Reprezentativci (fudbal)

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,TaRgEt_

Arnelinho
Kontakt:

Re: Reprezentativci (fudbal)

Post Postao/la Arnelinho » 20 jun 2011, 20:59

secer je napisao/la:2. imati dobrog trenera koji ce te pojedince ukomponovati u jednu cjelinu - tim.
Vazda oskudijevali, pa i sada, zato ne vidim da je problem u Sušiću. Da se dovede Rehagel npr.možda bi i uspjeli. :D
A htjedoh da dodam, ne treba on ukomponovati ekipu, ekipu treba onog trenutka kad dodje imati ukomponovanu, tj. za to su zaduženi selektori od U16-U21, i kad ovi momci iz U21 izrastu u fudbalere, on fino lepo uzme kvalitet odbaci škart i doda po volji dva-tri igrača, eh tako rade velike nogometne nacije-npr.Hrvatska,Njemačka.
secer je napisao/la:sto se tice papeta, pa i ja sam ga podrzavao dok nisam shvatio da ne zna, tj. do utakmice sa rumunijom.
Možda ne zna, al' imamo tri opcije:
Propale kvalifikacije sa njim
-//- bez njeg
Možda se i plasiramo sa njim
U ovom trenutku da dodje drugi selektor, nema šanse da bi se kvalifikovali na EP.
secer je napisao/la:spanija ne bi imala repku da joj liga padne recimo na nase grane, jer osim toresa i silve nema igraca koji igraju u inostranstvu. isti slucaj je i sa engleskom, odnosno njemackom.
Ilustracije radi:preko 30 Španaca igra u preostale top 3 lige svijeta (osim Španske).
Englezi i Švabe su druga priča.
No, niko nije htio o tome pričati. Govorim da kad bi mi imali verziju Sinalco (beše?) ili HN lige,pa dva velika kluba (pr Željo,Sarajv'o) onda bi i mogli računati na to da prodamo kog igrača (direkt) u liga 5. Pr. Dinamo,Partizan.
secer je napisao/la:da, ali su se formirali u renomiranim evropskim klubovima.
Suština je da njihove repke imaju oslonac u vidu "domaćih resursa", dok smo m osudjeni na čekanje drugih država da nam daju 10 igrača, te sa eventualnim trojcom, četvorcom sklopimo tim.
Recimo, naš kostur je Spahić-Pjanić(Misimović)-Džeko, uz njih i Mujdža,Rahimić,Salihović i Ibišević. Vidiš da su samo dva od ovih 5-6 otišli nekam iz BHPL-a. :?
Dok recimo Hrvati:
Čorluka,Vukojević,Modrić,Niko i uz njih dvojac Dudu-Šimunić=kostur vaternih. Postepeno se daje šansa i Badelju,Vrsaljku,Tomečaku,pa i Ajdemiju,Subašiću,Maloči,Buljatu,Sharbiniju,Vukušiću-A MI TOGA NEMAMO.
Recimo Hajduk je prod'o lani 3 igrača u Tursku, jednog u Njemačku,jedan u Rusiju. Dinamo jednog u Grčku,jednog u Njemačku (znači de facto dva nova kvalitetna igrača za nadolazeće periode).
Mi?Željo,Sarajevo?
Mislim da niti JEDNOG. Ako je i otišao ko, otišlo ih je max 1 ili 2.
secer je napisao/la:prekasno. rucna se povlaci na vrijeme. barem u normalnim klubovima i reprezentacijama.
Arsenal? Manchester United? Oni nisu ozbiljni? Benitez? Mourinho? Soldo?
Države?! Kapelo? Bilić? :?

Problem je dublji od problema selektora i 20-tak igrača koji čine A reprezentaciju. Jbg. kakav temelj,takva i zgrada. ;)
Do zadnjeg dana života mog samo Saraj'vo!!!

"How do you know what is right and what is wrong? Well you just try to analyse the situation as well as you can." - Arsene Wenger

harishp
Kontakt:

Post Postao/la harishp » 20 jun 2011, 21:23

secer je napisao/la:
harishp je napisao/la:u najbukvalnijem prevodu zamijeniti jednog koji ne moze ali MOZDA zna, sa onim drugim koji MOZDA moze a ne zna.
kako bola mozes reci da ljevakovic ne zna kada je proglasen za najboljeg zadnjeg veznog :)
mi se poznajemo dovoljno dugo tako da slobodno mogu rec´ da nam namjerno kontriras iako znas da smo u pravu :)

Pa sta najbolji vezni radi vec godinama u klubu koji stagnira i u ligi koja je odavno ostagnirala.
iz Ceske lige bilo sta sto lici na fudbalera idu dalje u jace lige ili makar Sibir pardon Rusiju.
Ako si najbolji ides dalje da bi taj svoj kvalitet potvrdio.A ne biti najlaf medju njih cigani.
Isto tako onaj probio glavu sa Cocalicem.kao trebaju ga **** uzeti sebi,on kao najbolji u timu ovo ono.
i na kraju ti **** kupe Bulja-ta iz Hajduka i to za milionce.Ja ga ni za gredice luka nebi unajmio.
Ne radi se o kontriranju,vec logici.Zamijenis jednu kratku majicu sa drugom i takav kao laf izadjes napolje.A napolju cica zima.Prije bih rekao da si se ti upalio kontre,pa sta god da bilo.
Sacuvaj me boze onih navijaca repke koji na domaci mec te repke moraju nositi putovnicu ili ti ga pasos, a uz to jos svoji na svom.
-----------
A Begovic sta je branio Spaniulusu?To je cudesna suma Jel?By @bhsport
-----------
Pravda za @Kurtmu

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 20 jun 2011, 21:53

harishp je napisao/la:
secer je napisao/la:
harishp je napisao/la:u najbukvalnijem prevodu zamijeniti jednog koji ne moze ali MOZDA zna, sa onim drugim koji MOZDA moze a ne zna.
kako bola mozes reci da ljevakovic ne zna kada je proglasen za najboljeg zadnjeg veznog :)
mi se poznajemo dovoljno dugo tako da slobodno mogu rec´ da nam namjerno kontriras iako znas da smo u pravu :)

Pa sta najbolji vezni radi vec godinama u klubu koji stagnira i u ligi koja je odavno ostagnirala.
iz Ceske lige bilo sta sto lici na fudbalera idu dalje u jace lige ili makar Sibir pardon Rusiju.
Ako si najbolji ides dalje da bi taj svoj kvalitet potvrdio.A ne biti najlaf medju njih cigani.
Isto tako onaj probio glavu sa Cocalicem.kao trebaju ga **** uzeti sebi,on kao najbolji u timu ovo ono.
i na kraju ti **** kupe Bulja-ta iz Hajduka i to za milionce.Ja ga ni za gredice luka nebi unajmio.
Ne radi se o kontriranju,vec logici.Zamijenis jednu kratku majicu sa drugom i takav kao laf izadjes napolje.A napolju cica zima.Prije bih rekao da si se ti upalio kontre,pa sta god da bilo.
Nemoj tako Harise, nemas argumente. Ovaj smoto od trenera nece da zove igrace iz tima koji je na 10 poziciji u jednoj jakoj ceskoj ligi. Kad je to molim te Ljevakovic bio proglasen za najboljeg. Mahmutovic u 29 utakmica ima 11 golova u jakoj ceskoj ligi. Gledao sam ga par puta, ovaj zadnji put cova stoji sam pred golom ovaj mu dodaje loptu i on masi citavu loptu. Drugi put isto tako sam gore gadja golubove, momak jeste brz al ovi zapeli kod da Ribery. Lulic tamo izvozao one u spursima pa normalno dobio poziv ovaj drugi nista posebno iako mislim ga treba isprobati.
Onda te price zvati ove iz nase lige, pa zvali smo ih protiv Poljske gdje dizelas Miske koji nije nije igrao 3-4 mjeseca izgledao kao Iniesta, Xavie i Pedro u isto vrijeme.
Onda pa gdjes ces bolji argument neg da nam nasa 4 glavna igraca iz proslih kvalikacija ili ne igraju il nisu u formi.
Dzeko i Miske su ono napravili prosle kvalivikacije niko drugi, i da naravno tadasnji trener i ne Ciro nego Felix.

Dushi_Rob
Kontakt:

Post Postao/la Dushi_Rob » 20 jun 2011, 22:22

Samo jedno jedino pitanje, Zasto je Alispahic dobio poziv a isto kao i Ljevakovic (koji igra na deficitarnoj poziciji u repki) poigra tu i tamo u nekom osrednjem klubu (jer ruku na srce Sibenik to i jeste bio, Dinamo i nekako, al daleko da je jaci i bolji od Teplica) pa cak igra i Ofanzivnog veznog?!?!?! Njih imamo "na bacanje" , cinjenica je da Ljevakovic razvaljuje iz sezone u sezonu igrajuci za Teplice. Pitate se zasto ne ode negdje "bolje" !? Pa zasto neki igraci provedu citavu karijeru u nekom klubu, ljudi , emocije su **** stvar ;) . A zasto bi i isao negdje kad tamo ima sta god pozeli, postao je miljenik i navijaca , a Boga mi i uprave Teplica jer svaku utakmicu daje 110% od sebe i igra srcem!

Toliko od mene, sad mozete napadat ;)
Kratke hlače,duga brada,kalašnjikov ambasada...

Be Casual ...

harishp
Kontakt:

Post Postao/la harishp » 20 jun 2011, 22:36

Mi jedno a onda opet neko konta da kontrira a u stvari on samo potvrdi ono jedno.Drugog nema ni za lijeka.
Sve je to u pet deka,zamjenis kruh za hljeb i kontas da ces biti sitiji.Jeduci kruh.
Ali niko da skonta da kruh ili taj hljeb valja umociti u nesto.Od samoh hljeba ili kruha opet stomak zariba.
Tako je sa igracima.neko i rukama i nogama kopa da se dovedu novi igraci,i da oni sto su u repci nisu bog zna sta.
A istina da ti koje ti neki spominju su fakat ista prica,slican-ne-kvalitet ili u biti nista novo ili bolje.
Da je to sad prica kad je Baka zvao kerkeze i Muline u repku rekavsi da su bolji od Rahimica.pa bi covjek i shvatio da je tu neko ocito puk'o..
Ali ovako potpuno isti jazuk.
Sacuvaj me boze onih navijaca repke koji na domaci mec te repke moraju nositi putovnicu ili ti ga pasos, a uz to jos svoji na svom.
-----------
-----------
Pravda za @Kurtmu

Dushi_Rob
Kontakt:

Post Postao/la Dushi_Rob » 20 jun 2011, 22:46

harishp je napisao/la:Mi jedno a onda opet neko konta da kontrira a u stvari on samo potvrdi ono jedno.Drugog nema ni za lijeka.
Sve je to u pet deka,zamjenis kruh za hljeb i kontas da ces biti sitiji.Jeduci kruh.
Ali niko da skonta da kruh ili taj hljeb valja umociti u nesto.Od samoh hljeba ili kruha opet stomak zariba.
Tako je sa igracima.neko i rukama i nogama kopa da se dovedu novi igraci,i da oni sto su u repci nisu bog zna sta.
A istina da ti koje ti neki spominju su fakat ista prica,slican-ne-kvalitet ili u biti nista novo ili bolje.
Da je to sad prica kad je Baka zvao kerkeze i Muline u repku rekavsi da su bolji od Rahimica.pa bi covjek i shvatio da je tu neko ocito puk'o..
Ali ovako potpuno isti jazuk.
Al Harise, sta gubimo probajuci nekog novog igraca u prijateljskoj tekmi, pa ako se pokaze ostavit ga makar za klupe il pojacavanja konkurencije ?!
A Alispahic nije odigro poluvremena kako je na spisku repke , doduse jest u onoj utakmici na Kosevu "plavi protiv bijelih " ...
Eto isprobao se mali Besic, i dobili smo ekstra igraca, a qrac bi bio nas da nije dobio poziv na vrijeme...
Kratke hlače,duga brada,kalašnjikov ambasada...

Be Casual ...

harishp
Kontakt:

Post Postao/la harishp » 20 jun 2011, 23:26

Gubis jer se pravi zbrka i hucka.Poneki igrac moze dobro i odigrati u prijateljskom mecu i zadovoljiti.ali onda usrati i sefa i stanicu bas kad bude odlucivalo o plasmanu.A isto tako potencionalni igrac moze lose odigrati i onda ga kako su i naucili odmah pokopati.
Kad je Pape probavao sa igracima na nekim pozicijama koje im nisu ocito pasali,odmah se raja digla da sjece glave.
Na Berberovica,Muratovica itd se gov-nalo cjelo vrijeme dok su igrali.Kad se oprostilo sto ih ne zovu,e pa yebiga.
Cak je masa bila protiv Lulica kao koji ce nam klinac on.Da smo primili gol nakon greske Besica sad u Zenici.mali bi bi dozivotno zakopan kao i Mravac.Uz to Besic je vec drapao u mladoj repci.Nigdje on nebi dalje.
U vrh glave je 18 igraca koji bi trebali praviti okosnicu repke.A ne trpati bez veze,pa onda ne znas ni jesi li pos'o ni dos'o.
Plus sto to probavanje je kako rekoh isti klinac,jednog sutnes a drugog jako slicnog dovedes.Sta si napravio????
Kad jedan igrac fali iz ekipe kvari se koncepcija,a kamoli to mjenjati za svaki praznik.
P.S Alispahic je prica kao i Stilic,stim sto je Mehmed cvrsci i upotrebljiv i za defanzivu.
Nece on ni dvije sezone sastaviti u Dinamu,mali ide 100%dalje.
Zadnja izmjena: harishp, dana/u 21 jun 2011, 01:45, ukupno mijenjano 3 puta.
-----------
-----------
Pravda za @Kurtmu

emir_

Post Postao/la emir_ » 20 jun 2011, 23:42

ovaj izet hajrovic je fakat potencijal... 91. godište a odigrao čitavu sezonu u prvom timu... dao i nekoliko golova, vezni igrač....

[youtube][/youtube]
4-IN-A-ROW

Arnelinho
Kontakt:

Post Postao/la Arnelinho » 20 jun 2011, 23:46

I ja mislim da bi se on treb'o pozvati u reprezentaciju i da je kvalitetniji od mnogih reprezentativaca, ne samo iz ovog klipa, već iz dosada vidjenog.
A ,siguran sam, ako njeg uzmemo, uzeli smo i još većeg talenta, njegova brata. :D

"How do you know what is right and what is wrong? Well you just try to analyse the situation as well as you can." - Arsene Wenger

samson
Kontakt:

Post Postao/la samson » 20 jun 2011, 23:46

Slovenija-Ilič,Bačinović dva standardna igrača u Palermu, Koren u Championshipu, takodje standardan, Birsa -govori se da prelazi u Napoli, al' Axuerre je isto solidan klub. Eto, sredina je tu. Napad Matevž je potpis'o (kako se govori ) za Napoli, 7 miliona eura, trenutno u Holandiji.Ko god prati Bundesligu, zna ko je Novaković-Koln.Na golu je golman ,koji sigurno spada u top 20 golmana svijeta, ako ne i uži krug.Odbrana je slabiji dio ekipe,Brečko(Koln)isto standardan,Cesar-Chievo,takodje,tu je i Jokič isto tako Chievo, te Andjelković-Palermo.
Sad vidi na čem se temelje uspjesi Slovenske reprezetance.

Imam priliku gledati i pratiti njihovu repku i igrace na svakom koraku, i od ovih nabrojanih koji su manje vise okosnica Slovenije, vrijedni spomena su Handanovic koji je sigurno jedan od boljih golmana u Evropi, Ilic i Bacinovic koji su tek stupili na scenu i do sada nisu bas nesto pokazali, ali sigurno da ce biti odlicni igraci. Ovi ostali ... Ne znam, mozda jos Birsa jer ima udarac, ali i nesto sto bi nama veoma dobro doslo, brzinu/rastrcanost. Novakovic, davno proslo svrseno vrijeme, svi nasi u navali su bolji od njega. Matevz? Ovo da podpisuje za Napoli je za mene iznenađenje, i ne znam kako .. Koren? Hahahha!! Pa Rahimic ce ga u kolicima, u 65. jesti za pet dnevnih obroka, dzaba njemu Championship. Brecko, Cesar, Jokic ... Nasa odbrana, kakav god da je, barem 2 puta bolja. A, ako je Mravac u prvih 11, mala prednost Janezima :D . Zaboravio si i Radosavljevica :D . Od ovog Andjelkovica bi isto moglo sta da bude ... Vehta je Slovenija, ali oni idu na prvenstva-mi se znojmi po kucama preko ljeta ...Ali, to su vec drugi problemi, ne oni igracki ...

Arnelinho
Kontakt:

Post Postao/la Arnelinho » 21 jun 2011, 00:09

Sad ćemo otići u off. al' Novaković je itekako veliki igrač, standardno medju najboljim strijelcima BL, a ako pratiš Sloveniju, onda znaš da je tam ,u napadu,bog i batina.
Da,Acu sam zaboravio, onog što se stidio pričat pred masom nakon povratka iz JARa :lol: :lol: :lol:
Druga stvar, naša repka nema iza sebe Samira, a Slovenci imaju. Dalje, štoperski tandem im je daleko bolji, a i Brećko je bar ,u solidnijem klubu uz istu minutažu, za nijansu bolji od Mujdže.

Ako kažeš da gledaš sloveniju non-stop, sjećaš se onda Slovenije prije hm...5 godina? Poredi sa ovom danas. Sistematski rad, jednostavno su počeli ljudi razvijati nogomet...popratne stvari u nogometu i dobivaju ogromne kamate od toga, ta samo u Italiji je oko 10-11 Slovenaca, prave se novi stadioni u svakom iole većem gradu itd.

BiH mora primijeniti njihov sistem, jer smo dosta slični i po mentalitetu i po geografiji i onda sam skoro pa 100% siguran da bismo uspjeli.

U svamu tome bitnu ulogu igraju i sudije u domaćim ligama. Mi nemamo "europskog" ni imaju. A da dobijemo makar jednog, dosta bi se stanje popravilo. Borba protiv korupcije :arrow: kvalitetnije sudjenje. Renoviranje/izgradnja stadiona :arrow: jača BHPL-a i konkurentniji proizvodi, itd.

Početi makar sa sitnim stvarima:
-izgradnja(komotno improvizirat sa nekim poligonima itd) kampa
-renoviranje B.Polja
-jačanje veza sa BH dijasporom i klincima u tudjinskim nogometnim školama
-poraditi na higijenskim uslovima na stadionima itd...sitne stvari napraviti ,koje bi (osim renoviranja) koštale par desetaka hiljada eura, a ne da se vodimo onom ne možemo na veliko,ehh, nećemo ništa!
(na jednoj drugoj temi sam napis'o boljke našeg saveza, tako ,da se ne ponavljam.)
Ovde se sve očekuje od Ćire,Fude,Papeta,Bake da odrade sami, a rade u sistemu koji je praktično prototip anarhije.

Svi moraju biti kao tim:savez,igrači,liga,navijači,mediji...svi i onda očekivat napredak,a prvi navijači koče razvoj.
Npr.BHfanatikosi bi mogli premjestiti (za početak )sjedište u Sarajevo, druga stvar,manit se transparenata i bakljada itd...

Čak je i korupcija pozitivna stvar ,ako se pravilno kanališe.

samson
Kontakt:

Post Postao/la samson » 21 jun 2011, 01:09

Arnelinho je napisao/la:Sad ćemo otići u off. al' Novaković je itekako veliki igrač, standardno medju najboljim strijelcima BL, a ako pratiš Sloveniju, onda znaš da je tam ,u napadu,bog i batina.
Da,Acu sam zaboravio, onog što se stidio pričat pred masom nakon povratka iz JARa :lol: :lol: :lol:
Druga stvar, naša repka nema iza sebe Samira, a Slovenci imaju. Dalje, štoperski tandem im je daleko bolji, a i Brećko je bar ,u solidnijem klubu uz istu minutažu, za nijansu bolji od Mujdže.

Ako kažeš da gledaš sloveniju non-stop, sjećaš se onda Slovenije prije hm...5 godina? Poredi sa ovom danas. Sistematski rad, jednostavno su počeli ljudi razvijati nogomet...popratne stvari u nogometu i dobivaju ogromne kamate od toga, ta samo u Italiji je oko 10-11 Slovenaca, prave se novi stadioni u svakom iole većem gradu itd.

BiH mora primijeniti njihov sistem, jer smo dosta slični i po mentalitetu i po geografiji i onda sam skoro pa 100% siguran da bismo uspjeli.

U svamu tome bitnu ulogu igraju i sudije u domaćim ligama. Mi nemamo "europskog" ni imaju. A da dobijemo makar jednog, dosta bi se stanje popravilo. Borba protiv korupcije :arrow: kvalitetnije sudjenje. Renoviranje/izgradnja stadiona :arrow: jača BHPL-a i konkurentniji proizvodi, itd.

Početi makar sa sitnim stvarima:
-izgradnja(komotno improvizirat sa nekim poligonima itd) kampa
-renoviranje B.Polja
-jačanje veza sa BH dijasporom i klincima u tudjinskim nogometnim školama
-poraditi na higijenskim uslovima na stadionima itd...sitne stvari napraviti ,koje bi (osim renoviranja) koštale par desetaka hiljada eura, a ne da se vodimo onom ne možemo na veliko,ehh, nećemo ništa!
(na jednoj drugoj temi sam napis'o boljke našeg saveza, tako ,da se ne ponavljam.)
Ovde se sve očekuje od Ćire,Fude,Papeta,Bake da odrade sami, a rade u sistemu koji je praktično prototip anarhije.

Svi moraju biti kao tim:savez,igrači,liga,navijači,mediji...svi i onda očekivat napredak,a prvi navijači koče razvoj.
Npr.BHfanatikosi bi mogli premjestiti (za početak )sjedište u Sarajevo, druga stvar,manit se transparenata i bakljada itd...

Čak je i korupcija pozitivna stvar ,ako se pravilno kanališe.

Kao sto sam i napisao, problemi nisu igracki nego druge prirode, ali nisam zbog toga te komentirao. Nasi problemi su duboki, i ovo na kraju sto si napisao, slazem se s takvim nacinom rada jer se tako svugdje radi, samo kod nas ne ...

Sad bih se nadoveazao malo sto se tice spomenutih igraca. Novakovic jeste golgeter, da svaka cast. Malo je kasno dosao BL iz onog Litexa, a i tamo je parao mreze. Mada se meni cini, da je malo i zbog toga jer je igrao u ekipama gdje boljeg nisu niti imali (za Podlija se ne moze reci da je bio bolji od Mileta :) ). Ali to uopste nije vazno .. S tvojom tvrdnjom o njihovoj odbrani se ne mogu sloziti, ako izuzmemo Sarmu. Sarma je klasa za onu ekipu dok ostala 4 u liniji :D . Sorry, ali tvrdnja da je Brecko bolji od Mujdze ... Samo da cujes misljenje slo navijaca o kvalitetama doticnog, ali i ostalih. Spahic je bolji od Cesara pa reci sta hoces. I tekma sa njima je to pokazala, cini mi se. Jokic? Trci za dvojicu, al tehnika i onaj dio sa loptom uopste ... Slabo.

I sad se sjetih. Obojica smo zaboravili Dedica :D . On bi nam isto tako super dobro dosao.. Slovenci su poceli prodavati svoje igrace nakon ulaska u EU. Puno vise nego prije, to se vidi po zadnjim transferima, a Italija im Mekka postala heheheh.

Ja se nadam, da ce ova prica sa Osimom na celu donijeti neke promijene u tom smjeru ..

secer
Kontakt:

Post Postao/la secer » 21 jun 2011, 10:41

Arnelinho je napisao/la:Vazda oskudijevali, pa i sada, zato ne vidim da je problem u Sušiću.
kako nije problem :?: pa, on je problem :!: zasto se jadnik kandidov´o za mjesto za koje nije kompetentan.
Arnelinho je napisao/la:Da se dovede Rehagel npr.možda bi i uspjeli.
vjerujem da bi pod palicom ivicinog sina stukli bjelorusiju. dok je pape na klupi moja malenkost nece staviti ni marku.
Arnelinho je napisao/la:A htjedoh da dodam, ne treba on ukomponovati ekipu, ekipu treba onog trenutka kad dodje imati ukomponovanu
jok, ja trebam. sta je onda njegov pos´o? da bude na raspolaganju ´sedmoj sili´?
Arnelinho je napisao/la:ekipu treba onog trenutka kad dodje imati ukomponovanu
racuns li oscilacije u igri? racunas li to da najmanje polovina tih mladica nece ostvariti zapazene rezultate niti ce imati Bog zna kakvu karijeru(mozda ce i odustati)?
zar nije jednostavnije pokupiti igrace koji su prosli omladinske skole evropskih velikana?
njemacka, svica, austrija + zemlje beneluksa imaju vrhunske skole fudbala a znamo da u tim zemljama zivi cca. milion bosanaca. sto se tice selektora, znamo da su mu momci samo par dana na raspolaganju tako da ih on ne moze nista nauciti. za selektora je najvaznije da bude dobar motivator(hemija medju igracima je vrlo bitan faktor), te da je vrhunski takticar. sve ostalo mu se servira na tanjuru. bitno je da redovno obilazi igrace te bira najbolje koje ce pozvati i postaviti ih u neku od formacija koja odgovara tom tipu igraca -to je sve. igraci se formiraju u klubovima u kojima sticu iskustvo na nekoj od pozicija. selektorovo je samo da ih prenese :)
dok je lam u bayernu igrao lijevo, bio je lijevi bek i u reprezentaciji. cim je u bayernu presao na desnu stranu, presao je i u reprezentaciji. pjanic je desetka, pjanic igra u velikom klubu tako da kod safeta mora igrati. nije problem, ali on moze igrati samo umjesto ruske desetke, tj. misketa, a nikako na krilu.
primjera radi, fabregas je arsenalov najskuplji i najbolji igrac. osim njega arsen na raspolaganju ima par igraca za tu poziciju ali mu se ne desava da fabregasa guran na krilo, tj. da isbaci valkota iako je fabregas visestruko kvalitetniji. jbg., jedan je krilo, drugi je zadnji vezni ili desetka, a vrhunski strucnjak kakav je venger ne mijesa kruske i jabuke.
Arnelinho je napisao/la:Ilustracije radi:preko 30 Španaca igra u preostale top 3 lige svijeta (osim Španske).

govorimo o igracima koji su osvojili evropsko i svjetsko prvenstvo.
Arnelinho je napisao/la:Arsenal? Manchester United? Oni nisu ozbiljni? Benitez? Mourinho? Soldo?
Države?! Kapelo? Bilić?
povlacenje rucne je blagovremena reakcija i otpustanje trenera nakon losih partija nekog kluba ili reprezentacije.
vido, lajkovo, da **** i mogu da umrem XD

film i kinematografija - tema gdje ne postoji vlastito misljenje, samo klaretovo i pogresno!

Za_raju
Kontakt:

Post Postao/la Za_raju » 21 jun 2011, 12:15

secer je napisao/la:vjerujem da bi pod palicom ivicinog sina stukli bjelorusiju. dok je pape na klupi moja malenkost nece staviti ni marku.
Ja ne vjerujem nego sam siguran u to,a zasto pa jednostavno zato sto bi pitao tate sve sto mu nebi bilo jasno o taktici i postavci...

A evo malo za one koji kazu da je pozvati nekog iz Ceske potez kao i poizvanje Muline,Kerkeza i slicnih..
Euro u21:
Engleska vs Češka 1-2
http://www.uefa.com/under21/index.html

Toliko od mene...
Najveca laz poslije 9/11 : "Niti jedan klub Susic nije odveo u drugu ligu" By Pasodzigera@
Safet Susic ili covjek zvani OM za sve probleme!!!
"No God is Good God "

Arnelinho
Kontakt:

Post Postao/la Arnelinho » 21 jun 2011, 13:32

@Secer:
Neću secirat' tvoj post ,kao prethodne, iz razloga što tako možemo otići u nedogled. A u ovom ,ne planirano koliko dugom ,postu bih želio da ti približim šta želim reći. :D

Otiš'o sam na stranicu nogometnog saveza BiH i iako je vrlo oskudna (haman se niko ne bavi njenim uredjivanjem) sam pronašao da mi imamo selekcije: U15,U16,U17,U18,U19,U21,A i A2.

Logičnim mi se čini da u repki Under 15 i ne možemo pronalaziti igrače za A reprezentaciju, odnosno ,možemo ,al' jako teško i jako je ne sigurno da li će oni uopće i doći do A selekcije. No, trener U15 je zadzužen za pronalaženje talentirane djece. Ne mora to biti van granica BiH, sasvim je dovoljno da u toj fazi pronadje ekipu od cca. 30 igrača ,koji će sazrijevati pod istim tretmanom-tretmanom reprezentativca.

U sljedeću (iako su ovako zgusnute kategorije bespotrebne ,al' ne'a veze)U 16 reprezentaciju neka od ovih 30 prodje 20, tj. dvadeset njih zadovolji. To je već doba ,kada skauti love igrače za budućnost klubova, pa i mi sami možemo prepoznati takve-koristeći se metodama zapadnih skaut sistema.
Dvadeset je stalnih, treba opet naći društvo ca. od 10 novih.
Dva mjesta su u kojim sa svim sigurno trebaju tražiti:
-domaća liga
-ostale lige
Počnemo od domaće lige. Sigurno da u ekipama sa značajnim nogometnim školama (bar za prostore bivše Yuge)kakva je Veležova,Slobodina,Sarajeva,Želje i Čelika možemo pronaći tih deset igrača.
Ukoliko se prepozna neki talenat BH porijekla u tudjini, on bi trebao isto tako biti pozvat u U16,naravno, stim da on po defaultu pripada onima koji će se priključiti (ne onim bivšim iz U15).

Sada već imas sistem od 30 igrača, koji su talentirani. I 20 iz prve runde, koji su diskvalifikovani, al' se promatraju.

U U17 opet neka prodje njih 15 iz U16, a drugih cca. 15tak se može opet tražiti na iste načine:svijet/domovina

U U17 su igrači do 17 godina, dakle negdje oko 16.

Tih 15 igrača je već u dobi kada se pripremaju za ulazak u prvi tim i potpis prvog profesionalnog ugovora, stoga će i njihovo selektiranje biti puno ,puno lakše. Jer, onaj kome se smiješi ugovor ,on sigurno nešto vrijedi, dok onaj koji će napraviti korak unazad, sigurno da u tom trenutku i ne.Naravno, sa 16 godina neće potpisivati ugovore,na to nisam ni mislio, da me ne bi pogrešno razumjeli, već u saradnji sa domaćom ligom selektirati tih "novih 30 igrača" , od kojih će proći njih 15 i nadograditi onaj "kvalifikovani" tim.

I opet se radi po formuli: Najbolji iz U16 plus drugi =novi lvl reprezentacije.

I dolaziš do U18 reprezentacije, u kojoj se već vidi ko je zapravo talenat , a ko nije. Jako teško se griješi. Od 10 ,možda dva su propala talenta.

Opet isti obrazac, domaćini i svijet-nova selekcija.
U ovom stadiju ,sigurno, možeš već primijetiti ko je od onih iz U17 dovoljno kvalitetan ,ko posjeduje talenat, a ko ne. I tu se napravi društvo ,kojeviše uopće ne liči na ono iz U15 ,ali jedno je isto=atmosfera/način rada/sistem, dakle, svi naviknuti.

U 17tim godinama pojedini igrači su već standardni u svojim klubovima (Willshire), neki dobivaju minutaže, neki igraju za B ekipe, neki u manjim sredinama itd.

U prijašnjim kategorijama smo napravili bazu igrača od: 30+10+15 igrača, stim da su kroz sve kategorije prošli samo njih 20. Dakle , u ovoj kategoriji imaš na izbor: 20 onih, koji su zadovoljili kriterij i mogu igrati za U18 plus oni koji nisu.
A oni koji nisu mogu u medjuvremenu :
-napredovati i dostići kvalitet, a bivali su pozivani
-nisu bili pozivani a imaju kvalitet
-(na one bez prespektive ne računamo :D )
I opet sastaviš izbor od 30 igrača, koji će domovinu sasvim dostojno zastupati na svjetskoj razini. Selekcija je u fazi kada se komtono sav talenat može prepoznati-tada se gradi ekipa,profilira,ako treba i pogura igrač itd.

Selekcija U19 je bespotrebna, al' i u njoj možeš samo na isti način ciklus obrniti i dodatno utvrditi sva mjesta u selekciji U18 (sada U19) ,prepoznati sav talenat i (za očekivati je)prebaciti ekipu u višu U21 kategoriju. Opet,hipotetički, tu kategoriju ne mogu zadovoljiti 4-5 igrača, al' sada si u fazi kad se igrači za te pozicije komotno nalaze u Europskim ligama, najjačim klubovima u BiH itd. ,pa i nije teško zakrpati.

Onda kada si već profilir'o ekipu za U21, istu prenijeti u A selekciju, ukoliko i njih par ne zadovolji, pronaći zakrpe medju škartom ili medju neisprobanim ljudima.

Tu na scenu stupaju i domaći BHPL, koji bi trebali svake sezone izbaciti u liga 5 makar 3-4 igrača i stvarati dodatne zalihe za reprezentaciju.

Ovo je sve što mi nemamo, a trebali bi da imamo-sistem u kojem od početka do kraja prevrtiš sve igrače ,sve ih isprobaš i u A selekciju pozoveš nekog izmedju cca. 30tak najboljih" , a dodatne zalihe svrsat u A2 selekciju, onaj definitivni otpad pa odbacit , al' ne guzicom zatvarat vrata, nego kulturno. :D

Ovako,otprilike, izgleda sistem uspješnih nogometnih zemalja.

Selektor A repke je tu da sastavi taktiku i kadar pred svaki od narednih mečeva. ;)

@Samson: Naravno da je Cesar bolji od Spahića. Ako ništa ,makar po tome da je igrao za Marsej.Reći ćeš grijao klupu?!Da, grijao, al' ovaj je u Montepellieru grije. :lol:
O Brećku dovoljno znam, znam da je i nasljednik Rudonje u ismijavanju, al' ja znam šta vidim i znam sve razloge njegovog ismijavanja, dotičnog sam pogled'o minimalno 50x do sada. Jokič je neko ko srcem igra, tu se slažemo.
A najvažnije od svega nije komparacija player vs player, već cijela ekipa protiv cijele, a statistika dovoljno govori, takodje ,za pravo da kažem da imaju bolju odbranu mi daje i činjenica da Slovenci imaju Samira.

Išli bi u off. pa sam zato odlučio napisati zdrzžen post. :)

Goalgetter
Kontakt:

Post Postao/la Goalgetter » 21 jun 2011, 19:33

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1907156932212

Izvjestaj ARD-a o suspenziji NSBiH. 2:41, Petkovic objasnjava situaciju na njemackom :lol: :lol: Baka is back 8-) :lol:

Fudo
Kontakt:

Post Postao/la Fudo » 22 jun 2011, 22:42

Za_raju je napisao/la:
secer je napisao/la:vjerujem da bi pod palicom ivicinog sina stukli bjelorusiju. dok je pape na klupi moja malenkost nece staviti ni marku.
Ja ne vjerujem nego sam siguran u to,a zasto pa jednostavno zato sto bi pitao tate sve sto mu nebi bilo jasno o taktici i postavci...

A evo malo za one koji kazu da je pozvati nekog iz Ceske potez kao i poizvanje Muline,Kerkeza i slicnih..
Euro u21:
Engleska vs Češka 1-2
http://www.uefa.com/under21/index.html

Toliko od mene...
Ita vs bih (u21) 1-1 so fucking what?????
BordoCrvena...Fk.Sarajevo i Liverpool

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 23 jun 2011, 01:43

zahirovic je standardan skoro svaku tekmu...svaka cast zaista me iznenadio ,odmah otici iz nase u rusku ligu i biti standardan nije lahko

nostradamus

Post Postao/la nostradamus » 25 jun 2011, 23:00

Arnelinho je napisao/la:Konačno nešto o čemu cijelo vrijeme blebećem ovde: :lol: Ovo bi več ličilo na normalan savez i ligu. :mrgreen:
Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine mogao bi ponovo biti suspendovan od strane Evropske i Svjetske fudbalske federacije! Predstavnici FIFA i UEFA danas u Sarajevu imaju sastanak sa članovima Komiteta za normalizaciju N/FS BiH na kojem će im predložiti mapu puta koja bi trebali biti usvojena ne žele li u našem fudbalu da se ponovo suoče sa sankcijama iz Ciriha i Nyonu!

****.ba ekskluzivno saznaje šta će između ostalog FIFA i UEFA tražiti od N/FS BiH, odnosno koje je uslove za ispunjenje postavila UEFA, a koji su prethodili ukidanju suspenzije krajem maja.

Naime, FIFA i UEFA između ostalog traže da Komitet za normalizaciju N/FS BiH do kraja godine konsoliduje finansijsku situaciju u Savezu! Drugi uslov je da se steknu uslovi da fudbalska A reprezentacija BiH u 2013. godini igra na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Ovaj zadatak „morat" će ispuniti Komitet za normalizaciju i novi Izvršni odbor N/FS BiH.

Također, dat je rok da se do 31. decembra 2013. godine oforme Udruženje klubova Premijer lige BiH, Udruženje fudbalera, Udruženje trenera, Udruženje sudija i Udruženje ostalih kategorija (mali fudbal, ženski fudbal).

Naredna obaveza i rok vezani su za Statut, odnosno 2014. godinu. Naime, naš Savez ima obavezu da do 31. decembra 2014. godine usvoji novi Statut, u koji će biti uključeni i članovi pomenutih udruženja. To znači da bi se u najviše struture Saveza uključili novi ljudi, a da bi vladajuća garnitura morala da „žrtvuje" pojedine pozicije.

Također, FIFA i UEFA od Komiteta za normalizaciju N/FS BiH zahtjevaju da u što skorijem vremenu provedu izbore funkcionera, ali samo u državnom Savezu, što ostavlja prostora da se u Savez vrate i ljudi koje su FIFA i UEFA protjerali, a o čemu smo ranije pisali.
U zaključku mape puta koja je u pismenoj formi stigla u N/FS BiH naglašeno je da nepoštivanje ovih „naredbi" i rokova podliježe kaznama, do ponovne suspenzije N/FS BiH!
Pa ovo je logican slijed stvari,i ono sto se mora uraditi, da bi sve funkcionisalo kako treba.Sa ovim oformljivanjem udruzenja i njihovim ukljucivanjem u savez mislim da nebi trebalo biti problema.Jedino bi realno problematicno bilo igranje reprezentacije na cjeloj teritoriji BiH.Prije par mjeseci ,u vrijeme suspenzije,kada sam na jednoj temi rekao da od ove price sa reprezentacijom nema nista dok ista ne bude igrala u B Luci i Mostaru,za pocetak bar U 21 htjeli su me razapeti.Mislim da je sada poslije ovoga to neminovnost,a nek me svati kako ko hoce,svaka cast ljudima iz FIFE i UEFE sto su prepoznali srz problema u nasem nogometu.Ovo ce biti prava reprezentacija BiH kad bude igrala na cjeloj teritoriji nase zemlje, i tek onda mozemo i ocekivati rezultate...
Otkako je stari Travnik nastao ovakav svjet jos nije rastao ,a mene dugo bilo nije.....

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 26 jun 2011, 20:37

Ibričić na klupi, Misimović na klupi... samo naprijed zmajevi... :roll:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: denza, HariTz, jasmin10, soko i 29 gostiju.