah i plač. Sreća nikom ništa i palo je između dva čamca.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alacious, invincible1921 i 9 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []