Postao/la ZELJO DO GROBA » 07 nov 2011, 02:15
a ovo je isto kao i primjera radi da neko kaze kako mozes voljeti djevojku iz drugog grada...
u sustini ljubav nema granica, pa tako i u ovom slucaju...
naravno da neko moze navijati za neki klub koji se ne nalazi u njegovoj drzavi...
misljenja sam da se u ovom slucaju moze raspravljati samo na temu zbog cega neko vise voli Barcu, Real, Manchester United, Juventus nego Zelju, Sarajevo, Velez...
evo ja cu sad dati svoj primjer...
navijam za Barcu i eto kao za Zelju, ovo za Zelju vise iz djecacke ljubavi prema nekom lokalnom klubu,
iso sam prije uvijek na domace utakmice Zelje, sjecam se i kad sam bio manji (10-12) god, sa starim pod ruku i haj na Grbavicu, al sad skoro i da ne pratim nasu ligu,
ponekad pogledam rezultate, pogledam derbi (cak sam juce gledo prvo Manchester United, pa tek onda se kasnije uljucio u drugo poluvrijeme Zeljo-Sarajevo), pogledam i europske utakmice i to je to od nasih klubova sto pratim...
eventualno ako nemam pametnijeg posla, mogu pogledati utakmicu nasih ekipa, al rijetko..
s druge strane za Barcu navijam, ne znam ni sam, odkako sa crtanih predjes na fudbal, valjda od tad, ne znam to objasniti, i ne propustam utakmice, skacem kad daju gol, nerviram se kad prime, dok kad gledam Zelju potpuno sam opusten, i manje-vise mi je hoce li pobjediti Zeljo ili njegov protivnik, osim u europskim utakmicama kad navijam za nase (iz BiH)...
a ono glavno pitanje je zbog cega neko voli strane, a ne domace klubove, odnosno vise voli strane, a manje domace...
1. kvalitet fudbala
ovo je vjerovatno najvazniji faktor, jer vecina ljudi (bar sam ja tog misljenja) vise voli gledati dobar fudbal, nego los...evo kao sto sam vec reko juce utakmica Manchetser United-Sunderland, ne previse zanimljiva kako zna biti EPL, al u svakom slucaju imalo se sta vidjeti, brza igra, tempo, sanse i na jednoj i na drugoj strani..
dok Zeljo-Sarajevo, rovovska borba, niko da spoji 3 tacna pasa, pored onakvog fudbala mozes komotno zaspati, djeci se pjevaju uspavanke, a ti gledas derbi i lagano te uspavaju...
2. igraci
kome da se divis, da kazes on je kralj fudbala, mozda Adilovicu, Zebi, Torlaku,
pogledajte djecu na ulici, sjetimo se samih nas kad smo bili vani od jutra do sutra i citav dan igrali picigena...
nas 5 jarana, jedan Ronaldinho, drugi Giggs, treci Zidane, cetvrti Del Piero, peti Rivaldo itd...
sve vrhunski igraci, najbolje sto je ikad igralo fudbal,
a kome danasnja djeca da se dive, ovim parmacima sto igraju fudbal kod nas...
nekad je ovo i moglo proci, jer su u bivsoj Jugoslaviji igrali sve najbolji svjetski igraci u najboljim svjetskim klubovima, i onda zasto navijati za jednan Real, Barcelonu, kad imas Reala i Barcu u svom gradu, pratis ih jer igraju bolji fudbal od ovih stranih klubova, jer imaju bolje igrace, jednostvno uzivas dok gledas, kao sad kad gledas Barcu....
"Pobjednik nije uvijek dobar kao što ni gubitnik nije uvijek loš. U sportu postoji mnoštvo stvari koje nemaju veze s pobjeđivanjem i gubljenjem." - Pep Guardiola
Meho Kodro
Mes Que Un Club