Petar Popovic, Bojan Popovic, itd...
Samo u ovom postu od @retra, vidjeh opet sljedece sezone
Ne zamjerite.
Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74
Ma rekoh ja tebi ne uleti nam kanton sa parama i mozemo samo cekati do sledece sezone.neno#4 je napisao/la:I jesmo li napokon nadosli na onu moju pricu sa pocetka sezone![]()
![]()
Samo u ovom postu od @retra, vidjeh opet sljedece sezone![]()
![]()
Ne zamjerite.
Ali nikad da ta Zvezda krene napokon, moj DevileDevil je napisao/la:Ma rekoh ja tebi ne uleti nam kanton sa parama i mozemo samo cekati do sledece sezone.neno#4 je napisao/la:I jesmo li napokon nadosli na onu moju pricu sa pocetka sezone![]()
![]()
![]()
Ne zamjerite.![]()
Ma i kada dopustis ekipi masu otvorenih suteva, negdje mora stati. Negdje mora neko poceti da promasuje, ali...braoolyo je napisao/la:Pa i ne pogadjali sve kakvu odbranu igramo, odnosno ne igramo. Ovo je gore od one Uvalinove Zvezde, oni su imali kakvo-takvo opravdanje zato sto su sve to bili prosjecni igraci za srpske lige a igrali su za dzaba, a sta se sa ovim desava...
Ja te nisam ubedjivao.neno#4 je napisao/la:Ali nikad da ta Zvezda krene napokon, moj DevileDevil je napisao/la:Ma rekoh ja tebi ne uleti nam kanton sa parama i mozemo samo cekati do sledece sezone.neno#4 je napisao/la:I jesmo li napokon nadosli na onu moju pricu sa pocetka sezone![]()
![]()
![]()
Ne zamjerite.![]()
![]()
![]()
![]()
A ubjedjivao si me danima Kari, Covke, eto vidis. Dzaba ti Kari kad nemas igraca![]()
![]()
Morao je Zagreb da proigra jednom. Jednom su morali da sve pogode. Desilo se to bas danas.
Nece puci jer Covic zna da je on itekako kumuje ovome nedovodjenjem pojedinih igraca profila kakve Kari vec odavno trazi.DANTES je napisao/la:još malo će pući tikva između karija i čovića, i tegeltija će biti opet u pravu...onda će ga svi zvezdaši optužiti da on mrzi zvezdu
a mogao je čak i igrati za nas...ustvari ne bi igrao za nas.....kod nas crnogorci igraju za cg, a u španiji su ko rođeni španci, odmah grle pasoš....Devil je napisao/la:Nece puci jer Covic zna da je on itekako kumuje ovome nedovodjenjem pojedinih igraca profila kakve Kari vec odavno trazi.DANTES je napisao/la:još malo će pući tikva između karija i čovića, i tegeltija će biti opet u pravu...onda će ga svi zvezdaši optužiti da on mrzi zvezdu
Kari ucestvuje dosta u ovim porazima,ali definitivno nije covek madjionicar,mozemo u njemu traziti krivca za katastrofalnu odbranu,za los napad ali ovi igraci na terenu su veci krivci od njega i to mnogo.Ne mogu da verujem da smo ispusili ovu utakmicu protiv Heliosa,jbt poluamaterske ekipe koju bi pretedenti za sredinu tabele morali rutinski tuci,pa garantujem da bi ih ona proslogodisnja ekipa Zvezde pojela veceras jer iako su bili poprilicno limitirani bar su se borili,dok ovi danas nista,jedna velika sramota."Selektivna godina" kako su Covic i Kari naveli u pocetku izlaganja mora mnogo mnogo ranije da se zavrsi jer sa ovim ovo ce biti gusta borba za opstanak izmedju nas,Heliosa i Zlatoroga.![]()
Hitno mora da se izvrsi ta selekcija i da dodjemo sebi,a Kari i Covic to mogu,ali i moraju.![]()
P.s. Tek procitah da je Mirotic odbacen iz Zvezde kao netalentovan.![]()
![]()
E onda shvatis da su oni iz fudbalske sekcije pametni za one sto su ovde tada sedili.

Odgovori Nebojše Čovića
Prvi čovek Crvene zvezde, kao što je i najavljeno, odgovorio je na veliki broj pitanja pristalica kluba
Kao što je na klupskom sajtu i najavljeno, Nebojša Čović je odgovorio na mnogobrojna pitanja pristalica crveno-belih.
O POJAČANJIMA
Da li će i kada biti novih pojačanja? Ko su igrači koje možemo da dovedemo? (Predrag Stevanović, Boban Madić, Nenad Stanojević, Nemanja Stanojčić, Dušan Aleksić, Dejan Zdravković, Miroslav Dukić, Branimir Koji, Danilo Vukmirović, Marko Mihajlov, Dražen Stanišić, Marko Veljković, Milan Brašanac, Nikola Milivojević, Švaba Užice, Uroš Dujanović)
Čović: "Svakodnevno se radi skauting i analiza velikog broja igrača koji bi bili potencijalna pojačanja. Krajnju odluku u stručnom delu, odnosno da li je igrač interesnatan za Crvenu zvezdu, isključivo donosi šef stručnog štaba Svetislav Pešić zajedno sa svojim saradnicima. Nakon toga menadžment kluba sa igračem za koga se opredelila struka sklapa konačni dogovor u smislu materijalno finansijskih mogućnosti. Tako je bilo i kod opredeljenja za Morisona, Petra i Bojana Popovića, tako će biti i u buduće. Tačna imena eventualnih pojačanja u ovom trenutku nemam, zato što nema konačnih predloga od strane struke. Naš zajednički koncept je da se u početku što više oslanjamo na domaće igrače i da Crvena zvezda odatle postepeno dođe do kvalitetnog i perspektivnog tima, koji neće trajati samo jednu sezonu i koji će obezbediti kontinuitet u smislu rezultata i ciljeva kakvi dolikuju Crvenoj zvezdi."
Zašto Zvezda ne dovede dominantnu peticu ili četvorku kada je više nego jasno da postoje ogromni problemi u defanzivnom skoku, zbog čega su i izgubljene barem dve utakmice do sada? (Batrić Stanišić)
Čović: "Dovođenje petice i četvorke je konstruktivan predlog i o tome treba konačnu odluku da donese gospodin Pešić. Mi ćemo mu prižiti punu podršku kao i u slučaju da on ne misli tako, već da pokušava da iz naših potencijala formira takve igrače. Naravno, za to je potrebno vreme i veliki rad. Mi u rad i uloženo vreme moramo da verujemo i da svi zajedno imamo strpljenje."
Očekivao sam da ću sa Vama na čelu videti jednu novu i jaču Zvezdu, ali ništa se nije promenilo, mislim na igrački kadar. Nijedno pravo pojačanje, osim ako ne računamo oba Popovića kao pojačanja. Imamo Pešića, najboljeg stručnjaka u Evropi, ali džaba, nije on mađioničar. Budimo realni, ovo je limitiran igrački sastav i zato vas pitam hoće li biti pojačanja, bar dva tri stranca? Pozdrav iz Skoplja. (Žarko Goranovski)
Čović: "Imamo igrački potencijal sastavljen od igrača koji su bili ili su još uvek reprezentativci Srbije, od kadetske do A selekcije. Niko nije limitiran da ne može da napreduje ukoliko želi da radi i sluša trenera. Ali za to je potreban ambijent bez velikih tenzija, sa reasterećenjem da rezultat ne može da dođe odmah i sada. U julu mi nismo ni imali Crvenu zvezdu i normalno je da prolazimo porođajne muke u stvaranju jednog novog košarkaškog sistema povezivanjem Crvene zvezde, ili onogo što je od nje ostalo, sa FMP-om. Treba imati u vidu da svaki iole ozbiljan igrač, kakve vi pominjete, košta između 250 i 400 hiljada evra na godišnjem nivou. Crvena zvezda opterećena teškim problemima iz proteklih 10 godina, sa dugom oko 14 miliona evra i neprekidnom blokadom računa od maja 2004. godine, trenutno nema finansijski potencijal za takve projekte, a i nema državne donatore koji bi možda prepoznali svrhu takvih ulaganja."
Da li su eventualna pojačanja limitirana projektovanim budžetom za ovu godinu? (Života Stanojković)
Čović: "Naravno. Crvena zvezda nije trenutno u situaciji da može da dovodi pojačanja koja koštaju od 20 do 40 i više hiljada evra na mesečnom nivou. Kada budemo sklopili održivi budžet finansiranja našeg sistema verovatno ćemo moći da tokom vremena postavljamo i koncepciju poput nekih klubova kao što su Real, Barselona... Međutim, treba imati u vidu da ovde postoji direktna zavisnost i od toga koliko je naša država bogata i kakav je standrad života kod nas. Sve je povezano jedno s drugim i zato je naš koncept da pokušamo da iz spostvenih resursa i od naše dece stvaramo igrače kakvi su nam potrebni. Tačno je da je za to potrebno malo više vremena, ali ako to uspemo da postavimo na zdrave noge onda mi imamo sigurnost za vremena koja dolaze."
Zašto se ne dovodi neki naš iskusni šuter? (Nikola Tutić)
Čović: "Zato što ih nema slobodnih, a skautiran je veliki broj naših igrača i dalje se na tome radi."
Da li postoji i teoretska šansa da Aleksandar Mitrović zaigra u crveno-belom dresu? (Dragan Doncevski)
Čović: "Svojevremeno sam predložio Aljošinom ocu da on dođe u FMP, a ne da ide u Partizan. Oni su doneli drugačiju odluku. Ako trener proceni da nam je potreban u Crvenoj zvezdi nemam ništa protiv."
Da li postoji pokušaj da se Nemanja Bjelica dovede na pozajmicu? (Vladimir Ilić, Dejo)
Čović: "Bilo je razmišljanja na ovu temu, ali Bjelica je potreban njegovom sadašnjem klubu. Na tu temu smo imali i razgovore sa španskim klubom. Međutim, njihovo opredeljenje je da Bjelica ostane u Španiji."
Da li je tačno da je tokom lok-auta bilo kontakta sa Darkom Miličićem i da li je postojala ikakva mogućnost da on dođe u Zvezdu? (Miloš Jeremić)
Čović: "Da, tačno je. Ja sam lično razgovarao sa Darkom u dva navrata i on je zamolio da sačekamo konačnu odluku u vezi sa lok-autom. Inače, Miličić je izrazio veliku spremnost da pomogne Zvezdi u slučaju da se lok-aut nije završio."
Kog igrača biste najviše voleli da vidite u svom timu, shodno finansijskim mogućnostima? (Miloš Vujičić)
Čović: "Više sam pristalica mladih i novih igrača, jer svojevremeno kada smo formirali igrače u obrazovnom i košarkaškom smislu poput Teodosića, Ercega, Raduljice, Mačvana, Labovića, Aškrabića, Milojevića, Cvetkovića, Jorovića, Kecmana, Vese Petrovića, mnogi nisu verovali u njih, a veliki broj njih je zauzeo poziciju pravih košarkaških asova. Moj koncept je da je bolje uložiti pare u 10 mladih i perspektivnih igrača i sa njima puno raditi na polju formiranja u normalnog, obrazovanog čoveka i dobrog košarkaša, a ne u legiju stranaca gde ćete mesečno davati velike svote novca i možda dobiti prečicom neki rezultat i takvim rezultatom pokriti puno čega. Ne želim da lamentiram na ovoj temi, ali nemam pojedinačne želje za bilo kog igrača u našem timu. Moje želje će se uvek poklopiti sa željama trenera."
Zašto se krijete? Zašto nećete da dovedete pojačanja? Sramota, igra i sve ostalo. (Marko Ostojić)
Čović: "Mi nemamo nijedan razlog da se krijemo, a pojačanja dovodimo u skladu sa zahtevima struke i finansijskim mogućnostima kluba. I umesto pominjanja sramote bilo bi bolje da se ima poverenja u Svetislava Pešića i momke koji sada igraju za Crvenu zvezdu i da im se na taj način pomogne. Međutim, svako ima prava na svoj izbor."
Da li će se novac koji je bio namenjen Morisonu utrošiti za neko ozbiljno pojačanje na poziciji pleja ili centra, nekog igrača sa iskustvom koji je u stanju da preuzme odgovornost kada je to potrebno? (Ljubiša Obradović)
Čović: "Upravo se razmišlja na taj način."
Ako dovedete Golubovića da li to znači da ćete se nekom od postojećih centara zahvaliti na saradnji? (RSB fanatik)
Čović: "Ne, Golubovića sigurno nećemo dovoditi, barem ove godine."
Da li će neko iz Radničkog biti prekomandovan u Crvenu zvezdu Beograd? (Milan Brašanac)
Čović: "Radnički FMP je drugi tim Crvene zvezde i on služi za razigravanje igrača koji bi trebalo da u skladu sa svojim napredovanjem pređu u prvi tim. A ko će i kada preći odlučuje trener Pešić sa stručnim štabom."
Zašto je toliko malo uloženo u igrački kadar? Da li je u planu promena pojedinih igrača, jer je očigledno da ćemo sa ovakvim timom biti prvi pik za ispadanje iz ABA lige? (David Milošević)
Čović: "Verujem da nećemo biti prvi pik za ispadanje iz ABA lige. Uloženo je onoliko para koliko se ima, jer u prethodnim sezonama u Crvenoj zvezdi je bilo mnogo nerealnih obećanaja i još nerealnijih ugovora koji nikada nisu isplaćeni. Rezultat svega toga je neprekidna blokada računa Crvene zvezde od maja 2004. i stanje koje smo zatekli u avgustu 2011., a to je da klub skoro da nije ni postojao. Znam da bi više voleli da sam vam odgovorio da ćemo dovesti Kobija Brajanta i još po nekog atraktivnog igrača, ali ja ne mogu da vam pričam nešto što nije istina i što nije realno. Koncept koji smo započeli ne meri se mesecima već godinama u kojima moramo mnogo da radimo i imamo strpljenja da bismo došli do pravih rezultata. Sve drugo milsim da nije realno i predstavljalo bi lažno obećanje, a mislim da ste toga imali prilike da se naslušate u proteklim godinama. Novi Zvezdin koncept nije zasnovan na trošenju para u strane igrače već u velikoj meri na proizvodnji igrača u sopstvenim pogonima."
Da li je tačno ovo što se priča da je Derek Fejvors potpisao za Crvenu Zvezdu? Ako jeste da li postoji mogućnost da ostane ovde ili će da nastavi tamo gde je pošao (u Olimpijakos)? (Uroš Antonijević)
Čović: "Interesantno je sa kog sajta ste uzeli vest – to je šala, u principu kakav je i sajt. To nije tačna vest!"
O REZULTATIMA, AMBICIJAMA, TROFEJIMA
Ako sam dobro razumeo ovo je godina stvaranja, odnosno selekcije. Ipak, moram da priznam da ovakav početak nisam očekivao. Složićete se da Zvezda ipak i u ovom trenutku mora i zaslužuje više. (Aleksandar Gospavić)
Čović: "Ni ja nisam očekivao ovakav početak, ali sam se kao realista pribojavao i pripremao da do toga može i da dođe. Najviše me je obradovala, a ujedno i zabrinula, velika euforija na utakmici sa Bajernom, gde smo imali predivan ambijent i iskreno pražnjenje velike energije od strane navijača Crvene zvezde. Tada sam rekao da nema razloga za euforiju već da tu poruku koju su nam poslali navijači svi zajedno treba da iskoristimo da još više zapnemo da radimo, jer je naš koncept mlad i lako ranjiv. Ipak, moramo da izdržimo i sve to prevaziđemo."
Da li verujete da će Crvena Zvezda narednih godina igrati u Evroligi? (Dragoljub Veljović)
Čović: "Pred nama je projekat koji bi trebalo da traje pet godina. Da ne verujem u cilj povratka Crvene zvezde na stare staze, u duhu njene tradicije, ne bih se upuštao u ovakav aranžman. Znam da ima mnogo onih koji nam daju podršku i koji veruju u nas, ali pošto je ovo Srbija, ima mnogo i onih koji će sve uraditi da omalovaže naše napore i rad i da nas spreče na putu ka tom cilju."
Šta je sve potrebno da zvezda počne da igra i pobeđuje? (Andrija Veljković)
Čović: "Rad, red, disciplina, strpljenje i vreme. A naročito poverenje i shvatanje da ništa ne može da se dogodi odmah i sada."
Zanimaju me ciljevi u ovoj sezoni. Da li smo u stanju da osiguramo Evropu sa trenutnim sastavom ekipe? Imamo li snage da se nosimo sa večitim rivalom u borbi za titulu u našoj ligi? Sve najbolje od Delija iz Srpskog Sarajeva. (Bojan Kapuran)
Čović: "U potpunosti razumem vašu želju i glad za boljim rezultatima. Ono što ćemo pokušati da ostavrimo u ovoj sezoni je da se kroz ABA ligu domognemo Evrope, a u Kupu Radivoja Koraća i Super ligi Srbije naše ambicije su najviše. Snage da se nosimo sa Partizanom uvek imamo, samo što našu snagu moramo iz dana u dan da podižemo. Treba imati u vidu da dok je 10 godina Zvezda urušavana, za to vreme je Partizan građen i podizan. Probaćemo prečicom da se približimo vodeći računa i o onoj našoj narodnoj da sve što je brzo može da bude i kuso. Ali napašćemo ga pa ćemo da vidimo."
Kako objašnjavate loše rezultate do sada u ABA ligi? (Dražen Stanišić)
Čović: "Relativna je stvar da li su rezultati dobri ili loši, ali ono što moram da priznam je da su ispod nekih naših očekivanja. Objašnjenja ima mnogo, a po meni ključno je u duhu one stare naše narodne da pre jutra nikada nije moglo da svane. Ako uđemo u analizu onda ću početi da se bavim poslom koji nije moj deo obaveza i plašim se da će mi onda mnogi zameriti, što ja ne želim. Moj životni moto je da se svako bavi svojim poslom."
Da li je ostvarivo da Crvena Zvezda Beograd funkcioniše bez minusa, a ujedno i da se uključi u borbu za trofeje? (Ilija Kovačević)
Čović: "Crvena zvezda Beograd funkcioniše bez minusa, ali ima problem što mora iz tog budžeta da obezbedi normalno funkcionisanje kluba u ovoj sezoni kao i da podmiruje neke obaveze iz prošlih vremena."
Posle koliko sezona je realno da će Zvezda moći da se uključi u borbu za neki od trofeja? (Ilija Kovačević)
Čović: "Kao inženjer nikada nisam želeo da dajem nerealna obećanja. Neki kažu da je to bila moja mana dok sam se bavio politkom, ali ja ne mislim da ljudima treba davati nerealna obećanja i očekivanja tako da ne mogu da oročim tačno vreme kada će se dogoditi ili početi da se događa ono što svi želimo. Sada sam koncterisan isključivo na rad, a moje životno iskustvo mi govori da se svaki rad kad tad sigurno isplati i donese rezultate. Trudićemo se da to vreme bude što kraće u okvirima realnih mogućnosti rešavanja ogromnih problema."
Kada navijači mogu da očekuju borbu za titulu? (Miloš Božilović)
Čović: "Trudićemo se da to bude što pre."
Kako procenjujete domete sadašnjeg tima i da li je opravdao očekivanja? (Miloš Božilović)
Čović: "Očekivao sam bolje rezultate u regionalnoj ligi, ali verujem u njih i nadam se da će iz dana u dan biti sve bolje."
Šta su takmičarske ambcije kluba, ako može da se odgovori za svako takmičenje?
Čović: "U regionalnoj ligi ambicije su nam da obezbedimo mesto koje vodi u Evropu. U Kupu Radivoja Koraća i Super ligi želimo najviši plasman."
Da li ova Zvezda može ove godine do trofeja bar u Kupu Srbije? (Miloš Vidaković)
Čović: "Probaćemo, ali neću biti razočaran i ako ne uzmemo nijedan trofej, ako pri tome napravimo održivi sistem Crvene zvezde koji bi iz godine u godinu davao sve bolje rezultate."
Da li sledeće sezone, pošto od ove nema ništa, možemo da očekujemo bolje igrače i neku titulu za početak? Sa srećom, Delije su uz vas. (Đorđe Bubanja)
Čović: "Nastavićemo da se borimo i da tragamo za pravim finansijskim izvorima, pa ćemo zajedno videti dokle ćemo stići."
Kada ćemo moći da se nadamo boljim igrama našeg kluba jer ovo što oni igraju je stvarno bruka? (Mihajlo Koljibabić, Igor)
Čović: "Za sve je potrebno vreme i marljiv rad, uz, naravno, neophodno strpljenje."
I? Šta je ovo? Je l smo za ovo kukali sve vreme? Pa i ovi prošli su imali iste rezultate. (Neko ko je potpisan kao JA)
Čović: "I, ne razumem pitanje, ali za svaki slučaj da prokomentarišem. Mi dobro možemo da saberemo šta su uradili drugi za proteklih 10 godina i veoma maštovito je sa vaše strane ako ste očekivali da ćemo sve te ruine od Crvene zvezde da popravimo za tri meseca. Zahvaljujem Vam se što ste imali toliko poverenje i mislili da smo toliko efikasni, ali mi smo zemljani i nismo vanzemaljci. Žao mi je ako smo Vas razočarali."
Možemo li iduće sezone računati na jači tim i da se upustimo u borbu za neki trofej? (Vlado Gavrić)
Čović: "Iz sezone u sezonu možemo da računamo da će sve biti bolje, pod uslovom da prebrodimo i rešimo sve probleme koji su se gomilali 10 godina unazad i ako uspemo da savladamo one snage koje čak i ne žele da Crvena zvezda postoji, a kamo li da se takmiči. Među njima ima puno svesnih, a za ovo kratko vreme sam upoznao i dosta nesvesnih."
U čemu je problem sa Zvezdinom odbranom koja u svakoj utakmici prima oko 100 poena i izgubi od Heliosa koji nije imao nijednu pobedu do sad. (Miloš Erić)
Čović: "Košarka je igra i kao svaka druga igra ne bi bila interesantna kada ne bi postojale greške i kada se u igri ne bi pobeđivalo i gubilo. Stasaće ovaj tim, uz eventualne korekcije, do tima koji će imati manje grešaka, a samim tim i više pobeda. Samo je potrebno biti strpljiv i vredno raditi."
O DUGOVANJIMA I BUDŽETU
Koliko je tačno stanje starog Zvezdinog duga? Koliki je bio i koliki je sada? Ko su najveći poverioci i kakav je dogovor sa njima? (Petar Marković)
Čović: "Tačno stanje Zvezdinog duga na dan 12. avgusta 2011., kada je formirano novo rukovodstvo, iznosilo je 13.323.124,63 evra, plus dug Zvezdinih ćerka firmi: BC Red star group - 589.961,28 evra, Red BGD - 35.624,32 evra i fondacija "Nebojša Popović" - 70.725,62 dinara. To sve ukupno je iznosilo 14.019.435,85 evra. Od ukupnog duga KK Crvena zvezda neizmirene poreske obaveze čine 0.16%, blokada računa je 14.87%, sudski sporovi 13.82%, FIBA arbitražni tribunal 3.52%, obaveze prema bankama i zajmodavcima 37.36%, obaveze prema igračima i trenerima 13.78%. Obaveze prema zaposlenima 0.63%, obaveze prema dobavljačima 11.49%, obaveze prema menadžerima 3.84%, dugovi stanodavcima 0.53%. Od ovih 14 miliona evra do sada je regulisano 2.8 miliona evra duga. Najveći poverioci su Hipo banka, Agro banka, Stad luks, firma NCA, Alma Quatro, ROMING, Ovation. Ukupno imamo 106 sudskih sporova. Za sada imamo korektne razgovore sa velikim poveriocima, što očekujem i u periodu koji je ispred nas i mi nastavljamo sve aktivnosti vezane za plan reorganizacije Crvene zvezde."
Ko su najveći poverioci KK Crvena zvezda i da li su među njima Igor Žeželj i još neki bivši čelnici kluba? (Jovica Bojović)
Čović: "Da. Među poveriocima Crvene zvezde ima bivših čelnika kluba i za sada sa njima imamo veoma konstruktivan odnos u cilju iznalaženja rešenja za probleme dugova Crvene zvezde."
Koliki je trenutni dug Crvene zvezde? (Marko Milivojević, Momir Janković)
Čović: "On se iz dana u dan menja, pošto pare kao i dug, a kao i potražnja nikada ne spavaju. Sada je negde oko 12,2 miliona evra."
Koliki je trenutni budžet kluba? (RSB fanatik)
Čović: "Oko dva i po miliona evra u okviru čega je uračunat i jedan deo obaveza za vraćanje dugova Crvene zvezde."
Koliki je budžet za plate prvog tima i stručnog staba za ovu sezonu? (Srđan Govedarica)
Čović: "Budžet za taj deo troškova kluba iznosi milion i 500 hiljada evra."
Da li će Crvena Zvezda, kao što je to običaj u svetu, objaviti iznose ugovora svojih igrača? (Borko Simović)
Čović: "Crvena zvezda u principu nema ništa protiv toga, ali ćemo poštovati redosled na tabeli, pa neka se po tom redu objavljuju takve informacije."
Koliko je para došlo direktno iz SD Crvena zvezda i njegovog Upravnog odbora? (Dragutin)
Čović: "Od Srportskog društva Crvena zvezda nismo dobili ništa osim verbalne podrške."
Crvena zvezda ima dug prema Radničkom iz Ratkova, koji je nastao prilikom transfera mladog igrača i reprezentativca Nikole Čvorovića. Da li bismo mogli da nađemo rešenje za ovaj naš problem? Želimo Vam puno uspeha u daljem radu. (Dejan Obradović)
Čović: "U dosadašnjoj dokumentaciji u koju sam ja imao uvid i preglede nisam došao do ove informacije. Ali sve ovo ću proveriti sa željom da se problem reši."
O FILIPU ČOVIĆU
Zašto Vaš sin ima veću minutažu od Cveleta i Nedovića? Ne bih Vas uvredio, ali realno, Nedović i Cvele su mnogo bolji! Pozdrav iz Beča, Nemanja!
Čović: "Pošto je ovo Srbija, a ona je specifična u mnogo čemu, naročito u otrovu koji pokušavamo jedni drugima da sipamo u oči, nemam nikakav problem da odgovorim na takozvana zgodna i nezgodna pitanja kada se radi o mom sinu. On je u košarci od svoje sedme godine i apsolutno od tada pa do dana današnjeg ništa nije dobio na protekciju. Sve što je dobio zaslužio je svojim radom i zalaganjem, iako se stalno nalazio i nalazi se pod mnogo većim pritiskom nego bilo koji igrač. Tako je bilo u FMP-u, a sada je u Crvenoj zvezdi, naravno, još izraženije. Filip Čović je svesno ili nesvesno postao žrtva svoga prezimena i on to junački nosi. Svako kada ne zna šta će sa sobom, a svi smo mi pomalo treneri i svi bismo mi pomalo možda bolje vodili tim od Pešića, tipuje na Filipa Čovića kao uzrok nekakvih naših loših rezultata. Kada su dobri rezultati onda je sve normalno, a kada oni nisu onakvi kakve mi očekujemo onda brzo prepoznajemo navodnog krivca i pravimo raznorazne konstrukcije alibija. Mislim da je konačno došlo vreme da direktno kažem svoje mišljenje na ovu temu. Poruka onima koji su zloupotrebili i zloputrebljavaju moga sina u nekakvim neslaganjima, obračunima i evidentnoj mržnji prema meni, kroz jedan primer FMP - to znači Filip Mora Proigrati - je prosta. Kada se prave ovako gnusne konstrukcije neka oni koji to rade pođu prvo od svoje dece. Ja njima i njihovoj deci želim sve najbolje, jer time čuvam svoje mentalno zdravlje. Nikada ni na jednog trenera nisam uticao niti ću uticati po pitanju da li Filip treba da igra ili ne. Prvog dana kada je Pešić došao u Crvenu zvezdu jasno sam mu rekao da ima odrešene ruke po pitanju selekcije i po pitanju koji mu igrač treba, počevši od Filipa Čovića. Koliko će Filip igrati i koga će zemeniti, ja o tome ne odlučujem, ali sam veoma zadovoljan kako se Filip razvija u svojoj košarkaškoj karijeri. Ko je bolji i ko više i kada treba da igra odlučuje isključivo i samo trener. Verujte mi, to je jedina istina. Bez obzira na raznorazne abrove i glasine u kojima se čak ide dotle da navodno Nedović i Cvetković ne igraju jer Filip Ćović mora da igra, s obzirom da mu je tata predsenik Crvene zvezde. Ovo je toliko izmišljeno i nerealno i u domenu fantastike da ga ne vredi ni komentarisati. Trener takvog renomea kakav je Svetislav Pešić to sigurno sebi nikada ne bi ni dozvolio. Hvala vam na ovom pitanju jer ste ga postavili iskreno. Mnogi bi verovatno želeli da me pitaju na ovu temu, ali iz raznoraznih razloga to ne čine. Međutim, vaše pitanje mi je dalo priliku da jednom za svagda odgovorim na sve to."
Ima li Filip Čović kvalitet za nivo takmičenja kakav je regionalna liga? (Petar Petrović, Dragan Doncevski)
Čović: "Filip Čović već tri godine igra regionalnu ligu i nije se obrukao ni jednom. Koliki kvalitet ima to je na treneru da oceni. Međutim, očigledno je da kod Filipa Čovića se svaki dobar potez potcenjuje, a svaki loš potez precenjuje, jer jedan mali broj nerealnih ljudi smatra da je Filip Čović košarkaš zato što je moj sin. Nemam nameru da im objašnjavam da to nije tako i da im kvarim njihovo raspoloženje. Međutim, ono što je sigurno, za Filipa Čovića važe ista pravila i isti kriterijumi kao i za sve druge igrače. Ko hoće da veruje neka veruje, a ko neće neka razmisli kako bi reagovao da ima sličan, lični primer. Vrlo sam zadovoljan razvojem Filipa Čovića kao mladog plejmejkera koji je bez ikakvih protekcija igrao za kadetsku, juniorsku i mladu reprezentaciju ove zemlje i zajedno sa svojim vršnjacima osvojio niz kako klupskih tako i reprezentativnih trofeja u mlađim kategorijama. Filip još više vredi s obziorm da uspeva da kao mlad čovek potpuno zrelo i odgovorno nosi nepravde ružnih i bolesnih komenatara. Igrati pod takvim pritiskom, priznaćete, mnogo je teško. U jednom trenutku sam mu čak predlagao da mu na dresu umesto Čović piše Filip, ali ipak on potiče od prezimena - kad je teško Čović."
Da li Filip Čović ima klauzulu u ugovoru da može da napusti klub u slučaju završetka lok-auta u NBA ligi? (Rambo Petković)
Čović: "Ovako duhoviti komentari poput pitanja vezano za lok-aut mi uvek osveže dan."
O MORISONU
Zašto ste od navijača krili da Morison ima klauzulu u ugovoru u slučaju završetka lok-auta? (Nemanja Stanojčić)
Čović: "Ništa nismo krili od navijača i nikada nećemo ni kriti ono što je značajno za navijače. Kada smo dovodili Morisona napravili smo ugovor koji je mogao da traje godinu dana, ali pošto smo poslovni, iskusni i oprezni ljudi, kao i u svakom drugom ugovoru tako i u ovom, predvideli smo i opcije po sistemu da sve što počne jednog dana mora i da se završi. Poučeni iskustvom proteklih 10 godina, obratili smo pažnju da naši ugovori imaju i mogućnost izlaznih varijanti na obostrano zadovoljstvo, bez opasnih klauzula u kojima bi klub plaćao ogromne iznose obeštećenja."
Da li ste znali da će Adam Morison napustiti klub ako se završi lok-aut u NBA ligi. Ako uzmemo u obzir da je gospodin Pešić više puta napomenuo da je doveden vanserijski igrač na celu sezonu i da nema nikakvih klauzula iz svega sledi da je trenera Pešića i nas navijače rukovodstvo obmanulo. Molim Vas da razjasnite celu situaciju jer ste poznati kao neko ko je direktan i iskren u svakom poslu. (Nikola Nikolić)
Čović: "Rukovodstvo kluba, barem dok se ja bavim ovim poslom u Zvezdi, nije niti će i jednog trenutka obmanuti navijače, a i trenera. Jako je važno da shvatimo da je sport posao i da u poslu nemamo pravo da razmišljamo principima emocija i zaljubljivanja u bilo kog aktera sporta. Struka donosi odluku kada igrači dolaze, ali kada igrači i odlaze. To je princip koga ću se držati dokle god sam u Zvezdi. Nijedna uprava ne može bolje da zna posao od trenera i ostalih stručnjaka, a i obrnuto. Svako mora da radi svoj posao. I samo tako, sa jasnim ovlašćenjima i odgovornostima možemo da gradimo naš sistem. Znam da bi pojedinci želeli da vas indoktriniraju time da smo obećali Morisona na godinu i više, ali Vas molim da se pomirite sa nekim činjenicama koje važe u sportu, a to su da se od prošlosti u sportu ne živi i da svako u sportu traje onoliko koliko zajednički to proceni sa onim kojim je potpisao dogovor i ugovor, odnosno koliko je potrebno da traje."
Zašto nije odmah rečeno da Adam Morison ima u ugovoru opciju "do kraja lok-auta"? (Nikola Tutić)
Čović: "Potpuno je nelogično da kada pravimo ugovor sa bilo kojim igračem taj ugovor čitamo na konferenciji za medije. Svaki naš ugovor ima mogućnost za obe strane sporazumnog izlaska, kako ne bi došli u probleme da klub ili igrač trpe štetu. Sport je posao, a ljubav je ljubav."
O BIVŠIM I SADAŠNJIM IGRAČIMA
Šta se desilo sa kapitenom Borisom Bakićem, zašto ga nismo zadržali u timu?
Čović: "Borisu Bakiću je istekao ugovor i prema Borisu Bakiću su u trenutku kada je došla nova uprava postojola značajna dugovanja koja smo zajedno sa njegovim menadžerom i njim uspeli da rešimo i tako, koliko toliko, obeštetimo jednog izuzetno poštenog i časnog igrača i borca Crvene zvezde kakav je Boris Bakić. Struka odlučuje o selekciji igrača."
Da li smatrate da (iako niste zaduženi za to) Cvetković i Nedović bi trebalo da imaju veću minutažu, iako je na toj poziciji, po mom skromnom mišljenju, preterana gužva? (Miloš Vujičić)
Čović: "Minutažu bilo kog igrača i njihov ulazak i izlazak iz igre ne određujem ja niti bilo ko iz uprave, niti u tom delu posla mi treba da se mešamo i imamo šta da tražimo. Uprava mora da respektuje trenera kakav je Svetislav Pešić, jer iza njega stoji veliki rad i rezultati. On je sigurno svestan kvaliteta i potencijala svakog od igrača sa kojim raspolaže i u tom delu ima potpuno odrešene ruke bez obzira o kom se igraču radi i kakvo on ime i prezime nosi."
Kojom logikom je doveden Petar Popović, koji ni na koji način ne može biti prvi centar? (Ljubiša Obradović)
Čović: "Logikom da nismo uspeli da dovedemo Vardu i Golubovića i logikom da Miličić zbog lok-auta nije mogao da nam pomogne kao i logikom da konačnu odluku donosi trener."
Zbog čega je Vujadin Subotić otišao iz Zvezde, a bio je jedan od najboljih igrača? Zar nam ne bi valjao ove godine? (Dušan Radetić)
Čović: "Selekciju pravi stručni štab."
Zašto manju minutažu imaju igrači Zvezde tipa Nemanje Nedovića, Aleksandra Cvetkovića, Save Lešića i Uroša Nikolića, kad je Aleksandar Cvetković među najboljim igračima u Evropi za svoje godine, a Nikolić i Nedović su prošle godine u našoj ligi postizali najviše poena. (Miloš Erić)
Čović: "Više nema igrača ovog ili onog kluba, sada su to sve igrači Crvene zvezde i to je činjenica od koje moramo da pođemo, a ne od bilo kakvih podela. Ko, koliko i kada igra određuje trener. To je njegovo diskreciono pravo i obaveza. Cvetković je bio najbolji igrač do 18 godina, ali je potpuno nerealno očekivati da se to odmah preslika i na seniorsku konkurenciju, jer Cvetković sada igra protiv znatno starijih i iskusnijih igrača. On je jedan od najperspketivnijih košarkaša Zvezde i Srbije na poziciji pleja, ali treba imati u vidu da on ima samo 18 godina."
Zašto je na početku sezone odabrano samo četiri Zvezdina igrača. Gde su svi oni koji su prošle godine igrali za Zvezdu i zašto sa njima niste produžili ugovore. (Miloš Erić)
Čović: "Zato što su svi Zvezdini igrači zbog neizmirivanja obaveza prema njima bili slobodni. Svako je imao pravo izbora."
Da li ima šanse da Draganu Tubaku, kao centru visine 218 cm, bude pružena šansa da donese ono što evidentno nedostaje Zvezdi u reketu? (grupa navijača ZARMS_IT)
Čović: "Na Tubaka se računa u potpunosti. Za sada nije u sastavu prvog tima, jer je procenjeno da mu je porebna veća minutaža kako bi se razvio kao igrač i nakon toga prešao u prvi tim Crvene zvezde."
Zašto je doveden Bojan Popović kada ne pravi razliku. Zašto ne igra Cvetković, jer je za klasu bolji od Bojana Popovića. (Uroš Dujanović)
Čović: "Prava pitanja za trenera Pešića. Vi, kao i ja, nemate nijedan jedini razlog, a čini mi se ni argument, da ne verujete izboru trenera Svetislava Pešića."
U kom takmičarskom pogonu se nalaze igrači kao što su Nemanja Bezbradica, Lazar Luković i kakav je status igrača Ivana Marinkovića i Ivana Saičića. (Dejan Ilić)
Čović: "Bezbradica nije želeo da potpiše prvi profesionalni ugovor svojevremeno sa FMP-om, pa je ostao bez ugovora i sada, na njegovu molbu, pokušavamo da rešimo taj problem. Lazar Luković je odavno otišao iz FMP-a. Ivan Saičić nije bio zadovoljan ponudom, a Ivan Marinković je igrač Crvene zvezde koji je pod disciplinskom kaznom KSS, jer nije nastupao za reprezentaciju, a onda se na volšeban način odlučio za Partizan, iako su on i njegov otac imali nekoliko razgovora sa upravom kluba i trenerom Pešićem. Iskreno se nadam da njegovo neigranje za reptrezentaciju nije bilo vezano za umanjenje obeštećenja koje bi Crvena zvezda trebalo da dobije u slučaju njegovog eventualnog prelaska u bilo koji klub."
Na koliko je ugovor sa Zvezdom potpisao Svetislav Pešić? (Miloš Božilović)
Čović: "Saradnja sa Pešićem je dogovorena na dve plus jednu godinu."
Da li postoji mogućnost da Pešić ostane u Crvenoj zvezdi duže od dve godine? (Darko Lazić, Petar Marković)
Čović: "Pešić ima dogovor da u Crvenoj zvezdi bude dve plus jednu godinu. Sve ostalo je stvar novog dogovora, zajedničkih želja i ciljeva. U principu nemam ništa protiv."
Da li Crvena zvezda može da zadrži Svetislava Pešića na duži period kako bi napravio nešto slično kao Vujošević u Partizanu? (Rajko Đorđić)
Čović: "Maksimalno ćemo se truditi da saradnja sa Pešićem, na obostrano zadovoljstvio, traje što duže."
O NAVIJAČIMA
Da li je moguće da se napravi bilo kakav dogovor sa navijačima koji bojkotuju naš klub u ABA ligi? Da li je moguće da se kroz neki razgovor s predstavnicima navijača koji bojkotuju ABA ligu objasni da je to zapravo jedini naš put u evro košarkaške kupove? (Miroslav Tamburić, Danilo Vukmirović, Vladimir Ilić, Dragan Doncevski, Marko Milinković)
Čović: "Imao sam nekoliko razgovora na ovu temu sa navijačima Crvene zvezde. Za sada, nažalost, nismo postigli dogovor oko obustavljanja bojkota. Međutim, zajednički smo konstatovali da bi imali više pobeda da su oni bili sa nama kao i da put Crvene zvezde u evropska takmičenja vodi preko regionalne lige. Ja razumem njihovu odluku oko bojkota regionalne lige, ali isto tako razumem da kada donesete određenu odluku morate da nađete i pravi pristup i argumentaciju za promenu takvog stava. Zajednički smo napravili određeni napredak i očekujem da ćemo zajedno u vremenu koje je pred nama postići još bolje dogovore koji su isključivo u interesu Crvene zvezde. Nećemo imati problem u Kupu Srbije i Super ligi Srbije, a za mečeve u regionalnoj ligi ćemo nastaviti razgovore."
Da li se slažete sa tim da razvoj i samopouzdanje ekipe u velikoj meri zavisi i od podrške navijača, te da se njihov bojkot Jadranske lige direktno i automatski odražava, ne samo na tim, nego i na sve druge strukture kluba? Može li se to objasniti ljudima koji predstavljaju navijačke grupe? (Vojislav Radosavljević)
Čović: "Samopouzdanje ekipe zavisi od podrške navijača, ali i od podrškle svih drugih. Potreban nam je aspolutni mir i dobar ambijent koji bi stvorio preduslove da Pešić sa tim mladim momcima tokom vremena uz veliki rad napravi ono što svi zajedno želimo. Tačno je da sportski rezultati utiču i na mir unutar upravnih struktura kluba, ali isto tako tačno je da bez obzira na rezultat i u tom timu uprave mora da bude iskreno strpljenje kako tajno tako i javno. Svako od nas ima da proguta i svoj sopstveni jezik u interesu Crvene zvezde i da nikada ne zaboravi da niko ne može da bude iznad Crvene zvezde, ma šta radio u njoj i za nju. Svi mi prolazimo, a Crvena zvezda ostaje."
Da li je tačno da se vođe navijača plaćaju, kako mnogi po raznim forumima pišu? (Dragan Doncevski)
Čović: "Ne, mi nemamo takav odnos sa vođama navijača zasnovan na bilo kakvom finansijskom aranžmanu. Naš odnos je potpuno čist i zasnovan na tome da zajednički vodimo brigu oko Crvene zvezde."
Da li je moguće u ovom trenutku, uzimajući u obzir sporazum o tehničko-poslovnoj saradnji i novi Zakon o sportu, da se navijači uključe u vlasničku strukturu kluba i da finansijski pomognu klub? Kako bismo po Vašem misljenju mi navijači mogli aktivnije da učestvujemo u finansijskoj konsolidaciji kluba? (Nedeljko Malešić)
Čović: "Na jednom sličnom projektu se intezivno radi u klubu i uskoro ćemo imati javnu prezentaciju tog projekta."
Da li mislite da bojkot Delija utiče na rezultate košarkaških utakmica Crvene Zvezde Beograd? (Lazar Jovanović)
Čović: "Mislim da utiuče, ali razumem njihov bojkot."
O RUKOVODSTVU I RUKOVOĐENJU
Da li u timu ima mesta, ako ima na kojoj funkciji, za Milana Gurovića? (Miloš Vujičić, Marko, Jovan Lukić)
Čović: "Za svakog iskrenog Zvezdaša ima mesta u Crvenoj zvezdi. Što se mene lično tiče Gurović ima mesto da bude sa nama u Upravnom odboru Crvene zvezde."
Da li smatrate da ćete proći kao Vladan Lukić u fudbalskom klubu? (Dragan Stjepanović)
Čović: "Ne znam kako je prošao Lukić i kako će proći, ali ja verujem u moj rad i ne postoji posao koji sam radio, a da nisam iza sebe ostavio rezultat. Na ovim prostortima je problem što dok radite neki posao ljudi to ne analiziraju sa aspekta rezultata, već sa aspekta kritika. Tek kada odete sa tog posla onda vide šta ste i koliko uradili, pa često i promene mišljene. Srbija je takva da se u njoj priznaje rezultat možda tek onda kada vas nema. To i jeste naš veliki problem."
Zašto u novoj Zvezdi nema mesta za njene asove koji se javno nude da pomognu kao što su Milan Gurović, Moka Slavnić? (Dragan Doncevski)
Čović: "Za svakog od Zvezdaša ima mesta u Zvezdi, s tim što je specifičnost u tome da se dogovorimo koje je to mesto i da li je ono volentersko ili profesionalno. Verujte mi, vrata apsolutno nikom nisu zavtorena."
Zašto nema Gurovića u klubu i ko mu više ne dozvoljava da uđe, ko je prepreka? (Boki Nastić)
Čović: "Ne postoji nikakav problem sa Gurovićem, ni sa bilo kim ko volonterski, u ovim teškim vremenima za Crvenu zvezdu, želi da joj pomogne. Kao što sam već rekao, nadam se da će Gurović pristati da bude sa nama u Upravnom odboru."
Partizan nema nikakav sistem upravljanja i igre već samo ljudi iz uprave svake sezone kupe dva provereno dobra košarkaša. Ostalo dođe samo po sebi, a mi (Zvezda) uporno hoćemo da napravimo evropski tim od prosečnih košarkaša. Zar je potrebno dvadeset godina da se to zaključi? (Miloš Kapor)
Čović: "Milslim da Zvezda u proteklih 10 godina nije proizvodila igrače, već je u svom konceptu lutala i odlutala do samog dna. FMP je proizvodio igrače i bez obzira što nije imao mnogo stranaca sve vreme je bio u vrhu. Što se tiče sadašnje Crvene zvezde trudićemo se da kombinujemo metode, a to znači da maksimalno koristimo igrače iz našeg pogona, uz eventualno dva tri pojačanja koja prave razliku imajući u vidu finansijski momenat. Cilj Crvene zvezde je takođe da kao srpski klub kroz svoje pogone i aktivnosti obezbedi što veći broj potencijalnih reprezentativaca za Srbiju."
Da li je Živorad Anđelković Vaš prvi izbor za funkciju koju obavlja i kako ocenjujete njegov rad u prethodnom periodu, odnosno u upravi kluba od pre par godina isada? (Miloš Milanović)
Čović: "Nemam šta ja da ocenjujem bilo čiji rad u Crvenoj zvezdi u prethodnom periodu. Očigledno je da su se uprave smenjivale, da je bilo dobrih i loših treniutaka, ali u julu 2011. Crvene zvezda je skoro prestala da postoji. Što se tiče gospodina Anđelkovića s njim dobro sarađujem i nadam se daće tako i ostati."
Da li je u Upravnom odboru čovek pod imenom Klod Kolaro ili možda neko iz njegove firme i da li je nešto finansijski pomogao ove sezone? (Milan Marković)
Čović: "Gospodin Klod Kolaro sada nije u klubu, a razgovore sa njim je obavljao predsednik Skupštine Živorad Anđelković."
Koji razlog Vas je naveo da jedan, po meni, uspešan klub kakav je bio FMP, utopite (ne mogu da nađem bolju reč) u Crvenu zvezdu koja je doživela potpuni slom? (Aleksandar Kostić)
Čović: "Ja ništa nisam utopio. Napravljena je saradnja između FMP-a i Crvene zvezde kao pokušaj da se spase Crvena zvezda, a da se pri tome ne ugrozi sve ono što je stvorio FMP sa konačnim ciljem da dobijemo jedan klub i to Crvenu zvezdu. To je bio jedan izbor, drugi izbor je bio bankrot Crvene zvezde i njeno gašenje. Siguran sam da za ovaj drugi izbor niste, a u slučaju bilo kakvih problema taj drugi izbor nam neće pobeći."
Postoji li šansa da Zvezda opet bude Zvezda, a FMP opet da bude klub iz Železnika? Ova fuzionisana tvorevina je totalni promašaj i za FMP koji je bio rasadnik talenata i za Zvezdu sa tolikom istorijom. (Jovan Radonjić)
Čović: "Razmišljao sam da li da odgovorim na pitanje iz razloga što pričate o fuziji, a to znači da ili niste dobro informisani ili ste nedobronamerni. Ja sam Vas ipak dobronamerno prihvatio kao nestrpljivog Zvezdaša opravdano željnog trofeja i izneverenog u proteklih 10 godina. Minimum koji treba da nam pružite ako ste raspoloženi je da nas pustite da radimo i da nam, ako već drugačije ne možete da pomognete, date podršku a ne negativnu tenziju. Nemojte puno da brinete o FMP-u. Žilava je to organizacija. A verujem da ćemo tako nešto slično i potpuno novo u ovoj Srbiji ali realno, a ne vrtiuelno, napraviti i od Crvene zvezde. Hvala vam na poverenju."
Da li mislite da ste pogrešili što ste preuzeli Crvenu zvezdu, jer što se tiče sportskog plana za sada i ne ide sve na najbolji način? (Mrso Mrsević)
Čović: "Ne mislim, jer kada sam doneo konačnu odluku oko ulaska u Crvenu zvezdu znao sam da je situacija izuzetno teška i da košarkaški klub gotovo i da ne postoji. Ja kao mašinski inženjer i doktor tehničkih nauka nikada nisam živeo na virtuelnim principima i nikada nisam očekivao da bilo šta u poslu, a i u bilo kojoj drugoj oblasti života i rada, može da se dogodi preko noći. Znao sam da nas čeka veliki rad sa puno energije i iskušenja u rešavanju nagomilanih problema. Ono što me je tada i sada brinulo je to koliko će armija simpatizera Crvene zvezde imati strpljenja da izdrži i trenutke kada ne budemo imali onakve rezultate kakve svi zajedno želimo. Jer, ponos navijača Crvene zvezde u gotovo svim sportovima se iz raznih razloga permanentno iritira u poslenjih 10 godina nezadovoljavajućim sportskim rezultatima koji su daleko od finsnisjkih ulaganja, a još dalje od s pravom očekivanih rezultata. Nisam od onih ljudi koji lako odustaju i koji se predaju. Što ne znači da i to ne može da se dogodi."
Da li je Crvena zvezda Beograd član Sportskog društva Crvena zvezda? Ako može, jednostavno, da ili ne? (RSB fanatik)
Čović: "Ne. Crvena zvezda Beograd nije član Sporstkog društva, ali je KK Crvena zvezda član Sportskog društva, a ja kao predsednik KK Crvena zvezda sam član Upravnog odbora sportskog društva. Međutim, treba da znate da u skladu sa sporazumom, svi trofeji koje osvoji Crvena zvezda Beograd su trofeji Crvene zvezde."
O JADRANSKOJ LIGI
Zašto imamo tako loš tretman u Jadranskoj ligi? Zaista je neverovatno da jedan od najboljih trenera sa ovih prostora dobije dve tehničke i jedno isključenje u prvih devet kola. Da li ste razgovarali sa Dankom Radićem, Radovanom Lorbekom i da li ste preduzeli neke druge korake? (Mirko Radojičić)
Čović: "Slažem sa da Crvena zvezda ima loš tretman. Imali smo u nekoliko navrata razgovore sa čelnicima regionalne lige. Međutim, to ipak ne može da nam bude alibi za rezultate koje imamo u ovom trenutku."
Dokle ćemo da učestvujemo u Jadranskoj ligi? Ima dovoljno srpskih klubova da se napravi dobra naša liga. (Marko Perović)
Čović: "Sve dotle dok se srpski klubovi ne slože."
Zašto jedino Zvezda od svih ozbiljnih ekipa u ABA ligi nema nijednog stranog igrača? Na poziciji pleja nam je najpotrebniji jedan dobar Amerikanac. (Petar Simić)
Čović: "Zato što je stručni štab procenio šta nam treba i na kojim pozicija nam trebaju pojačanja. I to su i prava i ovlašćenja isključivo trenera. Poseban problem predstavljaju finansije, jer Crvena zvezda nema pare da izdvoji 30 hiljada evra mesečno za bilo kog stranog igrača i na bilo kojoj poziciji."
O SOS KANALU
Kakvi će biti vaši dalji koraci u slučaju da gospodin Tegeltija bude i dalje naš klub omalovažavao u njegovim emisijama i kolumnama i samim tim nas stavljao u neravnopravan položaj u odnosu na komšije? (Stefan Nikolić, dušan Aleksić)
Čović: "Za sve što je nekorektno i neistinito postoji zakon. Kao i sud javnosti. Nemam nameru da gubim neku veliku energiju i objašnjavam ono što je svima koji iole hoće da budu realni potpuno jasno. Kada neko uporno želi da vas omalovaži i degradira onda pravi odgovor nije da se upustite i trošite energiju na dokazivanje nečega što je već dokazano i jasno. Mi ne možemo da živimo od prošlosti već od budućnosti. Našu pažnju i energiju ćemo trošiti na konstruktivne, dobronemerne i na znanju zasnovane kritike i predloge, a ne na objašnajavnje poluistina i tračarenja. Moramo da se izdignemo iznad takvog ambijenta."
Da li se Vašim nedavnim pojavljivanjem u emisiji Zona Pres poništava odluka da kompletan kadar (kako stručni tako i upravni) KK Crvena Zvezda Beograd ne učestvuje kod gospodina Vladana Tegeltije u njegovim emisijama? (Banja Luka)
Čović: "Odluku da ne učestvujemo u emisijama koje vodi Vladan Tegeltija donelo je Predsedništvo KK Crvena zvezda, a potom je usledilo pismo direktora SOS kanala gospodina Dragiše Kovačevića na osnovu koga je predsedništvo Zvezde donelo odluku da ja mogu da nastupim u emisiji SOS Koš. Sve ostale detalje izneo sam u samoj emisji i mi ćemo se u skaldu sa tim i ponašati."
Zašto ste posle svega 26 dana odstupili od odluke Predsedništva da se ne ide na emisije gospodina Vladana Tegeltije? (RSB fanatik)
Čović: "Lično nikada nisam bio pristalica bojkota medija. Uvek sam smatrao da ne postoji nijedan jedini razlog za bojkot zbog zgodnih ili nezgodnih emisija, pitanja, novinara ili ne znam čega u javnosti. Delemično smo promenili našu odluku zbog pisma koje nam je uputio direktor SOS kanala gospodin Dragiša Kovačević, jer mi zapravo nemamo nikakav problem sa SOS kanalom. Javnosti treba uvek pružiti potpunu ponudu pa nek ona sudi ko je kakav i ko je u pravu."
O MARKETINGU I PROJEKTIMA
Da li planirate da pokrenete onlajn prodavnicu sa Zvezdinim košarkaškim dresovima i artiklima? (Marko Bajić)
Čović: "Nešto na ovu temo smo već radili i mislim da će se u dogledno vreme popraviti situacija, jer firma koja se zove Zvezda Forever je u zajedničkom vlasništvu fudbalskog i košarkaškog kluba, tako da bi ona trebalo da bude snabdevena rekvizitima kako fudbalskog tako košarkaškog, ali i drugih klubova u okviru sprotskog društva Crvena zvezda."
Da li se u budućim dešavanjima na polju marketinga planiraju i određene akcije promovisanja raznih humanitarnih i svih drugih aktivnosti u gradovima širom Srbije? (Milan Petrović)
Čović: "Marketinška služba Crvene zvezde intezivno radi na novim projektima iz oblasti sportskih i humanitarnih akcija. Jedna od akcija koja se sprovodi u kontinuitetu je da juniorska i kadetska ekipa Crvene zvezde na skoro svim utakmicama koje igraju van Beograda domaćim ekipama širom Srbije poklanja garnituru dresova i sportsku opremu. Na taj način daju mali doprinos klubovima širom Srbije da izdrže ova krizna vremena. U planu je akcija obilaska velikog broja gradova u Srbiji sa promocijom jednog novog koncepta i pristupa našeg kluba i objedinjavanja velike armije navijača Crvene zvezde u Srbiji, a i u regionu. Takođe, mogu da najavim da će u gradu domaćinu završnice Kupa Radivoja Koraća biti organizovana humanitarna akcija, ali detalji tog plana se još razrađuju."
Kakav je plan za izgradnju nove hale u narednih pet godina? (Miloš Jeremić)
Čović: "U skladu sa obećanjima struktura na vlasti Crvena zvezda treba da dobije istu trenažnu halu kao i Partizan i to na lokalitetu oko hale Pionir. To je obećanje državnih struktura i ja verujem da će ga oni ispuniti. Pored toga mi imamo lokaciju i definisan projekat u skladu sa urbanizmom za izgradnju višenamenske sportske dvorane Crvene zvezde. Vidim realnu mogućnost da takvu dvoranu možemo da sagradimo kroz jedan novi koncept investiranja o kome se jako priča poslednjih godina u Srbiji, a to je partnerstvo privatnog i javnog. To bi bio hram sporta Crvene zvezde sa svim pratećim sadržajima, a zasnovan na modelu velikih evropskih i svetskih klubova."
Da li će Crvena zvezda, ako bude igrala finale Super lige, igrati svoje utakmice u Beogradskoj areni? Siguran sam da bi svaku utakmicu Arena bila puna. (Lazar Janković)
Čović: "U principu sam saglasan, ali vas molim da idemo korak po korak."
Da li će biti realizovan projekat nove dvorane većeg kapaciteta o kojem ste svojevremeno pričali? Recite nešto više o tome. (Vladan Lukić)
Čović: "Taj projekat stoji zbog kriznih vremena u kojima se nalazimo. Inače, lokacija je Čukarička padina, kapacitet 11 hiljada mesta, sa još tri prateća košarkaška terena, mini hotelom i ostalim pratećim komercijalnim sadržajima."
Šta mislite o Nikoli Vučeviću i Nikoli Ivanoviću, najboljim mladim igračima Crne Gore, članovima KK Budućnost? (Kemal Avdović)
Čović: "Mislim da su veoma perspektivni i dobri igrači. Voleo bih da ih vidim u Crvenoj zvezdi."
Zašto prezimena igrača na dresovima Zvezde nisu ispisana na ćirilici? (Marko Mihajlov, Vojkan Antić)
Čović: "Prezimena su bila na ćirilici na početku sezone i za to smo dobili zahvalnicu od udruženja "Ćirilica" kao jedini klub koji je imao prezimena ispisana na ćirilici. Međutim, dobili smo primedbe od regionalne lige pa smo bili primorani da donesemo odluku da u ABA ligi prezimena naših igrača ipak budu na latinici, pošto neki u regionu izgleda lošije čitaju ćirilicu. Takođe, treba da znate da Panatinaikos, Olimpijakos i moskovski CSKA u Evroligi prezimena svojih igrača na poleđini dresova takođe ispisuju na latinici, jer to zahtevaju međunarodna takmičenja. U Super ligi ćemo nositi dresove sa prezimenima naših igrača na ćirilici."
Koja je najtalentovanija petorka po vašem mišljenju po pozicijama u timu u Srbiji? (Branko Ubiparip)
Čović: "Dali ste mi da napravim težak i nezahvalan izbor, ali potrudiću se da Vam odgovorim. Ristić (1995. godište) je najtalentovanija petica. Aleksandar Cvetković najperspektivniji plejmejker (1993), a Vasilije Micić (1994) igrač koji može da pokriva pozicije jedan i dva. Tejić je najtalentovanija četvorka (1995), a tu bih još uvrstio Nemanju Dangubića (1993) i Rebića (1995)."
Zašto za trenera Slobodana Klipu i Ratka Radovanovića nema mesta u novom konceptu Crvene Zvezde Beograd? (Ognjen Petrović)
Čović: "Zato što su na njihovim mestima neki drugi ljudi, a svaka saradnja koja počne mora i da se završi."
Trenutno korisnika/ca: kraljttbvb i 4 gosta.