formance je napisao/la:Naravno. Psiha je ključna stvar u tenisu. Možeš imati sve udarce, ali ako nemaš psihu ništa ti to neće koristiti. Nalbandian, Safin, Davydenko, Gulbis itd. da ne nabrajam više.
Federer je harao tenisom nekoliko godina i onda je došao Nadal kao penicilin za Rogera. Mučio ga sve dok ga nije skinuo sa prve pozicije. Nanio mu najteže poraze u karijeri ( Wimbledon 2008 i AO 2009). To je bilo nešto sa čim se Federer nikada prije nije susretao, i trebalo je vremena da se navikne na to.
Sa tim se sada Nadal susreće i dešava mu se isto ono što se dešavalo Federeru protiv Nadala. Đoković ga ubija u pojam. Kada je riješio svoje psihičke i fizičke nedostatke postao je nepobjediv. Porazio Rafu 5 puta ove sezone i to na 3 različite podloge. Ono što Rafa zna jeste to da uopšte nije loše igrao, ali opet sve to je bilo nedovoljno. Zna da je Novak kompletniji i bolji teniser, barem u ovom trenutku i zna da jedino agresivnom igrom može istog pobijediti. Agresivna igra znači više grešaka, ali i više vinera i za Rafu promjena koncepta igre. Duboki baloni više ne pale.
Kako se bliži posljednji GS, Rafa dosta radi na servisu koji mu je prošle godine bio od posebne važnosti za osvajanje USO-a. Vjerujem da će popraviti igru i vratiti se u staru formu, jer je on itekako važna karika u današnjem tenisu i dosadno je bez onog pravog Rafe.
Na US Openu će biti svašta i vjerujem pregršt dobrih mečeva !
Ma Rafa jednostavno nece da igra riskantno, ali ce i to, kako ti kazes, morati poceti da radi, jer jedino tako moze dobiti ovakvog Djokovica. Kod Nadala je bilo sasvim normalno da u jednom setu napravi samo 3-4 neforsirane greske, to je najvise postizao zahvaljujuci njegovoj strpljivoj igri, ali to mu je sad', kako god da pogledas, beskorisno! Kod Novaka ne pale ni oni top spinovi na backhand (kao sto je slucaj sa Rogerom), jer on, za razliku od Svicarca, igra taj udarac sa dvije ruke, i to vrlo, vrlo uspjesno. Sto se tice servisa, ja sam malo skeptican kad' je taj udarac u pitanju kod Spanjolca. Nekako ne mogu da sebi stvorim sliku Nadala kao dobrog (da ne kazem odlicnog) servera. Njegovi dosadasnji servisi su, prosjecno, do sada isli nekih 175 km/h, uz to bili su i vise nego spinovani. Ne vidim ja takav nacin serviranja kao uspjesan, ali se nadam da ce to Rafa popraviti, ne zato sto sam njegov vatreni fan, vec jednostavno sto ovaj tenis koji se trenutno igra nije zanimljiv bez, bar dvojica, velikih rivala. Ovako, Djokovic skoro do svake titule dodje bez imalo problema...

Federer je vec, skoro pa otpisan, i od njega je tesko vise ocekivati neki veliki podvig, kod njega su sad' u pitanju samo povremeni bljeskovi, kojih je, iz turnira u turnir, sve manje. Sto se tice ostalih tenisera, neki od njih se, s vremena na vrijeme, malo iskazu, ali to traje veoma kratko, tek turnir-dva.
S nestrpljenjem ocekujem US Open...Nadati se da ce biti zanimljiviji nego ikad!

"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."