Mlade selekcije BiH - Kosarka

Moderatori/ce: nerminh74,CashMan,KK_Bosna

Ghuraba
Kontakt:

Re: Mlade selekcije BiH - Kosarka

Post Postao/la Ghuraba » 18 jul 2026, 17:04

Kylian je napisao/la:
18 jul 2026, 02:58
Nisam pisao utiske s utakmice jer je to moj dojam, pa nisam htio da ispadnem subjektivan, da me poslije kritikuješ ili da nametnem svoje mišljenje, :nene: za 7 dana ih gledamo zajedno . A kako si sve poredao imena i pozicije, vidim ja da si i ti bio. Za Subašića mi je logično da mu je glavni igrač – on je u Dubaiju, a Šipković je potencijalni igrač Dubaija. Zato sam nekako pretpostavio da će njih dvojica, uz Miću, biti glavni organizatori igre, kao što je Marinu Bubalu bio Drago Božić, Mićo i Subašić. Jer, na kraju će biti važno predstaviti i uspjeh Dubaija, barem pojedince. Ali, da se razumijemo ne vidim ja u toj grupi ko bi to radio bolje od njih trojice.

Kako mi se čini, sigurni su: Mićo, Tomić, Kurtović, Drago, Grizelj, Subašić, Halid, Preldžić, Pivac (ili Pivač 😄) i Malik. Za ova preostala imena baš ne mogu procijeniti ko će proći u final 12: Durmić, Bešlagić, Hodović, Briština i Mešić, odnosno kako je zamislio ekipu. Mislim da će to biti Durmić i Mešić, ali nisam načisto, ja bih lično Tomića davno kući poslao, ako već Kurtović mora biti. Ne znam šta selektor planira s ovim visokim igračima.
Jer ako misli da ih vodi samo zato što mora, kao što je to radio Prašović, a da im ne daje minute, onda samo bespotrebno skraćuje rotaciju.

A ovaj i gore i meni stalno iskače po komentarima na Facebooku. Nemam pojma ko je, samo mi je zbog Peljte bilo zanimljivo, jer ga se niko osim njega nije sjetio. I usput, nemam pojma je li Pivac ili Pivač, ali njegova mama redovno komentariše po stranicama, čak me i dodala 😄. Kod nje piše Pivac, tako da vjerujem da je to ispravno, a da mi griješimo.
Pa ne moras pisati subjektivne utiske, nego sam poredati igrace po pozicijama na kojima su koristeni. :mrgreen: Ma kakav ja, ne putuje se iz Tuzle u Hrasnicu radi prijateljske utakmice nekih tamo omladinskih selekcija. :mrgreen: Da su u Mejdanu igrali, vjerovatno bih otisao da ih pogledam, ali ovako...

Nadam se da Sipkovic ipak nece u Dubai (znam da je isao trenirati i igrati neke turnire s njima), vec da ce ga Bosna potpisati i dati mu sansu u domacoj ligi. Isto vazi i za Preldzica.

Bristina je bar 3x bolji igrac od Kurtovica i ne bi smjela postojati dilema koga povesti izmedju njih dvojice.

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 18 jul 2026, 19:24

CAZIN je napisao/la:
18 jul 2026, 14:12
Momci mogu odigrati turnir sa skorom 7-1 i završiti na devetom mjestu :crazy:
Oni su trebali biti ovdje sa zemljama okruženja u vrhu A divizije, a ne u borbi za 9.mjesto B divizije, ali na zalost ne ide

slika

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 18 jul 2026, 19:35

Ghuraba je napisao/la:
18 jul 2026, 17:04

Pa ne moras pisati subjektivne utiske, nego sam poredati igrace po pozicijama na kojima su koristeni. :mrgreen: Ma kakav ja, ne putuje se iz Tuzle u Hrasnicu radi prijateljske utakmice nekih tamo omladinskih selekcija. :mrgreen: Da su u Mejdanu igrali, vjerovatno bih otisao da ih pogledam, ali ovako...

Nadam se da Sipkovic ipak nece u Dubai (znam da je isao trenirati i igrati neke turnire s njima), vec da ce ga Bosna potpisati i dati mu sansu u domacoj ligi. Isto vazi i za Preldzica.

Bristina je bar 3x bolji igrac od Kurtovica i ne bi smjela postojati dilema koga povesti izmedju njih dvojice.
Šipković je od prošle godine pokazivao interes za Dubai i otišao je na nekoliko turnira tamo. Subasic i on su zajedno igrali u Realway. Subasic i on trebaju biti tamo u Dubaiju. Koliko znam, odluka je praktično blizu, ali su na kraju odlučili sačekati ljeto zbog sigurnosne situacije tamo.

Moraš znati da nakon svega što se dešavalo u Bosni – prvo odlaska Mandžukića i Delića, pa onda većeg broja juniora, problema sa medjuljudskim odnosima u omladinskom pogonu sa trenerima, pitanja minutaže i nestabilnosti – Bosna mnogim mladim igračima više nije prva opcija. Ne čudi što je došlo do velikog osipanja tog mlađeg uzrasta, jer niko se nije osjećao dobrodosao, izuzev onih koji su dosli iz Budućnosti, Drage Božica i nekoliko onih koji se nisu htjeli vratiti kući poput Bjelopljaka (pa dočekao svojih 5 minuta)

Što se tiče odabira Bristina – Kurtović, mislim da se tu ne gleda kvalitet igrača, svakako igraju istu poziciju, ovdje će presuditi povezanost sa ljudima koji donose odluke, jer je nekad važnije ko te predlaže nego gdje trenutno igraš, ako ne i uvijek. Nisi malen znaš i sam ko stoji iza Kurtovica i odakle on bas ove godine a nikada do sada nije bio.

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 18 jul 2026, 19:43

slika

Izgleda da će Portugal i Island biti u finalu, neko je ovdje predvidio ovo, a izgleda dešava se.
Iz naše grupe obje ekipe, a jednu čak pobijedili.

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 18 jul 2026, 20:45

Kylian je napisao/la:
17 jul 2026, 23:59
Odigrana je prva pripremna utakmica U18 Austrije i U18 BiH

Prije svega, želim podsjetiti da je na U16 Eurobasketu 2024. Austrija završila na 14., a BiH na 18. mjestu od ukupno 22 reprezentacije. Dakle, ni Austrija ni BiH tada nisu bile među ekipama koje su se borile za vrh, već su obje završile u donjem dijelu tabele. Većina tih momaka danas nastupa za U18 selekcije, uz nekoliko izmjena u sastavima, pa je i poređenje ovih generacija i ove dvije reprezentacije sasvim legitimno i imenima i rezultatima.

Austrija je te iste godine (2024) sa svojom odličnom tadašnjom ekipom U18 izborila plasman u A diviziju predvođena kapitenom Irmanom Suljanovićem, koji je tada uvršten u idealnu petorku turnira. Iako je 2006.godiste već je debitovao za A selekciju Austrije.

Ove godine, Austrijanci U18 su u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo gdje će nastupati u A diviziji krenuli na pripreme i nastupali prvo na turniru u Hrvatskoj, gdje su dva puta odmjerili snage s Hrvatskom U18. Hrvatska je slavila u oba susreta – 76:72 i 75:66. Meni je iznenadjenje da je rezultat bio tijesan.

Nakon toga U18 Austrije je u sklopu priprema stigla u Bosnu i Hercegovinu, gdje je naša U18 reprezentacija u prvoj pripremnoj utakmici ostvarila pobjedu rezultatom 69:66.

Strijelci U18 BiH (po broju poena):
• Subašić – 15
• Šipković – 14
• Skalonjić – 13
• Pivac – 10
• Preldžić – 9
• Božić – 3
• Durmić – 3
• Tomić – 2

Sutra se igra druga pripremna/prijateljska utakmica
Nakon prve utakmice, U18 BiH slavila je i u drugom susretu odigranom danas u Hrasnici rezultatom 81:79. Ovaj put je dominirao Mićo Milovanović sa 14 poena i Imran Subašić sa 12.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 18 jul 2026, 21:37

Dobijes Island i onda isti taj Island udje u A diviziju. Bas steta sto je prva bila sa Portugalom...
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 18 jul 2026, 22:06

Final 12 za U-18 (kažem ja da su dresovi odstampani)
Nedostaje mi ipak ovdje Benjamin Teletovic

IGRAČI:
1. Mićo Milovanović
2. Edin Preldžić
3. Imran Subašić
4. El Emin Mešić
5. Armin Pivač
6. Malik Skalonjić
7. Halid Šipković
8. Muhamed Bristina
9. Drago Božić
10. Dženis Hodović
11. Marko Tomić
12. Danis Durmić

SELEKTOR:
• Irhad Tinjak

STAFF:
• Petar Šurbat
• Hasib Muratović
• Arel Šemsović
Zadnja izmjena: Kylian, dana/u 18 jul 2026, 22:13, ukupno mijenjano 1 put.

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 18 jul 2026, 22:12

DamirT je napisao/la:
18 jul 2026, 21:37
Dobijes Island i onda isti taj Island udje u A diviziju. Bas steta sto je prva bila sa Portugalom...
I sto nismo imali dovoljno pripremnih utakmica turnira da se uigraju.

guillermo
Kontakt:

Post Postao/la guillermo » 18 jul 2026, 22:13

Bravo za Tinjka konacno da nema nac.kljuca.inace bi hladno gledali Ramljaka,Kurtovica itd.Ovako poveo je najbolje sto trenutno imamo + Teletovic ( babo se naljutio pa mu ne da ).

PS.Kada kod ukljucim u20 Kuridza gubi loptu.....
Baberovicu ce pored poziva roditelji platiti salivanje strave od ovog crnca sumnjivog godista :D

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 18 jul 2026, 22:20

Kylian je napisao/la:
18 jul 2026, 22:06
Final 12 za U-18 (kažem ja da su dresovi odstampani)
Nedostaje mi ipak ovdje Benjamin Teletovic

IGRAČI (po klubovima)

Igrači iz klubova u BiH
1. Mićo Milovanović – Igokea
2. Edin Preldžić – Orlovik
3. Halid Šipković – Realway
4. Drago Božić – Bosna
5. Marko Tomić – Borac
6. Danis Durmić – Spars

klubovi van BiH
1. Imran Subašić – Dubai Basketball (UAE)
2. El Emin Mešić – Cedevita Junior (Hrvatska)
3. Armin Pivač – Porsche BBA Ludwigsburg (Njemačka)
4. Malik Skalonjić – Spartak Subotica (Srbija)
5. Muhamed Briština – Paderborn (Njemačka)
6. Dženis Hodović – München Ost (Njemačka)
Otpali sa ranijeg proširenog spiska

* Srđan Kurtović (KK Borac)
* Zinadin Bešlagić (KK Spars)
* Robert Grizelj (HKK Mostar)

Ghuraba
Kontakt:

Post Postao/la Ghuraba » 18 jul 2026, 22:58

Kazes ti i da ce Kurtovic sigurno ici, pa ga na kraju nema. Konstantno provlacenje nekih teorija zavjere, a ponovo sve profulao. :think: Kao sto si profulao i da imamo najlaksu grupu kod U20, pa na kraju obje ekipe igraju za ulazak u A diviziju (Island je doduse vec usao).

Odlican spisak. Mozda sam samo ocekivao Grizelja kao treceg PG-a, ali ocigledno planira Milovanovicu davati 30-ak minuta po mecu, tako da mu treci organizator ni ne treba. Ocito je procijenio da mu vise treba cisti suter (Hodovic), jer niko od ove cetvorice standardnih na pozicijama 2 i 3 (Subasic, Sipkovic, Preldzic, Skalonjic) nije bas poznat kao vrstan suter. Nije ni Hodovic bas konstantan, ali moze uci u dobru seriju.

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 18 jul 2026, 23:26

Ghuraba je napisao/la:
18 jul 2026, 22:58
Kazes ti i da ce Kurtovic sigurno ici, pa ga na kraju nema. Konstantno provlacenje nekih teorija zavjere, a ponovo sve profulao. :think: Kao sto si profulao i da imamo najlaksu grupu kod U20, pa na kraju obje ekipe igraju za ulazak u A diviziju (Island je doduse vec usao).

Odlican spisak. Mozda sam samo ocekivao Grizelja kao treceg PG-a, ali ocigledno planira Milovanovicu davati 30-ak minuta po mecu, tako da mu treci organizator ni ne treba. Ocito je procijenio da mu vise treba cisti suter (Hodovic), jer niko od ove cetvorice standardnih na pozicijama 2 i 3 (Subasic, Sipkovic, Preldzic, Skalonjic) nije bas poznat kao vrstan suter. Nije ni Hodovic bas konstantan, ali moze uci u dobru seriju.
Ma najlakše ti je uvijek po meni, zato sto ja sve komentarisem unaprijed, a ti nakon dogadjaja, jer se lakse
poslije praviti pametan. :rol:
E zato nisam utakmicu od sinoć htio komentarisati. Čim nadjes jedno odmah se uhvatiš - aha eto rekao si hahahahah a nema veze sto je 90% ostalo tačno. Tačno za Subasica i Halida i Miću i sve ostalo. :D

Iskreno meni je iznenadjenje i Kurtovic i Grizelj.
Ali nije ti Hodovic bas takav šuter i nisam skontao na koju ce poziciju Durmica.

A za U-20 nikad lakša grupa i nikad lakša čitava divizija, bukvalno smo trebali biti u finalu. To sto nismo - do nas je, nije do jakih i teških protivnika, ne zezaj.

Ko u cijeloj B diviziji je bolji od naše ekipe ovakve kakva je
Zadnja izmjena: Kylian, dana/u 19 jul 2026, 00:01, ukupno mijenjano 3 puta.

AcoSaxon
Kontakt:

Post Postao/la AcoSaxon » 18 jul 2026, 23:28

Kylian je napisao/la:
18 jul 2026, 22:12
DamirT je napisao/la:
Jedini problem,Island od nove godine je odigrao cca 23-4 utakmice,Portugal drugo skupljanje. Mi se skupili ko na radničke igre,petnaestak dana prije...
Ubjedljivo smo najbolji u ovoj B diviziji.

ps: možda sam se trebao predstaviti prvo.....

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 18 jul 2026, 23:38

AcoSaxon je napisao/la:
18 jul 2026, 23:28
Kylian je napisao/la:
18 jul 2026, 22:12
DamirT je napisao/la:
Jedini problem,Island od nove godine je odigrao cca 23-4 utakmice,Portugal drugo skupljanje. Mi se skupili ko na radničke igre,petnaestak dana prije...
Ubjedljivo smo najbolji u ovoj B diviziji.
Potpisujem. Iskreno, žao mi je što nismo prošli, jer mislim da smo imali odličnu priliku, posebno sam priželjkivao prolaz zbog velikog broja onih koji se nisu odazvali, da im se pokaže da može i bez njih.

Selektor je imenovan kasno, okupljanje je kasnilo, pripremne utakmice su se teško mogle organizovati… i na kraju se opet sve svelo na malo vremena za uigravanje ekipe.

Već sam ranije pisao da su Srbija i Slovenija još u martu imale turnire sa svojim selekcijama, pa zatim i nova okupljanja u maju, pa juni. Kroz te periode su isprobavali igrače, mijenjali , tražili najbolje kombinacije i gradili ekipe.

To su upravo pripreme reprezentacije – vrijeme kada se ekipa stvara, kada igrači upoznaju sistem i kada trener može vidjeti šta najbolje funkcioniše. Rezultat toga danas vidimo – obje ekipe su u samom vrhu i bore se za finale A divizije.

Mi smo trebali biti No1 divizije B bez sumnje

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 18 jul 2026, 23:40

AcoSaxon je napisao/la:

Red je :hmmmmm:

AcoSaxon
Kontakt:

Post Postao/la AcoSaxon » 19 jul 2026, 00:02

Kylian je napisao/la:
18 jul 2026, 23:40
AcoSaxon je napisao/la:

Red je :hmmmmm:
Hoću,naravno uz pratnju juniora.Živio!

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 19 jul 2026, 00:37

DamirT je napisao/la:
Ukrajina i Island prošli u A diviziju, a sa Portugalom se možda opet sretnemo iduce godine u B diviziji, ako su Švedi ičemu.

slika
Zadnja izmjena: Kylian, dana/u 19 jul 2026, 00:46, ukupno mijenjano 1 put.

CAZIN
Kontakt:

Post Postao/la CAZIN » 19 jul 2026, 00:39

Posebno boli način na koji smo ispali iz grupe, sa 4 pobjede i 1 porazom u kojem smo na polovini 4/4 imali -6 dolazimo do poraza od -15 i to nas je koštalo plasmana dalje. Da smo igrali drugo kolo protiv Portugala sigurno bi utakmica išla na 2-3 posjeda a ne u jednosmjernu ulicu kako je izgledalo cijelu utakmicu.

Zna li neko kakvi su nam protivnici kod U18 i U16 reprezentacija, ko bi mogli biti glavni favoriti, vidio sam da Hrvatska ima talentovanu U16 generaciju?

Ghuraba
Kontakt:

Post Postao/la Ghuraba » 19 jul 2026, 00:42

Kylian je napisao/la:
18 jul 2026, 23:26
Ma najlakše ti je uvijek po meni, zato sto ja sve komentarisem unaprijed, a ti nakon dogadjaja, jer se lakse
poslije praviti pametan. :rol:
E zato nisam utakmicu od sinoć htio komentarisati. Čim nadjes jedno odmah se uhvatiš - aha eto rekao si hahahahah a nema veze sto je 90% ostalo tačno. Tačno za Subasica i Halida i Miću i sve ostalo. :D

Iskreno meni je iznenadjenje i Kurtovic i Grizelj.
Ali nije ti Hodovic bas takav šuter i nisam skontao na koju ce poziciju Durmica.

A za U-20 nikad lakša grupa i nikad lakša čitava divizija, bukvalno smo trebali biti u finalu. To sto nismo - do nas je, nije do jakih i teških protivnika, ne zezaj.

Ko u cijeloj B diviziji je bolji od naše ekipe ovakve kakva je
Haha, kako odmah sve shvatis ko napad na tebe, a ja s tobom jaranski razmjenjujem misljenja i povremeno te malo kroz salu provociram. :lol:

Fazon je da ti unaprijed sve osudis na propast, a ja sam odmah rekao da je prosireni spisak super i da me bas zanima hoce li na konacnom ostaviti najbolje. Nakon sto je taj spisak skratio za dvojicu, napisao sam da su najlosiji prekrizeni i da me tek sad zanima hoce li se toga drzati do kraja. Za razliku od mene, ti odmah kreces s nekim teorijama da ce on ostaviti ovog ili onog jer su ga ovi iz RS-a progurali do ove pozicije itd. :mrgreen: Iskreno, i ja sam ocekivao Grizelja jer je bio jedini Hrvat tu, a bojao sam se da bi Kurtovic mogao upasti medju 12 umjesto Mesica ili Durmic, iako sam svjestan da je on poprilicno zalutao i na ovaj prosireni spisak. Na kraju mu bez imalo sumnje vjerujem da je ostavio stvarno najbolje.

Ma Hodovic je stilski cisti suter, ali s procentima je cesto 'na Vi'. :mrgreen: Mada, za Grizelja je sigurno sutercina (ovaj se pati i s bacanjima), tako da je mozda i to prevagnulo. Pa, upravo zbog Durmica sam te sinoc pitao ko je bio backup Pivacu na 5, jer bas i ne kontam je li tu vidi Bristinu ili ce Bristina na 4, a Durmic na 5.

Ma U20 je opcenito manje atraktivna, ali je po meni gore kad u grupi imas 3 teske kante i 2 reprezentacije koje su top3 na prvenstvu, nego kad su svi protivnici solidni. Na ovom U18 prvenstvu ima puno vise dobrih reprezentacija.

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 19 jul 2026, 00:45

Durmic je sinoć igrao 5, Pivac i on
Mada u Sparsu igrao i 4 i 5

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []