Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Vozim...

Dizel
91
60%
Benzin
32
21%
Plin
4
3%
Hibrid
2
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
22
14%

Ukupno glasova: 152

Asteriks

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Asteriks » 07 jul 2026, 13:29

Kako pokazuje nedavna studija kompanije za automobilske podatke CarVertical, prevara s kilometražom ostaje široko rasprostranjen problem u Njemačkoj i više nije ograničena samo na dizel vozila. Hibridni i električni automobili su također pogođeni.

Ko kupuje polovnjake, savjet je da se ne obazirete na stanje kilometara, jer tome niko živ ne može stati u kraj. Već opće stanje vozila uz detaljan pregled.
Nad zelenom rijekom labudov luk.

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 07 jul 2026, 16:29

Stvarno ne znam zašto se auto sa 200 000 smatra dobrim polovnjakom a onaj od 300 000 izgaženim i nepoželjnim. Predrasuda je vrlo jaka.

Rijetkost je prava sresti čovjeka koji vidi dobro auto, a koje ima na satu 350 000 da ne kažem više, i koji kaže ovo je odlično, vidi kako radi, za njega je ova kilometraža ništa. Ali ne, ovi pametni se nađu i odmah ne valja ima puno km, a stanje auta nisu ni vidjeli.

Ja širim takvu priču da km nisu bitni, i drago mi je što ljudi uglavnom prihvaćaju moje mišljenje i sve više ih nema strah od kupovine auta sa velikim km.

A šta su to veliki km. Pošto ja prelazim puno, mogu potvrditi da je 300 000 mala kilometraža, i uopšte ne zaslužuje ni blizu status auta sa velikom i nepoželjnom kilometražom. Ne mogu uopšte tvrditi koliko km je puno, evo ja ne mogu nikako granicu naći, jer ako je održavano i prilično paženo nikakva kilometraža nije velika.

Ali još uvijek je tako, i na stranicama za automobile stavka pređeni km je prva u nizu.

Ima grobova sa 200 000, a ima ih i sa 700 000 isto grobova. A isto tako ima odličnih bez obzira na km, tako da km stvarno ali stvarno ne znači apsolutno koliko nula, samo je to neki broj tamo na satu.

Ko se već odluči i usudi za polovnu struju, bar će biti jeftina, jer subvencije, popusti na količinu, poreske olakšice itd u EU drastično spuste cijenu tokom eksploatacije vozila.

djonla
Kontakt:

Post Postao/la djonla » 08 jul 2026, 22:53

Upalio mi se check engine na Hyundai Tucsonu....doduše u isto vrijeme mi se upalio I dpf, ali se kasnije isključio....gledam ove top gear i Servis centar u Halilovicima, pa ako moze preporuka kome od njih odvuci na dijagnostiku I eventualno čišćenje tog DPFa (ako on bude)....mozda ima neka treća preporuka za autodijagnostiku na relaciji Dobrinja - Cengic Vila???

Plus, klima radi odlično na svim onim izlazima, osim na onom do vozacevih vrata....ono ko vrlo malo malo puse, ali neznatno, a ne drugim ide kako treba...jel I to mogu u istim servisima pogledat ili ima i za to neko specijalizovan (osim klimacentra)?

Hvala unaprijed, moram na put, a ne bih bas sa upaljenim lampicama.

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 09 jul 2026, 17:54

Check engine ozlogašena lampica potencirana na najgore kvarove, a ustvari je lampica koja se pali na najbezazlenije stvari uglavnom, na neke senzore, sekundarne stvari itd. To može biti takva stvar da auto možete voziti u beskonačnost da lampica svijetli a ništa ne trpi.
Pošto ja ne volim te lampice i ne volim da se gomila senzor na senzor, to je onda definicija nemarnosti i neodržavanja, ja bi to promijenio, ali nije žurba najvjerovatnije.

Preporuka svima kupite obdeleven. Nemojte tražiti jeftine dijagnostike i nekakve obdII nelicencirane uređaje. Ovaj je siguran i sa njim možete puno toga. Provjera dpfa, provjera svih parametara u stvarnom vremenu, čitanje i poništavanje grešaka itd. U samoj aplikaciji treba doplatiti za podešavanje funkcija, ali za ove najvažnije stvari nema doplate osim kupovine uređaja.

Tako i tebi najbolje da imaš to, očitaš grešku, vidiš da li je hitno i razmisliš šta i gdje ti je najbolje to promijeniti. To ti za budućnost, a sada kod svakog majstora imaš dijagnostiku gdje ćeš moći očitati grešku. Potencijalno bi to mogao biti neki senzor vezan za dpf i ispušne gasove.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 13 jul 2026, 11:33

Things are looking dire for Volkswagen Group once again. Sales for the German automotive conglomerate fell 8.6 percent overall in the second quarter of the year, driven down by the company’s abysmal performance in China.

VW Group sales in the Asian country fell a whopping 36.6 percent from April to June, and they were down 25.9 percent for the year. The automaker also struggled in the Middle East, Africa, and the rest of the Asia-Pacific market.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 13 jul 2026, 12:17

Asteriks je napisao/la:
13 jul 2026, 11:33
Things are looking dire for Volkswagen Group once again. Sales for the German automotive conglomerate fell 8.6 percent overall in the second quarter of the year, driven down by the company’s abysmal performance in China.

VW Group sales in the Asian country fell a whopping 36.6 percent from April to June, and they were down 25.9 percent for the year. The automaker also struggled in the Middle East, Africa, and the rest of the Asia-Pacific market.
Pogubio se wag u prijelazu na elektriku, jer su oni ovisili o dizelu, sad zato ide rezanje troškova (i ponude) jer ih Kinezi pojedoše (čak Škoda od čitave te grupe ima najbolje modele što se elektrike tiče, audi je katastrofa recimo), od Švaba BMW odradio najbolji posao sa ev(olucijom), mada i oni kasne jer tek sad ide neue klasse, al i ovi dosad modeli (i4 i iX) su bili na vrhu pouzdanosti, Merc isto sa novom platformom oko cla hvata korak i bit će konkurencija bmwu.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 13 jul 2026, 13:10

Mora se tržište rasporediti i prilagoditi na novi poredak. To je najkraći i najjasniji odgovor.
Kinezi su ušli u igru, poentirali, i sad se na njih ozbiljno računa.
Ne bih rekao kao pad VW, jednostavno preraspodjela tržišta, i Kinezi bi dio kolača, zasluženo kusaju, svaka im čast samo to imam da kažem.

A struja bilo koja da je mora sačkati u redu, a vw kao jedan od pionira dizela mora itekako osjetiti tranziciju. Njihova sreća je što su pametni pa su struju na vrijeme počeli razvijati, to je put u nepoznato, jer da to nisu sa zabranom dizela bi došli do mrtvog zida. Tek naredna platforma i softver razvijan sa Rivianom će biti prava prekretnica za Vw u toj cijeloj tranziciji, a onda možda uspiju uraditi nešto kao sa dizelom gdje su među prvima, ako ne računamo starije povremene dizel motore, krenulo sa masovnom prodajom i kada je dizel postao prilično pitom i podnošljiv brundač koji je trošio malo a išao kao benzin.
Samo je danas situacija komplikovanija, mnogo je struje na tržištu, imamo Teslu koji je tu zacementiran godinama, a svi ostali su u tim elektro g.ovnima.

Ali jedno jasno mora biti svima, dolaskom Kineza niko neće imati stare brojke prodaje, ko misli da će VW prodavati kao prije jako se vara, danas je uspjeh ostati na tržištu, jer mnogi će izgubiti bitku, jako upitna sudbina je historijskih proizvođača. Ovo je sada kao situacija sa Nokia, Sony, HTC, LG itd. velikih igrača u mobilnoj industriji, ali dolaskom Kineza poredak se mijenja, ovi su otišli, a Samsung je preživio. A kao što rekoh od Kineza se tek očekuju inovacije i velike stvari, svi ostali da se pripreme za sljedeći nalet.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 13 jul 2026, 13:35

rio_Ferdy88 je napisao/la:
13 jul 2026, 12:17
Asteriks je napisao/la:
13 jul 2026, 11:33

Pogubio se wag u prijelazu na elektriku, jer su oni ovisili o dizelu, sad zato ide rezanje troškova (i ponude) jer ih Kinezi pojedoše (čak Škoda od čitave te grupe ima najbolje modele što se elektrike tiče, audi je katastrofa recimo), od Švaba BMW odradio najbolji posao sa ev(olucijom), mada i oni kasne jer tek sad ide neue klasse, al i ovi dosad modeli (i4 i iX) su bili na vrhu pouzdanosti, Merc isto sa novom platformom oko cla hvata korak i bit će konkurencija bmwu.
Državna strategija Kine jeste sto veći moguci stepen samodostadnosti i energetske neovisnosti.

Decenijama tehnološki nisu mogli parirati SUS proizviđacima, jer nisu imali prepoznatljiv brend. Trenutno su pol pozicija u segmentu elektrifikacije autoindustrije i samo na ovaj način mogu ukrotiti Zapad.

Proces razvoja im traje do 20 mjeseci manje, a za otprilike 30 posto su brži u samoj proizvodnji od VW-a i ostalih.

Još samo da im je veći procenat obnovljivih izvora u proizvodnji struje. Trenutno je na 40ak posto.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 21 jul 2026, 07:12

Preporuka za ljetne gume a da su pristupacne cijenom?
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Mocvara1991
Kontakt:

Post Postao/la Mocvara1991 » 21 jul 2026, 08:18

harden je napisao/la:
21 jul 2026, 07:12
Preporuka za ljetne gume a da su pristupacne cijenom?
Ling Long burazere. Ja imam zimske 20ke na elektro auto,stavio u decembru na najvecem snijegu i isti dan spicio skoro 1000 kilometara preko Slovenije,Italije,Austrije,planinskih predjela...

I sad imam ljetne Ling Long 18ke na manjem autu,top Boga mi. A placao sam ih 46 eura po gumi.

bvsic
Kontakt:

Post Postao/la bvsic » 23 jul 2026, 13:43

Jel neko mijenjao lanac 3.0 TDI
Gdje je najbolje, koliko je izaslo para

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 26 jul 2026, 15:18

slika

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 26 jul 2026, 19:58

Treba napomenuti da su Kinezi nakon eksplozivne prošle godine, već ove udvostručili prodaju u odnosu na H1 prošle godine.

Mogu reći zasluženo, čak mi je i drago. Viđam ih dosta na cestama, pogotovo u Hrvatskoj, i mogu reći da su dosta autentični, ne bih rekao da puno kopiraju.
Izgledaju dosta prezentno, moćno, utegnuto i stabilno na cesti.

Na njihovim stranicama i konfiguratoru jasno je istaknuto, Euro NCAP 5 zvjezdica, 7 godina garancije ili 160 000km.
I još na sve to sada nude Hybride po identičnoj cijeni benzinca. Oni kažu hej benzin je stara tehnologija, hajde da poguramo toliko željeno Evropsko zelenilo i budućnost zajedno, evo vam hybrid po staroj cijeni benzina.

djonla
Kontakt:

Post Postao/la djonla » 26 jul 2026, 20:10

Vjecito pitanje....

DPF na Hyundai Tucson 2016. (ukinuti, ocistiti ili one rupice neke izbusiti)

Hvala unaprijed, cijenim svaku pomoc

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 26 jul 2026, 20:33

djonla je napisao/la:
26 jul 2026, 20:10
Vjecito pitanje....

DPF na Hyundai Tucson 2016. (ukinuti, ocistiti ili one rupice neke izbusiti)

Hvala unaprijed, cijenim svaku pomoc
Ne bi ga trebalo bušiti.
Prva opcija ti je ukidanje. Iz unutrašnjosti se izvadi sastav, on ostaje prohodan, sa vana je fabrika netaknut, a u mapi se ugasi.

Druga opcija zamjena novim, niko to ne radi, preskupo i nepopularno. Čak mislim da nije ni najbolje rješenje jer začepljenje dpfa nije samo problem dpfa nego i cjelog sklopa od motora do ispuha. Jbg kilometri i godine.

Treća opcija čišćenje, jeftinija, ali pogledaj pod opciju dva, to je samo privremeno rješenje.

Dakle u tvojoj situaciji se svi odlučuju za opciju 1, gašenje, taj motor ima kilometre, sve je to potrošeno, gašenje je jedina ispravna opcija, rješićeš se dpfa jeftino, a vozićeš još dosta na takvom motoru da te niko ne pita. Možda budeš imao malo dima, a možda budeš i bolje sreće.

Ja nemam iskustva direktno, ali svi će ti reći gašenje, samo nek ga ne buše, nego nek izvade sastav iznutra.

Dpf nije izolovan slučaj, ne začeplja se on zato što je dpf, začeplja se zbog nepravilnosti drugih parametara, dpf je konstruisan u idealnim uvjetima da nema problema, da se redovno regenerira, i da se ne dira.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 14 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []