Teniska 2011

Mislite da možete bolje? Izvrstan ste poznavalac situacije u bh. sportu, ali niko, pa čak ni SportSport.ba ne želi da objavi vaš stav? Ovo je vaša rubrika.
Odgovori
retro
Postovi: 3453
Pridružen/a: 06 jul 2010, 10:23
Kontakt:

Teniska 2011

Post Postao/la retro » 18 sep 2011, 13:19

Napisat cu jedan poduzi tekst o ovoj sezoni.
Jer jedan mali dio je ostao da se odigra, a iza nas su vec 4 GS-a i "skoro" 1/2 DC-a.
Poceti cu sa kratkim zavrsetkom 2010. :)

Mjesto i radnja desavanja, London,O2 Arena Tenis Masters Cup.
Osam najboljih igraca u protekloj sezoni se okupilo da zavrse jos jednu napornu sezonu. Kao sto je i obicaj u posljednjih par godina, tu su bili Nadal, Federer, Djokovic, Murray kao stalni "gosti" prvo Sangaja, sada Londona, ostatak turnira su popunili Soderling, Roddick, Berdych, Ferrer.
Igraci kao i uvijek podjeljeni u dvije grupe, po 4 igraca, gdje prva dva idu dalje. Vec nakon grupne faze, bilo je jasno u kojem smijeru ce ici turnir, Federer je usao izuzetno motiviran, sa dva osvojena turnira i 1/2 Pariza, Novak je igrao rezervisano, jer ga je cekao Davis Cup i sve je podredio tom uspjehu. Nadal kao i uvijek motivisan i zeljan pobjeda. Federer je u grupi zabiljezio sve tri pobjede, bez izgubljenog seta, a 1/2 je donijelo duele 4 najbolja igraca, iako je formalno Murray u tom trenutku bio peti igrac svijeta.
Federer je lagano dobio Novaka, treci put zaredom na kraju sezone, a Andy i Nadal su odigrali pravi maraton, gdje je kao pobjednik izasao Nadal. Finale je donijelo novi duel izmedju dva velika rivala i novi mec jednog od najvecih rivalstava u historiji tenisa. Federer mnogo svjeziji, agresivno je usao u mec, pogadjao iz svih siutacija, servis je isao odlicno,kao i BH i uz jedan break uzima prvi set.
U drugom Nadal je svu snagu usmjerio, ka osvajanju tog seta, to je i uspio, izjednacio na 1-1, ali dalje nije mogao, jer je samo dan ranije igrao oko 4 sata. Federer sa dva breaka u trecem setu uzima novi Masters Cup i na najbolji moguci nacin zavrsava sezonu.
Federer - Nadal 6-3 3-6 6-2
[youtube][/youtube]
U finalu Davis Cupa, Srbija je osvojila prvu titulu, preokrenuvsi 1-2 nakon prva dva dana, a odlucujuci dan je donio pobjedu Troickog i suze Llodre na klupi poslije meca.
Srbija je slavila, svoj najveci teniski uspjeh u historiji. Citav svijet je pricao o cetiri izblajhana "lika" iz tako male zemlje.
Sa ova dva dogadjaja se stavila tacka na sezonu 2010 i najavila jos spektakularniju 2011 godinu.
[youtube][/youtube]
Zadnja izmjena: retro, dana/u 18 sep 2011, 13:31, ukupno mijenjano 2 puta.
Genius, outrageous, the best ever! RF!

retro
Postovi: 3453
Pridružen/a: 06 jul 2010, 10:23
Kontakt:

Re: Teniska 2011

Post Postao/la retro » 18 sep 2011, 13:27

Pitali smo se kakvu ce godinu imati Federer, oce li Nadal uzeti 4 uzastopni GS, kako ce Novak reagovati na osvajanje DC-a, moze li Andy Murray da napokon uzme GS? Hoce li Berdych odbraniti mnostvo bodova osvojenih prosle godine, kako ce Soderling reagovati na novog trenera. itd, itd.
Sezona kao i uvijek pocinje vec 2. Januara, tradicionalnim Hopman Cupom u Australiji, duel izmedju reprezentacija gdje ucestvuje zenski singl, muski singl i mix dubl.
Ove godine i Srbija je ucestvovala, a u sastavu su bili Novak i Ana. Novak je na turniru zabiljezio sve tri pobjede, uz jedan izgubljen set od Golubeva, a Srbija je polufinale morala predati zbog Anine povrede.
U finalu je Amerika pobjedila Belgijance, koji su igrali i sa Henin, kojoj ce AO 2011 biti posljednji turnir u karijeri.
Prve sedmice nove sezone, pored Hopman Cupa, igrala su se jos tri turnira, naravno u Australiji, Dohi i Chennaiu.
U Dohi, najjaca postava kao i svake godine, Nadal, Federer, Davydenko, Tsonga. Federer je nastavio tamo gdje je stao, osvojio je novi turnir, opet ubjedljivo, bez izgubljenog seta i najavio najbolju mogucu kandidaturu za osvajanje Australian Opena. U finalu je bio bolji od Davydenka, koji je rasturio Nadala u 1/2, Nadala koji je obolio od virusa i nije bio100% spreman.
Federer-Davydenko 6-3 6-4
[youtube][/youtube]
U Brisbaneu je trijumfovao Robin Soderling i tako pokazao da je saradnja sa novim trenerom vec ucinkovita, u finalu je bio bolji od Roddicka. Dominirao je na terenu, imao inicijativu, a protiv takvog Soderlinga koji puca iz svih dijelova terena, tesko iko moze igrati.
Soderling - Roddick 6-3 7-5U Chennaiu, u Indiji, Janko Tipsarevic je stigao do polufinala, igrao odlicno prvi set protiv Malissea, kasnije skroz pao i izgubio. Malisse je u finalu porazen od Wawrinke, kojem je to bila 3 titula u karijeri, prva na hardu.
Wawrinka - Malisse 7-5 4-6 6-1
Sedmicu prije Australian Opena, vrse se posljednje pripreme za prvi GS u sezoni. Pored kvalifikacija za AO, koje smo ove godine mogli i gledati preko streama, igraju se dva turnira, jedan u Australiji, jedan na Novom Zelandu.
U kvalifikacijama za AO, igrao je i Grigor Dimitrov, koji ce sa par solidnih rezultata tokom godine, uci u TOP 100 i sebi obezbjediti glavni zdrijeb bilo kojeg turnira, od njega jos uvijek ocekujemo vece i bolje rezultate.
Na turniru u Sydneyu su igrali Simon, Gulbis, Troicki, Gasquet, Del Potro. Najbolji u solidnoj konkurenciji je bio Gilles Simon, koji je pobjedio Viktora Troickog, u njegovo drugom finalu u karijeri. Simon je prije finala pobjedio Gulbisa, koji je pokaao da bi ove godine tenis ipak mogao biti njegov prvi izbor, a ne partijanje. Ovaj turnir je donio i povratak u punoj spremi Del Potra, koji je zapoceo svoj povratak medju tenisku elitu.
Simon - Troicki 7-5 7-6(4)
U Aucklandu u zavrsnici smo imali mnogo "sljakasa", ali igraca koji itekako dobro mogu odigrati na tvrdoj podlozi, medju njima i veliki David Nalbandian, koji je ipak u finalu izgubio od svog imenjaka Davida Ferrera. Ferrer je slavio sa laganih 6-3 6-2. treba istaci da je Nalbandian pobijedio branitelja naslova Isnera, te odlican nastup Santiaga Giralda, koji je dogurao do 1/2.
Ferrer - Nalbandian 6-3 6-2

Australian Open je bio sve blizi i sva teniska elita se preselila u Melbourne.
Na nasem omiljenom ES-u i sa nasim omiljenim komentatorima :lol: , kao i uvijek mogli smo pratiti Australian Open. Federer je na turnir usao kao prvi favorit, nakon fantasticnog zavrsetka godine i odlicnog pocetka nove, cinilo se kao da ce Federer doci do 17. GS-a u karijeri. Nadal jos uvijek nije bio potpuno spreman, virus iz Dohe je ipak imao prevelik utjecaj na njega. Novak je bio u odlicnom ritmu i vrebao je sansu za njega do tada najuspjesnijem Grand Slamu. Murray je kao i uvijek imao pritisak nacije na ledjima, a svoju sansu su trazili Soderling, Wawrinka, koji su dosli sa odlicnim igrama u Melbournu.
U prvom kolu smo vec imali jedan veliki derbi, dva velika igraca, Lleyton hewitt koji uvijek ispred svojih Aussija igra sa puno motiva i zelje i David Nalbandian koj je u Melbournu stigao sa jednim finalom u Aucklandu. Spektakl smo ocekivali, to smo i dobili, pet sati fenomenalno tenisa i na kraju pobjedu Nalbandiana, koji je i spasio mec lopte, a trijumfovao je sa 9-7 u petom setu. U drugom kolu Nalbandian nije imao nikakve sanse, previse iscrpljen predao je mec Berankisu.
[youtube][/youtube]

U prvom kolu Juan Martin Del Potro je odigrao prvi mec na tri seta, nakon finala Us Opena 2009, protiv Sele je odigrao jedan super tie break, koji je dobio sa 15-13, a sljedeca dva seta je dobio dosta lakse, ipak protiv Bagdatisa u sljedecem kolu nije mogao.

Tomic je nastavio sa odlicnim partijama na "domacem" terenu, kao i svake godine, prvo je dobio Chardya sa 3-0, kasnije i Feliciana Lopeza sa 3-0, a onda moze se reci dobro namucio Nadala.
[youtube][/youtube]

Djokovic je lagano dobijao meceve, prikazivao fantasticnu igru, a do njegove na kraju titule, ipostavit ce se da je samo Ivan Dodig uspio da osvoji set protiv Novaka.
Federer je imao jedan veliki test u vidu Simona, koji mu nikako ne odgovara. Dobio je taj mec u petom setu.
Treba istaci odlican nastup Dolgopolova, koji je naredao Beckera, Tsongu, a onda i Soderlinga, obojicu u pet setova, a Soderling je do tada igrao odlicno.
U 1/4 Nadal je izgubio od Ferrera, vidno nespreman, Ferrer je iskoristio sansu i otisao u 1/2 AO. Federer se poigrao sa prijateljem Wawrinkom, Novak sa Berdychom.
U 1/2 od prve cetvortke falio je samo Nadal. Ferrer je pruzio odlican otpor Murrayu, ali nije mogao skinuti jos jedan veliki skalp i tako je Andy otisao u novo finale AO, drugo zaredom i cekao pobjednika iz duela Djokovic-Federer.
U tom 1/2, Federer je prije meca bio blagi favorit, iako je imao problema sa Simonom, ali mec protiv Wawrinke je odigrao odlicno. Novak je u mecevima prije pokazivao kakav retern ima, lagano sa pola gasa dobijao protivnike.
U polufinalu, tezak prvi set, koji Novak osvaja u tie breaku i sve je licilo na mec iz 2008 kada je Novak dobio Federera sa 3-0. Tako je bilo i ove godine, drugi set je dobio sa breakom na 5-5, u trecem je Federer vratio break na 4-4, ali nije mogao osvojiti svoj servis gem.
[youtube][/youtube]
Djokovic - Federer 7-6(3) 7-5 6-4
Murray - Ferrer 4-6 7-6 6-1 7-6

Novak je u finalu Australian Opena drugi put zaredom.

U finalu od samog pocetka se vidjelo u kojem smijeru ide mec, Novak je sve drzao pod kontrolom, Murray ocigledno(opet) pao pod pritiskom. Sve je to rezultiralo laganom pobjedom Djokovica, koji je osvojio drugi Slam u karijeri i vec tada pokazao da bi ova godina mogla biti velika sto se njega tice.
Murray je opet ostao bez Grand Slama, Britanija isto tako i opet je pokazao da ima preveliki pritisak na ledjima i da to brzo mora rijesiti.
[youtube][/youtube]
Djokovic - Murray 6-4 6-2 6-3

P.S Ne znam sto se klipovi sa YT ne vide.
Genius, outrageous, the best ever! RF!

retro
Postovi: 3453
Pridružen/a: 06 jul 2010, 10:23
Kontakt:

Re: Teniska 2011

Post Postao/la retro » 07 okt 2011, 17:24

Nek izbrise neko ovo, neuspjel pokusaj necega. :D
Genius, outrageous, the best ever! RF!

Odgovori

Natrag na “Kolumne čitalaca”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.