Hoces da ti dijaspora opise kako je bilo na frontu u Mostaru?astra1922 je napisao/la:e jesi reko brate dat da nam reprezentaciju gleda diaspora kad je vecina nije uzivo gledala u ratu nece ni sad .ove utakmice i jesu za ovaj nas napaceni svijetBlueTiger je napisao/la:Majke mi moje evo ja razmisljam, pa mozda bi bilo najbolje da ovo igramo u Njemackoj!!!! Ja mislim da bi nasa dijaspora napunila stadion do zadnjeg mjesta i atmosfera bi bila za 10!!! **** ti ovo vise, ja ovo ne mogu ni gledati ni slusati. Vaku reprezentaciju, vake igrace, a adekvatnog terena nemamo. **** vise to!! Sto jeste jest!!
Hoces da ti djaspora opise kako je bilo biti Bosanac i Hercegovac usred Zagreba 1994 kada te uciteljica vjeronauka zove Srbinom, cijeli razred ti majku *ebe i otidjes kuci plakati starcima i oni ti kazu ponosno "Ti si sine Bosanac i Hercegovac. Gdje god ti bio, ti ces uvijek to i ostati."
Hoces da ti dijaspora objasni kako je biti stranac u jednoj drugoj zemlji i vidjeti starce koji su bili elektroinzinjeri i financijski inzinjeri kako nemogu da nadju posao ni u McDonaldsu samo zato jer imaju "cudno" ime?
Hajde pogodi sa kime se mi ovdje druzimo? Sa kime mozemo da pricamo a da nema predrasuda? Sa kime se nadjemo jednom ili dva puta mjesecno da pogledamo utakmicu nase zemlje i osjecamo takav ponos da places kad ti svira himna, nestos to ovim ljudima ovdje nemozes objasniti?
I sta ti mislis, da mi stvarno nemamo ponosa prema nasoj domovini samo zato jer smo otisli tokom rata? Zato jer si ti "napacen" a mi nesto ko fol zivimo u raju? I stvarno mislis da se neki od nas nece nikada vratiti ili da ne pokusavaju?
Sto jest jest, ima dijaspore koja i nama u dijaspori ide na zivce. Blago vama, vi ih vidite samo mjesec dva godisnje, mi ovdje trebamo da ih trpimo godisnje.
Uglavnom, mi smo previse mal narod da se dijelimo na dijasporu i nedijasporu. A i vec su nas ovako dosta podijelili...