Želje su jedno, mogućnosti nešto sasvim drugo. I kada bi ova parola bila naša vodilja, sve bi nam bilo lakše u životu. Čitam ovu temu, gdje su očigledno u većini ljudi koji nikakvog dodira sa realnošću imaju, pa se ponekad i lijepo ismijem ljudskoj gluposti. Da li ste vi dragi moji svjesni gdje živite ? Da li ste svjesni gdje studirate, radite, gledate sport ? Mislim da većina uopšte nije i da većina mašta, sanjari i kokuza. A kažu da ono što kokuz može zamisliti ...
Kao što je fino neko ovdje napisao, novac kao pokretač ovog sporta (a i ostalih sportova) je prilično nepoznat pojam kod nas a neatraktivnost zemlje, nestabilnost države, korumpiranost i srozana reputacija (ustvari, da li je uopšte ima?) daju ove rezultate koji trenutno jesu. Za nas i naše okvire, ti rezultati su trenutno dostatni a za nešto više minimalni, sporadični i nekozistentni. Mi ili bljesnemo, ili nas nema nigdje. A obično nam se dešava ovo drugo. Jer kod nas ne može jedan klub stajati na zdravim nogama, dok su vlastodržci (čitaj FSBiH) korumpirani i složni u kriminalu. Sve dok trojica sudija na jednoj utakmici mogu "iskrojiti" ishod te iste utakmice (za sitne pare), dotle se ne može ulagati veliki novac. Jer vi sada možete potrošiti milion EUR-a, dovesti odlične igrače, osigurati preduslove za skoro pa sigurnu titulu a onda da vas vlastodržci unište iz čiste ljubomore, zavisti ili nečeg trećeg. Ko je taj, koji će investirati u to ? Ko to ima za baciti tolike pare ? Odakle nama pravo da mi ZAHTJEVAMO da to neko uradi u naše ime ? Pa svako ko da 1 KM očekuje najmanje 0,10 KM zarade. Zašto ovo ne prihvatite ?
Željina "ekipa" koja je tu od prošle godine shvatila je da može napraviti prvenstveno stabilizaciju kluba i ako imalo poznajete osnovna načela stabilizacije (i rehabilitacije) nekog preduzeća (a Željo to jeste), onda se sa sigurnošću može reći da su to i uradili. Nemojte sada opet o onim "prevelikim zalogajima". To što oni žele napraviti neki veći iskorak, tipa izjave o Europskoj Ligi i učešću, stadionu, zvučnijim pojačanjima, to je njihova želja "zatalasati", pokrenuti priču, dobiti vjetar u leđa i vidjeti da li će se na tu udicu neko "upecati". Skrivenih namjera možda i ima, sitni interesa isto tako, ali sve dok pod ovakvim okolnostima i uslovima osvajamo trofeje (bilo kakve) i sve dok konstantno igramo u Europi, moj jedini zadatak kao navijača jeste pomoći klub. A zna ste šta je to i kako: dolaziti na utakmice, kupovati karte, davati podršku, navijati. A valjda je normalno da ako se želim "plaho petljati" onda moram isto tako biti spreman da malo više dam klubu. A jesmo li spremni za to ? Pa eto, kada nam nije neki problem, haj'mo nas 10.000 ili 5.000 potpisati ugovor u trajanju od jedne godine da ćemo svaki mjesec uplaćivati 10 KM, pa eto nam onda 2 kvalitetna igrača. Ah, to i nije dobra ideja, jer valja potpisati, pa još iz svog džepa davati ...
Ja svakako želim dati punu podršku ovoj garnituri, jer realno napravili su posao. To što bih ja i vi, željeli još, to možemo kada budemo davali svoje pare, mimo one podrške koja je valjda obavezna za jednog navijača.
Pozdrav!