Politika u BiH je realnost BiH. Ako zelis da mjenjas tu realnost, uhvati se puske pa je mjenjaj jer drugog rjesenja nema. Apsolutisticki zahtjevi u BiH su uvijek skupo naplacivani i nikad nisu sasvim uspijevali, ni sa jedne ni sa druge, ni sa trece strane tako da ovakav savez kakav cemo imati je jedino realan ali i dovoljan tog jada i cemera sto nam je ostalo. Radije i ovakav nego nikakav._dreamer_ je napisao/la:Slazem se onako u korijenu sa svime.jovanbl je napisao/la:@aleksandar_veliki
a sta je sa amandmanom na kojem je insistirao FSRS da niko protiv koga se vodi krivicni postupak ne moze biti u organima saveza , koji je uefa odobrila ?
ja koliko znam, a znam dosta upravo taj amandman je zasmetao mnogima koji sad urlicu protiv usvajanja statuta, pokrivajuci to pricom o UGROZENOSTI bosnjackog naroda , jer se mnogi nakon tog amandamana nece moci pronaci na funkciji u savezu.
Dalje, kako to neko moze biti UGROZEN a da se nijedna odluka ne moze donijeti bez njega (npr bosnjacki predstavnici), ili pak ti imas drugaciju percepciju UGROZENOSTI. ONU U KOJOJ SI UGROZEN AKO NE MOZES NAMETATI SVOJU VOLJU DRUGIMA .
Jedino je problem sto "3/4 vecina" u praksi ne donosi zeljeni cilj - funkcionalnost saveza. TO je u principu prikriveni ili modifikovani nacin da se zastite "nacionalni" interesi, ako cemo realno. Nije slucajno da to nisu 2/3, jer bi se u tom slucaju Hrvati zestoko bunili. Dakle, 3/4 je zato da svaki narod moze povuci svoj veto, to ti je valjda jasno...
Eh sad, da smo mi normalan narod, ni te 3/4 ne bi bile problem. Problem je sto su clanovi iz reda svog naroda uglavnom produzena ruka politickih lidera, partija, frakcija itd. Samim time ce se zbog nekih trecih, politickih (a nikako sportskih) interesa i dalje vrsiti obstrukcija donosenja raznoraznih odluka, a veliki broj istih ce ici na stetu razvitka i napretka BH fudbala. A ako cemo realno, jedini narod koji bez izuzetka voli ovu drzavu, reprezentaciju, jesu Bosnjaci. Utoliko gore pomenuto pravilo ide najvise na stetu Bosnjaka, utoliko su ugrozeni, Jovane. Bosnjaci nemaju rezervnu reprezentaciju, niti zemlju, imaju ovo malo jada i cemera, a mnogi od vas (ne kazem da si to ti, yubitubi i ostali s formua) se trude da iz raznoraznih interesa i to malo jada pod noge bace... Jednostavno, nije ih briga...
Sa aleksandrom se ne slazem u tome sto bi on ovdje podvukao liniju i isao do kraja, pa cak i po cijenu odrzanja suspenzije. Mislim da nije jos uvijek zrelo vrijeme da se rjesavaju neke stvari, jer se ti takvi problemi - kao sto je ocigledno - ne mogu rijesiti ni na politickom planu u drzavi. A htjeli mi to priznati ili ne, savez nije nikakva oaza ljubavi, vec prikriveno bojno polje politickih mocnika. Dok globalno ne krenu stvari bolje, i u savezu ce najvjerovatnije postojati slicni problemi.
Mene sad jedino interesuje ko ce biti taj prvi predsjednik saveza? Ima li vec nekih kandidata ili se Osim podrazumjeva?