boccaccio je napisao/la:Naravno da postoji nezadovoljstvo i da 3 boda u tri kola ne moze da zadovolji ambicije kluba bez obzira na nezgodna gostovanja i los raspored utakmica u prvom dijelu prvenstva.Ocekivali smo da se malo ipak izdignemo u odnosu na proslu sezonu i da bez obzira na raspored napravimo nesto vise od blijede kopije proslih sezona kada se pravila stabilizacija kluba.Za sada se to nije desilo.Pa dobro,idemo opet ispocetka,ovaj put malo finansijski konsolidovaniji ali igrackim potencijalom slicni.Necu da pisem o analizi u ova tri kola,desava se da ekipe imaju nekada nesretan i nespretan start,za nas svakako neocekivan ali isto tako nazalost objektivan.
Imam jedan drugi problem.TRENING.
Ko je redovan od raje na treninzima,a jako malo raje dolazi da to posmatra,vidjece kroz iste te treninge da nazalost u glavama nasih igraca ne vlada potreban profesionalizam.Treningu se pristupa bez odredjene discipline,sto me jako boli,ima bezbroj primjera za to.Ako se u startu igra SEVA,Amar podijeli ekipu u nekoliko grupa na razlicitim dijelovima terena i hoda od jedne do druge trece grupe itd.Onog momenta kada Amar nije prisutan u toj grupi,pravi je cirkus kod igraca,bez namjere da to rade kako treba i da rade profesionalno a i da se zabave.Mlohavo i kao da stopaju vrijeme da se trening sto prije zavrsi.Na varijantu " moram ovo odraditi,pa da furam dalje".Kada Amar dodje u blizinu,sve prsti od ozbiljnosti.Zar to nije smijesno? Pa ne radi se trening zbog Amara,nego se radi zbog njih samih,i da se poprave neke stvari,da se dobije osjecaj sa loptom,da se radi na taktici.Amar ih podijeli u dvije ekipe i desi se da na treningu odigraju 0-0 bez ikakvih stvaranja pravih prilika,pri cemu nasa dva glavna napadaca Adilovic i Selimovic ne dodju u sansu da bar opucaju na gol.Dzaba Amaru sto se ljuti i sto vice i sto zaustavi igru pa im prica,objasnjava Karicu i Bogiju kako trebaju da vicu na saigrace,da ih upozoravaju,oni sute li sute...Govori Amar realno i pokusava.E sad ja imam problem sa onim sto slijedi.Gdje su tu pomocni treneri? Sta oni rade? Neka mi neko od onih koji gledaju treninge samo kaze kakva je funkcija pomocnih trenera Dzurbuzovica i Memica? Vise uradi Tarik zuti kada sakuplja lopte nego njih dvojica zajedno.Kroz sve ovo sto sam napisao oni uopste ne ucestvuju.Stanu kraj aut linije i posmatraju.Ni jednu rijec da progovore.Za to dobijaju platu? Mogu li i ja tako ? Moram se raspitati kod Amara...ili ja na tribinama ili ova dvojica uz aut liniju,radimo isto...gledamo i oni i ja.Imam tu stvarno veliki problem,a onda na pauzi dok ovi piju vode,Dino i Mema uzmu loptu i stanu na centar i sicaju loptom ko ce bolje i blize da loptu posalju blizu linije sesnaesterca.Boze dragi sacuvaj.Golmani su prica za sebe.Njihov trening traje 7-8 minuta kada rade posebno.Guso je lijen da hoda a kamoli da radi sa golmanima.Poneku im loptu opuca,ovi se malo valjaju i sve se zavrsi na tome da legnu iza gola na sjevernoj tribini i ko na plazi posmatraju i broje travke.
Na treninzima se ne rade prekidi,ne vjezbaju se korneri,ne radi se suterski trening,ne ispravljaju se greske,ne radi se na usavrsavanju bilo cega,ne radi se individualno sa igracima.Nas golman Karic uopste na utakmicama ne izlazi na centarsut,isto tako i Sehic prije njega,a ko ce im to uvjezbati kada ni Guso nije to radio onako visok,kako da ih on to onda nauci i da im taj golmanski instinkt,ureze im to u glave bar preko treninga.Odrade oni par centarsuteva ali na cisto,bez npr.igraca u polju,pa da bar stoje,a ovi da hvataju centarsut.I ja bi onako mogao biti golman,a bogami i itekako dobar igrac jer bi igrao u Zelji.Dini jedino fali cigara pored aut linije,ne znam kako je to prestao da radi,jer je prije to upraznjavao,znam sasvim sigurno.
Pitanje motiva i zasto se utakmice ne igraju sa takvim motivom,kao sto su igrali protiv Serifa? Druga ekipa sa par igraca iz prve postave ode u Ilijas i izgube od njihove djece.Kako to objasniti? Onda ocekujem da se ti igraci nametnu i da mi osvoje titulu? Jamak?Svraka?Vasilic?Karic? Ramic?Baljic? Pojacanje Drakul? Svi su oni igrali protiv Ilijasa ...i izgubili utakmicu...mislim da sam dovoljno rekao,a mislim i da sam se puno raspisao.Zato necu o utakmicama u ova tri kola,ali mislim da ako treba biti promjena,onda treba biti promjena najvise u strucnom stabu,da se ne dira Amar,ali da se uklone neradnici Dino,Guso i Memic.Od njih nema fajde nikakve,pa da su bar motivatori,pa da igracima pricaju.Memic prica sa igracem tek onda kada u pauzi npr.Zeba pridje pa ispricaju neki vic,gdje se obojica smiju.Zalosno.
Kada trening bude profesionalan i ozbiljan,kada igraci shvate da trebaju da rade i onda kada im Amar okrene ledja,jer to rade za svoje dobro,kada pomocni treneri budu ukljuceni u treninge i prestanu samo posmatrati iste,i kada pocnu reagovati na varijante da se igraci opuste jer ih Amar u tom trenutku ne gleda,a oni to vide i ne reaguju,onda ja tek mogu poceti da ocekujem da se na utakmici vidi ono sto su oni radili na treningu i da vidim napredak.Ovako mogu samo da slegnem ramenima na svaki rezultat i da znam da cemo mi opet izboriti tu evropu.jer je jos veci amaterizam u drugim ekipama.
Izvinjavam se na ovaj put zaista predugom postu.
...iako nisi pisao o ova tri, vec prosla kola, u stvari, cijelo vrijeme i pises o njima

naravno, radi se o odnosu uzrok-posljedica; moram se ( nazalost ) sloziti sa vecinom napisanog, a posebno s dijelom koji se odnosi na razlike u motivu i pristupu; i ponovit cu, te stvari se rjesavaju na dva nacina: nagrada i kazna ( novcana stimulacija za pobjedu, veca novcana kazna ili raskid ugovora, za poraze ); ono sto zelim jasno kazati jeste i to da podrzavam rad a. osima i smatram ga zasluznim za napredak kluba u ove dvije-tri godine, ali mora se reci da i on daje doprinos ovim boljakam koje prepoznajemo; naravno, to ne znaci da sam za bilo kakvo tjeranje, otkaze ili sta slicno, ali ne moze se i ne smije zatvarati oci na sve; prije par dana sam negdje "naletio" na neki clanak u kome amar govori o svom radu, gdje izmedju ostalog kaze za trening ( parafraziram ): "nikad ne znam unaprijed sta i kako cemo raditi na treningu"; mislim ok je to, ako se zadovoljavamo sa 2-3 hiljade ljudi na stadionu, sa borbom za izlazak u evropu svake godine, sa 5-6 golova u mrezi protiv svakog iole ozbiljnog protivnika u uvropskim takmicenjima ( cast sherifu

), ali ako zelimo da idemo naprijed, ako zelimo vise raje na stadionu, pa valjda mora postojati nekakav plan, strategija, vizija...sta nam fali, sta mozemo unaprijediti, kako nesto poboljsati,...majka mu stara, pa imamo igraca kojima je stopanje lopte problem, a da ne pricamo o uigravanju akcija, izvodjenju slobodnjaka, kao sto rece boccacio; nadam se i ne smunjam i vjerujem da je osim shvatio i uvidio da ovo nije kako valja i da nesto treba mijenjati, poboljsavati, ali...stvari se mijenjaju nabolje same od sebe;
...jos jednom, apsolutna podrska osimu i saradnicima i priznanje za sve do sada dobro uradjeno