Hare_BvB je napisao/la:Naravno da ne treba, ali mora puno više da učestvuje u igri, što i nije baš slučaj u posljednje dvije sezone. Veliko dio ''krivice'' otpada i na činjenciu da je igrao na desnoj strani, njemu mrskoj, te na taj loš centaršut koji posjeduje. Takođe, teško da se ijedan bek može naigrati pored Robbena , taj ni rođenom djetetu ne da loptu.Doduše, nekoliko sezona unazad, imao je bajnu saradnju sa Franckom, ali tad se igrao drugi sistem igre. Takođe, iako se prividno čini istim, Elfov i Bayernov sistem se dosta razlikuju. Elf igra kroz sredinu, krila često ulaze u sredinu bez lopte, dok Bayern igra široko a krila ulaze u sredinu samo kad imaju loptu u svojim nogama. Nezobilazan činjenica je da Elf ima ''desetku'', a Bayern je nema. Zato Lahm redovno izgleda bolje u Elfovom dresu. Uostalom, vidjećemo u nastavku kao će Lahm furati, vjerovatno dosta bolje neg' lani.
![]()
Lijepo je vidjeti da ima ljudi koji se baš razumiju u nogomet i prate te neke sitnice.
Upravo tako, iako meni osobno Lahm i na desnoj strani izgleda dobro ipak mu je prirodna pozicija lijevi bek zbog te probojnosti prema naprijed. A na desnoj je kao što kažeš bio samo potrčko jer je ispred sebe imao čovjeka koji se jednostavno ne odvaja od lopte ko ni beba od maminog mlijeka.....
Njemačka i Bayern su dva različita pojma. Nikako ne idu skupa. Iako u repki konstantno igra 5-7 igrača to nema apsolutno nikakve veze sa igrom Bayerna jer se Bayernova igra bazira na krilima a Njemačka konstantno ide u sredinu i okomito prema golu te samim time akcije su mnogo brže i ljepše za gledati.
Kao odgovor na cijeli ovaj odlomak mogu samo reći: naravno i bez ikakve dileme.Hare_BvB je napisao/la:Odlično.Znači slažemo u vezi Kroosa,''ugušenosti'' bekova te Ribijevog prebacivanja u sredinu. Ja polažem velike nade u Kroosa i vjerujem da on može biti taj X faktor u budućnosti. Jednostavno, malom treba prostor da bi zablisato, a prostora nema ''gore'' gdje je protivnik ''najgušći''.
Prebacivanje Ribija u sredinu ne mora biti tako ''drastično'' da jednostavno bude formacijski zakovan za poziciju ''desetke'', za početak može i varijanta da u toku meča, u kojem vas ne ide, on uđe na ''desetku'' i pokuša odraditi posao kao što @gero reče. Dobro kažeš, nema se šta izgubiti, a dobiti se itekako može.
Ima defanzivne nedostatke ali protiv teže ekipe prelazi u 4-5-1 u fazi obrane. Tako da se i taj problem da riješiti. Mislim da nije toliko bitan brzi protok. Puno je bitnije da u sredini imaš igrače koji mogu zadržati loptu i naravno koji imaju znanje, što je preduvjet za 8-cu. Naravno, ne treba napominjati koliko je bitno što imaš 3 igrača u sredini veznog reda koji u svakom trenutku mogu primiti loptu i transferirati je dalje, što zna biti problem kada igraš sa samo 2 vezna igrača ( vidi Manchester - Bayern uzvratna ). Dakle tu nastaju ( najlakše od svih taktika) famozni trokuti igrača. Isto tako je bitno da imaš dobre bekove kakve recimo Bayern ima a svi znamo koliko je to važno u takvoj formaciji jer onda imaš uvijek igrača koji može pokriti tvoju stranu ako se izgubi lopta a to je naravno zadnji vezni koji je uvijek zadužen za takve situacije. A takve igrače je imao Chelsea. Slažem se za centarfora.Hare_BvB je napisao/la:Pa kad tako postaviš stvari, itekako ima smisla.Postavka 4-3-3 je jedna od najdinamičnijih (odmah iza 3-4-3) i zahtjeva mnogo više trke i presinga. Chelsea je imao jako brzu transformaciju igre iz odbrane u napad i obrnuto. Problem je što ova formacija ne trpi veliki posjed lopte, ona je ovisna o brzom protoku lopte. Takođe, ima određene defanzivne nedostatke, pogotovo u slučaju krilnih igrača tipa Robbery koji ne praktikuju toliko defanzivnu ispomoć. Centarfor mora biti izuzetno pokretan i agilan, vidjeli smo kakve je problema imala Barca (opet
) s Ibrom u špicu. Jako malo timova je u stanju odigrati kvalitetno u takvom sistemu. To bi bila svojevrsna revolucija, kad bi se Bayern ''prešaltao'' u 4-3-3. Taj sistem se rijetko praktikovao u Njemačkoj. Klasična holandska škola. Ralf Rangnick u Hoffi, te Tuchel u Mainzu, koji ponekad postavi igru na taj način.
Ekipa je posložena. Jedino Ribery može/mora na 10-ku i to je to. Drugi igrači su na svojim pozicijama a trener će shvatit da Krosu nije mjesto na 10-ki.Hare_BvB je napisao/la:Moj ''nogometni staž'' (intenzivno praćenje i praktikovanje ''lopte'') ulazi u 17 godinu, te odgovorno tvrdim da Bayern nikad nije imao bolje individualce u timu za to vrijeme. Nikako da dođe trener koji će izvući maksimum iz ekipe, kao što je to birvaktile General radio. Da bi se maksimirao efekat, igrači moraju biti na idealnim pozicijma, a do tog nikako da dođe. Ukoliko Jupponja posloži ekipu kako treba, mislim da bi Bayern mogao biti legitiman kandidat za vrh Europe (naravno pod uslovom da su svi zdravi).
Definitvno se slažem da ova ekipa nikako nije izvukla maksimum od kada su skupa (2009.) Ja osobno ću pričekati trenera da vidim koliko može unaprijediti igru. Neću ga odmah otpisivati. Zasada mi se dopada njegov rad jer je ogroman napredak u obrani a to je najbitnije. Nadam se da će nam igra postati puno brža jer je ovo dosta statično protiv bunkera ali i u mnogo drugih utakmica. Kad bi uhvatili tu rutinu kretanja igrača i zaigrali više okomito i brže onda bi Bayern dobio sa ovim igračima jednu strašnu dimenziju koju bi trebalo moći pobijediti. Ali zasada igra ostaje jednodimenzionalna. No, vjerujem treneru da može unaprijediti napad kao što je unaprijedio obranu.
Daj mi reci, koga bi dušio ovdje? Nemoj pričati gluposti, bez brige, ljudi iako ne vole Dortmund vole čitati postove koji se pišu na temi Bayern. Tu nema dileme. Da ne zaboravim napomenuti, ima puno gorih od tebe, ti se mala beba što se toga tiče. Uostalom, zar se ne vidi?