On topic: Pravde za seike ima.
_dreamer_ je napisao/la:Za sve vas koji se pitate gdje je tobe jarabi Bog, Allah, da li bi ga subhanallah trebalo izmisliti... Postoji jedna stvar koja cesto promice onima koji ne vjeruju u Njega, ili bolje receno koji misle da ga mozda ima, ali im sumnja ipak nemir unosi. Ta stvar ili to mjesto se zove Dzennet, ili ti ga Raj. Po islamu, a i ostalim pravcima u jednog Boga, se kaze da je ovaj svijet test za onaj drugi svijet. Ako je ovo test, onda svakog Bog ocigledano stavlja na razlicita iskusenja i testira njegove slabosti. Ovisno o njegovim djelima, zaraditi ce put u Dzennet ili Dzehenem.
Dakle, i ta neduzna djeca koja skapavaju od gladi ce mozda na onome svijetu imati veliku nagradu, a onaj bogati arapin kojem je Allah dao da udjeljuje, a on u svojoj proklestinji sve sebi ostavio, ce na onome svijetu iskusiti nesnosljivu kaznu.
Ja znam da je ovo za mnoge prazna slama, nesto neopipljivo i bez ukusa, i da to mnogima nije "opravdanje" za ovozemaljsku "nepravdu", no onaj koji je ubijedjen u postojanje Boga i koji Njemu "robuje", on sve te nedace treba da gleda kao iskusenja, za koja ga cekaju velike nagrade.
Ima puno hadisa koji porede vrijednost ovozemaljskog bogatsva naspram blagodati koje ce cekati u dzennetu one koji vjeruju. U tim hadisima se moze vidjeti kako islam kao vjera to tumaci, te se moze doci do zakljucka da "imati" na ovom svijetu ne znaci apsolutno nista, osim obavezu da vise pomazes one koji nemaju. Taj koji to ne cini ce biti pitan za svoja djela.
Dakle, htio sam samo da se osvrnem na te teze "ako ga ima, zasto on ovo ili ono ne uradi itd."... S vjerskog aspekta se to ne moze nazvati nekom nepravdom, jer ovaj svijet nema nikakvu vrijednost naspram onog, pa tako ni patnja odnosno bogatstvo na ovom svijetu nema nikakvu vrijednost naspram patnje ili blagodati koji nas cekaju na drugom svijetu...
Ovo sigurno nije odgovor kojim ce se prosjecan covjek zadovoljiti, no sustina je u tome...
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.