DANDY je napisao/la:Jest da svaki od te 3000 plati kartu.Svjedokom sam a sigurno i th da se zna desiti da i po trojica ulaze na jednu kartu.Uz sve to samo zastitarska agencija uzme između 3-5000 zavisno od broja zaštitara koji zahtjeva Mup.Ima tu još nekih troškova tipa struja,voda,plin,priprema terena i još puno tih nekih sitnih troškova...Tako da tvoja računica i nije baš tako tačna.Sa prosjekom od nekih cirka 9-10000 bi se moglo pričati o davanju plata od prodaje ulaznica. 26 je mislim igrača na platnom spisku plus stručni štab. Ako se uzme da je prosjek plate 1500 km dolazimo do cifre od 39000 km,zatim stručni štab 10 po u prosjeku 2000 je još 20000.Znači nekom prostom računicom dolazimo do cifre od 59000 km koja se svaki mjesec isplačuje samo za plate. Znači za godinu je potrebno samo za plate 708000 km.
Posjeta treba biti daleko veća (a i naplata karata) da bi se živilo od karata. Slažem se s tobom.
Samo bi dodao (za ove bombaše o prikupljenim parama od karata i računicama budžeta kluba) da na ovu Dandyevu cifru za plate dodaju još poreze i doprinose, a da od prihoda od karata oduzmu PDV. Nisu to male cifre koje jedu budžet.
Onako, odoka, mislim da karte doprinesu 10% budžetu kluba. Volio bih da je to daleko više, samim tim bi i klub bio neovisan što o državnoj pomoći, što o sponzorima, što o prodaji igrača. Ako se pogledaju budžeti najvećih klubova, onda najveći udio imaju sponzori, tv prava i karte.
Kod nas najveći dio mislim ima prodaja igrača i sponzori (od čega su najviše državne firme) onda tu ima i državne pomoći. Tek onda dolaze karte i tv prava. Ako hoćemo da budemo stabilan i jak klub, onda bi trebali težiti ovom omjeru koji imaju veliki klubovi.
Dakle, marketing moramo popraviti. Sportski dio kluba je po mom mišljenju savršen spram uslova u kojima radimo i u kojoj ligi se takmičimo. Poslovni i organizacioni dio mora strahovito napredovati da bi se podigli na još viši nivo.