@Realan čo'ek:
Pa ev odma da ti kazem napisao si o drzavama i o razvijanju talenata msm tu se nikako nemogu slozit.
Prvo spanija vise ima mladih talenata i igraca zato sto u spaniji zakon ne ogranicava vrijeme treniranja dok u engleskoj djeca mogu u nekom klubu max 1,5h trenirat zato i spanija ima rasadnik talenata i to je ispravan zakon.
U pravu si, to sam i htio da čujem. Dakle, La liga je pogodinija za razvijanje nogometaša. To nešto govori, zar ne? Zaključi(te) sam(i).
Isto tako je cinjenica da u Spaniji imas vise kvalitetnih igraca za koje se malo zna.
Ovde se ne bih složio. Svaki kvalitetan igrač se pročuje nadaleko (pr.Javi Martinez ili Lukaku, M.Kovačić,Modrić itd.)
"Zvijezde" recimo imas samo u Realu i Barci dok ostali kolko god kvalitetni bili nemaju neku posebnu paznju javnosti eto npr mata i aguero dok su bili u Spaniji haman ni jedna njihova izjava se nije prenosila "daleko" niti su bili sta zastupljeni jer na marci el mundu itd su previse zaokupljeni barcom-realom tako da ostalima ostane mjesta na zadnjim stranama ili na netu u nekom uglu sitnim slovima ispisano.
Što se
medijskog prostora tiče, u pravu si, ali i to oslikava samo to da je u La ligi sve podredjeno Realu i Barceloni.
Isto tako sto si rekao za novac nisi u pravu jer u spaniji nogometasi vise zarade iz razloga sto su manji porezi.
Porezi su negdje 30% vs 40+% u korist (čitaj na štetu) EPL. Pored toga u EPL igrači reklamiranjem sponzora mnogo više zarade, a nadam se da se slažemo da je u EPL daleko više igrača sa bruto većim platama?
Neću dalje (ostalo je stvar ukusa ,a i..), jer ako kojim slučajem repliciraš da ne idemo u širinu. Btw. Drago mi je da postoji neko ko na cijelu stvar može gledati
široko i višedimenzionalno, iz više perspektiva.
Ja ti kazem opet da su trofeji i Evropa jedino mjerilo.
Mogu biti za laika, koji ne zna stvar posmatrati na pravilan način. Mislim da tu nema subjektivizma, već je jasno: Ne možeš porediti kvalitet dvije lige po zaslugama(
pojedinačnih klubova) u prošlim vremenima.
Ne možeš mi reći da je Italijanska liga jača od Engleske (lupam primjer), jer je Milan osvojio LP, a istovremeno zanemariti činjenicu da su grupu u LP prošla Engleska 4 kluba i Italijanski jedan ili dva(ista analogija vrijedi i za sve druge lige).
Igraci koji su antitalenti vrijede po 20 miliona,kupuju strance jer nemaju sopstvene resurse
Jadna Japanska ekonomija ,a i tvoja bgmi.
Nema igraca koji pale vojom pojavom.
Nabrojaću 2 koja su došla iz La lige: Aguero i Mata, nabrojaću i par drugih kao Roney,Nasri,Nani,Wilshire itd.
Pa jednostavna računica kaže 2 velika Španska kluba= 30x2 =60 kvalitetnih nogometaša, 4 kvalitetna Engleska kluba= 30x4=120 (ovo je relativno, jer pitanje je koliko je Pinto kvalitetan ili primjerice Mame Diouf).
Nema te neizvjesnosti kako ti kazes i 99% zaljubljenika u EPL.
Ovog ima daleko više nego u La ligi, sasvim normalno je da neki klub obilježi deceniju ili polovicu decenije, al' to je u Španiji već konstanta i postoje samo dva kluba koja to mogu obilježiti, dok što se EPL tiče to nije tako.
Nema vise onoga "svako svakoga moze pobjediti".
Inace sam smatrao tu tvrdnju najsmjesnijom u povjesti te lige.Pa ako svako svakog moze pobjediti lgicno je da je liga nekvalitetna.Nemas onda izrazito jakog kluba niti izrazito kvalitetnog i konstantnog.
Aj priznaj da nemaš više od 11 godina?
Da uzmem za primjer: NBA je najslabija liga na svijetu, jer svako svakog može pobjediti (pa se prvaci rasprostiru od San Antonia do LA Lakersa i Bostona).

Hoćeš drugi primjer? Proizvodnja automobila.Treći?
Jednostavno je pravilo, što više konkurencije to više kvaliteta.To nije moja izmišljotina, to je zakon kapitalizma.
Samo me zanima kako si uspio dokazati da u toj ligi imamo 2 kluba,isto tako ja mogu reci mamo 1 klub,ali taj isti klub nije do koljena ovim 2,ju klubova iz Spanije
1. Kup natjecanja ne mogu dokazati ligašku kvalitetu.
2.Arsenal je pobjedio Barcelonu, što ipak govori da je ovo krajnje subjektivna opaska.
3.Real Madrid je klub bez većeg uticaja u svijetu Europskih kupova.
Kad mi izneses dokaz da je ta tzv. sredina tabele Engleske jaca od Spanske moje sve pada u vodu.
Ako kažem transferi igrača, izdvajanje za nove igrače i veća posjećenost, biće dovoljno ili da navodim još?
Kada mi obrazlozis kako jedan Britanac " Downing,Henderson,Adam,Carool" itd vrijede svaki minimum 20 miliona funti.A jedan igrac koji je bolji od sve cetvorice zajedno "Cazorla "vrijedi 20 miliona Eura.
Domena o kojoj obojca ne znamo puno, ali možda zato što u najjačoj ligi ne trebaju radnu dozvolu i domaći su igrači (olakšavajuća okolnost pri kupovini inostranih)? Ili jer su mladji? Manje dana preostalog ugovora? Skuplji stanovi i nekrentine u Engleskoj? Veći standard?
Za Modrica se trazi nekin 40-45 miliona a takvih u Spaniji imas na bacanje.Zato ????
Zato st u Engleskoj nemas dovoljno tehnicki potkovanih igraca.Pa kupnjom jednog solidnog pravis ogromnu razliku na terenu.Vidjeli smo to dolaskom Silve u City,igrama Fabregasa i Nasrija u Arsenalu itd.
Ipak, vjerujem da se slažeš u ovome, Englezima se ne isplati praviti tehničare i desetke (četvorke, šestice i osmice) jer ipak imaju nepresušan izvor u Španiji, odakle će nabavljati takve igrače, a Španski klubovi niti imaju moć da ih zadrže niti igrači žele da ostanu.
Xavi je na pitanje ; sa kim vam je bilo teze igrati sa Realom u polufinalu ili sa Unitedom u Finalu.K'o iz topa odgovorio sa Realom.
Ne prestaješ da ligu limitiraš na dva kluba (Barcelona i Real). Rooney bi vjerovatno rek'o protiv Chelsea, ništa čudno, po drugoj strani imaš izjave mnogih španskih nogometaša ( a citirano je na prijašnjim str. njih 6-7) kako je EPL kvalitetnija. Ipak je ovo vjerodostojnije.