Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

adnan24
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la adnan24 » 24 maj 2011, 18:24

Odigr'o je on protiv Soderlinga i Gasqueta sasvim solidne meceve prije ovog RG-a i mislim da mu je forma napokon u usponu...

P.S. Jos samo njega cekam za novce...valjda necu izbaksuzirati :D

Admir_Sa
Kontakt:

Post Postao/la Admir_Sa » 24 maj 2011, 18:48

Monolog je napisao/la:Da l' je moguće da Verdasco vodi? :lol: Mislim da se ni on ne sjeća kad je odigr'o kvalitetan meč, a sada ima 2:0 u setovima protiv Juana Monaca.
znas da sam ja odigrao tu over :roll:
nema potpisa

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 24 maj 2011, 19:14

Admir_Sa je napisao/la:al sto almagro igra, to je nenadjebivo. frajer gubi mec u kojem je imao 62, 63 u prva dva seta. jos ovaj kubot hadalj zivi :mrgreen:
Bio i ostao šega od igrača.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

hodža
Kontakt:

Post Postao/la hodža » 24 maj 2011, 19:28

Rafa danas teško slomio Isnera, ali očekujem da će u idućem kolu sunarodnjaka pomesti sa terena :D
FORZA MARŠAL !!!

Begonja
Kontakt:

Post Postao/la Begonja » 24 maj 2011, 21:03

Jadan je tenis sa ovakvim lopatama u prvih 10.

hodža
Kontakt:

Post Postao/la hodža » 24 maj 2011, 21:34

Begonja je napisao/la:Jadan je tenis sa ovakvim lopatama u prvih 10.
Misliš na Nadala ?? :roll:

:lol: :lol: :lol:
FORZA MARŠAL !!!

Begonja
Kontakt:

Post Postao/la Begonja » 24 maj 2011, 21:54

hodža je napisao/la:

Berdycha i Almagra. Doduše i Nadal je danas pokazao da bi on devedesetih godina prošlog stoljeća na travi i tvrdoj podlozi skupljao gemove.

Begonja
Kontakt:

Post Postao/la Begonja » 24 maj 2011, 23:13

Samo još se ne mogu načuditi kakav ždrijeb ima Murray :lol: On do polufinala ne smije set izgubiti.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 24 maj 2011, 23:30

[youtube][/youtube]
Voli te tvoje Sarajevo.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 24 maj 2011, 23:32

Begonja je napisao/la:Samo još se ne mogu načuditi kakav ždrijeb ima Murray :lol: On do polufinala ne smije set izgubiti.
Može on na ovom turniru ići do samog kraja... po svoj prvi GS pehar...
Voli te tvoje Sarajevo.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 25 maj 2011, 00:20

Begonja je napisao/la:
hodža je napisao/la:

Berdycha i Almagra. Doduše i Nadal je danas pokazao da bi on devedesetih godina prošlog stoljeća na travi i tvrdoj podlozi skupljao gemove.
Cisto sumnjam da bi ovo pis'o da si gled'o tenis devedesetih,.. Tenis kao i svi drugi sportovi evoluira iz godine u godinu, igraci su sve bolji i bolji,.. Igra je puno dinamicnija, udarci su snazniji i precizniji, igraci su fizicki sve spremniji,.. Robotizacija opet ne umanjuje ljepotu, mada je prije mozda bilo malo vise sarma i egzibicionizma, cisto radi vece opustenosti tadasnjih igraca,... Ipak, meni je neuporedivo kvalitetnije finale Federer - Nadal u Vimbldonu, Nadal - Djokovic u Nju Jorku, nego li Rafter - Ivanisevic u Vimbldonu ili Beker - Ceng u Melburnu,.. Ivan Lendl bi se mozda mog'o porediti sa Nadalom, al' njegova igra nije ni blizu Nadalove, ni u kom slucaju,... Isto se moze reci za Federera i Djokovica, u odnosu na Samprasa, Agasija ili Bekera,.. E sad, da li bi ti igraci iz osamdesetih i devedesetih bili bolji od sadasnjih da su generacija, to je nemoguce pretpostaviti, al' je sasvim sigurno da je danasnji tenis neuporedivo kvalitetniji (u svakom pogledu) od onog iz osamdesetih i devedesetih. Dakle, ovakav Nadal, proizvod ovog vremena, ove robotizacije tenisa (treninzi su mnogo sofisticiraniji, ishrana takodjer, sve, sve je na visem nivou,..),... kada bi se vrijeme vratilo za 20 godina, kada bi u njega ubacili ovakvog Nadala, mislim da Sampras i Agasi ne bi imali nijednu GS titulu.

Isto je sa fudbalom ili kosarkom,.. Pogledaj snimku neke utakmice iz osmadesetih i devedesetih i uporedi sa danasnjim fudbalom :mrgreen: ,.. Razlika je ogromna, kao da gledas usporen snimak. Gotovo nepodnosljivo za gledati u ovom vremenu (tada je bilo dobro, jer se nije znalo za bolje, tada je bilo vrh),.. Sport se shvata sve oziblnije, upliv para je sve veci, treninzi i ishrana su sve sofisticiraniji, kompjuterizacija je uveliko povezana sa sportom, disciplina je sve veca,... Sve to postaje jedna mocna masinerija,... Zbog toga vjerujem da ce sport napredovati iz godine u godinu,..

A sad konkretno na temu,...

Nadal igra dosta lose, vjerovatno najlosije u posljednje 3 godine. Ocigledno je da mu je samopouzdanje znacajno opalo, te se dosta rijedje usudjuje napasti ili uputiti neki razoran udarac iz defanzive. Ipak, vjerujem da ce polako podizati formu i da ce dizati svoje samopouzdanje. Njemu i Djokovicu dajem podjednake sanse, po 49% :mrgreen: .

Djokovic nastavlja po starom. Iako je u Rimu pokaz'o da je iznenadjujuce fizicki spreman, bilo bi dobro da izbjegne maratonske meceve. Njegova igra je napadacko savrsenstvo i zbog toga je vazno da njegove noge budu 'lagane' i neopterecene do same zavrsnice. Da se Pariz igra na dva dobijena seta, Djokovic bi bio apsolutni favorit, ovako mu dajem podjednake sanse kao i Nadalu. Magica se nece sloziti, al' vidjet cemo sta ce biti na kraju :mrgreen: .

Federer je Federer, ne treba ga nikada optisivati,... Ali, on mi ne djeluje sposoban da pobjedi Nadala, a pogotovo ne Djokovica. Mislim da mu u ovom trenutku manje odgovara igra Djokovica nego Nadala. Jednostavno, njegov bekend je uzas u usporedbi sa ostalim pretendentima na titulu, a sa tako ozbiljnim nedostatkom, tesko moze do titule na najzahtjevnijoj podlozi. Osim Djokovica i Nadala koje tesko moze pobjediti, vjerujem da nije preveliki favorit ni protiv tenisera kao sto su Marej ili Soderling. Nije iskljuceno da ga jos neko moze pobjediti.

Marej igra uvijek isto. Taj momak nimalo ne napreduje. U Rimu ga je Djokovic svojom parolom 'lako cemo' vratio u zivot, trc'o je ko konj, stiz'o moguce i nemoguce, odigr'o neki kvalitetan ofanzivan poen,... Tako da je taj mec mozda stvorio privid da Marej ima dobre sanse u Parizu protiv Djokovica. Moje je misljenje da su njegove sanse dosta male,.. Cak sta vise, u eventualnom duelu, predvidjam ubjedljivu pobjedu Djokovica. Marej ce imati realnu sansu da dodje do Djokovica i Nadala, al' preko njih dvojice tesko da moze. Njegovoj igri posebno ne odgovara Djokovic, u nekoj bjesomucnoj trci sa Nadalom bi mozda mog'o i uspjeti. Al' njegova igra ne garantuje da moze pobjediti Soderlinga, Del Potra, Ferera itd...

Nisam gled'o Del Potra, bas bi volio vidjeti u kakvoj je formi. Moze on biti izuzetno opasan ako ga krene servis i forhend.

Dakle, ocekujem finale Djokovic - Nadal. Iako je sve trenutno na strani Djokovica, Nadal je sposoban pobjediti, pa i rasturiti Djokovica. Jednostavno, za njega je sigurno da ce pruziti snazan otpor, a da li ce izgubiti, pobjediti ili rasturiti, to ce ovisiti i od protivnika. Ipak je on 'kralj sljake', veliki je pritisak na protivnike kada mu se suprostave na njegovom terenu. Psiha i pobjednicki mentalitet ce odigrati vaznu ulogu. Bice zanimljivo :mrgreen: .

Zenski tenis je truba,... Ivanovic se treba odmah oprostiti, jer je emotivno i psiholoski rastrojena. Ne vidim nacin da se 'vrati u zivot'. Imas losu psihu i los mentalitet, a to je tesko promjeniti, kod nekih ljudi nemoguce. Skoro isto vazi i za Jankovic, sa tom razlikom sto Jelena ne napada iz bas svake nemoguce situacije kao Ana. Jelena ima nesto kvalitetniju defanzivu, sto je odrzava medju prvih 10. Al' sa losom psihom i losim mentalitetom ne moze napraviti nista znacajno. Imaju talenta, steta sto nisu Svabice :mrgreen: . Mala Jovanovski obecava, svojim stilom podsjeca na Azarenku. Al' bilo bi dobro kada bi malo miksala svoju igru, a ne da lupa iz mogucih i nemogucih pozicija. Mora poraditi na defanzivi i ispofilisati sve udarce. Odlicno 'ljustri', al' ne moze se tako konstantno igrati. Petkovic odlicna, mogla bi ona daleko dogurati. Izgleda da je poprimila svabski mentalitet, a to joj moze biti od velike pomoci. Iako je nisam gled'o od Melburna, vjerujem da ce Klajsters pobjediti. Igra bez konkurencije najljepsi zenski tenis, koji bi bez nje bio obicna rupa. Nadam se da ce slaviti 8-) .
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

melanholicar
Kontakt:

Post Postao/la melanholicar » 25 maj 2011, 00:27

Namuči se danas Rafael pošteno,ono što se pogotovu koliko me pamćenje služi njemu na šljaci se rijetko dešavalo da izgubi jedan a kamo li dva seta u taj brejku. Nadat se da će on ipak otići što dalje,mada nisam baš siguran da može do trona na ovom turniru.
Sve mi diraj samo mi ne diraj Fiorentinu i Gabriela Omara Batistutu!

bimbrlica
Kontakt:

Post Postao/la bimbrlica » 25 maj 2011, 00:32

@Valencia
odlican post ali mislim da nadalu treba dati blagu prednost u odnosu na djokovicu cisto zato sto se zna da je Pariz "Nadalova kuca"...i uprkos slabijoj formi mislim da je Rafa blagi favorit
necu se prestati kladiti dok milione ne dobijem xD

19TM87
Kontakt:

Post Postao/la 19TM87 » 25 maj 2011, 00:33

Murray ili Đoković
ZELJO DO GROBA ZIVOTA MI MOGA

Škrba,Berjan,Baljić,Šabanadžović,Komšić,Čapljić,Bahtić,Škoro,Mihajlović,Baždarević,Nikić...

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 25 maj 2011, 01:30

Valencia je napisao/la:Cisto sumnjam da bi ovo pis'o da si gled'o tenis devedesetih,.. Tenis kao i svi drugi sportovi evoluira iz godine u godinu, igraci su sve bolji i bolji,.. Igra je puno dinamicnija, udarci su snazniji i precizniji, igraci su fizicki sve spremniji,.. Robotizacija opet ne umanjuje ljepotu, mada je prije mozda bilo malo vise sarma i egzibicionizma, cisto radi vece opustenosti tadasnjih igraca,... Ipak, meni je neuporedivo kvalitetnije finale Federer - Nadal u Vimbldonu, Nadal - Djokovic u Nju Jorku, nego li Rafter - Ivanisevic u Vimbldonu ili Beker - Ceng u Melburnu,.. Ivan Lendl bi se mozda mog'o porediti sa Nadalom, al' njegova igra nije ni blizu Nadalove, ni u kom slucaju,... Isto se moze reci za Federera i Djokovica, u odnosu na Samprasa, Agasija ili Bekera,.. E sad, da li bi ti igraci iz osamdesetih i devedesetih bili bolji od sadasnjih da su generacija, to je nemoguce pretpostaviti, al' je sasvim sigurno da je danasnji tenis neuporedivo kvalitetniji (u svakom pogledu) od onog iz osamdesetih i devedesetih. Dakle, ovakav Nadal, proizvod ovog vremena, ove robotizacije tenisa (treninzi su mnogo sofisticiraniji, ishrana takodjer, sve, sve je na visem nivou,..),... kada bi se vrijeme vratilo za 20 godina, kada bi u njega ubacili ovakvog Nadala, mislim da Sampras i Agasi ne bi imali nijednu GS titulu.
Tenis se iz godine u godinu mijenjao, servis & volley igra je izumrla zahvaljujući konstantnom usporavanju podloga, težim lopticama i taktici koja je očigledno neminovna u današnjem sportu. Svako naravno ima svoj ukus i svoje mišljenje o načinu igre i možda se o tome nebi trebalo ni diskutovati, ali činjenica je da je u vrijeme brzih podloga i igrača koji su nastojali pobjeđivati i osvajati turnire zato što su jednostavno bolji igrači od nekih drugih, odnosno načinom da jednostavno nadigraju protivnika ne opterečujući se manama istog, da se uživa na terenu i daje ono najbolje od sebe, tenis bio mnogo ljepši. To su bile 80-te i 90-te i zbog toga više cijenim osvojene titule u tom vremenskom periodu nego u današnjem.
Osvrnuo bih se posebno na 90-te. Veliki broj igrača sa istim načinom igre, Edberg, Becker, Sampras itd i u svemu tome se znalo ko je bio najbolji. Nije se tada gledalo da li protivnik ima slab bekend i sl, već su se igrači osvrtali isključivo na svoju igru, svoje udarce i uzdavali se u njih. To je čar tenisa. Pobijediti protivnika svojim razornim udarcima, svojom najboljom igrom, razbiti ga, lako je pucati visoke spinove i čekati grešku, nije to nikakva filozofija, ali to nije to. To je stvar taktike a kada taktikom pobjeđuješ nekoga ne znači da si bolji igrač od istog, štaviše, to je dokaz da si slabiji igrač, jer da nisi taktika forsiranja protivnikovih mana ne bi uopšte bila potrebna. Činjenica koja se ne može zanemariti.
Sada, recimo kada bi Nadala vratili u 80-te ili 90-te, ne bi Sampras i kompanija imali manje GS titula nego sam Nadal. Podloge su bile takve da igra koju preferira Rafa i većina današnjih tenisera ne bi mogla imati takav uticaj kao što ima danas. Rafa bi morao biti isključivo ofanzivac a to mu baš i nije jača strana i pitanje je koliko bi uspio napraviti u svemu tome.
Mislim da svi olako uzimate tu generaciju igrača, strašnih igrača sa najljepšim stilom igre koji postoji. Poenta je samo što su oni igrali u različitom vremenskom periodu i sa potpuno različitim stilom igre i kao takve teško ih je uspoređivati sa ovim danas.
Valencia je napisao/la:Isto je sa fudbalom ili kosarkom,.. Pogledaj snimku neke utakmice iz osmadesetih i devedesetih i uporedi sa danasnjim fudbalom ,.. Razlika je ogromna, kao da gledas usporen snimak. Gotovo nepodnosljivo za gledati u ovom vremenu (tada je bilo dobro, jer se nije znalo za bolje, tada je bilo vrh),.. Sport se shvata sve oziblnije, upliv para je sve veci, treninzi i ishrana su sve sofisticiraniji, kompjuterizacija je uveliko povezana sa sportom, disciplina je sve veca,... Sve to postaje jedna mocna masinerija,... Zbog toga vjerujem da ce sport napredovati iz godine u godinu,.
Možda te nisam najbolje razumio, ako nisam izvinjavam se, ali koliko vidim ti želiš reči da je današnji fudbal ljepše gledati od onog od prije 10-15-20 godina. Ne. To nikako nije tačno. Ovdje opet dolazi do različitih ukusa o svemu tome, ali moram prokomentarisati. Fudbal je prije bio puno ljepši za oko, igralo se brže, dinamičnije, bolje i novac nije igrao toliko bitnu ulogu kao danas. Kao dokaz može se uzeti usporedba transfera Zidana iz Juventusa u Real i C.Ronalda iz Uniteda u Real. Zidan puno kvalitetniji igrač, jedan od najboljih svih vremena imao je manju cijenu na tržištu od Ronalda. I to dosta manju. Mislim da je novac i biznis u današnjem fudbalu i uništio velikane poput Nothinghama, Leedsa i sličnih klubova a to nikako nije dobro i to za mene lično nije neki napredak već nazadak. Naravno, svako ima svoje mišljenje o svemu tome tako da se ne koljemo bezveze, ali ubuduće ne bi trebali upoređivati timski sport (nogomet) sa individualnim (tenis).

Što se tiće RG, nisam očekivao da će Čilić ispasti, ali glava je čudo. Nadal se danas izvukao, ali mora popraviti igru pod hitno, jer ako ovako nastavi neće stići Borga po titulama na RG-u, bar ne ove godine. Igra mu je jako složena i zahtijeva puno psihičke i fizičke izdržljivosti i teško ju je održavati stalno na visokom nivou, ali ako se nada tituli moraće je popraviti. Đoković fantastičan, nastavlja gdje je stao, Federer odigrao onoliko koliko mu je dovoljno za pobjedu i drago mi je da su favoriti i dalje tu. Biće zanimljivi naredni mečevi i biće ih uživancija gledati. Neka svaki bude kao onaj danas između Isnera i Nadala i ja neću imati ništa protiv. Pozdrav svima !
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 25 maj 2011, 02:18

Valencia je napisao/la:U Rimu ga je Djokovic svojom parolom 'lako cemo' vratio u zivot, trc'o je ko konj, stiz'o moguce i nemoguce, odigr'o neki kvalitetan ofanzivan poen,...
Ne bih rekao. Sad Đoković ispade Sampras i Federer u jednom? Klasično podcjenjivanje jednog od najboljih na svijetu.

Murray je odigrao strašan meč, bio na svom nivou, isto kao i Đoković. Danas se rijetko poklopi da su dva vrhunska igrača na nivou u jednom meču, ali tu noć se upravo to desilo, obojica su igrali svoj najbolji tenis, a kada je tako onda nijanse odluče, kao što su i odlučile...
Valencia je napisao/la:Njegovoj igri posebno ne odgovara Djokovic, u nekoj bjesomucnoj trci sa Nadalom bi mozda mog'o i uspjeti. Al' njegova igra ne garantuje da moze pobjediti Soderlinga, Del Potra, Ferera itd...
Ovakav Đoković ne odgovara nikome, ne samo Murrayu. Međusobni susreti govore drugačije, Murray se uvijek lakše nosio sa Đokovićem, dok je Nadala dobio par puta, i to uvijek na brzim podlogama. Ja se sjećam perioda kada Novak nije mogao do seta protiv Murraya... i to tri meča za redom...

Niti jedan od navedenih igrača nema pozitivan skor protiv Škota, posebno Del Potro.
Voli te tvoje Sarajevo.

Andres
Kontakt:

Post Postao/la Andres » 25 maj 2011, 03:40

prije su igraci bili mnogo slabiji riterneri.Pogledas danas , evo klasican primjer Nadal-Isner.nadal iako je u losem riternu odavno vec , vrati ritern viner servu od 233 km-h tada to nije bilo moguce.Danas igraci imaju nevjerovatne moci i osjecaj prije je to bilo odserviraj izadjii na mrezu.Danas ako bi jedan od njih skupio recimo protiv novaka 3 gema po mechu bog me ubio.Danas moras strasno odservirati i odigrati prilazni udarac da bi bio siguran na mrezi jer danasnja defaziva je nesto sto je najvise evoluiralo zahvaljujuci Nadalu.Podigao je taj nacin igre na maximum.Danasnja ofanziva takodzer.pogledas Novaka , nadala i Rogera koliko dobrih udaraca i bukvalno linija pogode jednom mechu.Nevjerovatno.koliko raznovrsnih udaraca i varijacija.Danasnji igraci su mnogo kompletni i jaki u svim segmentima.Tenis kao i svaki sport napreduje i tako ce biti iz godine u godinu.Konkurencija je sve veca pa cak i igraci iza 1000 mjesta umiju igrati fin tenis.Pogeldas jednog karrlovica koji bi u to vrijeme siguran sam bio najbolji igrac.Dobivao bi svoje gemove bez izgubljenog poena jer njegov drugi servis je dovoljno mocan i sa nevjerovannim kickom gdje ga bez mnogo spina ne mozes vratiti...Danas je on jedan prosjecan igrac.Zasto ? Zato sto je riterd i reakcije igraca napredovale , mnogo vise se razmislja i unosi sama taktika sto je naravno dio igre.Novak da nema taktiku ne bi ovliko dobar bio kao i svi ostali.Danas Psiha igra najbitniji faktor jer svi su oni u bobu ajmo reci.

Danasnji mech je onaj koji sam prizeljkivao.nesto sto ce biti Injekcija Nadalu , nesto sto ce ga dici i dati mu neki motiv vise.Ovo na njega moze samo pozitivno utjecati kao sto po obicaju i utjece sjetite se Rogera i AO mislim 2010 kad se patio sa Andreevim u 1 kolu.Potom nadalu na proslogodisnjem Wimbledonu kad je na jedvite jade prosao prva dva kla protiv Hasea i Petzchnera.Ovakav mu je mech trebao.Izgubio je 2 tie brejka jer je psihicki jako los.Stom losom psihom ruka ti se stegne i kreces se poput kakvog mlakonje.Nemas muda napasti a to je odma sansa za punog samopouzdanja protivnika.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 25 maj 2011, 08:44

Andres je napisao/la:prije su igraci bili mnogo slabiji riterneri.
Prije su loptice bile lakše i podloge su bile brže.
Voli te tvoje Sarajevo.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 25 maj 2011, 10:50

formance je napisao/la:Tenis se iz godine u godinu mijenjao, servis & volley igra je izumrla zahvaljujući konstantnom usporavanju podloga, težim lopticama i taktici koja je očigledno neminovna u današnjem sportu. Svako naravno ima svoj ukus i svoje mišljenje o načinu igre i možda se o tome nebi trebalo ni diskutovati, ali činjenica je da je u vrijeme brzih podloga i igrača koji su nastojali pobjeđivati i osvajati turnire zato što su jednostavno bolji igrači od nekih drugih, odnosno načinom da jednostavno nadigraju protivnika ne opterečujući se manama istog, da se uživa na terenu i daje ono najbolje od sebe, tenis bio mnogo ljepši. To su bile 80-te i 90-te i zbog toga više cijenim osvojene titule u tom vremenskom periodu nego u današnjem.
Osvrnuo bih se posebno na 90-te. Veliki broj igrača sa istim načinom igre, Edberg, Becker, Sampras itd i u svemu tome se znalo ko je bio najbolji. Nije se tada gledalo da li protivnik ima slab bekend i sl, već su se igrači osvrtali isključivo na svoju igru, svoje udarce i uzdavali se u njih. To je čar tenisa. Pobijediti protivnika svojim razornim udarcima, svojom najboljom igrom, razbiti ga, lako je pucati visoke spinove i čekati grešku, nije to nikakva filozofija, ali to nije to. To je stvar taktike a kada taktikom pobjeđuješ nekoga ne znači da si bolji igrač od istog, štaviše, to je dokaz da si slabiji igrač, jer da nisi taktika forsiranja protivnikovih mana ne bi uopšte bila potrebna. Činjenica koja se ne može zanemariti.
Sada, recimo kada bi Nadala vratili u 80-te ili 90-te, ne bi Sampras i kompanija imali manje GS titula nego sam Nadal. Podloge su bile takve da igra koju preferira Rafa i većina današnjih tenisera ne bi mogla imati takav uticaj kao što ima danas. Rafa bi morao biti isključivo ofanzivac a to mu baš i nije jača strana i pitanje je koliko bi uspio napraviti u svemu tome.
Mislim da svi olako uzimate tu generaciju igrača, strašnih igrača sa najljepšim stilom igre koji postoji. Poenta je samo što su oni igrali u različitom vremenskom periodu i sa potpuno različitim stilom igre i kao takve teško ih je uspoređivati sa ovim danas.
To je odlicna promjena za tenis. Dosta je bilo drvosjeca koji raspale po loptici i cesto osvoje poen iako udarac nije bas precizan. Sporija podloga i teze loptice zahtjevaju vecu preciznost i vece znanje.

Dakle, tu promjenu ne treba zanemariti, sigurno je uticala na igru, al' joj ne treba ni pridavati presudnu vaznost. Slazem se sa Andresom, da ne ponavljam ono sto je napis'o.

Ako uporedimo udarce Samprasa i Djokovica, shvatit cemo da je Sampras im'o samo jace udarce, dok je sve ostalo na strani Djokovica. Rodik bi u onom 'sirovijem' vremenu sigurno bio znatno bolji igrac, a u ovom je lagan zalogaj za najbolje tenisere.

Ukusi su razliciti,.. Prosle godine sam malo gled'o reprizu meca Rafter - Ivanisevic (koji se smatra epskim za ono vrijeme), a poslije toga Almagra sa nekim igracem (ne mogu se sjetiti sa kim, al' mi je ostalo u glavi da je bio zestok mec),.. Sada se igra puno brzi, dinamicniji i eksplozivniji tenis. Almagro igra neuporedivo preciznije od Raftera i Ivanisevica. Tehnicki je neuporedivo bolji igrac.

formance je napisao/la:Možda te nisam najbolje razumio, ako nisam izvinjavam se, ali koliko vidim ti želiš reči da je današnji fudbal ljepše gledati od onog od prije 10-15-20 godina. Ne. To nikako nije tačno. Ovdje opet dolazi do različitih ukusa o svemu tome, ali moram prokomentarisati. Fudbal je prije bio puno ljepši za oko, igralo se brže, dinamičnije, bolje i novac nije igrao toliko bitnu ulogu kao danas. Kao dokaz može se uzeti usporedba transfera Zidana iz Juventusa u Real i C.Ronalda iz Uniteda u Real. Zidan puno kvalitetniji igrač, jedan od najboljih svih vremena imao je manju cijenu na tržištu od Ronalda. I to dosta manju. Mislim da je novac i biznis u današnjem fudbalu i uništio velikane poput Nothinghama, Leedsa i sličnih klubova a to nikako nije dobro i to za mene lično nije neki napredak već nazadak. Naravno, svako ima svoje mišljenje o svemu tome tako da se ne koljemo bezveze, ali ubuduće ne bi trebali upoređivati timski sport (nogomet) sa individualnim (tenis).
Odlicno si me razumio. Danasnji fudbal je neuporedivo brzi, agresivniji, dinamicniji,... Igraci vise trce, igraju agresivnije, protok lopte je mnogo brzi,... Prije je mozda bilo vise lijepih poteza i fintiranja, jer su odbrane bile mnogo mekse i nisu igrale tako agresivno na protivnicke igrace. Jednostavno, sve je podignuto na mnogo veci nivo. Predlazem ti da pogledas jednu utakmicu Dortmunda iz 95', pa onda jednu iz ove ili prosle sezone. Mozes uraditi isto sa bilo kojim drugim klubom. Tada ces shvatit koliko je prije 15 - 20 godina fudbal bio sporiji,... Gotovo nepodnosljivo za gledati.

Virtual

Taj Marej je pregazen od Djokovica i Federera u dva finala. Izgubio je ta dva meca bez ispaljenog metka. Na primjer, izgubio je i Djokovic u finalu Nju Jorka od Nadala, al' je pruzio dosta snazan otopr. Marej uvijek igra isto, kod njega ne primjecujem ni najmanji napredak. Dok ne popravi svoju ofanzivnu igru, nema sanse da ce osvojiti neki GS, osim ako se ne desi nesto nepredvidjeno,..

Djokovic ga je pojeo u prvom setu, al' je drugom iz pete presalto u cetvrtu brzinu,.. To je Mareja vratilo u zivot, podiglo mu samopouzdanje, a Djokovica je igr'o znatno losije nego u prvom setu.

Al' vidjet ces sta ti pricam ako se sastanu u Parizu.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

Begonja
Kontakt:

Post Postao/la Begonja » 25 maj 2011, 11:13

Moj Valencia ti toliko pišeš, a ništa ne kažeš. Ne znam kako ti se da.

Ta 3 poraza Murraya u finalima GS-ova su plod njegove glave i pritiska britanske javnosti, a ne njegovog nekvaliteta. Od prva 4 igrača svijeta samo Murray može napredovati i već dogodine će biti prvi na svijetu, a možda i pred kraj ako odigra na RG-u i Wimbledonu kako spada. Murray je svim igračima iz TOP 10 najteži mogući protivnik bez obzira na formu, a to pokazuju i međusobni mečevi.

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.