Nisam htio sinoć ništa govoriti, jer je forum bio prebukiran. I, i ono malo što sam htio nadodat, napisat , sam mor'o po 3-4x klikat ne bi li prošlo.

3 stvari su koje želim da kažem: zašto je taktika bila dobra, zašto nije uš'o kad je trebao da udje Ibišević i zašto nisam razočaran.
Prvo pitanje koje sam sam sebi postavio je "Zašto je taktika bila dobra" ?
Držim da je Pape po tom pitanju postupio odlično, u maniru najvećih stručnjaka ,a reći ću i zašto.
-Igrao je formaciju 4-5-1, a ovde je svi vide kao veoma defanzivnu, al' pazi sad: Misimović, Džeko, Pjanić, Lulić , to su 4 ofanzivna igrača , te Medunjanin po potrebi. Znači, aj da se poslužimo osnovama matematike i logikom: 4,5 od 10 igrača je ofanzivnih! Kakav je odnos snaga unutar ekipe ? 4,5 ofanzivnih :5,5 defanzivnih igrača. Pitam se, zar je ovo defanzivno ? Ovo je relativno ofanzivna varijanta, jer da je drugačije ,'mjesto Pjanića bi igr'o Zahirović, a 'mjesto Misimovića Jahić, al' nije.
Druga stvar koju je Pape sjajno predvidio u postavci igre je Ronaldo. Iako je imao opciju Jahića staviti na beka odlučio se je za Zahirovića. Al' pazimo sada: Zahirović je brži igrač od Jahića, Zahirović je odličan čitač igre, pored svega toga, koliko je pogodio sa Zahirovićem govori činjenica da je Ronaldo ( najbolji/2.najbolji igrač na planeti) dao samo jedan gol (2.iz slobodnog op.). Pa majka mu stara, ako je ponajbolji na Zemlji očekivati je da da bar 2-3 gola, pored anonimusa, koji i ne igra svoju prirodnu poziciju. Zar nije ?
Ima još dobrih stvari u našoj igri. Recimo, naša skok igra nakon prekida. Pogotovo u odbrani. Prilično sam miran kada protivnik ima korner. Po drugoj strani, uvijek smo opasni kada ga mi imamo.
Četvrta pozitivna stvar koju sam uočio sinoć je to kompaktnost linija u našoj igri. U jednom trenutku kada smo se branili sa igračem manje, je jedna kamera iz daljine prikazala postavku našeg veznog reda, izgledao je ovako: <. Ko imalo zna o postavkama, znaće šta ovo znači: koncentracija igrača oko lopte (i protivnika sa njom), ignorisanje suprotne strane ,gdje se ništa ne dešava, iako je jedan igrač za svaki slučaj bio na toj strani , čini mi se Džeko (ovakvu formaciju su tvorili vezni red +Džeko, bez odbrane).
I na kraju, mi njima nismo dozvolili da nas potope (sem zadnjih 15 minuta). Oni su bukvalno sve što su šutali pretvorili u gol. Meni bar jako sigurna zadnja linija (iako rezultat govori drugačije, al' 3 gola nisu neposredna greška zadnje linije).
Negativne strane svega:
U otprilike 60 minuti sam komentaris'o sa rajom jedan trenutak kada su Portugalci imali loptu. Praktično su se Medunjanin ,Džeko i još neka dva šetkala po terenu (valjda pokušavajući zauzeti poziciju), dok je samo Zahirović (ako se ne varam on je) napad'o igrača. E, to je loše. Mada, razumijem da se snaga šparala, al' igrači sebi ne smiju dozvoliti da se šeću u trenucima kada protivnik napada.
Druga negativna strana je naš živi zid... Pa majku mu, jbo Arsenal i Rosickog.

Treća stvar, o kojoj bi se i dalo diksutovati , je ta da smo ,nakon crvenog kartona, dozvolili Portugalcima da probijaju kroz sredinu. Logično je kada imaš igrača manje da sabiješ redove kroz sredinu koliko je moguće, a njih puštati da igraju preko krila i uz aut liniju. To je logično kada god si slabiji protivnik, samo ako nemaju dvometraša u sredini (a nisu ga imali), al' eto...
Praktično, da rezimiramo. Nije dobro govoriti šta bi bilo, kad bi bilo, al' da je naš živi zid bio bolji i da nismo primili 2 glupa gola kroz sredinu rezultat bi bio 2-2 ili 3-2 za Portugalce i eto gdje je greška.
Što se tiče napada, meni je bilo jasno kako će ići. Ne zaboravimo da je Pjanić bio igrač manje (ozlijedjen igrač). Moglo se puno više napraviti u fazi napada, al' i dalje smo imali par iskontrolisanih lopti, pa i Džekinu prečku. Eto i to je nešto. Realno, mi igrača da može bilo kako odigrati po desnom krilu sem Pjanića (i Lulića) nemamo.
Opet se moram vratiti na 4-5-1 formaciju. Ovako, kako sam i rek'o Pape je izveo 4 do 5 ofanzivnih igrača. Njihova zadaća je bila ne da čuvaju Nanija, Ronalda, Velosa , Mirelesa i društvo, nego da natjeraju te igrače da obrate pažnju na njih. Ti, portugalski igrači, kakvi god da su, su strašno slabiji defanzivno i da smo kojim slučajem uspjeli nametnuti Meirelesu ili Velosu (i ostalima) da paze na Misimovića i Lulića, mi bi imali ogromnu prednost. Razlog sam naveo, naši su ofanzivno jaki, al' njihovi takodje, odnosno oni su defanzivno slabi(ji). Druga stvar je što tehničke mogućnosti nisu dozvoljavale da se to i ostvari na terenu.
Što se Vedada tiče: Sam Pape, a znamo da je tako i bilo, je izjavio da mu se "činilo kako nam u sredini fali igrača". I onda stvarno ne vidim logiku izbacivati veznjaka, da bi pojač'o napad. Uništili bi nam vezu, gdje su ionako bili dominanti.
Zašto nisam razočaran ? Jer stvarno vjerujem u ovu generaciju. Generaciju koja je mlada, ima još da uči i skrojena je od fantastičnih igrača. Pjanić, Lulić, Mujdža, Džeko, Ibišević, Begović, možda sam koga i zaboravio su u "srednjim igračkim godinama". Tek im je od 23 do 26/7 godina, što nije staro i oni će svoje najbolje reprezentativne partije tek počet pružati. Ako je Džeko do sada radio ovo u repci, ja mislim da će moći i umjeti mnogo više u budućnosti.

Ja više ne pisah ovde, osim sitnijih postova, eto.