Denizmare je napisao/la:samosarajvo je napisao/la:@denzimire
Prvo, ni Skoro ni Pelak ni Dzemo nisu bili odron prve godine vec su se od pocetka isticali.
Drugo, ja ti opet kazem, tako se moze raditi ako imas dobar rad u OP i sve navedene uslove.Tad mozes proizvest igraca pravog.Ovako da ih forsiras sve u prvom timu nece nijedan postat igrac od njih.
Bilo je para od Europe ali dovoljno da se podmire plate i par pojacanja, ostalo se pokralo vjerovatno.
Znaci prodas 3 momaka oko 18 god za 500.000 eura. Za te pare mozes dovest Vuleta,,Dzakmica,Arsenijevica i Marciana i to da potpisu ugovore na 2 ili 3 godine i da zadrzis Torlaka jos sezonu, povecas mu platu i das na ruke da nema potrebe ici u inostranstvo.Jos neko strasno krilo dovesti.
To sve za 50 ili 60% od tih para bi mogo uradit, znaci jos bi ostalo.
imo bi ekipu
----------Adi----------
Bane-Torlak-Vule-Beli
---Hame--Marciano--
Kojasevic--------????
-----Skoro---Obuca---
Ova ekipa bi bila ubjedljivo najjaca.Utakmice bi mogo rjesavat do prvog poluvremena a onda uvodit Dupovca,Suljica i Handzica/Bajraktarevica ili bilo koga.Znaci mlade igrace.Sasvim dovoljno vremena imaju, cjelo poluvrjeme igrati a u slabijim tekmama dati im i cjelu utakmicu.
I ovi sto bi igrali u prvih 11 nebi bili bas prestari.Adi 28 godina
Bane 29 Torlak 27 Vule 29 Beli 29 Dzakmic 26 Marciano 30 Kojasevic 24 Skoro 30 i Obuca 33.
Prosjek 25,5 godina sto nije lose a imao bi tri pravo potencijalna igraca do 21 godine na klupi,njima prikljucit jos 2 ili 3 od 18 i 17 godina.Zamisli samo kako bi oni napredovali samo trenirajuci sa pomenutih 11 a kamo li jos da igraju po poluvrjeme ili nekad cjelu tekmu ?
Ako se ta ekipa nebi plasirala u grupu EL iz drugog pokusaja ubi me.
Naravno morali bi imati redovne plate, premije, odlicnog strucnjaka, dobru atmosferu u i oko kluba i da ostanu na okupu 2-3 godine a za sve to ti je potrebo znaci 500.000 eura
I da, sto rece neko.Da su se tjerala djeca otjeran bi bio i Keno i Dupovac i Comor.. ali nisu jer su pokazali nesto.Oni koji nisu minute dobili i ne zasluzuju imat ugovor s FKS
Idemo opet:
-omladinski pogon bi se trebao reorganizovati (rekao sam 3 x),necu to ja raditi nego ljudi zaduzeni za to.
-kad kazem nasa djeca ne dobijaju priliku,ne mislim samo na zadnju generaciju vec generalno nakon rata i to ce se promjeniti kad se ostvari ovo prvo i to je jedini ispravan put.
-igraci koje si nabrojao i slicni ce doci tek kad izgube mjesto na klupi nekog istocnoevropskog polukluba,doci ce kod nas,uci u formu za polusezonu i dici sidro opet nakon toga.
- grupna faza EL sa njima! Moze al u k....
- ovo sto kazes za skoru,djemu,pelaka je tacno ali samo ako tada nisi isao na tekmu ili si bio premali da sve to vidis.Poenta nije da su oni losi igraci,ne,nego da je svakom mladom igracu potrebna minimum sezona da bi iduce bili dobri,tj da vidis koliko objektivno mogu.Niko od pomenutih to nije bio na samom pocetku,narocito Djemo koji nije znao bukvalno ustopati loptu,ali s vremenom su se razvili u odlicne igrace.Tako da debelo nisi u pravu sto se njih tice....Pozz
Sa 500.000 eura bi mogao zdrzat te navedene, tj da ti ne odu nakon sto udju u formu.Naravno uz redovne i dobre plate a njih moras osigurat dobrim rezultatima,publikom i sponzorima.
Slazem se je nakon rata forsiranje mladih igraca slabo ali haj nemoj priznat da se to nije popravilo zadnje 2 godine?
Vec smo bili nadomak grupe EL sa slabijim kadrom, zasto nebi uz malo sreci mogli se kvalifikovat u grupnu fazu EL?
Ti stvarno mislis da je pametno sad otjerat sve igrace i uzeti njih 20 mladjih od 20-21 godine i pustiti ih da igraju zajedno 2-3 sezone u nadi da ce od njih postati igraci.To je ne moguce.Te 3-4 sezone bi zavrsavali 6-10 mjesta na tabeli i od njih 18 bi 2 postali igraci.
U ekipi od 25 igraca moras imat njih 18-20 vec iskusnih izmedju 24-30 godina uz koje ce se onih 5-7 mladih razvijati i napredovati. U prvih jedanaest mozda 2 ispod 20 godina a preostalih 9 iskusnijih.Bar je tako u nasoj drzavi i klubu.
Kad nam se poprave uslovi u OP,oko cega se obojica slazemo, onda mozemo imati 5 ispod 20 godina a 6 iznad 20 godina u prvih 11.Do tad, moje misljenje je, maximum 2 u prvih 11 i jos 3-4 na klupi jer ta djeca jednostavno nisu dovoljno dobra, nije sa njima radjeno kako se trebalo radit.
Mislis da bi Cimzic,Cakal,Peljto,An. Skoro,Sehovic,Hodzic dobili raskid da su pokazali nesto ?