Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

neno#4
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la neno#4 » 29 avg 2011, 18:04

Martex je napisao/la:Da li je neko citao Andjeli i Demoni i kakva je knjiga?
Ja sam. Ako volis lagano stivo sa mnogo uzbudljivih desavanja procitaj. Svaka njegova je na isti fol i svaka je dobra.
Nenad Markovic & Drazen Petrovic

Ostalo je samo ime.....

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 29 avg 2011, 18:12

Molio bi jednu preporuku:Dobra knjiga od Orhana Pamuka...
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

Dylan Dog
Kontakt:

Post Postao/la Dylan Dog » 29 avg 2011, 18:15

Posto vidim da se ova tema aktivirala,dali bi mi ko znao odgovoriti na nesto sto se raspitujem odredjeno vrijeme:
Ima li koje dijelo od H.P.Lovecrafta da je izdato na jeziku nekog od ovdasnjih naroda :?

To pokusavam naci.
Tragedija!Bosna i Hercegovina gubi svog najvećeg dragulja??Pogibljeni start znači kraj potencijalno velike karijere?? Pogledati na:
http://www.pohrani.com/f/1h/RC/SsrCfkJ/dajv.gif

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 29 avg 2011, 18:28

I evo jedna preporuka Lovac u zitu J.D.Salingr fenomenalna knjiga
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

ZELJO DO GROBA
Kontakt:

Post Postao/la ZELJO DO GROBA » 29 avg 2011, 18:49

jel ima neko neke knjige o ratu u Bih 92-95 za download...
trenutno se interesujem time...

pa ako neko moze okaciti nesto bio bih mu zahvalan... ;)
"Pobjednik nije uvijek dobar kao što ni gubitnik nije uvijek loš. U sportu postoji mnoštvo stvari koje nemaju veze s pobjeđivanjem i gubljenjem." - Pep Guardiola
Meho Kodro
Mes Que Un Club

ElAngelito
Kontakt:

Post Postao/la ElAngelito » 31 avg 2011, 16:30

ZELJO DO GROBA je napisao/la:jel ima neko neke knjige o ratu u Bih 92-95 za download...

http://bosnamuslimmedia.files.wordpress ... a-dusa.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
"Buncaju ljudi i postaju umorni od života kad nemaju pred sobom neki cilj prema kome bi upravili svaki svoj napor i svaku svoju misao." - Marko Aurelije

SIN DUDA, EL MEJOR EQUIPO DE LA HISTORIA "REAL MADRID"

ZELJO DO GROBA
Kontakt:

Post Postao/la ZELJO DO GROBA » 31 avg 2011, 21:50

ElAngelito je napisao/la:
ZELJO DO GROBA je napisao/la:jel ima neko neke knjige o ratu u Bih 92-95 za download...

http://bosnamuslimmedia.files.wordpress ... a-dusa.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
hvala ;)
"Pobjednik nije uvijek dobar kao što ni gubitnik nije uvijek loš. U sportu postoji mnoštvo stvari koje nemaju veze s pobjeđivanjem i gubljenjem." - Pep Guardiola
Meho Kodro
Mes Que Un Club

Dadobg
Kontakt:

Post Postao/la Dadobg » 31 avg 2011, 21:52

Slatinash_7 je napisao/la:Molio bi jednu preporuku:Dobra knjiga od Orhana Pamuka...
"Zovem se crveno"... Njegova ubedljivo najbolja knjiga,ne smao moja misljenje,vec i kriticara i pisaca :)

Dadobg
Kontakt:

Post Postao/la Dadobg » 31 avg 2011, 22:01

Je l zna neko da li ima negde za download knjiga " Sarajevo za pocetnike" (Ozren ili Orhan Kebo) . Ja to trazio po Beogradu i nisam uspeo da nadjem. Pa ako ima neko link,neka okaci. A trazio takodje knjigu Marka Vesovica " Poljska konjica" cini mi se dase tako zove. TAkodje ne nadjoh. Pa ako ima neko,neka okaci.

A za @ zeljo da groba imas ovo ako nisi vec citao http://www.e-novine.com/kultura/kultura ... pakao.html To je kniga Petra Masa, "Ljubi bliznjeg svoga" koja je izlazila u nastavcima kao feljton na e-novinama. Imas celu knjigu tu. A isti su objavili isto kao feljton knjigu jednog sarajevsko novinara Mladena Vuksanovica "Smrt dise oko nas" http://www.e-novine.com/feljton/29720-S ... o-nas.html

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 31 avg 2011, 22:18

Mozel mi neko preporucit par dobrih trilera, nemojte samo D.Brauna njega sam iscitao. Po mogucnosti psiholoski triler :)

ZELJO DO GROBA
Kontakt:

Post Postao/la ZELJO DO GROBA » 31 avg 2011, 22:20

@Dadobg
hvala ti puno, naso sam jos nekih knjiga na e novine...
cuo sam i ranije za to, al nisam knjige trazio..
u svakom slucaju hvala...
Meho Kodro
Mes Que Un Club

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 31 avg 2011, 22:21

Slatinash_7 je napisao/la:I evo jedna preporuka Lovac u zitu J.D.Salingr fenomenalna knjiga
Druga najprodavanija knjiga na svetu svih vremena, i prva na teritoriji USA.
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 31 avg 2011, 22:25

Tribalian je napisao/la:
Slatinash_7 je napisao/la:I evo jedna preporuka Lovac u zitu J.D.Salingr fenomenalna knjiga
Druga najprodavanija knjiga na svetu svih vremena, i prva na teritoriji USA.
A da?! Nisam to znao..čudno mi baš...
ja sam čuo da je Ikein katalog najprodavaniji, pa Biblija...doduše, tu se radi o tiskovinama, a ne knjigama..al sve je to slično...

Elem (opet ja po Monologu, al bas mi simpa ova riječ :D ),
tko ne pročita Ruse (Dostojevski, Tolstoj, Bulgakov, Solženjicin), nek se ne pojavljuje na ovom dijelu :D
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 02 sep 2011, 02:05

"Harry Potter is all about confronting fears, finding inner strength, and doing what is right in the face of adversity. Twilight is about how important it is to have a boyfriend." -Stephen King

Objasnio covjek.

Dylan Dog
Kontakt:

Post Postao/la Dylan Dog » 02 sep 2011, 16:24

Donnie Darko je napisao/la:"Harry Potter is all about confronting fears, finding inner strength, and doing what is right in the face of adversity. Twilight is about how important it is to have a boyfriend." -Stephen King

Objasnio covjek.
Stephan King,covjek koji godisnje zaradjuje desetine miliona dolara radeci kao pisac,ko mu ne bi pozavidio :mrgreen:

Inace,on je u stripu Dylan Dogu jedan od omiljenih pisaca :P
Tragedija!Bosna i Hercegovina gubi svog najvećeg dragulja??Pogibljeni start znači kraj potencijalno velike karijere?? Pogledati na:
http://www.pohrani.com/f/1h/RC/SsrCfkJ/dajv.gif

neno#4
Kontakt:

Post Postao/la neno#4 » 03 sep 2011, 23:44

Donnie Darko je napisao/la:Mozel mi neko preporucit par dobrih trilera, nemojte samo D.Brauna njega sam iscitao. Po mogucnosti psiholoski triler :)
Uzmi Sheldona, Ludluma.

Inace Brown kaze da je on prakticno "nastao" na djelima ove dvojice pisaca.
Sto je istina.

Sinoc sam upravo dobio na poklon knjigu od Ludluma Bornova sankcija.
Ostalo je jos samo malo sto nisam od njega procitao.

Uglavnom ono sto nije prevedeno.
Jer iako vladam engleskim perfektno, ne citam na stranskom :lol: :lol:
Nenad Markovic & Drazen Petrovic

Ostalo je samo ime.....

Arnelinho
Kontakt:

Post Postao/la Arnelinho » 15 sep 2011, 14:40

Ovu temu pod hitno oživjeti. :D

Inače volim da čitam, to mi je nekako hobi,obično čitam znanstvena djela, čisto iz razloga jer daju neposrednu informaciju.

Aj, za početak ću samo predložiti par knjiga:

Urlich Beck "Globalizacija".

Inače, knjiga koja nije debela (nekih 150 str, manjeg formata), al' je knjiga koja mi je potpuno promijenila pogled na svijet. Čovjek strašno dobro argumentuje i opisuje globalizaciju, poslovanje nekih medjunarodnih kompanija (kao Svjetska banka, BMW i sl. ), opisuje ponašanje tržišta, opisuje važnost rušenja Berlinskog zida ('89), odnos globalne ekonomije do državne, opisuje tzv. transnacionalna predužeća, ponašanje nacija u sadašnjosti, predvidja u budućnosti, govori o poreznim obveznicima i sl.

Druga knjiga je isto fantastična, al' je znatno deblja ( +350 str.),a napis'o ju je Tim Harford (Ekonomist pod maskom).

Čovjek je u 10 eseja opisao izmedju ostalog strategije poslovanja supermarketa, kako se je R. Kina obogatila,zašto Kamerun (opisivao je siromašne zemlje na osnovu Kameruna) ne može postati bogat i nisam baš svih 10 naslova popamtio, al' još npr. govori o zagadjivanju, prometu (taksama na promet) i "eksternalijama", nepoželjnim učincima neke ideje/plana/strategije.

Zapamtio sam jedan citat o cinizmu Oscara Wilda (koji je jedan od pisaca čija djela volim, iako je bio narcis :D ), kaže:"Osoba koja pozna cijenu svega, a ne zna vrijednost ničega". :mrgreen:

Trenutno čitam "Imperij" od Roberta Harrisona, historijska tematika, priča koja temelji na spisima Cicerona, slavnog govornika Rima, pred kraj Rimskog imperija. Objašnjava unutarnje političke probleme Rima i uzrok propadanja vjerovatno (iz perspketive Rimljana ili neutralna posmatrača) najboljeg imperija koji je ikada postojao.

A, usput, Platona i njegovu "Državu" ne moram ni da spominjem. Djelo koje predstavlja idealnu državu. Ima grešaka, al' je prvi koji je prikazao kako treba država sistematično da gleda na stvar.

"Mein Kampf" Adolfa Hitlera, Vladar-Makijaveli su svakako djela za pročitati. Uz par oštrih opaski, djela su sasvim zadovoljavajuća, jer bi se dalo to što Hitler traži od Njemaca primijeniti na svijet. Ne mislim na agresivne činove, nego npr. na nauku i učenje.Makijaveli je političar, čije ideje su i danas moderne (iako neke i izmijenjene).
Do zadnjeg dana života mog samo Saraj'vo!!!

"How do you know what is right and what is wrong? Well you just try to analyse the situation as well as you can." - Arsene Wenger

underground
Kontakt:

Post Postao/la underground » 15 sep 2011, 14:55

ma ovdje sve knjigomrsci niko ne cita :lol: :lol:
slazem se da su rusi tate sto se tice realizma i naturalizma ali malo su tanki u postmodernoj

meni se licno najvise od rusa svidio bulgakov i njegov roman Majstor i margarita

sto se tice savramanijih pisaca izdvojio bih Malufa i Pamuka strasni su
tu su jos Bukovski,covjek samo pije guzi i pise stiva :D ...i Irvin Vels,skotski pisac koji obradju je socijalnu tematiku u Edinburgu...njegovu knjigu Ljepilo procito sam za 2 dana a ima 500str,nisam napolje izlazio :D to je prica koja prati petoricu drugova kroz njihovo odrastanje sve do zrele dobi.samim tim su i poglavlja podjeljena na 70-te 80-te 90-te i 00-te i svako od njih nosi neki specifikum vezan za taj vremenski period
knjiga obiluje explicitnim scenama sexa drogiranja i sto ce vjerujem mnoge ovdje najvise zanimati fudbalskog nasilja :D ko bude u prilici nek je procita nece se pokajati
UNITED CONVICTS ! ! !

Plavo, ružno, utonulo u bijelo.
Ko je to, sta je to, kaži... kaži... ?!

AYAN
Kontakt:

Post Postao/la AYAN » 15 sep 2011, 15:00

Ne znam da li ste upoznati ali danas je preselio jedan od najvećih BH pisaca Nedžad Ibrišimović.

Bh. pisac Nedžad Ibrišimović preminuo je jutros u Sarajevu u 71. godini.

Književnik Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. U Sarajevu je završio srednju školu za primijenjene umjetnosti, odsjek vajarstvo, te studij filozofije.

Bio je urednik u listovima "Naši dani" i "Oslobođenje", jedno vrijeme bio je nastavnik u Goraždu, ali je uglavnom bio profesionalni književnik. U toku agresije na BiH direktno se uključio u odbranu zemlje. Na Dobrinji je organizovao KZB "Preporod" koja je radila i u doba blokade ovog dijela Sarajeva.

Bio je i član Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1982. godine, te je do 2000. imao deset samostalnih izložbi. Također, bio je predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, od 1993. do 2001. godine, a od 1995. do 1998. glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost "Život". Njegova djela prevođena su na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i italijanski.

Nakon izlaska iz štampe remek djela "Vječnik" (2005), Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu. Roman "Vječnik" je oborio sve rekorde u izdavačkoj kući Svjetlost iz Sarajeva, uključujući i Selimovićev "Derviš i smrt".

U januaru 2009. godine u izdanju IKD "Šahinpašić" objavljeno je osmo izdanje "Vječnika", a ukupan tiraž svih izdanja je 12.000 primjeraka. Jedno od najpoznatijih njegovih djela je roman "Ugursuz", za koji je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva 1969. godine. Među drugim njegovim istaknutim djelima su "Karabeg", "Braća i veziri", "Knjiga Adema Kahrimana napisana Nedžadom Ibrišimovićem Bosancem", "Woland u Sarajevu"... Posljednje Ibrišimovićevo djelo je "El-Hidrova knjiga", koja je nastavak romana "Vječnik".

Neka mu je vječni rahmet.
Kad su svi protiv tebe, ili si apsolutno u krivu, ili si apsolutno u pravu...
Željo i samo Željo...

skyisthelimit

Post Postao/la skyisthelimit » 17 sep 2011, 00:31

Bosna, to je jedna dobra zemlja.
Kad plače klobućaju kiseljaci.
Sagni se i pij, niko se ne ljuti.

U Bosni ima jedna tišina.
U tišini jedna njiva.
U toj njivi obeharalo stablo.

Zimi Bosna po svu noć srebrom zvoni.

Bosna ima Bosanaca.
Kad Bosanac liježe na počinak
On polako glavu spušta na zemlju
Da zemlju ne povrijedi.

Bosna ima majku.
Majka se popne na brdo iznad pruge
Pa mahne mašinovođi.
Majka mahne masinovođi, a lokomotiva vrisne.

Bosna ima kuću
U kući živi starica
Njen smjeh je ajet o džennetu.

Skloni obuću kad prelazis Unu
Savu
Drinu
Operi noge u rijekama
Bosna je ćilimom zastrta.
15.10 - 15.06 ...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], Google [Bot], thulkazal i 29 gostiju.