maho_sa je napisao/la:Želje su jedno, mogućnosti nešto sasvim drugo. I kada bi ova parola bila naša vodilja, sve bi nam bilo lakše u životu. Čitam ovu temu, gdje su očigledno u većini ljudi koji nikakvog dodira sa realnošću imaju, pa se ponekad i lijepo ismijem ljudskoj gluposti. Da li ste vi dragi moji svjesni gdje živite ? Da li ste svjesni gdje studirate, radite, gledate sport ? Mislim da većina uopšte nije i da većina mašta, sanjari i kokuza. A kažu da ono što kokuz može zamisliti ...
Kao što je fino neko ovdje napisao, novac kao pokretač ovog sporta (a i ostalih sportova) je prilično nepoznat pojam kod nas a neatraktivnost zemlje, nestabilnost države, korumpiranost i srozana reputacija (ustvari, da li je uopšte ima?) daju ove rezultate koji trenutno jesu. Za nas i naše okvire, ti rezultati su trenutno dostatni a za nešto više minimalni, sporadični i nekozistentni. Mi ili bljesnemo, ili nas nema nigdje. A obično nam se dešava ovo drugo. Jer kod nas ne može jedan klub stajati na zdravim nogama, dok su vlastodržci (čitaj FSBiH) korumpirani i složni u kriminalu. Sve dok trojica sudija na jednoj utakmici mogu "iskrojiti" ishod te iste utakmice (za sitne pare), dotle se ne može ulagati veliki novac. Jer vi sada možete potrošiti milion EUR-a, dovesti odlične igrače, osigurati preduslove za skoro pa sigurnu titulu a onda da vas vlastodržci unište iz čiste ljubomore, zavisti ili nečeg trećeg. Ko je taj, koji će investirati u to ? Ko to ima za baciti tolike pare ? Odakle nama pravo da mi ZAHTJEVAMO da to neko uradi u naše ime ? Pa svako ko da 1 KM očekuje najmanje 0,10 KM zarade. Zašto ovo ne prihvatite ?
Željina "ekipa" koja je tu od prošle godine shvatila je da može napraviti prvenstveno stabilizaciju kluba i ako imalo poznajete osnovna načela stabilizacije (i rehabilitacije) nekog preduzeća (a Željo to jeste), onda se sa sigurnošću može reći da su to i uradili. Nemojte sada opet o onim "prevelikim zalogajima". To što oni žele napraviti neki veći iskorak, tipa izjave o Europskoj Ligi i učešću, stadionu, zvučnijim pojačanjima, to je njihova želja "zatalasati", pokrenuti priču, dobiti vjetar u leđa i vidjeti da li će se na tu udicu neko "upecati". Skrivenih namjera možda i ima, sitni interesa isto tako, ali sve dok pod ovakvim okolnostima i uslovima osvajamo trofeje (bilo kakve) i sve dok konstantno igramo u Europi, moj jedini zadatak kao navijača jeste pomoći klub. A zna ste šta je to i kako: dolaziti na utakmice, kupovati karte, davati podršku, navijati. A valjda je normalno da ako se želim "plaho petljati" onda moram isto tako biti spreman da malo više dam klubu. A jesmo li spremni za to ? Pa eto, kada nam nije neki problem, haj'mo nas 10.000 ili 5.000 potpisati ugovor u trajanju od jedne godine da ćemo svaki mjesec uplaćivati 10 KM, pa eto nam onda 2 kvalitetna igrača. Ah, to i nije dobra ideja, jer valja potpisati, pa još iz svog džepa davati ...
Ja svakako želim dati punu podršku ovoj garnituri, jer realno napravili su posao. To što bih ja i vi, željeli još, to možemo kada budemo davali svoje pare, mimo one podrške koja je valjda obavezna za jednog navijača.
Pozdrav!
Svaka čast, ostaje mi samo da potpišem! Nekima je vrijeme da napokon odrastu.