godina osnutka: 1918. / 2014.
stadion: Zgona
kapacitet: jedna betonska tribina od pet redova za oko 1,500 ljudi
adresa: Zgona bb, 80101 Livno
web adresa: nema
facebook:[/] http://www.facebook.com/nktroglav.ba" onclick="window.open(this.href);return false;
navijačka skupina: Konjica
trofeji: Kup Herceg-bosne, 1997. godine
najveći uspjeh u BiH: 10. mjesto prve sezone Premijer Lige, 2000/2001.
ligaško natjecanje: Međužupanijska liga HBŽ/ZHŽ (4. rang)
uređeno 17.9.2014.
Nogometni klub Troglav osnovan je 1918. godine. Troglav je ponos Livna, i kroz godine je igrao u mnogim rangovima jugoslavenskog ligaškog sistema, no nikad nije igrao u najjačem razredu, dok se druga liga igrala u sezoni 1972/1973. Klub je zauzeo 16. mjesto (18 klubova, grupa Jug) i odmah ispao. Najveći uspjeh i jedini pravi trofej klub je ostvario nakon raspada Jugoslavije, godine 1997., osvojivši Kup Herceg-bosne, pobjedom 1-0 nad Orašjem.
Poslije toga, dolaskom Premijer Lige BiH, Troglav je uključen u ligu od početka. U sezoni 2000/2001 klub je osvojio 10. mjesto (22 kluba). Iz te sezone valja izdvojiti povijesnu pobjedu nad FK Sarajevo od 3-1 na Koševu, i remi sa prvakom Željezničarom u 41. kolu od 3-3 (kada gosti daju dva gola u nadoknadi - kako sam se tužno osjećao nakon primljenih golova).
Sezonu potom klub počinje tonuti i kao osvajač 13. mjesta ispada u Prvu Ligu FBiH. Odmah, u prvoj sezoni u drugom razredu, klub ispada u niži rang, tamo igra sve do sezone 2004/2005, kada je osvojena Druga Liga Jug. Osvajanjem naslova klub se plasirao u Prvu Ligu, odakle je u sezoni 2008/2009 opet ispao u Drugu Ligu, i u kojoj sada doživljava blamaže protiv općinskih rivala kao što je Kamešnica. Žalosno. Valja izdvojiti pobjedu nad velikim splitskim Hajdukom ovog ljeta, od 3-2.

Evo, vidim da dosta manjih klubova ima svoju temu pa sam odlučio otvoriti o klubu iz svog grada. Pred koji dan je izabrana nova Skupština, koja je došla nakon što je prethodna jednostavno napustila klub, i ta nova skupština mi ulijeva nadu da se može nešto napraviti, po pitanju saniranja dugova, vraćanja kluba u normalu, vraćanja kluba u viši rang - mislim da klub iz centra površinom najvećeg kantona/županije u državi mora biti u bar drugom rangu.