Dobro je hare rekao...
Znaci za nekog ko voli fudbal kao sport za mene je sasvim logicno i da voli neki strani klub a ljubav prema svom maticnom klubu je druga prica koja ne mora biti striktno vezana za sami sport.
ja bih samo nadopunio ovaj "lokalpatriotizam"...
Vidite gdje zivimo, Sarajevo, Željezničar i ostali "veći" klubovi i nekako...ali kako ce neko iz nekog manjeg mjesta navijati za neki klub, koji se uopce ne takmici u nekoj od liga, ne postoji? Zar navijanje za Sarajevu, Želju u tome slučaju nije opet nakaradno, ako već geografijom pokušavate predstavit to ??? Pusti Bgt...to je jednostavno stvar izbora....isto ko sto se zaljubis u neku zenu

tako ti se svidi i neki klub....iz ovoga ili onoga razloga...
Pa eto i ti nasi "veliki" klubovi su toliko zalosni, da jednostavno navijas, volis, ali svjestan si mogućnosti i situacije....ja ne propustam domace utakmice Sarajeva, svjestan da nemam alternativu i da je to najbolje sto imam, a svejedno ne ocekujem neke rezultate u nekim svjetskim okvirima... to je sto se toga tice...u tome dijelu, Sarajevo mi je sve....a globalizacija je normalna stvar u tome smislu, jer je fudbal napopularniji sport, najvaznija sporedna stvar(kod mene bez ovoga sporedna) i logicno je da se ljudi identificiaraju iz odredjenih razloga, koji cak ni sportski ne moraju biti...
Hvala Bogu pa postoje i jača i kvalitetnija takmičenja, pa odabereš neki tim, da simpatišeš ili navijaš ili čak voliš, čisto da bi ti bilo zanimljivije gledat.
E sad, imas ti fanatika, kao ja npr...ne navijam, ne simpatisem..meni je Juve sve u zivotu,volim ga... imam svoje razloge, smatram da je preposeban klub..jednistven....ma dovoljno je Del Piera vidjeti..sta imam vise reci....
Pitali su me cesto, obzirom da znaju koliko volim Juve, za koga bi navijao Sarajevo-Juventus da se sastanu ???
Po prirodi stvari za Sarajevo, upravo zbog toga lokalpatriotizma i jer su "moji", ali ne moze ba meni niko reci da nisam navijac Juventusa....
Volim ga...., kad pobjedi presretan sam, kad izgubi sjeban sam.... zivis od sedmice do sedmice za utakmice i pobjede.... i sta je to onda??? Zivis svaki dan s tim i za to....
Drugo je sto sad to svi ne mogu razumjeti....ali se treba postovati, jer covjek kao individualac ima slobodu i mogucnost vlatitog izbora... nekome mozda nije jasno kako navijas za ovaj jad od nasih timova, a drugome kako za neki Evropski tim....
Logicno je da se ljudi identificiaraju iz odredjenih razloga sa pojedinim klubovima, koji cak ni sportski ne moraju biti... bas kao i svim drugim stvarima u zivotu....a sad je sve relativno i iz individualne perspektive...
Tako da... to su vjecna pitanja, na koja nema odgovora
@Dule
Pa jbg, globalizacija podrazumijeva veću količinu informacija...tako da..logicno da neko nije mogo znati sve o Juventusu i pratiti ga prije 20-30 godina, kao sto ja sad znam i pratim......
A slazem se da je tehnologija upropastila covjeka, u najmanju ruku koliko mu je i pomogla

"The only real competition between us and the clubs from Milan will be among those who will come first: we to put the third star, they thier second."-GIANNI AGNELLI
★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★