Prvih par kola i primjetan broj remija i gostujucih pobjeda na prvi pogled mi je dalo ideju da uradim jednu malu analizu od sezone 2002/03 ukljucujuci i prva 4 kola ove sezone. Sezonu 2002/03 sam uzeo kao neki orijentir i polaznu tacku jer je to prva zajednicka sezona.
Evo rezultata:

Uploaded with ImageShack.us
Analiza je djelimicno ponukana i vjecitom temom naseg terena, sudijama. Iako, uvijek sam govorio da sudije nisu sami krivci vec su tu talovi u savezu, medju komesarima za takmicenje, delegatima, posmatracima i naravno klubovima. Uvijek pokusam objasniti taj problem ovako, ako svaki klub kuka da je ostecen logicki dodjemo do zakljucka da je tima A u jednom trenutku bio ostecen cime je tim B se okoristio. Ako su svi osteceni onda je sasvim logicno da u jednom trenutku i tim B bude ostecen cime se okoristi tim A

Ono sto je primjetno iz tabele jeste da su nakon prve dvije sezone, koje su donekle i bile regularne sa "samo" 69% tj. 63% pobjeda domacina, u slijedecim sezona doslo do bolesnog postotka pobjeda domacih ekipa, preko 70%. Taj period je trajao 5 sezona, a rekordna je sezona 2007/08 kada je taj podatak iznosio 79.58%

Ipak zadnje 3 sezone taj je trend u blagom padu s time da pocetak ove sezone zraci optimizmom.
Po mom skromnom misljenju niti mozemo biti konkurentni u Evropi niti mozemo dignuti kvalitet lige sve dok pobjede domacina ne spustimo 60% sto je gornji limit nekih evropskih, nizerazrednih liga, a mi smo sve ove godine ubjedljivo iznad tog negativnog prosjeka najgorih evropskih liga.
Sportski pozdrav,