Eh da i ja koju sarnem za pocetak osim uvodnog posta ne napisah nista vise.
Sta reci na ovu temu ?
Da li su stvarno UEFA/FIFA u sluzbi malih ilih velikih ili su neutralne u svemu tome,mislim da ima argumenata i za jedno i za drugo.FIFA je stvarno sirok posajm i ja cu ovde za pocetak da se ogranicim na UEFU.
UEFA je definitivno dolaskom Platinia na "kormilo" pocela da se vise brine o manjim klubovima i reprezentacija.Vidimo tu razne promene sistema takmicenja,Liga Prvaka je sada kao stvorena da se sa 50% manje napora udje u LP za klubove koji su manjih koeficijenata,mislim najvise na klubove sa Balkana pa i ostale,jer vidimo tu i Dinamo i Partizan,i Plzen i Genk tesko bi svi oni usli sa ovakvim ekipama da je struktura takmicenja ostala ista.Naravno ne kazem da bi to bilo nemoguce ali zavisno od protivnika sanse bi bile maksimalno 30-ak %,dok sada,fakticki oni su favoriti do samog kraja kvalifikacija.Vidimo npr.Dinamo se prosetao kvalifikacijama,Partizanu je protiv Genka nedostajalo i srece da se nadje dalje,Plzen se prosetao kroz kvalifikacije...
Vidimo tu i razlicitu strukturu EP-a,24 reprezentacije od EP 2016 su svakako veliki podsticaj za neke manje selekcije da se nadju na EP,jer ipak 8 mesta vise nije mala stvar.
Ipak postoje argumenti i da je UEFA u sluzbi velikih i da lagano potpadaju pod pritisak velikana,poceli su da mi padaju u ocima onda kada su vratili Milan u LP 2006,kada su bukvalno 10-ak dana pred mec Crvena Zvezda-Milan povukli njihovo izbacivanje iz LP i dozvolili im da nam izadju na megdan,iako pravnim aktima nisu to mogli tako brzinski da odrade,ali jbg oni su krovna organizacija i sve im je dozvoljeno bilo tada.Kasnije su se samo redale scene koje su redovno izazivale sumnje da je UEFA u sluzbi velikih.Na kraju poslednji cinovi svega toga su utakmice baraza za EP.Iako to nema nikakve veze sa zdravim razumom odjednom su se zbog Francuske promenile propozicije takmicenja i postojali su povlasteni i nepovlasteni po nekoj izuzetnoj cudnoj logici sabiranja koeficijenata.Da ne bi bilo cudno i ovo godine su se potrudili da postoji isto.

Ono sto se jos da primetiti kod sticenja velikih su navijaci,Balkancima vise kazne iznad glave samo tako,ceka se jedan sitni prestupak da bi se kaznjavalo,od baklji preko uvredljivih pesama i tako,dok za takve iste Francuzi,Spanci,Italijani prolaze sa usmenom pomenom,istovremeno uzimajuci pare od "sirotinje" za svaki manji prekrsaj.
Ima UEFA i svojih pozitivnih strana koji se ne ticu ni malih ni velikih.Npr.borba protiv korupcije,izuzetno dobar posao rade zajedno sa policijskim i istraziteljskim organima u suzbijanju kriminala u fudbalu i namestanju utakmica.Posebno pod vodstvom Platinia,dok je Johhanson tu bio vrlo malo paznje se obracalo na takve stvari.Opet UEFA je pod Johhansonom ipak ako mogu primetiti vise para ulagala kao pomoc za infrastrukturu,mislim da se ipak vise novca izdvajalo.Naravno postoji i sada to ali mislim ipak manje nego do 2007.godine.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))