Alo Portugala, nadji nekog drugog, ocito nismo gledali istim ocima utakmicu. Ofsajd kod Ronaldovog gola je bio metar, zbog cega nisu smjeli ni ponoviti tu situaciju. Opet ti kazem ako te sudac sjecka tu nemas igre. Jednostavan opis, Dzeko primi loptu, dodju 3 portugalca pod faulom je uzmu i idu u napad, kontra situacija sudija svira faul za Portugal i slobodnjak a nama kurko.O kojoj igri pricas?ŠB_Fidelis je napisao/la:Nah, probao sam...mirzza je napisao/la: Kako ces imati igru, kada sudija svira faulove u napadu, kada uzmes loptu i svira ti faul, kada predjes centar dize ti ofsajde. Kako imati igru kada izmislja faulove na 30-tak metara, kada za iste stvari nama svira zute a njima ne.
Penal je dosudio linijski, a ne glavni arbitar. Ofsajd je bio kod Spahicevog gola i kod Ronaldovog drugog.
U drugom poluvremenu smo prvi faul dobili kod 5-2, sramota.
Crveni za Lulica da ne spominjem, zatim da Pepe nije zasluzio zuti, Coentrao je dosta prigovarao nista dobio nije, njihova laktanja (Postiga je udario Spahica u lice a imao je vec zuti), prolaze nekaznjeno.
Nije tu bilo igre nikakve, a sudac tome nesto puno pridonio nije, moze eventualno malo nervirati ljude ako pogrijesi u procjeni ili drzi svoj zamisljeni kriterij pa nam lakse reci ''a vidis ne da nam blizu gola''. Nastranu sto i tako i tako ne bi znali sta sa njom sve i da dodjes do gola.
Jednostavno, da pogledas tu utakmicu neutralno, kao sto ja mogu, odnosno kao sto sam ja mogao, vidio bi da ne postoji opasnost i ideja s loptom u toj utakmici kad je posjed lopte kod BiH. Kad pogledas pak Portugalce u toj utakmice, vidis kretanje igraca, vidis zelju, vidis kreativnost i vidis nadasve brzinu. U svakom okretu su bili brzi i fluidnije su im akcije. BiH to nije imala, tu nije nesto posebno sudac imao za napraviti, odraditi.
Sto se tice kartona, to je osobno sudacko uvjerenje, pa isto stanje gledam na svakoj, ali bas svakoj utakmici koju gledam, pa eto sto se reprezentacija tice ako si gledao prvu utakmicu u Istanbulu, mogao si primijetiti sta je sve oprosteno Turcima, bar jedno tri, cetiri zuta kartona, ALI, dzaba sve ako imas igru i ideju, kao sto je Hrvatska imala. Kao sto je Portugal imao u ovoj utakmici.
Penal dosudio linijski? Ne, ne moze ga on dosuditi, samo ga glavni moze dosuditi. Mozes jedino reci da je sudac prihvatio sugestiju linijskog suca koji je to mogao vidjeti. Na glavnom je sucu da prihvati ili odbije sugestiju linijskog suca, on je prihvatiti ne mora, a ako cemo realno, mogao je opravdati i da ga ne dosudi, jer lijepo je ''zajasen'' igrac Portugala bio, a s obzirom da on u svom obrambenom prostoru ima prednost, dosta sudaca bi i kontra faul u onoj situaciji dosudilo. Da ne govorim da je dva cista penala za Portugal propustio dosuditi. I to je valjda faktor koji direktno utjece na rezultat, ako ces se doticati penala.
Ofsajd kod Spahicevog gola je postojao.
Ofsajd kod Ronaldovog pogotka nije postojao, ne znam odakle ti da jest. Pogledao sam vise puta situaciju, i misljenja sam da je u najgorem slucaju bio u liniji sa obrambenim, ali s obzirom na njegovu brzinu i pravovremenu reakciju, izgleda kao da je metar u zaledju. Ali nije.
Faulovi na 5:2, hmm, ne znam, mislim da ti opet fulas moju poantu, nema se sta vaditi na dosudjivanje faulova, kad te protivnik gazi na terenu igrom, a ti sam ne mozes sastaviti tri smislena dodavanja. Nema smisla.
Za kartone ok, uvijek ce netko reci mogao je ovo, mogao je ono, al to je na sucu da odluci. Lulic je sam sebi ondje kriv, vecina sudaca bi postupila isto. Al, posto se vec dotaknuh kartona gore... a i opet cu se vratiti na poantu da nista kartoni ne bi tu pomogli ako se ne bi razvila neka prava igra, a Portugal to jednostavno svojim kvalitetnim posjedom tu vecer nije dopustao.
Don't get me wrong, ne mislim nista lose, cisto ne volim balkanski mentalitet gdje se uvijek zalimo kako nas zakidaju, a na terenu realno ne pokaze se nista u tom momentu ili do tog momenta. Da je bilo u gusto, da je igra bila tu negdje, da je to na nesto licilo sa strane BiH, da je stvorila dvije ciste prilike, kao sto nije, da nije bilo kardinalnih sudackih gresaka na stetu Portugala takodjer, i linijskih i glavnog, e onda bi rekao OK, u pravu si, ali ovako samo sam(i) sebe zavaravas.
Ako si gledao tekmu vidio si da smo 4 puta centar presli i dali 2 gola i pogodili precku, te imali Misketov sut koji je golman izvukao, dakle kada smo imali minimum uslova dolazili smo do gola.
Hoces da kazes da su nas pojeli na sredini - JESU, jaci su, brzi su, bolji su od nas, ali im igrac vise i sudac nije bio potreban, dobili bi nas i ovako 2-1 ili koliko vec.
Da, linijski je sugerirao penal, glavnog je bolila neka stvar, i ne znam o kakvim penalima za Portugal pricas, o onom kada Ronaldo namjerno gadja Papca u ruku?
Pitao bih te da li bi sudac ono uradio da se portugalac zalio da li bi dobio crveni? Bi al u k....
Da smo imali zamijenjene uloge i mi vjetar u ledja od strane sudaca, bilo bi gusto jer su bolji ali ovako ispade da su nas zgazili.
Jesi ti bolan svjestan da smo imali 2-3, igraca manje i da smo isli po 3-3? Kada je poceo sa sjeckanjem, sviranjem faula u napadu?
Oni su se tresli do 5-2, jer su se bojali nas, koji nismo odigrail nista jer nismo imali uslove za igru.
Ako si pratio moj post vidio bi da su bolji jaci ali da im nije trebala pomoc sudije jer bi svejedno prosli, uostalom ljudi su 6 na svijeti a mi 21.
Cemu prica?
Hrvatska Turska nisam gledao niti me interesuje, samo ti mogu pozeliti da se sretnu Portugal i Hrvatska na Euru i da imate ovakvo sudjenje, pa se onda mozemo cuti.