Bundesliga
Moderatori/ce: ribery,_dreamer_,Monolog,geronimo,hammers
Re: Bundesliga
@Monolog: Mora da će kiša, al' po prvi put se slažem sa tobom. 
Do zadnjeg dana života mog samo Saraj'vo!!!
"How do you know what is right and what is wrong? Well you just try to analyse the situation as well as you can." - Arsene Wenger
"How do you know what is right and what is wrong? Well you just try to analyse the situation as well as you can." - Arsene Wenger
- pasha_the_one
- Kontakt:
Nadovezat cu se na ovaj post, inace ne pisem po ovome forumu jer se moze svega procitati ali evo da dam svoj komentar.Monolog je napisao/la: Šta je sa odlascima iz Villareala u Malagu (Cazorla)?Iz Reala u Atletico (Reyes)? U Španiji postoje 2 kluba koja su svijet za sebe; svijet za bilo koji drugi evropski klub, pa onda nekoliko dobrih ekipa poput Atletica, Valencie, pa i Villareala te Seville.
U Engleskoj su tu Manchester (sada i City), Arsenal, Chelsea, Liverpool i Tottenham. Torres, Cole, drugi Cole, Gallas, Benayoun, Meireles, Sturridge, Adebayor, Toure, Clichy, Nasri, Ćorluka. Igrači koji su igrali zapažene uloge u svojim klubovima (neki bili apsolutni vladari svog bivšeg tima), a otišli su u, realno, ekipe koje nisu bogzna kako istorijski jake. Zamisli ti da sad Scweinsteiger pređe u Wolfsburg.Jer, ono što je Bayern za Wolfsburg, to je Liverpool za Chelsea.
![]()
Kod Talijana si također fulao. Inter, Juventus, Milan, zatim Napoli, Roma, Lazio pa i bivša Fiorentina. Jbt.Dok su prva 3 nabrojana kluba veoma jaka, Napoli, Roma i Lazio spadaju u solidne klubove kada je Evropa u pitanju. Ibrahimović (nebitno što je zbog C-polija), Seedorf, Pirlo, Batistuta (iz tada veoma jake Fiorentine prešao u Romu), Baggio, Vieri. Svi su oni iz jakih klubova prelazili u također jake klubove.
Poenta je sljedeća. U Njemačkoj nikada glavna poluga Bayerna neće zaigrati u DRUGOM NJEMAČKOM KLUBU. To mogu samo otpatci poput Lella, Ottla, te ostalih petoslovnih bolida poput Krafta...U Italiji, Španiji i Engleskoj to nije slučaj.
U nekim stvarima si upravu, ali u nekima i nisi.
Krenut cu redom... od spanske lige.
Ako nekome nije jasno zasto je Cazorla presao u Malagu nek puca sebi u nogu, da su ga trazili bilo koji od top10 klubova u Evropi sigurno bi tamo zavrsio, a ovako je otisao za parama.
Reyes presao u Atl. Madrid jer je bio otpadak u Realu i jer ga nisu zeljeli. Mnogi ce reci kao i Robben... istina, ali Robben je klasa za Reyesa. Slazem se da u Spaniji postoje dva kluba i oni nose citavu ligu. Ostali klubovi, barem trenutno su samo prosjek evropskih klubova.
Sto se tice Engleske, tu je situacija malo komplikovanija. Trenutno najvecu kupovnu moc imaju City i Chelsea, pa onda Man Utd. Arsenal, Liv'pool i Tottenham su ipak malo ispod. Medjutim Man Utd iako ima slabiju finansijsku moc, zbog velikih kredita i slicno... ipak ce prije dovesti odredjenog igraca prije City-ja ili Chelsea ako su pravo zagrizli za tog igraca. Cinjenice se ne moraju ni navoditi ipak je to Man Utd. Trenutno su okrenuti mladjim snagama u pokusaju stabilizacije finansijske strane kluba.
Boldani igraci koje si naveo, cisto uzimam ih za primjer... ni jedan se po vaznosti i ulozi u klubu ne mogu porediti sa Schweinijem, mislim da to cak i svako dijete zna. Razlozi su mnogi... od njegovog djetinjstva pa dalje
Bayern - Wolf vs Liv'pool - Chelsea... mislim da se to ne moze porediti, to bi trebalo biti dovoljno jasno zasto.
Sto se tice Italije, da imaju "mocnu" trojku... Inter, Milan i Juve (opet). Drago mi je da se Juve vraca na stare staze slave polagano, jer tu im je i mjesto. Mejdutim, ti klubovi trenutno uzivaju od stare slave i ako se nesto drasticno ne promijeni u Italiji, ni njima se ne pise dobro.
Slag na kraju
Istina, jedan je samo istinski velikan u Njemackom nogometu. Liga je po tome specificna, jer svaka druga liga petice ima po makar jos jednog ravnopravnog protivnika. To sto je Bayern daleko ispred konkurencije, finansijski i infrastrukturno ima svoje negativne strane ali i poneke prednosti.
Bayern ne moze kupiti sve sto valja u BL, samim time veliki talenti imaju sansu da igraju i u drugim klubovima i samim time razvijaju i sebe i klub za koji igraju. Ono sto uprave tih manjih klubova moraju raditi jeste da ako neki klub dodje sa strane, da moraju masno naplatiti i u takvim slucajevima, a ne samo ako je Bayern u pitanju, jer samo tako citava liga moze napredovati.
U dogledno vrijeme tesko da ce se ijedan klub moci nositi sa Bayernom u okvirima BL, sto zbog ugleda sto zbog historije i finansija. Ali evo jedna cinjenica... uz Bayern u BL najvece budzete mislim da imaju Schalke i Wolf, pa dokle ih je to dovelo. Potrebna je pametna politika uprave, sto mnogi nemaju... jer zele preko noci da postanu ravnopravan protivnik.
Jedna nepobitna cinjenica jeste da je Bayern rame uz rame sa ostalim velikanima evropskog nogometa... tj sa klubovima kao sto su: Real M, Milan, Man Utd, Barcelona, Inter, (Juve se polako vraca a nadam se i Liverpool)... sto organizacijski sto i finansijski. Ovdje namjerno nisam naveo klubove tipa City, Chelsea i slicni... jer to su za mene vjestacki klubovi BEZ DUSE.
Malo duzi post, al et ako je nekome dosadno nek cita.
"Društvo koje ne prepoznaje činjenicu da svaki pojedinac ima pravo na sopstvene vrijednosti, ne poštuje dostojanstvo pojedinca i ne zna šta je sloboda." Fridrih Avgust fon Hajek (1899-1992.)
Sasvim prihvatljiv post.Valencia je napisao/la:Klare
Samo nesto da utvrdimo,..
Koliko klubova u Bundesligi ima sansu dovesti nekog njemackog supertalenta kojeg je naumio kupiti Bajern!? Niko drugi. Ostalim su sanse minimalne, pa po pravilu svi odustaju kada se Bajern zainteresuje. Bajern je jedini klub u BL koji je mogao dovesti Nojera i Gomeza. Je l' ovo tacno!??
Koliko klubova u EPL ima sansu dovesti nekog engleskog supertalenta kojeg je naumio kupiti MU? Celsi, Siti, Arsenal i Liverpul. Dakle, Junajted ima ozbiljnu konkurenciju u samoj ENG, da ne idemo do Reala i Barse.
U ITA se takmice Milan, Inter i Juve, u SPA Barsa i Inter, u FRA Lion, Marsej i Pariz.
Bajernu ne moze parirati niti jedan njemacki klub ako su oni ozbiljno zainteresovani za nekog igraca. U ostalim ligama imaju najmanje dva kluba koja mogu voditi skoro ravnopravnu borbu na trzistu. To je razlika izmedju BL i ostalih liga.
Ovo je toliko ocigledno da mi je pomalo glupo pisati,.. Vjerujem da se slazemo!?
Samo da slučajno riječ monopol nije pregruba, jest Bayern daleko najjači u Njemačkoj, ali da se vodi monopol, brate nema smisla.
Potpisgeronimo je napisao/la:Pa eto smatraj Bayerna jednom uber-ekipom (i u svjetskim razmjerama) i kao takvog ga odvoji.
Šta dobiješ? Gomilu dobrih ekipa, koji samo vrebaju kako da iznenade Golijata.
Moraš priznati da im to uspjeva ponekad.![]()
BuLi je specifična po mnogo čemu i kao takva je više za pohvale nego za osude ili kojekakve kritike.
@Monolog,
pa čovječe ti svašta izmješa, ne znaš jesil' poš'o il' si doš'o.
Prvo govoriš kad je glavna poluga Bayerna zaigrala u klubovima od kojih Bayern kupuje, a dobro si vidio da su tu većinom oni iz sredine ili dna tabele, a ja tebi odgovorim kad je to glavna poluga Manchestera zaigrala u...recimo Blackburnu itd...
Zatim nabrajaš kako su Real, Chelsea prodavali te nekakve glavne poluge tipa Reyes, Benayoun, Sturidge, J.cole, Čorluka, Gallas..., brate mili sve glavni igrači klubova
Još da kažem, Arsenal ne ubrajam u elitu, oni su tu pri vrhu, ali ne spadaju u samu elitu.
Završio sam s ovim, meni dosta.
Ovaj tvoj post je donekle tačan, a opet se u nekim tačkama može i diskutovat. Kao prvo klubovi poput Blackburna, Boltona, pa čak i Spursa i Arsenala ne mogu kupit prvu polugu Manchester Utd, ako Manchesteru ko kupi igrača onda to može na primjer Real. A Chelsea, Manchester Utd i sada Manchester city mogu onim ostalim sve pokupovat što požele. U španiji niko ne može Barci i Realu kupit prvu polugu. U Njemačkoj je jasna stvar da Bayern ima tu prevlast u kupovini igrača, ali kakve to na primjer ima veze u poređenju pojedinih liga kada je njihova snaga i kvalitet u pitanju. Na primjer priča se o tome kakve trenutno klubovi u Evropi uspjehe ostvaruju onda krene priča ovi talijanski se nisu trudili u EL, pa Napoli s tako malo iskustva se dobro drži. Pa malo iskustva u Evropi ima i trenutna ekipa Dortmunda i jedan Manchester city.Onda se poslije još navede kao argument kako Porto ima više neki evropski titula od Bayerna...Jel to argument, jesi li pročitao tu nebulozu Monolože???Pa onda se navedu argumenti kako iz Bundeslige od drugih bundesligaša se lako kupuju igrači, izuzev od Bayerna, a šta je onda s onim argumentom što je Wolfsburg kupio Barzaglia i to odmah nakon Sp 2006? Kada se navede argument što je Schalke doveo Raula, onda je kao kontra argument da je on prestar pa ga ovi iz drugih liga nisu htjeli. A htjeli su ga itekako i sad čovjek ima par ponuda. I Lucu Tonija je htio i Milan a neki su tvrdili kako ga tamo u Italiji niko nije htio pa onda ga je Bayern kupio. I kada čovjek čuje sve te neke smiješne argumente i onda se ta tema sažvače po hiljadu puta i onda krenu opet ta pitanja i podpadanja to svakom dosadi. Al et to tad za tebe nisu provokacije...Ja ti ne želim ništa Monolože poturat, ali nekoliko puta si podržavao takve provokacije na ovim podforumima jer ih navodno nisi vidio kao provokacije. Pa onda ne znam dal si pratio koliko su puta na ta pitanja data objašnjenja.A et ovaj puta se koeficijenta nisam bio ni dotakao, a i on dovoljno govori, iako bi čak neki i tu rang listu da izmijene jer im i ona nije po čejfu, pa onda kad i to zanemarimo onda im ni ove gore navedene činjenice nisu po čejfu. Pa šta onda hoće više?Monolog je napisao/la:
Šta je sa odlascima iz Villareala u Malagu (Cazorla)?Iz Reala u Atletico (Reyes)? U Španiji postoje 2 kluba koja su svijet za sebe; svijet za bilo koji drugi evropski klub, pa onda nekoliko dobrih ekipa poput Atletica, Valencie, pa i Villareala te Seville.
U Engleskoj su tu Manchester (sada i City), Arsenal, Chelsea, Liverpool i Tottenham. Torres, Cole, drugi Cole, Gallas, Benayoun, Meireles, Sturridge, Adebayor, Toure, Clichy, Nasri, Ćorluka. Igrači koji su igrali zapažene uloge u svojim klubovima (neki bili apsolutni vladari svog bivšeg tima), a otišli su u, realno, ekipe koje nisu bogzna kako istorijski jake. Zamisli ti da sad Scweinsteiger pređe u Wolfsburg.Jer, ono što je Bayern za Wolfsburg, to je Liverpool za Chelsea.
![]()
Kod Talijana si također fulao. Inter, Juventus, Milan, zatim Napoli, Roma, Lazio pa i bivša Fiorentina. Jbt.Dok su prva 3 nabrojana kluba veoma jaka, Napoli, Roma i Lazio spadaju u solidne klubove kada je Evropa u pitanju. Ibrahimović (nebitno što je zbog C-polija), Seedorf, Pirlo, Batistuta (iz tada veoma jake Fiorentine prešao u Romu), Baggio, Vieri. Svi su oni iz jakih klubova prelazili u također jake klubove.
Poenta je sljedeća. U Njemačkoj nikada glavna poluga Bayerna neće zaigrati u DRUGOM NJEMAČKOM KLUBU. To mogu samo otpatci poput Lella, Ottla, te ostalih petoslovnih bolida poput Krafta...U Italiji, Španiji i Engleskoj to nije slučaj.
Čuj Bolton.
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Stani ba @Klare. Ti očito ne vidiš ono što je napisano.
Šta hoćeš više?
@Pasha the one,
Gledajmo hipotetički onda sljedeću situaciju. Muller da sljedeću sezonu zaigra za Wolfsburg. Povučena paralela sa Villareal - Malaga. Santi je bio jedan od 3 najbitnija igrača Villareala, produkt njihove škole, a prešao je u naftaški klub. Ok, Wolfsburg nije naftaški klub, al' recimo kad bi mu oni povećali platu za nekih 300%. Bi li napustio Bayern? Bi li Bayern dopustio Mulleru da pređe tamo?
Reyes je učestvovao u sezoni kada je Real osvojio prvenstvo. Robben jeste za njega vrhunac nenadyebivosti, al' i Reyes je im'o važnu ulogu. Postigao je nekolicinu golova u posljednjim kolima i tako donio priželjkivanu titulu na SB stadion.
Usporedba Liverpool - Chelsea i Bayern - Wolfsburg pije vodu. Chelsea do dolaska Romana je imao samo jednu titulu. Liverpool 18.
Ok, Bayo je mnogo trofejniji od Wolfsburga, al' znaš na šta se odnosilo. Chelsea > Wolfsburg u svakom trenutku, da ne bi bilo zabune.
Odnosilo se na istorijat i na prelaske glavnih igrača iz većeg u manji klub. Liverpool > Chelsea.
Talijane si pogodio. To i ja mislim. Njima se crno piše, ako se nešto iz korijena ne promijeni. Da l' će se to desiti, ostaje nam da vidimo. Sada možemo samo pretpostavljati.
Bayern je div. Rame uz rame sa Realom, Barcelonom, Manchesterom i talijanskim klubovima. To niko ne smije sporiti. Bayern u Njemačkoj nema kluba s kojim bi se borili za nekog igrača koji ŽELI IGRATI U BUNDESKI. Reus ako želi ostati u Bundesligi, sasvim sam siguran da će zaigrati za Bayern, a ne za Dortmund. Druga je stvar da l' bi se tamo duže zadržao.
@Effe,
Vidjeh da si nešto postavio dok sam pis'o post, al' ako mi dozvoliš sutra ću odgovoriti na to. Valja mi poraniti, a već sam si dao previše oduška oĐe.
Pozdrav.
Je l' to šta netačno? Ashley Cole + Joe Cole su nosili igru, kako Arsenala, tako i Chelsea. Meireles u prvoj sezoni u Liverpoolu izabran za igrača godine, a o Torresu bismo mogli pisati priče. Sturridge je naveden, jer je prešao iz Cityja u Chelsea (ni zbog čeg drugog). Benayoun je bio jedan od bitnijih igrača Liverpoola. Druga stvar je što nije medijski eksponiran i što mu navijači i dalje spočitavaju sve ono dobro što je napravio za klub. Gallas je bio ponajbolji igrač Chelsea prije odlaska u Arsenal, a u Arsenalu nosio kapitensku traku, pa prešao u Tottenham.Monolog je napisao/la:nikada glavna poluga Bayerna neće zaigrati u DRUGOM NJEMAČKOM KLUBU.
@Pasha the one,
Gledajmo hipotetički onda sljedeću situaciju. Muller da sljedeću sezonu zaigra za Wolfsburg. Povučena paralela sa Villareal - Malaga. Santi je bio jedan od 3 najbitnija igrača Villareala, produkt njihove škole, a prešao je u naftaški klub. Ok, Wolfsburg nije naftaški klub, al' recimo kad bi mu oni povećali platu za nekih 300%. Bi li napustio Bayern? Bi li Bayern dopustio Mulleru da pređe tamo?
Reyes je učestvovao u sezoni kada je Real osvojio prvenstvo. Robben jeste za njega vrhunac nenadyebivosti, al' i Reyes je im'o važnu ulogu. Postigao je nekolicinu golova u posljednjim kolima i tako donio priželjkivanu titulu na SB stadion.
Usporedba Liverpool - Chelsea i Bayern - Wolfsburg pije vodu. Chelsea do dolaska Romana je imao samo jednu titulu. Liverpool 18.
Talijane si pogodio. To i ja mislim. Njima se crno piše, ako se nešto iz korijena ne promijeni. Da l' će se to desiti, ostaje nam da vidimo. Sada možemo samo pretpostavljati.
Bayern je div. Rame uz rame sa Realom, Barcelonom, Manchesterom i talijanskim klubovima. To niko ne smije sporiti. Bayern u Njemačkoj nema kluba s kojim bi se borili za nekog igrača koji ŽELI IGRATI U BUNDESKI. Reus ako želi ostati u Bundesligi, sasvim sam siguran da će zaigrati za Bayern, a ne za Dortmund. Druga je stvar da l' bi se tamo duže zadržao.
@Effe,
Vidjeh da si nešto postavio dok sam pis'o post, al' ako mi dozvoliš sutra ću odgovoriti na to. Valja mi poraniti, a već sam si dao previše oduška oĐe.
Pozdrav.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
- Stefan Effenberg
- Kontakt:
Tu te čekam, na ovoj činjenici koju ti ne shvaćaš no nema problema.Magica je napisao/la:Kad pogledas da li novac odlucuje, videces da je skoro svaki prvak neke od top liga ulagao ogromne pare na mercatu i placao visoke plate svojim igracima. Desi se izuzetak (BvB ili Wolfsburg), ali to je vise znak slabe konkurencije, nego elitnosti tih klubova. Koliko vrede ti klubovi, videsmo u njihovim evro epizodama.
Ti izuzeci su prečesti!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zar ipak ne shvaćate što znači riječ izuzetak? Ima li potrebe objašnjavati takve banalne riječi? Mislim da nema.
Malo emocija ne škodi jer ponekad i one moraju biti uključene da bi dokazao neku tvrdnju jer ti izgleda ne želiš prihvatiti te činjenice.
Zadnjih 20 godina Bundeslige najveću financijsku moć ima Bayern. Od tih 20 godina Bayern je osvojio 10 puta ligu.
Vi tvrdite da Bayern ima monopol u ligi. Ja vas pitam zašto onda Bayern nema barem 18 od 20 titula kad tvrdite da Bayern ima monopol?
Pusti priču što je taj klub napravio u Europi jer sada razgovaramo o Bundesligi!
Majstore: ovaj tvoj argument ne može proći! Ako Bayern ima monopol zašto u 48 sezona nije osvojio barem 35 puta ligu pa bi se to onda moglo nazvati djelomično da je prisutan monopol???Magica je napisao/la:Bayern je top nivo dostigao oko 1970e, a u tom vremenu je najbrze skupio 20 titula u Evropi. Klubovima poput Juventusa ili Uniteda ili Barcelone je bilo potrebno 70-100 godina za tako nesto. Ne bih rekao da su ovo manji klubovi od Bayerna, pre ce biti da je BL mnogo slabija liga bila od onih u kojima igraju gorepomenuti klubovi.
Daj mi to objasni.
Pusti priče koliko je kome trebalo vremena za titulu jer se na kraju samo one broje a ne koliko je nekome trebalo vremena za to kao prva činjenica a kao druga činjenica nemoj bježati od mojeg nepobitnog argumenta kojim dokazujem da Bayern nema monopol jer svi znamo da monopol znači da jedno poduzeće dominira tržištem a u ovom slučaju govorimo o nogometu pa možemo reći da Bayern dominira tržištem ali pošto je Bayernov primarni i glavni cilj osvojiti titulu onda definitivno tu dominaciju na tržištu možeš objesiti o klin jer ona puno puta nije donijela rezultat i to je odlično jer da je obrnuto onda ne bi bilo zanimljivo! A upravo u ekipama koje su osvojile Bundesligu sa malo novca se dokazuje ova moja tvrdnja!
Valencia -
To nije problem. Ja sam već prije rekao da je NOVAC iznimno važna stavka. Ja ne minimiziram ulogu novca. Samo bi budala to radila. I slažem se da je NOVAC ogromna prednost. Dakle, apsolutno si me krivo shvatio.Valencia je napisao/la:Ne moze se kupiti rezultat. To valjda ne treba ni govoriti. Kod tebe je problem sto miniminiziras ulogu love. Lova pravi OGROMNU - VELIKU razliku. Bogati klubovi su u OGROMNOJ - VELIKOJ prednosti. Pobjediti visestruko bogatijeg protivnika je VELIKI - OGROMAN podvig.
Ali tvrditi da Bayern na temelju tog NOVCA ima monopol je u najmanju ruku smiješno jer rezultati to ne prikazuju na tako DOMINANTAN način na koji vi to želite prikazati.
Ja priznam da je to ogroman podvig no tih podviga ima previše da bi ih se smatralo IZUZECIMA.
Bitno da tablica zadnjih 20 godina izgleda ovako:
2010/2011--------Borussia Dortmund
2009/2010--------FC Bayern München
2008/2009--------VfL Wolfsburg
2007/2008--------FC Bayern München
2006/2007--------VfB Stuttgart
2005/2006--------FC Bayern München
2004/2005--------FC Bayern München
2003/2004--------SV Werder Bremen
2002/2003--------FC Bayern München
2001/2002--------Borussia Dortmund
2000/2001--------FC Bayern München
1999/2000--------FC Bayern München
1998/1999--------FC Bayern München
1997/1998--------1.FC Kaiserslautern
1996/1997--------FC Bayern München
1995/1996--------Borussia Dortmund
1994/1995--------Borussia Dortmund
1993/1994--------FC Bayern München
1992/1993--------SV Werder Bremen
1991/1992--------VfB Stuttgart
A statistika kaže da je Bayern u zadnjih 20 godina osvojio 10 titula. Dakle ti izuzeci su po mojem, kao i svakom realnom čovjeku, prečesta izlika jer meni statistika u ovom pogledu sve govori.
Apsolutno se ovim odbija svaki pokušaj da se dokaže da Bayern ima APSOLUTNI monopol kakvog svi vi pokušavate nametnuti.
- pasha_the_one
- Kontakt:
@Monolog
Slazem se sa tvojim komentarom vecim dijelom, naravno da ni jedna glavna poluga Bayerna nece preci u bilo koji njemacki klub, jer niko nece sa konja na magarca. U svijetu ima 5-6 klubova koji su u rangu ili iznad Bayerna, tako da ne vidim svrhu da neko prelazi u manji.
Istina je da BL nema prave konkurente Bayernu, sto medijski napucane konkurente, sto finansijski mocne rivale. Ali ono sto BL trenutno ima, ne gledajmo proslost... jeste sijaset (ogroman broj) talenata pravilnim ulaganjem u razvoj mladih i ti mladi su danas nosioci igre u svojim klubovima.
Takodje, drugacije je klima u Njemackoj i sto se tice njemackih igraca. Totalno drugi mentalitet u odnosu na druge. Svabo je uspjesan u svemu, prije svega sto cijeni svoj proizvod, a sto se tice igraca Bayern nece prodati vaznu polugu NIKADA, to i ptice na grani valjda znaju bez obzira koliko neko ponudi... zadnji primjeri Lahm, Ribery, Schweinsteiger i Muller.
Zadnjeg kojeg su pustili, ne prodali... je bio Ballack, ali covjek je htio promjenu.
Vecina njemackih igraca, koji su extra igraci... prije svega zele da osvoje BL, pa onda ostalo ide. I prethodnih sezona Bayernu su nudili naftaski i slicni klubovi za igrace, pa je li se Bayern osvrnuo i za jednom ponudom? NIJE!
Bayern ima tu moc da odbije ponude, jer imaju zdravo finansijsko poslovanje. Ja prvi ne bih volio ako bi Bayern krenuo sa rasipanjem i razbacivanjem na sve strane, jer onda bi postao kao i svi ostali sa dugovanjima i kreditima na gluposti, jer po meni ni jedan igrac ma koliko on bio dobar, ne moze vrijediti iznad 40-50 mil eura, cak je i to previse.
Englezi imaju vise kvalitetnih klubova nego sve ostale lige petice, da se razumijemo... ali vecin,a znamo razlog kako je do toga doslo... samo se podsjetimo procenta klubova koji su u privatnim vlasnistvima bogatih vlasnika, sto po meni unistava nogomet.
Slazem se da Bayern nema konkurenta za dovodjenje igraca iz BL u neku ruku... jedina sansa klubovima da dovedu nekog igraca kojeg i Bayern zeli jeste da mu daju priblizno istu ponudu kao i Bayern i da mu obecaju startnu postavu, kao npr Reus-u da takav ugovor ponudi BvB i uspiju sacuvati Gotze-a to bi bio idealan potez za BvB, cak bih ja to i volio jer bi onda Bayern gledao malo i na strano trziste da dovede talenta i samim time BL bi zadrzala mlade talente i dobila jos neko zvucnije ime a i konkurencija bi bila veca.
Slazem se sa tvojim komentarom vecim dijelom, naravno da ni jedna glavna poluga Bayerna nece preci u bilo koji njemacki klub, jer niko nece sa konja na magarca. U svijetu ima 5-6 klubova koji su u rangu ili iznad Bayerna, tako da ne vidim svrhu da neko prelazi u manji.
Istina je da BL nema prave konkurente Bayernu, sto medijski napucane konkurente, sto finansijski mocne rivale. Ali ono sto BL trenutno ima, ne gledajmo proslost... jeste sijaset (ogroman broj) talenata pravilnim ulaganjem u razvoj mladih i ti mladi su danas nosioci igre u svojim klubovima.
Takodje, drugacije je klima u Njemackoj i sto se tice njemackih igraca. Totalno drugi mentalitet u odnosu na druge. Svabo je uspjesan u svemu, prije svega sto cijeni svoj proizvod, a sto se tice igraca Bayern nece prodati vaznu polugu NIKADA, to i ptice na grani valjda znaju bez obzira koliko neko ponudi... zadnji primjeri Lahm, Ribery, Schweinsteiger i Muller.
Zadnjeg kojeg su pustili, ne prodali... je bio Ballack, ali covjek je htio promjenu.
Vecina njemackih igraca, koji su extra igraci... prije svega zele da osvoje BL, pa onda ostalo ide. I prethodnih sezona Bayernu su nudili naftaski i slicni klubovi za igrace, pa je li se Bayern osvrnuo i za jednom ponudom? NIJE!
Bayern ima tu moc da odbije ponude, jer imaju zdravo finansijsko poslovanje. Ja prvi ne bih volio ako bi Bayern krenuo sa rasipanjem i razbacivanjem na sve strane, jer onda bi postao kao i svi ostali sa dugovanjima i kreditima na gluposti, jer po meni ni jedan igrac ma koliko on bio dobar, ne moze vrijediti iznad 40-50 mil eura, cak je i to previse.
Englezi imaju vise kvalitetnih klubova nego sve ostale lige petice, da se razumijemo... ali vecin,a znamo razlog kako je do toga doslo... samo se podsjetimo procenta klubova koji su u privatnim vlasnistvima bogatih vlasnika, sto po meni unistava nogomet.
Slazem se da Bayern nema konkurenta za dovodjenje igraca iz BL u neku ruku... jedina sansa klubovima da dovedu nekog igraca kojeg i Bayern zeli jeste da mu daju priblizno istu ponudu kao i Bayern i da mu obecaju startnu postavu, kao npr Reus-u da takav ugovor ponudi BvB i uspiju sacuvati Gotze-a to bi bio idealan potez za BvB, cak bih ja to i volio jer bi onda Bayern gledao malo i na strano trziste da dovede talenta i samim time BL bi zadrzala mlade talente i dobila jos neko zvucnije ime a i konkurencija bi bila veca.
"Društvo koje ne prepoznaje činjenicu da svaki pojedinac ima pravo na sopstvene vrijednosti, ne poštuje dostojanstvo pojedinca i ne zna šta je sloboda." Fridrih Avgust fon Hajek (1899-1992.)
- pasha_the_one
- Kontakt:
Ovdje nisi napravio dobru paralelu... nije valjda da poredis Villareal sa Bayernom.Monolog je napisao/la:
Gledajmo hipotetički onda sljedeću situaciju. Muller da sljedeću sezonu zaigra za Wolfsburg. Povučena paralela sa Villareal - Malaga. Santi je bio jedan od 3 najbitnija igrača Villareala, produkt njihove škole, a prešao je u naftaški klub. Ok, Wolfsburg nije naftaški klub, al' recimo kad bi mu oni povećali platu za nekih 300%. Bi li napustio Bayern? Bi li Bayern dopustio Mulleru da pređe tamo?![]()
Ovdje ako si htio praviti paralelu trebao si napisati Barcelona - Malaga. Da li bi Barcelona pustila Pedra u Malagu i da li bi isti presao u Malagu bez obzira na platu?
- anton 1983
- Kontakt:
Samo đezba klare fulo si i ti malo i sad bum te ja ispravio ali na način da to bude još više u korist onoga što ti tvrdiš!
A Gomez ti je imao ponudu od Citya. I još nekog talijana i španjolca. Za ovu od Citya sam ziher što si moreš naći na netu bez pola frke dok za klubove iz italije i španjolske nisam ziher koji su bili. Znači opcija da Gomez ostane u Stuttgartu nije postojala...Ako se sjetiš Gomezovog prelaska u Bayern, tada se taj transfer u medijima objavljivao na način "Gomez se odlučio za Njemački nogomet", jer je isto tako imao inozemnih ponuda...Bez brige i ostali gadovi su znali o kakvom se ŠPEKU radi
Cavani
Sva 3 igrača koja si ti nabrojao su ODLAZILA iz KUSENA. Znači nisu ostajala. Lucio i Ze Roberto zbog isticanja ugovora, a Ballack zbog klauzule...Svima se njima malo više zarađivalo i sa finalom LP oni su Kusenu dali svoje...Detaljnjije neću ić, nego ću dopustiti nekome da stane na minu 
Što se tiće Klosea nije poanta da je Bayern ponudio najviše, nego niko drugi nije ponudio ništa. Klose je čak izjavio javno što se zna da nema šanse da pređe u Bayern i dva mjeseca poslije nakon što drugi europski velikani za njega nisu pokazali interes, kako zbog cijene tako i zbog toga kaj ga nisu trebali, on je bio ponuđen Bayernu i tek onda prešao kod nas...A werder je mogao birati, il će kod nas za 15 milja il će kod nas besplatno..Klare je napisao/la: -Klose iz Werdera pošto nije htio produžiti ugovor, a Bayern od svih evropskih klubova najviše ponudio
-Gomez, ko je još za njega nudio 30 mil, City, Chelsea, Real, ne niko, a jednom timu iz sredine tabele sigurno da se sviđaju tolike pare. Ponavljam u to vrijeme Bayernu su se mnogi smijali, znalo se da u tom momentu taj i ne vrijedi toliko, ali nakon godinu dana igrač je zahvaljujući samom sebi i Bayernu nevjerovatno napredovao.
A Gomez ti je imao ponudu od Citya. I još nekog talijana i španjolca. Za ovu od Citya sam ziher što si moreš naći na netu bez pola frke dok za klubove iz italije i španjolske nisam ziher koji su bili. Znači opcija da Gomez ostane u Stuttgartu nije postojala...Ako se sjetiš Gomezovog prelaska u Bayern, tada se taj transfer u medijima objavljivao na način "Gomez se odlučio za Njemački nogomet", jer je isto tako imao inozemnih ponuda...Bez brige i ostali gadovi su znali o kakvom se ŠPEKU radi
Niti tu nisi u pravu i niti tu ljudi nisu u pravu. Ja obožavam kad neki pljuvač BUNDESLIGE spomene kupovinu igrača iz KUSENA jer neposjeduje nikakve činjenice, a ja doktorira BUNDESLIGU a te godine oko prelaska tisučljeća su bile moj doktorat!Klare je napisao/la: -Jedino su tu Ze Roberto i Ballack oteti, Lucio tek kasnije kad je Levrkusen malo i pao.
Zasto je Bayernova stranica sad dostupna i na arapskom i ruskom jeziku Rummenigge je odgovorio:
"Da nas klubovi iz Londona, Manchestera, ili Pariza mogu razumjeti!!!"
Kod Ballacka nije bila zasićenost u pitanju, jer dobro se sjećam da je bilo natezanja sa njim i njegovim menadžerom gotovo čitavu jesen (u zadnjoj godini ugovora). Bayern je imao želju da sa njim produži (i po mnogo boljim uslovima nego se u prvi mah planiralo). Ballack se počeo kockati (dakako sa svojim menadžerom) i onda je Uliju puk'o film, gdje je rekao da oni neće ići dalje i da se tu Michael nije baš pokazao kao karakter.
Principi su u pitanju, jer nisu željeli da ih neko vuče za nos.
Neki dan sam čitao kako je bajni Micha dosad zaradio 150 miliona u svojoj karijeri.
Zbog takvog načina razmišljanja (dok je Ulija) on nema šta tražiti u Bayernu (i nakon okončanja karijere).
Za Mathäusa se već zna da ni kao portir neće prismrditi Bayernu.
Neki dan sam čitao kako je bajni Micha dosad zaradio 150 miliona u svojoj karijeri.
Zbog takvog načina razmišljanja (dok je Ulija) on nema šta tražiti u Bayernu (i nakon okončanja karijere).
Vom Jäger zum Gejagten
- anton 1983
- Kontakt:
A kom si ti ovo odgovorio? 
Zasto je Bayernova stranica sad dostupna i na arapskom i ruskom jeziku Rummenigge je odgovorio:
Celokupnoj javnosti.anton 1983 je napisao/la:A kom si ti ovo odgovorio?
Vom Jäger zum Gejagten
Malo su se odnosi poslije ipak s obojicom stabilizovali. S Mathäusom je Uli nakon njegove karijere imao onaj jedan okršaj pa su se ipak kao izmirili poslije. A s Ballackom koliko znam su odnosi koliko toliko korektni, samo ni jedan od njih dvojice nema taj položaj kod uprave i navijača Bayerna kao na primjer Effenberg, Kahn , Scholl, Elber.......geronimo je napisao/la:Kod Ballacka nije bila zasićenost u pitanju, jer dobro se sjećam da je bilo natezanja sa njim i njegovim menadžerom gotovo čitavu jesen (u zadnjoj godini ugovora). Bayern je imao želju da sa njim produži (i po mnogo boljim uslovima nego se u prvi mah planiralo). Ballack se počeo kockati (dakako sa svojim menadžerom) i onda je Uliju puk'o film, gdje je rekao da oni neće ići dalje i da se tu Michael nije baš pokazao kao karakter.
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
@anton, u vezi Klosea
šta je više 0 ili 15?
Nisi me najbolje razumio, a za Zea, Mišu i obrvu
, pa moram u ovoj diskusiji malo dati prostora i onoj drugoj strani, eto da ne ispadne od tih dvadesetak igrača da Bayern nije niti jednog oteo, a oni tvrde da je Bayern njih svih 20 oteo.
Tako mislim da smo se razumili.
@Monolog, odustajem
Pa j.ebote ja jedno, ti drugo, ja drugo, ti treće, ja treće, ti prvo, i tako se vrtimo. Vrhunac je poređenje Bayerna i Villareala.
Jeste Geronimo, tako je sve bilo, možda vam ovo nepoznato zvuči, ali stvarno jest tako je bilo, morate vjerovati stvarno je sve istina, jest tako je bilo, ja sam svjedok tih događaja, stvarno jest, tako je bilo, jest...
šta je više 0 ili 15?
Nisi me najbolje razumio, a za Zea, Mišu i obrvu
@Monolog, odustajem
Pa j.ebote ja jedno, ti drugo, ja drugo, ti treće, ja treće, ti prvo, i tako se vrtimo. Vrhunac je poređenje Bayerna i Villareala.
Jeste Geronimo, tako je sve bilo, možda vam ovo nepoznato zvuči, ali stvarno jest tako je bilo, morate vjerovati stvarno je sve istina, jest tako je bilo, ja sam svjedok tih događaja, stvarno jest, tako je bilo, jest...
Prvo, BvB 90ih je bio mocan klub i verovatno jedini klub koji je finansijski bio na nivou Bayerna u celoj BL u ne znam koliko zadnjih godina. Dakle, njihove titule nisu fluke. Fluke titule su one Wolfsburga ili Kaiserslauterna, kada su kao autsajderi dosli do istih. Ova sad BvB je ozbiljna ekipa, tako da ni to nije neko cudo.Stefan Effenberg je napisao/la: Ti izuzeci su prečesti!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zar ipak ne shvaćate što znači riječ izuzetak? Ima li potrebe objašnjavati takve banalne riječi? Mislim da nema.
Malo emocija ne škodi jer ponekad i one moraju biti uključene da bi dokazao neku tvrdnju jer ti izgleda ne želiš prihvatiti te činjenice.
Ali, nista od toga ne bi bilo da BM kojim slucajem nije imao uzasne sezone tih godina, kad je gubio titule. Secamo se svi Trapattonija i njegove presice, pa krize pod Klinsmannom, pa onda ovih silnih povreda i gluposti koje je LVG napravio.
Zato sto bi to onda znacilo da nije monopol u pitanju, vec maccabizacija. Citaj: drzavni projekat ili nesto slicno.Zadnjih 20 godina Bundeslige najveću financijsku moć ima Bayern. Od tih 20 godina Bayern je osvojio 10 puta ligu.
Vi tvrdite da Bayern ima monopol u ligi. Ja vas pitam zašto onda Bayern nema barem 18 od 20 titula kad tvrdite da Bayern ima monopol?
Nisam ja Evropu uveo u raspravu, vec neko od vas. Ja sam samo replicirao.Pusti priču što je taj klub napravio u Europi jer sada razgovaramo o Bundesligi!
Racunao sam titule od 1970e, pa do ove sezone. Bayern ih osvaja u proseku svake druge sezone, kao citava liga. To je 20 titula u 40 sezona, sa cim ne moze da se poredi niti jedan klub liga petice. E to ne moze da ne bude monopol.Majstore: ovaj tvoj argument ne može proći! Ako Bayern ima monopol zašto u 48 sezona nije osvojio barem 35 puta ligu pa bi se to onda moglo nazvati djelomično da je prisutan monopol???
Daj mi to objasni.
Stvarno si toliko to superiorno objasnio, da su jednostavno reci nakon toga samo izlisne.Pusti priče koliko je kome trebalo vremena za titulu jer se na kraju samo one broje a ne koliko je nekome trebalo vremena za to kao prva činjenica a kao druga činjenica nemoj bježati od mojeg nepobitnog argumenta kojim dokazujem da Bayern nema monopol jer svi znamo da monopol znači da jedno poduzeće dominira tržištem a u ovom slučaju govorimo o nogometu pa možemo reći da Bayern dominira tržištem ali pošto je Bayernov primarni i glavni cilj osvojiti titulu onda definitivno tu dominaciju na tržištu možeš objesiti o klin jer ona puno puta nije donijela rezultat i to je odlično jer da je obrnuto onda ne bi bilo zanimljivo! A upravo u ekipama koje su osvojile Bundesligu sa malo novca se dokazuje ova moja tvrdnja!
Zadnja izmjena: MaGiCa, dana/u 09 nov 2011, 13:21, ukupno mijenjano 1 put.
Za one koji ne citaju ono sto pise, vec vole da tumace napisano po svom nahodjenju, ima ovde lepo objasnjeno:geronimo je napisao/la: Kako je moguće da jedan United osvoji 12x naslov prvaka u zadnjih 18 godina? U ligi gdje je konkurencija najveća i za koju mnogi kažu (s razlogom?) da je najjača na svijetu. Dobro, znam da nije decenijama unazad bila najjača, ali to ne mijenja činjenicu da i tamo često jedan tim osvaja.
http://forum.sportsport.ba/viewtopic.ph ... start=1340" onclick="window.open(this.href);return false;
- anton 1983
- Kontakt:
Ma ja sam ti sam htio reći kak je bilo!Klare je napisao/la:@anton, u vezi Klosea
šta je više 0 ili 15?![]()
- anton 1983
- Kontakt:
Evo malo se mi tu svi uskokodakali i čitam ja tih 5-10 stranica kaj smo mi tu prekucali i zapitam se o ćem se ovdje priča i raspravlja! **** me pas ak ja to kužim.
Valencia, magični koji mi je sad već postao dosadan i to nemislim nanačin da mi ide na žiPce, nego na način da mi je totalno nezanimljiv sa svojim postovima, koda gledam dramu a htio sam komediju, pa monolog sa svojim jako čudnim nastupom, ustvari ne znam koja je tu njegova bit izuzev one da štiti tur Valenciji
, ti dečko žele NEŠTO dokazati, pokazati, staviti točku na I, išupati bit, a ja tupavac nikako to da razaznem.
Ja bi baš htio da mi neko jako jednostavnim rječnikom kaže o ćemu ta trojica tu palamude i šta mi kao oporba njima uopće želimo dokazati?
jebote još bum i ja posto zbunjen ko valencia - PS imaš jako mutaf nadimak, kaj nisi mogao naći neki orginalniji...Imam dojam koda da pišem sa mestaljom!
Valencia, magični koji mi je sad već postao dosadan i to nemislim nanačin da mi ide na žiPce, nego na način da mi je totalno nezanimljiv sa svojim postovima, koda gledam dramu a htio sam komediju, pa monolog sa svojim jako čudnim nastupom, ustvari ne znam koja je tu njegova bit izuzev one da štiti tur Valenciji
Ja bi baš htio da mi neko jako jednostavnim rječnikom kaže o ćemu ta trojica tu palamude i šta mi kao oporba njima uopće želimo dokazati?
jebote još bum i ja posto zbunjen ko valencia - PS imaš jako mutaf nadimak, kaj nisi mogao naći neki orginalniji...Imam dojam koda da pišem sa mestaljom!
Ovde ovi što upadaju uvijek se hvataju statistički podataka koji njima odgovaraju, zato se tu i ne treba objašnjavat.
Nama Bayernovim navijačima ne smeta da Bayern svake godine osvoji titulu u bundesligi jer ja znam kad je Bayern osvaja to znači da je Bayern moćan a ne liga slaba.Problem je nekima to što Bayern svoje finasijske mogućnosti odlično iskoristi dok brojni klubovi u drugim ligama to ne mogu iskoristit na pravi način. Problem je u tome što Bayern taj novac ostvaruje svojim poslovanjem, a što drugi klubovi ne mogu to ostvarit poslovanjem nego pumpanjem investicija sa strane. A da Bog da Bayern bio svake godine prvak, a oni nek pričaju o monopolu koliko hoće 
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
anton 1983 je napisao/la:Ja bi baš htio da mi neko jako jednostavnim rječnikom kaže o ćemu ta trojica tu palamude i šta mi kao oporba njima uopće želimo dokazati?
A vjeruj i ja bih volio znati, završio sam, jednostavno ljudi samo pišu, pišu i pišu.
A Monolog je najkrvaviji, pojavi se niotkuda, odnekud iz sjene, a ni on sam ne zna šta sve sažvaka u onih nekoliko postova, strašno zanimljivo.
A još mi nekako zanimljivije što ne odgonetnuh njegovu ulogu ovdje, pa me baci u duboko razmišljanje, misterija, zagonetka i po.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.